My Lovely Followers

Google+ Followers

Thursday, December 31, 2009

Entry akhir di tahun 2009

Salam semua.. moga korang semua sihat dan ceria selalu..

Aku pun dah semakin bersemangat ni, sebab fatin dah semakin ok.. walaupun badan die dah di penuhi bintik2 demam campak, tapi aku dah dpt tarik nafas lega sebab demam die dah tak teruk.. badan pun dah x panas macam sebelum ni, cuma batuknye still x ilang lagi.. emm patutlah fatin demam panas yang sangat kuat sebelum ni, rupenye die nak kene demam campak, kami ni punye lah fikir die demam panas sebab gigi die yang nak tumbuh tu.. Oh ya, lupa nak kasi tau kat korang, fatin dah pun tumbuh gigi.. dah nampak jelas pun sebatang yang tumbuh tu, sekarang ni ade sebelah lagi yang nak keluar, dan still dalam proses.. xpe, next entry aku show pics fatin ngan giginye tu ye..

Ok lah, memandangkan kite pun dah sampai ke penghujung tahun 2009, dan tinggal beberapa jam je lagi nak masuk ke TAHUN yang baru 2010, rasanya dah ramai yang dok pakat buat azam dan semangat2 baru untuk tahun depan kan?? walau apa pun azam korang tu, hope segalanya di makbulkan Allah, tapi azam yang baik2 je ye.. azam yang yang tak baik dan tak berapa nak baik, aku tak kan doakan..

Emm rasanye, dah banyak jugak perkara2, kisah2 sedih, gembira, best, tak best, pening, sakit dan sebagainye berlaku dalam hidup aku sepanjang tahun 2009 ni. Yang paling aku tak dapat lupakan adalah melahirkan Nur Fatin Adlina bt Mohd fahmi, ini lah detik2 yang aku rasa amat2 bererti dan memang akan terus terpahat dalam hati aku. Detik aku melahirkan puteriku ini, memang satu detik dan pengalaman yang sangat besar.. Menjaga dari saat selepas die dilahirkan sampai lah ke umurnye sekarang ni yang dah masuk ke 7 bulan 2 minggu ni memang amat2 menduga dan menguji kesabaran aku sebagai seorang manusia, dan sebagai seorang ibu.. Alhamdulillah, di saat2 aku terasa sangat tidak bersemangat dan bermasalah, suami lah yang banyak bagi semangat dan motivasi.. dia lah suami,kawan, sahabat, dan teman yang paling memahami..banyak bersabar dengan kerenah aku.. semoga kami akan terus kekal bahagia walaupun banyak dugaan emosi melanda.

emm..tak nak lah berceloteh panjang, untuk akhir sekali di hari terakhir tahun 2009 ni, aku ucapkan kepada sekalian teman2 dan sahabat2 karib aku di alam maya bolg ni...
SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2010
MOGA AZAM KALIAN TERCAPAI, DAN BERBAHAGIA LAH SELAGI KEBAHAGIAN ITU MILIK KITA, DAN SELAGI KESEMPATAN ITU MASIH ADA...
SEBAB KADANG KALA KITA LUPA YANG MATAHARI ITU AKAN TERBIT DI SAAT KITA DI LANDA HUJAN YANG LEBAT..
TERUSKAN BERDOA, DAN BERDOA SUPAYA FIKIRAN, HATI DAN EMOSI SENTIASA DALAM LINDUNGANNYA..
AMIN...

salam sayang buat aku pada tiap teman blogger yang banyak doakan kesihatan aku dan fatin...korang memang sangat BEST!!! SAYANG KORANG SEMUA!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, December 30, 2009

Fatin kena demam campak

Salam...

Akhirnye dah tau dah apa sebabnye anak aku demam panas yang teruk.. rupenye die kena demam campak...

Petang semalam demam fatin tinggi lagi, jadi kami terus bawa fatin ke hospital sungai buloh untuk buat rawatan selanjutnye.. ye lah takut juga mana tau dapat penyakit lain pulak.. dah lah sekarang ni macam2 penyakit wujud. Sampai je kat Bahagian kecemasan, aku mintak dorang check fatin sebab panas die kuat sangat.. orang yang bertugas kat kaunter tu mintak kami pergi ke bahagian 'Fever Centre', sebab kalau nak tunggu kat bahagian kecemasan ni memang agak lambat skit. Dan kebetulan masa kami sampai tu, memang ramai yang tengah tunggu untuk dapatkan rawatan. Jadi kami pun pergi lah ke fever centre tu.. selamat lah x lama, lepas je buat pendaftaran terus kami di panggil masuk ke dalam bilik dan doktor check suhu dan badan fatin. Lepas tu ambil darah untuk buat ujian.. Alhamdulillah, darah die normal..xde masalah. Jadi doktor hanya beri ubat demam jenis tablet untuk di masukkan kat bontot lagi. Siannye lah fatin.. Doktor pesan, kalau badan die panas lagi, basahkan atau mandikan je die sampai suhu die turun.

Sampai je kat umah, kami pun teruslah basahkan badan fatin dan mandikan die skit sampai suhu badan die turun. Lepas mandikan ni lah baru kami perasan bintik2 halus keluar kat sekitar muka, kepala dan dada fatin.. mulanye skit je.. lepas tu jd banyak.. tak lama lepas tu, bila badan die dah kering, bintik tu hilang skit mungkin di sebabkan ubat tablet yang baru di masukkan tu kot, jadi bintik2 campak tu tak de lah keluar sepenuhnye..

Alhamdulillah, malam semalam fatin tido agak lena jugak.. cuma merengek skit je nak minum susu..

Pagi tadi masa bangun untuk beri die ubat, aku tengok badan die dah banyak bintik2, memang sah lah fatin kene demam campak.. dan lepas tu aku beri minum air kelapa skit.. tapi dapat lah masukkan sesudu kecik je kat mulut die.. yang selebihnye die luahkan.. susah betul nak bagi die minum ubat ni.. bila aku try untuk suakan lagi air kelapa tu, die kemam rapat mulutnye.. emm pandai betul lah si kecik ni.. macam dah paham2 je bende yang nak aku bagi tu ubat..

So buat masa ni, aku just tunggu apa yang akan jadi kat campak die.. panas badan die pun dah tak terlalu tinggi sangat, dan fatin pun dah mula berpeluh..

Hope lepas ni demam die terus kebah dan sihat cam biasa..

Besar betul rasanya pengalaman ni... aduhai lah..

Bintik2 yang dah mula banyak kat area muka, kepala dan leher fatin.. aku yang tengok ni pun dah terasa gatal dan miangnye..

Fatin banyak tido masa demam ni.. agaknye sebab badan yang letih kot..

Emm..siannye anak ummi.. x sabar nak tengok anak ummi sembuh n ceria cam biasa..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, December 29, 2009

Semangat aku hilang..

Salam..

Down nye lah aku rasa sekarang ni.. sebabnya anak aku sedang di landa demam panas yang agak teruk + batuk yang teruk + selsema, mungkin sebab gigi die yang sedang tumbuh tu.. risau, risau dan risau yang teramat2.. Masuk hari ni, dah 6 hari fatin kene demam ni semua.. sebelum2 ni walaupun die penah demam 1 set ni, tak pernah lagi die dapat demam panas yang teruk dan biasanye lepas makan ubat, sakitnye pun makin kurang. Tapi kali ni sangat2 teruk aku rasa.. dan aku pulak dah terasa lah downnye.. selamat lah hari jumaat lepas cuti, dan aku sambung bercuti untuk jaga dan pantau kesihatan fatin sampai semalam. Hari ni hubby pulak gantikan untuk jaga fatin.. tak sampai hati sebenarnye nak tinggal kan die yang sedang tak sihat, tapi terpaksa jugak sebab ada kerja2 penting yang nak di settlekan hari ni. Mungkin esok aku akan sambung ambil cuti lagi untuk jaga fatin.

Kali ni demam fatin agak teruk, bila dah demam panasnye cecah sampai 40 darjah, memang tak senang duduk aku di buatnye bila rasa badan die panas yang amat.. fatin pulak bukan jenis yang menangis melalak.. bila die rasa x selesa, die cuma merengek dan menangis kejap lepas tu bila dah di beri semua ubat, terus tido.. kadang tu rasa risau jugak sebab tak tau nak pastikan mana sakitnye.

Hari pertama tu die cuma kena batuk + selsema, demam fatin x terlalu panas sangat masa tu, aku bawak ke klinik untuk dapatkan rawatan.. sampai lah hari ke tiga, panas die mula terasa tinggi sangat.. aku try macam2 cara, semua petua yang orang bagi, jaramkan kepala die dengan asam jawa, ngan air ramasan pucuk daun rambutan, daun bunga raya lah..macam2 lah tp sampai lah hari ni, demam die mcam tu jugak.. Sebab panas yang terlampau sangat kami pun terus bawak balik fatin ke klinik yg aku pergi, sampai sana fatin trus masuk bilik rawatan sebab badan die capai bacaan 40 darjah, dan doktor n nurse terpaksa lap dan mandikan die sampai bacaan suhu badan die turun. Sebelum mandikan, doktor masukkan ubat demam jenis tablet dalam bontot fatin, lepas tu baru lah kebah, tapi kebahnye pun sekejap je, bila ubat tu dah abis, mula lah kena balik demam panasnye.. lepas masukkan ubat tablet tu baru kebah skit, tu pun lepas pekena ubat masuk dalam bontot tu. Ubat minum, memang tak berkesan langsung. Batuk plak sampai sekarang x ilang2.. dah tak tau nk buat ape dah ni..

semalam pun aku pergi lagi ke klinik, kali ni aku pergi ke pakar untuk dapatkan rawatan lagi.. kali ni doktor bekal kan lagi ubat tablet untuk di masukkan kat dalam bontot fatin..dan beri antibiotik lain untuk di cuba, sebab mungkin ubat antibiotik tu x serasi dengan fatin.. so far, hasilnye same je.. bila ubat dah abis dos, panas pun datang balik.. rasanye kalau panas fatin x surut2 gak, aku akan bawa die ke hospital pulak.. risau kalau2 terkena penyakit lain.. hope sangat die cepat sembuh.. rindu nak tengok die senyum, ketawa, ceria cam sebelum ni..

aduhai lah... moga doa aku di perkenan kan.. amin..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, December 24, 2009

Walimah Betty's

Salam..



Yes! akhirnye... aku dapat gak update entry special ni.



Walimah Betty & Sham


Yang di adakan di rumah pengantin perempuan di Hutan Melintang Perak


Jom layan pics!!

Mempelai di arak menaiki kereta mini lama menuju ke perkarangan rumah pengantin.. superb gitu..

Menuju ke tempat persandingan..

Betty ni merupakan ex-presiden group futsal aku dulu.. tak de lah rapat sangat pun, tp hubby ku merupakan kawan lama masa kerja satu opis dengan si betty ni.. dan memandangkan hubby aku ni memang tersangat lah over peramahnye, sampai sekarang die still contact si betty ni.. jadinye secara tak langsungnye, aku pun stay berkawan dengan die..

Kepada pengantin, aku ucapkan tahniah dan selamat melayari alam perkahwinan... moga berbahagia dan berkekalan hingga ke akhir hayat..

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, December 23, 2009

ayyak!!

Salam..

emm..punyalah aku datang awal ke opis arini sebab nak buat entry special ni.. tup2 baru nak update blog, nak cerita pasal wedding kawan ku sabtu lepas.. senior aku masuk awal pulak... eeee...tak kesampaian lah pulok!.. cam tau2 je aku nak gunakan hak terpelihara ni ek??? eee...
tak pa.. tak pa.. nanti aku update jugak..
mesti ada orang2 yang di sebalik 'tabir' nak tengok gambor wedding member aku ni kan??
emmm pada orang tu, bawa bersabar ye..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, December 22, 2009

Fatin menang contest!

Salam..

Alhamdulillah.. tak sangka fatin menang untuk contest ni. walaupun bukan dapat 1st place, tapi fatin tersenarai dalam nama2 si comel yang menang..

contest ni di anjurkan oleh Puan Butterfly a.k.a Irma.. memang sangat teruja bila gambar fatin terpampang dalam senarai pemenang.. untuk contest ni, fatin dapat 5pcs BUGSLOCK.. aku pun tak tau camne rupe bugslock ni. Tapi ada gak ler terjah ke blog si penganjur.. emm tapi x pe, nanti bila dah dapat hadiahnye, baru aku show off kat sini ek.

Ribuan + jutaan terima kasih aku tujukan kepada Puan penganjur (butterfly) dan para2 sponsor hadiah yang menjadi hakim..

kepada fatin, ummi pun nak ucapkan tahniah sebab dah menang hadiah! heheheh.. next time kite leh join contest lg nih!

Ini lah gambar yang di pertaruhkan tu...

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, December 21, 2009

Lunch with imah @ McD

Salam...

Entry khas tuk Ra & ena - dorang ni selalu buat entry lunch sesama..so kali ni aku lak nak buat hahahahah:)) na n ra.. musti baca n tengok entry ni k.. hahahahah=)) :P

Dah lama tak lunch ngan makcik ni sebenarnye.. akhirnye dapat gak. Kami ni name je office dekat2, tapi nak kuar lunch together gether memang lah bercinta.. so, for this time, aku pun pakat ngan makcik ni untuk kuar lunch sesama.. ktorang pilih McD je lah as a suit place for our lunch.. lagipun tekak rasa teringin nak p pekena chicken Mcdeluxe!

Aku n imah yang ntah hape hape ntah.. nak suh orang amik kan gambo, segan lah pulak.. akhirnye jadi lah cam gini.. sakit kepala aku dok lentok2 camtu.

Kami berdua sama2 pakat amik set meal yang sama.. agaknye imah pn teringin gak kot nak pekena mcdeluxe.. tengok je ler tu.. x menyabo betul makcik ni nak makan..
k lah.. ini saje ye.. tggu next lunch entry kami ek!


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, December 18, 2009

Last day kami di Sabah

Salam..


Untuk entry last pasal sabah ni aku just nak cite skit2 je ek..


Ok, memandangkan hari ni kami akan berangkat balik ke semenanjung, jadi kami plan nak ke pasar Tamu atau juga di kenali sebagai Sunday Market sebelum bertolak ke Airport.. Jadi seawal jam 9 pg kami dah bersiap sedia dengan beg pakaian, dan breakfast dulu untuk kali terakhirnye di hotel yang kami menginap tu, lepas abis kemas2 barang, kami terus check in dan bertolak ke destinasi pertama kami iaitu Pasar Tamu..


Fatin yang dah ready nak p jenjalan....

Sebelum berjalan, perut kene lah isi dulu.. lagi pun ni last makan b'fast kat sini kan, so aku pun belasah makan apa yang ada.. full giler perut time tu.


lepas makan, aku sempat gak lepak2 kata swimming pool hotel ni.. hajat hati nak mandi tak kesampaian sebab plan kami yang agak penuh sepanjang kat sana.. so, dapat snap pic pun dah memadai..

Ha.. ini lah die PASAR TAMU nye.. a.k.a Sunday Market.. sebab nama die sunday market adalah pasar ni hanya ada pada pagi hari ahad je.. dari awal pagi sampai jam 2.30ptg kalu x silap aku.. macam2 ada jual kat sini.. sampai ayam, kucing, ikan, arnab, anjing pun ada... kata tour guide tu, ada satu lagi pasar Tamu di sabah ni, (aku lupa plak apa namanye).. kat pasar tu lagi lah macam2 bende orang jual..kuda, lembu, kerbau pun ada kat pasar tu.. pelik kan?? :D

Hubby pun sempat gak cari sourvenir untuk mmber opis die.. fatin lak, tukang tarik2 barang2 tu..
Memang ramai betul orang kat pasar ni.. oh ye, masa nak sampai kat sini, aku x berapa sihat sebenarnye.. lepas je breakfast, perut rasa lain macam.. terus aku kene cirit birit + muntah2.. agaknye salah makan kot.. sampai dalam flight gak lah aku jadi lembik longlai sebab semua yang ada dalam perut dah kuar..nak makan pun rasa x selera sebab tekak dah mula rasa loya2..eee.. memang rugi betul lah.. jadinya, masa kami yang sepatutnye panjang kat pasar ni terpaksa lah di pendekkan sebab aku dah tak tahan, asyik muntah2.. yang ada dalam kepala otak aku masa tu cuma rasa nak landing kan badan je..



Dalam sakit2 masa kat pasar tamu tu, aku sempat gak lah rembat satu gelang untuk fatin.. nampak comel plak.. harga pun tak mahal..RM2 je.. pearl air tawar yang gred paling cikai punye.. jadi lah.. kenangan2 untuk fatin dari sabah..

Lepas ke pasar tamu, tour guide ni bawa kami lepak2 ke tanjung aru.. sementara tunggu masa nak bertolak ke airport. Kebetulan tempat ni memang dekat sangat dengan airport. Untuk korang yang nak ke sabah, jangan pulak tak singgah ke tanjung aru ni ye.. memang best sangat.. lepak kat tepi laut dengan angin laut yang memang cukup nyaman.. kat tepi2 kawasan tebing ni ada kedai2 dan restoran untuk pengunjung makan.. kalu siang tak banyak kedai makan buka, biasanya waktu malam lah lebih happening skit kat sini.


Tengok je lah fatin yang lena, bila kena angin sepoi2..

dah lepak dalam sejam.. baru lah kami berangkat ke airpot..
habis sudah perjalanan kami ke sabah..


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, December 17, 2009

Hari kedua di Sabah

Untuk Hari ke-2 ni, kami di bawa ke Pulau Sapi untuk mandi manda dan ber'snorkling'.. memang excited sangat masa ni.. yelah, dah lama jugak tak ke pantai.. dah terbayang2 dah air laut dalam kepala otak aku ni..


Lepas breakfast kat hotel dalam jam 8.30pg, kami terus bertolak ke pulau Sapi.. kata tour guide tu, kita kene bertolak awal ke pulau tu supaya dapat lebih lama main air dan tengok ikan kat sana, + kami akan berBBQ lunch kat pulau tu.. sebelum jam 2.30 ptg kami terpaksa bertolak balik ke bandar KK sebab ombak akan jadi lebih kuat time tu.. so atas nasihat para pengemudi bot, kami semua di nasihatkan supaya bertolak lebih awal ke jeti bdr KK.


Sian fatin.. life jacket tu lebih besar dr die.. muat satu badan die.. life jacket ni untuk budak umur setahun.. tp nak tak nak, kene gak lah bg die pakai.. takut pape hal lak nanti..


aku pun sempat gak enterprem kan diri masa kat atas bot tu.. dengan angin kuat dalam bot tu pn, aku tetap juga nak snap 1 2 gambo..


Fatin yg cukup berani gak lah.. tak nangis pun masa atas bot.. siap berdiri lagi, walaupun ayah die try untk duduk kan die.. sepanjang perjalanan dr jeti ke pulau tu, die pun senyap je.. good girl anak aku ni.. :D

Sebelum sampai ke pulau sapi, bot ni singgah kat pulau manukan dulu untuk turunkan penumpang yang nak berkelah dan mandi manda kat sana, mulanya aku ingatkan pulau manukan ni lah tempat yg kami tuju.. rupenye bukan.. pulau manukan memang cantik lah.. kalu nak compare ngan pulau sapi, pulau manukan lg best dan lebih cantik.
Setelah lebih kurang 15 minit dalam bot, akhirnye kami sampai gak kat pulau ni.. kