My Lovely Followers

Google+ Followers

Saturday, November 15, 2014

Collagen Powder Shaklee Rawat sakit Sendi / Lutut

Assalamualaikum..

Sakit lutut atau sakit sendi, dua2 ni sebenarnya bersangkut paut.

Apa pula kaitannya Collagen Powder shakles dengan sakit sendi atau sakit lutut ni??

Ok, seperti yang kita sedia maklum, punca masalah sendi or lutut ni di sebabkan pengurang kolagen pada tulang rawan kita tu. Mungkin ia dah tiada atau berkurangan.

Untuk pengetahuan semua, 50% daripada tulang rawan ni terdiri daripada Collagen. Ini yang bantu kekalkan kekuatan dan kepadatan tulang tu.

Bila umur dah semakin meningkat, Iaitu dalam lingkungan 20an keatas, kolagen di dalam tulang rawan tu semakin terhakis dan berkurangan. Jadi, ini lah yg mengakibatkan sakit2 lutut dan sendi tadi.

BAGAIMANA COLLAGEN POWDER MEMBANTU?
Peranan Collagen sangat penting dalam tulang rawan ni. Ia berfungsi sebagai:

1. Memberi regangan pada sendi
2. Menjaga rangka lutut
3. Pelihara tulang rawan yg mula rosak.

Collagen powder akn di serap oleh tubuh dan meresap ke bhgian sendi yang bermasalah tadi. Lalu dengan perlahan2 ia,membaiki bahagian yg rosak dan ganti kolagen yang rosak tu.  Bengkak juga akan pulih dan tuang yg terkeluar akn berada di kedudukan asalnya.

Ini berlaku kerana Collagen Powder shaklee bersifat elastik dan sangat kuat. Kajian juga menunjukkan, penggunaan kolagen shaklee ini dapat menampakkan kesan selama 8minggu penggunaannya dan ada yg dapat kesan seawal 3hari.

Collagen powder Shaklee juga tidak mengandungi bahan merbahaya dan tiada kesan sampingan.

**These statements have not been evaluated by Food and Drug Administration**
**These products are not intended to Diagnose, Treat, Cure or Prevent any disease**



Hubungi saya
Rakan shaklee anda
Suzianti maswar
012.3814786

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, October 27, 2014

'Pack' nya hari isnin saya...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, saya masih di beri ujian kesihatan. Masih lagi dalam proses nak sihat ni..

Selsema
Sakit tekak
Sakit kepala a.k.a migrain

Jarang2 saya kena sekarang ni, kali ni kena time tengah sibuk nak closing oktober.
Mungkin ada hikmahnya kan..

Hari ni agak terasa letih dan penatnya badan dan sendi2 ni.
Awal pagi dah kelam kabut ke HO shaklee untuk memborong, dengan tak makan paginya. Angkut pula sekumpulan kanak2 riang gumbira yg sangat aktif, maka naik jugalah blood pressure di kala kita sedang nak cepat mengejar masa untuk jemput ank.

Sampai di rumah, dah sibuk dengan sesi packing list order dari customer pulak. Skip lagi makan tengah hari..

Dah malam, baru lah dapat jamah nasi, alhamdulillah...selesai tugas hari ni yang penuh cabaran.

Sekarang, nak tidur dulu, nak rehat kan tulang, sendi, otot untuk bekerja esok..
Sebelum tidur, saya ambil 4biji ostematrix, 1biji B complex dan 2biji vitamin C yang di patah dua.
Ni semua untuk beri tidur yang lena dan berkualiti untuk tubuh saya rehat dan untuk penghasilan susu yang meriah..

Ok, selamat malam..

Ingat saya selalu
Pengedar shaklee anda
Suzianti Maswar
012.3814786

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

15..15..15..

Ya..
Saya nak 15 ya bulan ni..

Tolong doa kn saya capai 15 bulan ni..

15
15
15
15
15

BUAT BAGI JADI..

ada apa dengan 15???

Hahaha
15JUTA...




Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, October 25, 2014

S2uTour: inspirasi Tusukan Qalbu, Desaru JB

Assalamualaikum..

Perancangan last minit kami untuk join tour S2U ni berjalan lancar.
Dapat juga saya sampaikan ilmu yang ada buat sideline s2u.

Kami sampai di Lotus Desaru Jb ni hari jumaat, bertolak dari rumah jam 10pg, sampai sini jam 2.30ptg.

 Hari ni kami bersesi ITQ seawal jam 8pagi
Sesi tusukan qalbu ni ala2 sesi motivasi dan sharing pengalaman dari master.

Saya bawa tajuk S.O.I.F.. Plan tindakan untuk capai impian kita atau capai target kita.

Actly tour ni best. Merapatkan ukhuwah. Yang tak kenal, jadi kenal. Yang tak pernah jumpa, boleh jumpa..

Best.. ukhuwah yang tak boleh di jual beli.

Mana nak dapat? Hanya di group kami ni je..

Ruginya yang join ahli shaklee tanpa mengenali orang yg men'sponsor' tu..





Master Suzianti Maswar
Shaklee Independent Distributor
012.3814786

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, October 22, 2014

Tips turun kan Kolesterol

Assalamualaikum..

Kolesterol oh kolesterol.. ada yg baik dan ada yang jahat. Kolesterol ni adalah lemak pada tubuh yg kita panggil lipid. Kolesterol baik beri kebaikan pd tubuh, contohnya, penyusun struktur pada membran sel, melindungi kulit dari racun dan masalah kekeringan, pembentukan vitamin D (bersama sinar UV) serta membentuk asam empedu di usus.
Tapi kalau kolesterol jahat ni dah terlalu baNyak dan meningkat, maka akan datang macam2 jenis penyakit pada tubuh kita, antaranya gangguan ereksi, gagal ginjal, serangan jantung, stroke serta meningkatnya resiko penyakit Alzheimer..

TIPS Turun kan Kolesterol:

Ni merupakan 7 makanan yang menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh kita :

1. Tomato. Tomato dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh. Anda boleh membuat jus tomato yang enak dan minumlah dua gelas jus tomato setiap hari.

2. Delima. Buah bulat merah kecil sangat baik untuk menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh khususnya berfungsi mengurangi kumpulan plak kolesterol serta mampu meningkatkan produksi oksida nitrat yang dapat membantu dalam mengurangi plak pada arteri

3. Avokado. Buah yang bulat lonjong dan bewarna hijau ink merupakan salah satu buah yang dapat meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh. Ini kerana, ada dua jenis kolesterol dalam tubuh kita yaitu kolesterol jahat (Low-density lipoprotein) dan kolesterol baik (High-density lipoprotein).

4 Anggur. Buah anggur juga sangat baik untuk meningkatkan kadar kolesterol baik dalam tubuh. Dengan rutin minum dua gelas jus anggur setiap hari dapat menjaga kadar kolesterol baik dalam tubuh anda.

5. Bawang Putih. Bawang putih sangat efektif membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh.

6.  Tahu dan tempe. Kedua jenis makanan tersebut juga sangat baik untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh anda. Manfaat lain yang dapat diperoleh iaitu terdapat sumber protein dalam kedua jenis makanan tersebut.

7. KeKacang. Kekacang yang dimaksud seperti kacang tanah, kenari, almond serta edamame. Kandungan lemak omega 3 dan antioksidan dalam kacang-kacangan sangat baik untuk menurunkan kadar kolesterol jahat pada tubuh anda.  

Nah, cuba lah amalkan mknn di atas dalam setiap mknan anda.. mudah ke?
Rasanya agak sukar kn. 

Ni tips paling mudah untuk anda yang mahu elakkan dari mendapat kolesterol yg tinggi..hanya perlu amalkan Vitamin Phytocol-ST ni sahaja.. mudah dan cepat.

Pengambilan: 2biji sehari.

Buat anda yang ingin dapatkan phytocol ni boleh hubungi saya.

Suzianti maswar
012.3814786

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, October 21, 2014

Wow, turun 16kg dalam 4bulan?!

Assalamualaikum...


Psssst.. nak tahu tak?
Abang ipar saya dapat turun berat 16kg sejak amalkan makan Phytocol ni bulan 6 yang lalu tau..

Ingatkan nak bagi dan elak kolesterol je, rupanya dapat turun berat.
Best juga phytocol ni..

Nah testimoninya..



Antara aktiviti riadah yang dia lakukan adalah, berbasikal di hujung minggu dan bermain badminton 2hari seminggu..

Makan pun dia ambil seperti biasa, tak de nak skip2 pun. Abg ipar saya ni bukan jenis berdiet tau. apa jenis masakan Kambing, memang jadi fav dia.

Alhamdulillah, sekarang dia konsisten makan Phytocol-St ni..

Sekiranya anda berminat nak cuba phytocol, jangan segan hubungi saya.

Suzianti Maswar
SID anda..
012.3814786

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, October 17, 2014

Testimoni Chewable Vit C untuk Anak

Assalamualaikum..

Sedikit perkongsian ringkas dari saya tentang kesihatan anak.

Nah, lihat pic ni.


Terbaik kan, bila baca ayat si ibu tu. Siapa yang tak gembira bila tengok anak sihat?
Semua ibu bapa akn lega dan senyum bila ank2 jarang sakit.

Ayuh ibu2.. kita tukar gula2 yang tak berfaedah tu dengan beri anak kita mkn cheawable Vita C ni.

Sihat
Baik untuk antibodi
Memberi selera makan
Perlindungan segera jika selsema dan batuk
Dan yang paling penting,ank kita kekal cergas dan aktif..

Sebotol chew c ni tak sampai rm50 pun. Semua mampu milik.
Orang dewasa pun boleh mkn ye..

Berminat nak cuba?
Hubungi saya di 012.3814786
Sharing is loving.
Suzianti maswar
SID anda..

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, October 15, 2014

Tips berniaga

Assalamualaikum..

Ramai orang nak berniaga, tapi tak nak belajar cara berniaga.

Akhirnya, gagal..

Apa yang penting untuk jadi peniaga?

1. Kena ada minat. Bila,ada minat, semua pun boleh jadi. Sebab dari minat datangnya semangat

2. Kena ada ilmu.
Nak jual brg, kena lah ada ilmu tentang brg yg nak kita jual tu. Samada barang tu kita dah guna atau kita dah study terlebih dahulu.

3. Kena ada semangat.
Jangan hangat2 tahi ayam. Peniaga yang berniaga tanpa semangat yg kuat, mudah rebah. Bila semangat kuat, sudah tentulah istilah putus asa sukar nak melekat dlm diri..

Ok, tu je tips simple dari saya.

Sekian,
Sharing is loving...

Suzianti Maswar
SID anda
012.3814786
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, October 14, 2014

Tips berhenti merokok

Assalamualaikum..

Jom Berhenti merokok. Tak ada faedahnya pun merokok ni.. lebih banyak rugi dari untung ye..Membakar duit je tau.

Buat perokok tegar, sayangilah diri anda. Kanser, masalah jantung, sukar bernafas dan masalah paru2 sedang menunggu anda. Ayuh usaha untuk berhenti merokok. Merokok bukan hanya melibatkan anda seorang,malah akan terkesan pada keluarga anda yang menghidu asap rokok anda itu. Elakkan lah diri anda menjadi pembunuh senyap pada orang tersayang.

Bagaimana nak berhenti rokok?
Jom cuba amalkan vivix ini..


Bagaimana vivix membantu?
1. Supliment antioksidan yang sangat tinggi
2. Melawan radikal bebas oleh nikotina
3. Lindungi sel2 yang rosak.

Testimonial kami:



Berminat? 
Cari saya untuk belian ya. 

Suzianti Maswar
SID pilihan anda
012.3814786



Suka baca? Mekaseh! (^_^)

MISI: Kempiskan Perut

Assalamualaikum..

Dah tengah malam baru dapat peluang update blog.

Ok, misi perut kempis buat ibu2 yang lepas bersalin. Bagaimana nak kempiskan perut anda tu dengan cepat?

Ini tips paling mudah boleh anda amalkan.

1. Menyusukan anak.
Mudah kan? It is a nature situation. Tak perlu susah payah. Hanya susukan bayi anda secara berterusan, dah pastinya perut undercontrol. Saya dah cuba ye.  Memang menjadi.. terrrbaik. Menyusukan anak ni bantu burn kalori dari dalam tau..
Untungnya ibu yang menyusukan anak ni..kan??

2. Berbengkung.
Bagi yang bersalin secara normal, usai je bersalin,anda dah boleh terus berbengkung. Sapu minyak panas dan bengkung lah perut anda hingga ke pinggul. Saya guna bengkung zip zap tu je. Mudah dan rasa selesa sangat. Harga pun murah.
Berbengkung juga bantu menyokong kekenduran perut kita. Bagi ibu yang bersalin secara cezer, boleh berbngkung selepas luka sembuh atau lepas 3minggu bersalin. Pastikan luka dah kering ye

3. Jaga makan.
Makan lah berpada2,dan seadanya. Jangan makan ikut hawa nafsu dan geram balas dendam ya.. pastikan pilihan makanan juga adalah yang seimbang.

4. Bersenam
Amalkan gaya hidup sihat dengan senaman ringan. Berjalan, jogging, seat up antara senaman ringan yg boleh di praktikan. Mudah dan boleh di lakukan di rumah.

5. Detoks
Haaa ni paling mudah rasanya. Detoks..
Amalkan pengambilan vitamin detoks seperti alfalfa atau herblax dari shaklee..
Alfalfa bantu boost up susu. Herblax bantu kempiskan perut dengan cepat dan melancarkan pembuangan..

Mudah je nak kempiskan perut ni.. yang penting, USAHA..KONSISTEN..DISIPLIN.
Ianya,semudah ABC..kan???

Berminat nak dapatkan Herblax dan Alfalfa?
Hubungi saya.

Sharing is loving
Suzianti Maswar
SID pilihan ramai
012.3814786
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, October 12, 2014

Tips Hamil: Wajib kah Multivitamin?

Assalamualaikum..
Sedikit info untuk ibu hamil..

Saya yakin, mesti ada yang tidak suka dan kurang senang bila disogok dengan vitamin yang pelbagai jenis ketika hamil. Sampaikan ibu2 confuse perlu atau tidak vitamin itu untuk kesihatan..betul?

Baiklah, tujuan utama kita di minta untuk mengambil vitamin adalah untuk menjaga kesihatan bayi dalam kandungan dan ingin anak dilahirkan dengan cergas dan bijak.

Persoalannya, perlukah wanita hamil mengambil suplemen multivitamin? Sebenarnya selagi kehamilan anda sihat dan tidak bermasalah, cuma satu sahaja vitamin yang perlu diambil sebagai suplemen iaitu vitamin B atau asid folik.
Doktor juga biasanya akan membekalkan suplemen ini sejak awal kehamilan lagi. 

Tetapi, Sebaiknya ibu hamil mendapatkan pelbagai khasiat vitamin dan mineral lain yang diperlukan sepanjang hamil dengan memakan pelbagai makanan yang sihat. 

Diet yang seimbang adalah cara terbaik untuk mendapatkan nutrien yang ibu dan bayi perlukan.

Makanan yang sihat mestilah mengandungi empat kumpulan makanan berikut:
*Buah-buahan dan sayur-sayuran, sama ada segar, sejuk-beku, dalam tin atau yang kering. Cuba makan lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

*Makanan berkanji dan mengenyangkan (karbohidrat) seperti roti, pasta, nasi dan kentang. Jadikan makanan berkanji sebagai asas hidangan anda dan sebaik-baiknya pilihlah bijian penuh.

*Makanan yang kaya dengan protein seperti daging, ikan, telur dan kekacang. Makanan-makanan ini juga merupakan sumber zat besi yang bagus.

*Makanan berasaskan tenusu yang mana mengandungi kalsium, seperti susu, keju dan yogurt. Sama seperti ikan dan garam laut, produk tenusu adalah sumber iodin baik yang diperlukan oleh ibu hamil untuk membantu perkembangan otak bayi.

Sebaiknya elakkan daripada makan terlalu banyak makanan dan minuman berlemak atau manis. Makanan ini mungkin mengenyangkan untuk jangka masa pendek, tetapi tidak membekalkan mineral dan vitamin yang diperlukan.
Walaupun tidak dinafikan, kadang kala sukar untuk ibu mendapatkan diet yang seimbang terutama sekiranya mengalami masalah loya, muntah, tiada selera makan dan terlalu sibuk di pejabat, maka suplemen mungkin dapat membantu anda mendapatkan nutrient yang diperlukan.


Sekiranya ibu hamil tidak mampu untuk mengikuti penyediaan makanan kumpulan ini, adalah sebaiknya ibu hamil mengambil multivitamin supaya cukup nutrien yg sepatutnya.

Jgn lupa, dapatkan multivitamin yang bagus,mudah larut dan tidak ada unsur sintetik.
Pilihan saya sejak dulu adalah multivitamin dari shaklee, iaitu VitaLea. Mudah larut, sumber yang di yakini, dan kesan keatas tubuh yang cepat dirasai.

*infodarimajalahPAMA*

Sekian, perkongsian kasih sayang dari saya.
Rakan shaklee anda.
Suzianti Maswar
012.3814786
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, September 24, 2014

Control Berat badan ketika hamil

Assalamualaikum..

Berat badan ketika hamil yang naik mendadak memang boleh mencalar ke emosian diri. lebih2 lagi bila doctor atau nurse marah kita kan?
Kena Marah tu ok lagi.. yang tak tahan tu, penyakit pun mudah melekat pada kita tau.

Anda nak ke ketika hamil, di hinggap penyakit2 kronik seperti;
Kencing manis
Darah Tinggi
Lahirkan baby yang BESAR??

Kenaikan berat yang mendadak ketika hamil memang tidak baik buat tubuh anda dan anak yang di kandung tu. Tapi... jangan pula anda BERDIET!!
Ini akan menambahkan lagi kecelakaan pada diri anda..

Antara cara semulajadi yang boleh saya sarankan adalah;
1. Makan lah makanan yang sihat dan mengikut daripada kumpulan makanan berikut:
 ---> Roti, pasta, kentang, nasi dan bijirin. pastikan makanan berkanji ini memenuhi satu pertiga daripada apa yang anda makan setiap hari ye..

----> Buah-buahan dan sayuran pun sangat penting. sekurang2nya lima hidangan setiap hari. ini juga harus memenuhi satu pertiga dr apa yg kita makan setiap hari.

----> Protein spt daging, ikan, telur, kekacang (soya)

----> Produk tenusu spt susu, yogurt dan keju. Cari lah yang rendah lemak!


Cara lainnya, Sila lah ambil Cinch Shake Shaklee ni..

Supplimen ini membantu ibu hamil untuk control berat yang naik secara mendadak ketika hamil.

FAKTA Nutrisi --->> Cinch Shake Mix Membekalkan;
310mg Potassium
6g Fiber
16g Protein
35% Vitamin C
35% Calcium

Kandungan index glisemiks pun rendah iaitu sebanyak 22, jadi ia dapat membekalkan tenaga serta mengekalkan paras gula di dalam badan.

Jadi apa tunggu lagi? jom, cuba dapatkan dan amalkan pengambilan Cinch Shake sekarang!!

say No! kepada BERAT BERLEBIHAN!!


Hubungi saya di 012.3814786 untuk maklumat lanjut atau boleh PM ke FB saya di: Eizmierah Mumnbabyshop


Sharing ikhlas dari,
Chugie a.k.a Suzianti Maswar
SID anda..


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, September 20, 2014

Tips Kesihatan

TIPS KESIHATAN
===============



Saya yakin, para sahabat Blog ni memang kaya ilmu vitamin. Sbb semuanya mudah sgt dah nk cari, google je. Jadi, mesti semua pun dh tahu Manfaat Minyak Ikan Untuk Kesihatan ni betul?

**bagi yg tidak tahu, nah..saya kongsikan.**

Minyak ikan laut dalam mengandung asid lemak Omega-3 yang terdiri dari EPA dan DHA, ia-itu asid lemak yang sangat diperlukan tubuh kita.

Jenis2 ikan:- mackerel, kod, salmon, kerapu, jerung, sardin dan ikan todak.

peningkatan kes sakit jantung, hipertensi, darah tinggi, obesiti, kencing manis, penuaan dan kanser jenis tertentu adalah disebabkan pengambilan Omega-3 dan Omega-6 yang tidak seimbang.
πŸ‘†INI, SAINTIS & DOKTOR YG CAKAPπŸ‘†

EPA dan DHA, juga dapat membantu dalam pencegahan aterosklerosis, SERANGAN JANTUNG, kemurungan dan beberapa jenis KANSER. Permakanan tambahan minyak ikan juga telah terbukti berguna untuk merawat artritis reumatoid, kencing manis, penyakit Raynaud dan kolitis ulseratif.

Cara mudah yg saya amalkan utk dapat minyak ikan yg berkualiti, hanya telan 1-3biji Omega Guard Shaklee sehari.

Saya yakin, sahabat blog semua telah ambil langkah bijak untuk jaga kesihatan tubuh betul?
Bagi yang belum, cepat mulakan langkah bijak anda!!

SID anda..
Chugie a.k.a Suzianti Maswar
Hubungi: 012.3814786
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

INI KISAH SAYA: #2 Siapa saya dahulu?

Assalamualaikum..

Part #2, kisah saya.. post ni kesinambungan dari part #1 INI KISAH SAYA ni ye.. dah lama cuba curi2 masa yang ada untuk coret sambungan kisah saya ni. Malam ni baru lah di beri kesempatan oleh Allah.

Mlm ni hujan plak tu.. memang feel best untuk bercerita hihi. Jangan hujan udah ler..

Okies, moh kita cerita

Saya ni, datang dari keluarga yang agak susah dan biasa2 je.. tak kaya dan tak miskin.. cukup untuk kami sekeluarga rasa keperluan yg patut ada. Nak kata kami susah sangat lebih dr org lain tu, tak lah. cuma kami dah pernah rasai kesusahan tu. Bukan susah sikit tau.. tapi banyak juga lh bg saya.
Kami adik beradik lebih rapat dengan Arwah mak, boleh kata semuanya arwah yang tanggung. Arwah mak meniaga sayur kg yang di cari di sekitar kampung ni dan di ladang2 getah dan kelapa sawit untuk di jual di pasar chow kit. jadi, Kami adik beradik memang dah biasa dgn hidup mcm ni. Bantu mak Cari sayur, sediakan brg jualan dan meniaga di chow kit tu memang dah sebati dgn kami sekeluarga. Jadi, mungkin sebab ni kot yang buat saya kuat dan minat nak terus bakat berniaga tu.

Start saya sekolah rendah, saya dah rasa jadi peniaga. Sampai lah sekarang saya juga masih seorang peniaga. Semangat dari arwah mak tu melekat kat jiwa saya ni. Bagi saya,mak bukan calang2 wanita. Bukan calang2 ibu. Kudrat dia, jiwa dia, semangat dia, sangat besar.. walaupun banyak sangat dugaan yang dia dah tempuh, dia tetap kuat. Saya pegang kekuatan yg ada pada mak dan semat dalam diri saya..

Dan di sebabkan keadaan susah yang pernah sy dan keluarga rasa tu lah, semangat yang luar biasa untuk keluar dari keadaan kami dulu jadi semakin kuat.

Habis je SPM, saya dah kena kerja sebab nak bantu kurang kan beban arwah mak untuk bayar yuran adik2, walaupun masa tu saya dapat tawaran ke Politeknik, saya terpaksa tolak sebab tak nak susahkan mak keluar banyak duit biaya saya belajar. Jadi, saya ambil keputusan untuk kerja. Masa tu saya dapat kerja di pengedar kereta perodua sebagai kerani dengan gaji permulaan rm600, time tu tahun 1999. Bayangkan, dengan gaji rm600 je, kalau ikut kan memang sangat2 sikit tu.. tapi nak buat macam mana, saya terpaksa kerja. Walaupun dah kerja, plan dan target saya untuk sambung belajar tetap kuat. Lebih2 lagi tengok kawan2 saya semua masuk 'U'..lagi lah rasa cemburu kan..

Beberapa bulan kerja, saya dapat sambung belajar di uitm shah alam secara PJJ. Alhamdulillah, dalam saya kena bekerja, rezeki saya untuk belajar tetap murah.. walaupun kena simpan duit sikit2 tiap bulan, tapi saya tetap dapat habiskan diploma saya dengan hasil bekerja tu.

Perodua tu lah kerja pertama saya dan paling lama. Saya kerja kat situ selama 13tahun. Memang dah jd otai pun hihi..
Alhamdulillah, dari gaji rm600, tahun terakhir saya kerja tu, gaji saya cecah rm2000.. pada setengah org, memang tak banyak. Sebab 13tahun kerja kn.. tp bagi saya, alhamdulillah.. dengan rezeki tu lah saya dapat diploma, saya dapat beli kereta, saya dapat kumpul duit kenduri kahwin, dapat bantu keluarga. Mungkin sebab berkat kot kan.. kita gunakan rezeki yg kita dapat tu untuk tujuan kebaikan, maka Allah pun cukup kan semuanya dengan kebaikan..

Kalau di ingat2 balik, macam tak percaya pun ada.. starting gaji saya hanya rm600, setahun naik rm50 je. Cuma bila saya dh ada diploma tu,baru bos naik kan gaji saya lebih skit sebab takut saya berenti hihi..

Syukur..
Bila kita beri kebaikan pada orang,
Balasanya bukan dari orang tu, tapi dari Allah..

Ok, saya sambung kisah saya di entry akn datang ye..

Slmt malam...

-Chugie-


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, September 1, 2014

Susu Badan Kurang?? Apa PUNCANYA?!

Assalamualaikum..

Kerap sangat saya nampak soalan "Susu saya makin kurang, apa nak buat?"...
rata-rata, ibu yang mengalami masalah susu kurang ni adalah ibu yang masih kurang info tentang penyusuan, tentang situasi2 yang normal akan di hadapi oleh ibu2 dalam penyusuan.

Saya juga salah seorang ibu yang juga pernah alami masalah begini ketika anak pertama dulu.

Apa puncanya?
DIRI SENDIRI..

Ye, diri sendiri puncanya.. bukan orang lain, bukan Allah.. semuanya datang dari diri sendiri.

ok, macam ni ye..
Ketika kita hamil, sepatutnya kita dah set dalam diri nak susu kan anak dengan susu ibu, betul tak? jadi, sepatutnya start dalam waktu kehamilan kita tu, kita kena lah cari ilmu dan informasi tentang penyusuan, bukan setakat set niat di hati je. Itu semua tak cukup. Niat tanpa Ilmu, apa yang kita akan amalkan nanti? betul tak????
Jadi, perlu lah ada ilmu.. ilmu dalam penyusuan tu.

Biasanya hal ni berlaku sebab ibu2 terlalu ambil ringan hal menyusukan anak ni. persediaan pada alam penyusuan kurang. Nak membaca hal2 penyusuan kurang, malah MALAS.nak mencari dan membaca. Lebih2 lagi dalam zaman berteknologi tinggi dan pantas ni, kebanyakan kita lebih suka gunakan medium 'Tanya soalan dan duduk diam tunggu jawapan". Ni memang banyak berlaku dah ni.. sebab dah berlambak group2 sokongan di FB. Jadi, masing2 hanya tahu "Tanya dan tunggu JAWAPAN". Nak mencari info dan cara penyelesaian, -MALAS-..
Sebab itu lah berlaku nya masalah2 begini ketika sesi penyusuan bermula..

Saranan saya buat Ibu2 baru yang dah berniat untuk susukan anak dengan susu badan tu;

* SILA lah cari ilmu penyusuan sebanyaknya, BACA.. jangan setakat Cari, tapi simpan je lebih, bacanya TIDAK.

* SILA lah cari ilmu dan SIMPAN, simpan di dalam sebuah diari / buku / note di handphone yang mudah kita rujuk dan baca bila2 waktu.

* SILA lah Beli buku PANDUAN PENYUSUAN tu, bukan mahal pun, ada yang murah. RM10 je buku tu, tapi baaaaanyak sangat pengisian.

* SILA lah jadikan FORUM tu, medium untuk menambah ilmu. Rajin baca masalah dan cara penyelesaian, kemudian kita share dengan kawan2 dalam tu. bukan setakat jadi tunggul dan pemerhati dalam forum je..

Banyak sangat part2 penting yang ibu perlu tahu dalam memulakan sesi penyusuan ni, antaranya;

1. Kelengkapan penyusuan
2. Bahan rujukan penyusuan
3. Group2 atau forum2 perkongsian tentang penyusuan
4. Cari lah rakan penyusuan supaya mudah untuk merujuk
5. dan banyak lagi.

Buat ibu2 yang telah punya niat untuk susukan anak, jangan lah ambil mudah tentang hal2 penyusuan ni. Perbanyakan cari gali ilmu dan amalkan sikap Membaca dan Menyimpan Ilmu tu.

Saya sebagai ibu yang juga menyokong penyusuan susu ibu, sentiasa doakan ibu2 yang menyusukan anak sentiasa kuat dan tabah dalam mengharungi situasi2 kritikat ketika penyusuan tu.

Setiap titik susu yang kita salur pada anak kita tu adalah pahala yang sangaaaattt besar nilainya di sisi Allah..


Sekian,
Sharing pendek dari saya.

Penasihat Shaklee dan penyusuan anda.
Chugie A.K.A Suzianti Maswar
SID 866440
COD AREA: Kuang, Sri kundang, Laguna Biru, Bdr Baru Sg Buloh
Contact: 012.3814786
FB: Eizmierah Mumnbabyshop
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, August 31, 2014

Kisah motivasi: Marah dan Putus Asa

Sekali sekala, bila di saji kan dengan kisah2 tauladan dan bermotivasi macam ni, memang bagus kan..

Jom, saya share kisah motivasi ni untuk pembaca blog sy ni.

****************
Alkisah, seekor ular memasuki gudang tempat kerja tukang kayu di sore hari. Kebiasaan si tukang kayu, membiarkan sebagian peralatan kerjanya masih berserakan dan tidak merapikannya.
Nah ketika ular itu berjalan kesana kemari di dalam gudang, tanpa sengaja ia merayap di atas gergaji.
Tajamnya mata gergaji, menyebabkan perut ular terluka. Tapi ular beranggapan gergaji itu menyerangnya.
Ia pun membalas dengan mematuk gergaji itu berkali-kali.
Serangan itu menyebabkan luka parah di bagian mulutnya.
Marah & putus asa, ular berusaha mengerahkan kemampuan terakhirnya untuk mengalahkan musuhnya.
Ia pun membelit kuat gergaji itu. Maka tubuhnya terluka amat parah dan akhirnya ia pun mati..

***********
Kadangkala, di saat kita marah, kita ingin melukai orang lain. Tapi sesungguhnya tanpa disadari, yang dilukai adalah diri kita sendiri.
Mengapa? Karena perkataan dan perbuatan di saat marah adalah perkataan dan perbuatan yang biasanya akan kita sesali di kemudian hari..
*************
Mari, kita sama-sama belajar untuk tidak marah (atau setidaknya mampu meredakan marah) terhadap situasi buruk yang mungkin kita alami.
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, August 26, 2014

45day berpantang - Slim sudah...



Ni dia ‪#‎ShakleeEffect‬
At 45days confinement, berat sy dah back to normal.. 

Tanpa diet
Tanpa ikat perut
Tanpa skip mkn
Tanpa mkn ubat kurus nth ape2
Tanpa pilih makan

Semua mknn sy bedal (khas utk pantang ler)

yg pasti, saya konsisten mkn ‪#‎SetPantangShaklee‬dan now ‪#‎SetMenyusuShaklee‬

Yang paling penting sekali, saya menyusukan Baby Farhana dengan susu badan sepenuhnya..

Alhamdulillah, penyusuan susu badan memang membantu dalam proses Slimming..



Jom dapatkan Shaklee dari saya.
Exclusive consultation n of coz mantop dari saya, khas buat PELANGGAN saya sahaja.. 

Whatsapp 012.3814786

*picTakenAtNewShakleeHO*


Chugie A.k.a Master Suzianti Maswar
FB: Eizmierah Mumnbabyshop
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, August 23, 2014

Rawat Demam Kuning (Jaundis)

Assalamualaikum..

Demam kuning, memang biasa sangat berlaku pada bayi yg baru lahir kn..
Ada yang dah ambil langkah awal semasa mengandung dengan meminum susu kambing.
Ibu mertua saya pun sarankn saya mengambil susu kambing time hujung pregnancy tempoh hari, tapi saya tak sanggup ambil sebab saya memang tak boleh minum susu kambing. Sedang kan susu lembu pun saya tak mampu menelannya, ni kan pulak susu kambing.. memang tidak ler..

Kalau ikut history ank2, memang dua ank sy kena jaundis yang agak lama. Dua2 kena lebih 30hari.. doktor kata, salah satu puncanya adalah di srbabkan beza jenis darah antara mak dan anak. Saya jenis darah A+, dua ank sy yg sulong dan no 2 tu jenis darah O, sebab tu lah kot jaundisnya lama..
Untuk anak yg ketiga ni, alhamdulillah, baby kena juga demam kuning, tapi tak tinggi. Dalam 5hari dah turun dan back to normal.

Cara rawatan demam jaundis yang saya amalkan:
Masa anak pertama dan kedua dulu, memang macam2, cara kami cuba. Dari ubat doktor ke ubat kampung dan sensei cina. Semua kami cuba. Tapi jaundis anak tak turun pun. Cuma yg saya perasan, bila baby dh start kerap menyusu, nampaklah perubahan kuning tu.
Saya yakin, susu ibu memang yang paling terbaik untuk anak.

Jadi, bila ank no 3 ni kena jaundis, saya tak de amalkan petua2 lama tu dah. Saya hanya susukan ank dengan susu badan sahaja. Air masak pun saya tak beri pada anak.
Saya akan pastikan baby minum susu sejam sekali.
Memandangkan anak no 3 ni jenis yang agak susah nak poo poo, jadi saya hanya pantau air kencingnya je. Doktor sendiri ada maklumkan, bayi yang menyusu badan memang normal jarang poo poo, yang penting bayi tu kerap kencing dan kentut.

Alhamdulillah, baby no 3 ni tak kena jaundis yg lama.

Bila orang tanya saya apa petua untuk pulihkan bayi demam kuning, saya akan jawab bagi lah susu ibu.. bagi sekerap yang boleh. Biasanya bayi yg kena jaundis ni memang lebih banyak tidur dari bangun. So, sila lah cuit2 tapak kakinya supaya dia bangun dan boleh menyusukan dia.

Tapi, ingat ye ibu2, sekiranya kuning anak nampak semakin jelas, adalah sebaiknya anda bawa anak terus ke hospital, supaya rawatan lanjut boleh di buat pada bayi kita tu. Jangan lah berlengah2. Memang buruk padahnya..

Sekian dulu,
Sharing is caring
By;
chugie a.k.a Master Suzianti Maswar
Page: Eizmierah Mumnbabyshop
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, August 22, 2014

22/8/14 - Hari Ini Hari Lahir Saya!!!

Assalamualaikum..

22-08-14 ------>>> 33tahun

Syukur.. hari ini tambah lagi 1angka umur saya.. dah 33tahun pun saya hidup di muka bumi Allah ni.

Tepat jam 12mlm tadi, dapat wish birthday thru whatsapp n call dari hubby n anakanda saya, fatin adlina yang masih berada di San francisco. In shaa allah, sekarang ni dorang dah boarding tu, nak berlepas pulang ke Malaysia. Esok mungkin sampai in shaa allah..

Setiap kali hari lahir, dah tentu ramai yang wish kan.. memang happy lah di buatnya..
Doa dari teman, sahabat dan keluarga, saya ambil dan aamin kan. Moga doa2 itu di makbulkan olehNya..

Untuk hari lahir ni, saya juga tak lupakan, insan yang paling besar budinya pada saya, iaitu Arwah mak yang telah bersusah payah melahirkan saya ke dunia ni. Saya juga seorang ibu dan telah merasai kesusahan melahirkan tu. Dan di hari lahir saya ni, saya mohon sahabat sekalian yang sudi ke blog saya ni untuk sama2 menyedekahkan doa dan Alfatihah buat emak tercinta yang banyak berkorban demi anak2 nya ni.. tanpa dia, saya tidak akan berada di dunia ni.

Saya ucapkan ribuan terima kasih buat teman2 yang tak pernah melupakan saya..

Sekian dulu..

Chugie a.k.a suzianti maswar
22-08-14
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, August 21, 2014

Mula Ganti puasa

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, baru je selesai bersahur. Sementara tunggu subuh, berblogging lah dulu..hihi..

Hari ni hari ke 41 saya berpantang dan hari ni hari pertama mengganti puasa.
Syukur, doa untuk puasa dalam syawal di izinkan. Mudah2an dapat habis hingga waktu berbuka nanti.

Hari ni dah 24 syawal, tinggal 7hari syawal je lagi ni. Cukup lah untuk dapatkan sekali sunat 6hari puasa dalam bulan syawal tu. Ini hanya planning saya, planning Allah lebih besar lg. Tapi tetap teruskan berdoa, moga tercapai niat mengganti puasa di bulan syawal.

Seperti biasa, sahur saya untuk berpuasa ganti or sunat ni, simple je.. sebab saya sorg je yang bangun sahur kan.. cukup lah dengan ESP, roti, air kosong dan performance drinks ni..

Kenapa saya ambil ESP dan Performance drinks ni?
sebab ia bantu saya rasa kyg dan bertenaga sepanjang hari..

Okies, 
Gtg...

Chugie a.k.a Master Suzianti Maswar
Fb Eizmierah Mumnbabyshop
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, August 20, 2014

Sarapan pagi paling cepat tersedia!

Assalamualaikum..

Apa sarapan korang pagi ni?
sarapan saya, setiap awal pagi dah tentulah ini...πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡


Ini dia... best ever Instant Breakfast saya.
Paling mudah
Paling sempoi
Paling cepat

ESP SOY PROTEIN SHAKLEE


ESP 3sudu besar mix dengan air suam. Shake2, dan minum.. 
Memang kenyang sampai ptg..

Biasanya saya akan ambil ESP awal pg. Maklum je lah, perut ibu menyusu ni memang sangat mudah terasa lapar. Jadi, sebelum nak tunggu sarapan pagi siap, saya memang kena bancuh ESP ni untuk kurangkan rasa lapar dan sebu perut.

Sejujurnya, ESP memang sangat membantu masalah sebu (angin) dlm perut saya ni.
Bukan tu saje, sejak konsisten minum ESP ni, pedih ulu hati dan gastrik saya dah lama tak menyerang.

Memang terbaik!!

Jom lah cuba ESP ni.. 
Untuk dapatkan ESP, boleh hubungi saya di no 012.3814786 ye.

Sekian, cheersssss..

Chugie a.k.a Master Suzianti Maswar
SID
FB: Eizmierah Mumnbabyshop


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, August 19, 2014

Tolong!!!! Box Follower dah Hilang!!!

Assalamualaikum semua..

Waduh.. rasa nak meroyan petang2 gini, bila buka je blogku yg cantik lagi menawan ni, Box Follower saya dah hilang nth ke mana...

Mau je menjerit.. *tapi bukan de pekdah kan?* :P LoL

Alahai.. mana lah pulak silapnye ni..
dah lah Follower blog ni dh beratus.. adush..

Ada sapa2 boleh bantu saya ke?

Puas dah ku mengodek2 layout ni.. tapi x berhasil pun.


Buat seluruh sahabat blog yg pernah hadapi masalah mcm saya, minta bantuan anda bagaimana nak adakan semula box listing follower saya tu ye..

Pls Komen..

Jasa baik anda, amatlah saya hargai..

Nak g telan B complex sat, sebab stress tengok Box follower yang hilang.. !!!!!! :((


Ok Bai!
-Chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, August 18, 2014

6 Star Trip Shaklee : Global Conference

Assalamualaikum..

Sambungan kisah 6Star trip reward dari shaklee...

Okies, walaupun bukan saya yang ikuti trip ini, tapi saya rasa seperti ada bersama2 suami dan seluruh warga jutawan shaklee di sana. Tipu lah kalau kata saya tak cemburu lihat gambar2 mereka di sana kn? Rasa nak terbang je ke LA tu. Tapi apakan daya, saya masih dalam zon berpantang.

Ini antara pic yang suami hantar melalui whatsapp..




Suami bersama warga S2U Families yang mengikuti rombongan trip ke LA..

Lihat pics ni pun dah terasa auranya.. kalau lah saya boleh bersama mereka, mesti lagi menikam hati rasanya..


Ini antara Masters Suami.. tulang belakang kami.. 
Suami saya, yg hujung belah kanan tu.. 


Pic atas ni, Suami saya sedang menerima award dari pihak shaklee coorperation.. 




Pic atas ni antara award yg kami terima.. alhamdulillah, rezeki dari Allah yang memang tak di sangka sebenarnya..
Kejayaan selama 2tahun berShaklee.

Saya yakin, lebih ramai muslimah islam yang bakal bergelar jutawan shaklee.

Kaya bukan sekadar dari sudut harta dan wang ringgit. Tapi kaya dari setiap sudut.
Kaya harta, kaya amalan, kaya sedekah.. ini yang islam ingin kan..

Sekian, 
Wasalam


Chugie a.k.a Master Suzianti Maswar
Penasihat Shaklee Anda
FB: Eizmierah Mumnbabyshop


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Set Berpantang / Set Bersalin Shaklee

Assalamualaikum..

Kali ni, saya nak coretkan sedikit info tentang set bersalin / set berpantang shaklee yang telah saya amalkan sepanjang berpantang ni.

Ini kali pertama saya berpantang dengan produk shaklee ye. Sejujurnya, sangat berbeza dari saat berpantang yang lepas.

Apa yang saya suka tentang set bersalin ni?
1. Seawal 2 hari, saya dah rasa sihat dan tidak lesu.

2. Badan sangat bertenaga dan cergas.

3. Memandangkan kali ni saya berpantang sendiri, maka keadaan lebih padat dengan handle 3anak. Tapi alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. Tidak mudah stress dan sgt cergas utk melayan kerenah anak2.

4. Luka di jahitan bersalin lebih cepat kering dan dalam 2 minggu saya rasa luka itu sudah sembuh dan tidak terasa sakit lagi.

5. Susu badan juga sangat banyak dan lancar.

6. Saya tidak mengalami sembelit yang kronik seperti berpantang sebelum ni.

APA SET BERSALIN SHAKLEE TU?

1. VITALEA
Merupakan Multivitamin hebat untuk membantu ibu kekal cergas dan bertenaga sepanjang tempoh berpantang. Dapat melakukan kerja rumaj yang ringan di samping menjaga anak.

2. B Complex
Membantu dalam mengawal emosi ibu supaya tidak stress dan memberi rasa relax dan tenang.

3. Zinc Complex
Merupakan vitamin yang membantu dalam proses penyembuhan luka bersalin samada bersalin normal atau pembedahan

4. Vita c
Meningkatkan sistem imunisasi ibu dan anak. Yang mana dapat membantu lagi dalam proses penyembuhan. Vitamin c juga sangat bagus untuk mencerahkan kulit yang kusam dan untuk kecantikan.

5. ESP SOY PROTEIN
ESP merupakan protin soya yang berfungsi membekalkan protein pd tubuh terutamanya dalam pertumbuhan sel kulit yang baru dan lebih sht. Mencerahkan kulit dan membantu dlm melancarkan penghasilan susu badan.

DI SAMPING SET INI, SAYA JUGA MENAMBAH SUPPLIMENT BAWAH NI UNTUK KESIHATAN BADAN YANG LEBIH OPTIMUM.

1. OSTEMATRIX
Kalsium yang mengandungi Magnesium  bagus dalam masalah penghadaman dan sembelit. Melembutkan najis dan semestinya bantu penghasilan susu.

2. vivix
Vivix ni sy ambil utk bantu optimum kan lagi kesihatan sy. Vivix ni merangkumi seluruh masalah, beri tenaga berganda dan hasil susu pun berganda tau.

Okies, ni je yang sy nak share..

Bagi yang berminat, boleh lah hubungi saya.

Sekian dulu,
Chugie a.k.a Master Suzianti Maswar
Penasihat vitamin anda.
Fb: Eizmierah Mumnbabyshop
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, August 17, 2014

WAJIB BACA!! Info Terbaik tentang GLA Complex.

Assalamualaikum..

Hari ini saya nak berkongsi Manfaat penting GLA ni untuk penyakit2 glamer rakyat malaysia..

Jom baca ni..

BEST INFO FOR GLA Complex:


---> GLA complex For High blood pressure (Hypertension)

There is some preliminary evidence that GLA may help reduce high blood pressure, either alone or in combination with the omega-3 fatty acids eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), found in fish oil. In one study, men with borderline high blood pressure who took 6g of blackcurrant oil had a reduction in diastolic blood pressure compared to those who took placebo.

Another study examined people with intermittent claudication, pain in the legs while walking that is caused by blockages in the blood vessels. Those who took GLA combined with EPA had a reduction in systolic blood pressure compared to those who took placebo.

More research is needed to see whether GLA is truly effective for hypertension.

--> GLA complex for Breast cancer

One study found that women with breast cancer who took GLA had a better response to tamoxifen (a drug used to treat estrogen sensitive breast cancer) than those who took only tamoxifen.

-->GLA Complex for Diabetic neuropathy

Some studies show that taking gamma linolenic acid (GLA) for 6 months or more may reduce symptoms of nerve pain in people with diabetic neuropathy. People who have good blood sugar control may find GLA more effective than those with poor blood sugar control.

--> GLA Complex for Osteoporosis

Some studies suggest that people who don’t get enough of some essential fatty acids (particularly EPA and GLA) are more likely to have bone loss than those with normal levels of these fatty acids. In a study of women over 65 with osteoporosis, those who took EPA and GLA supplements had less bone loss over 3 years than those who took placebo. Many of these women also experienced an increase in bone density.

wow!! best kan info atas ni?
jadi, buat anda yang punya masalah or sedang alami penyakit ini atau nak hindari penyakit ini, Sila lah mulakan mengamalkan memakan GLA Complex Shaklee ni.

Apa pun, semuanya adalah dengan izin Allah..

Jom, dapatkan Offer GLA Complex bu

lan August 2014 ni. Dengan setiap belian 6 botol, anda akan mendapat sebotol lagi dengan percuma.


Sekian, info dari say.
Pengedar Sah Shaklee
Chugie a.k.a Master Suzianti Maswar
FB Eizmierah Mumnbabyshop

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, August 16, 2014

Boikot Shaklee?? boikot kah Bo-ikot??

Assalamualaikum semua..

Isue BOIKOT shaklee..memang menyeramkan.. boikot yang tak berasas.
Apesal ye boleh timbul hal2 memboikot tanpa usul periksa ni?

Ada yang simply2 menulis post tentang boikot produk, tanpa usul periksa.

Contohnya perihal boikot shaklee.
Saya yakin, keyboard warrior yang pung pang post psl boikot shaklee ni memang tak baca viral post yg di buat. Hanya sekadar melihat TAJUK yang terpampang tu je. Lepas tu  terus serang dengan up kan status fb sendiri. Ada yang siap maki hamun dan mengeluarkan fatwa dan fitnah juga.. mana hilangnya nilai2 islam? Nilai2 seorang wanita? Melayu plak tu..

Sepatutnya baca dulu.. kaji.. periksa.. kalau tak tahu, buat cara tak tahu. Duduk diam2..jangan terus mencanang kenyataan yang belum tentu sahih. Kan dah dapat dsa fitnah tu..

Bawah ni, saya lampirkan kenyataan balas oleh Mr Roger Barnet tentang issue shaklee dan israel yg sdg di gembar gemburkan di seluruh fb dan blog untuk boikot shaklee

Atau boleh terus layari you tube di link ini

Watch "Pengakuan Roger Barnett Isu Israel" on YouTube
Pengakuan Roger Barnett Isu Israel: http://youtu.be/Fkg9WKBwpOs

Sekian, boikot lah dengan ilmu, bukan dengan emosi.

Chugie a.k.a Master Suzianti Maswar
SID
FB: Eizmierah Mumnbabyshop
.
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, August 15, 2014

6Star Trip Shaklee: Long Beach California, US


Assalamualaikum..

Alhamdulillah, syukur sebab di berikan ruang untuk menulis dalam blog iezmierah ni lagi..

Ok, saya nak cerita pasal reward shaklee ni. Alhamdulillah, ni kali kedua saya dapat reward trip travel ke oversea. Tahun lepas kami (suami isteri) berpeluang ke Londan dan Paris. Tahun ni, peluang untuk kami jejakkan kaki ke US pula. Trip kali ni bukan sekadar trip, malah lebih dari itu.

Owh ye, trip kali ni, saya dapat 4 tiket. Tapi, perancangan Allah lebih sempurna.. saya tak dapat mengikuti trip ni kerana sedang berpantang lagi. Lagi pun, puteri kedua saya baru 3tahun. Jadi, tiket yg saya dapat tu  saya hadiahkan buat suami, anak sulong dan mak ayah mertua saya. Ni semua hadiah buat orang yg sgt sy sayang dan banyak sangat bantu, support dan doakan kejayaan saya dalam shaklee ni.

Trip ni, bukan sekadar trip bercuti tau, tapi lebih dari tu...

Tunggu next entry ya..
Saya sambung cerita lagi.

Sekian,

Chugie a.k.a Master Suzianti Maswar
PAGE: Eizmierah Mumnbabyshop / Eizmierah MNB Healthy Shop
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, July 25, 2014

ESP Shaklee dan Cyst / Kanser / Fybroid

Issue Cyst dan ESP ni memang tak pernah habis di perkatakan. Walaupun dah di terangkan banyak kali, tapi masih lagi ada yg was2 dan ada yang ajukan lagi soalan yang sama..

jom baca info lengkap tentang ESP SHAKLEE yang sangat HOT ni..
Terutama anda yang menghidap Cyst / fibroid / kanser.

******************************
Copy paste info dari blog ini
Jika anda risau Soya mengakibatkan Cyst, anda patut baca entry ini sampai habis. Ini serius, kerana apa yang kita percaya kadang-kadang tak betul. Baca, selidik dan kaji sendiri fakta fakta dibawah.

Pastikan anda mengambil Soya yang berlabel NON-GMO.

Non-GMO tu ape?
Non-GMO ialah Non-Genetically Modified Organism. Iaitu soya yang ditanam secara organik dan tidak menjalani proses genetik. Kacang Soya yang berbahaya;

KACANG SOYA TIDAK ORGANIK
Penanaman yang menggunakan baja kimia, pestisid dan lain-lain baja kimia menyebabkan soya mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa kepada RISIKO PENYAKIT KANSER.

KACANG SOYA GMO
Adalah lebih murah kerana ia menghasilkan TOKSIK. Tetapi pengambilannya LEBIH BERISIKO kepada kesihatan.

9 ASID AMINO
Asid amino yang sangat penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino ini MELAMBATKAN, MENGGANGGU & MEMBANTUTKAN proses penting tubuh badan.

KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL
Soya mempunyai sumber Isoflavone, berfungsi untuk tindakan horman, pembentukan jisim tulang dan merendahkan serta mengurangkan risiko kanser. Namun, penggunaan ALKOHOL boleh mengakibatkan KEHILANGAN 88% Isoflavone daripada kacang soya.

BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN
Menyebabkan fungsi tubuh terganggu dan membantu meningkatkan risiko KANSER terutamanya bagi individu yang normal.

KACANG SOYA YANG DIPANASKAN
Kacang soya yang dipanaskan MELEBIHI 60C akan merosakkan kandungan proteinnya! Dah tak ada protein, buat apa nak ambil soya tu lagi,kn?

KACANG SOYA YANG DITAMBAH KALSIUM
Memang kalsium diperlukan oleh tubuh. Namun, dalam proses pembuangan minyak soya, soya menjadi berasid. Penambahan Kalsium akan menyebabkan PENEUTRALAN soya. Alaa, kalau dah neutral, mana khasiatnya?

ESP* adalah contoh Soya Non-GMO. ESP mengandungi Genistein yang terbukti berkeupayaan untuk mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam pemulihan uterus, ovari, menopous dan pembesaran prostat. So ianya sangat selamat untuk penghidap cyst.

ESP juga tidak mengandungi hormon Estrogen yang dikatakan penyebab kanser.
Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
Soy Protein Shaklee tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

1. 66% Water
2. 25% Protein
3. 8% Fats
4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

Jadi, sebelum anda mengatakan tidak kepada Soya, selidiklah dulu Soya jenis apakan itu?

********************-*******************
tiada bukti yang menunjukkan bahawa soya pencetus cyst..
Kalau tidak, masakan tempe tu jd makanan orang jawa.. kn?

jadi, kenali perbezaan GMO dan Non-GMO ye..

Sekian..
Info dari saya,
Chugie a.k.a Suzie
Pengedar sah shaklee

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, July 22, 2014

Cara penyimpanan susu Ibu

Assalamualaikum..

Sedikit info tentang penyimpanan susu ibu..



Susu ibu yang diperah boleh disimpan untuk diberikan pada bayi sepanjang ketiadaan ibu bersama bayi. 

Susu ibu mengandungi sel hidup, oleh itu susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. 

Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.

Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:
  • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
  • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
  • breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu

Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:
  1. # Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
  2. # Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
  3. # Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
  4. # Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan

Panduan asas penyimpanan susu ibu:
  • bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
  • catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
  • simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
  • jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
  • susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
  • jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
  • sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
  • jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk

Maklumat Tambahan
(berdasarkan soalan-soalan yang dikerap ditanya di dalam komen-komen di bawah)

1. Susu yang diperah di pejabat boleh disimpan di dalam peti sejuk di pejabat (jika ada) dan dibawa balik menggunakan cooler bag yang berisi ice pack yang mencukupi untuk perjalanan pulang ke rumah (walaupun perjalanan ke rumah hanya 10 minit, pastikan susu perahan kekal sejuk). 
Sampai di rumah, bolehlah pindahkan ke peti sejuk di rumah sama ada hendak letakkan di bahagian bawah (sejuk biasa) atau di bahagian atas (freezer). 

Tidak digalakkan membekukan susu semasa di pejabat kerana susu beku lebih sukar diuruskan (kerana kita perlu memastikan ia dibawa balik dalam keadaan beku dan tidak boleh mencair walaupun sedikit).

2. Jika susu beku sudah mencair (walaupun sedikit), susu tersebut tidak boleh lagi dibekukan semula. Ia perlu disimpan di bahagian bawah (bhg sejuk biasa) malah perlu dihabiskan (digunakan) dalam tempoh 24 jam dari masa ia mula mencair.

3. Susu perahan lebih baik disimpan di bahagian sejuk biasa berbanding bahagian beku (freezer) jika susu perahan itu adalah stok untuk beberapa hari. Sekiranya pada hari ke-5 susu perahan tersebut belum digunakan maka bolehlah naikkannya ke bahagian beku untuk memanjangan tempoh hayatnya.

4. Susu perahan yang dibekukan akan kehilangan beberapa nutrien dan antibodi akibat proses pembekuan namun komposisinya masih JAUH LEBIH BAIK berbanding susu formula. Oleh itu ibu perlu memberi susu  segar (secara direct feeding), susu perahan yang disejukkan dan susu perahan yang dibekukan untuk mengimbangi keperluan nutrien dan antibodi bayi.

5. Susu perahan yang telah dipanaskan, diberikan kepada bayi tetapi tidak habis diminum. Ibu-ibu masih boleh menyimpan susu tersebut ke dalam peti sejuk semula untuk penyusuan berikutnya (anggaran masa tidak lebih dari 2 jam). Jika pada penyusuan kedua tidak juga dihabiskan maka susu tersebut perlu dibuang.

Sumber: Susu ibu

Chugie a.k.a Suzie
SID anda..
Breastfeed's mom
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi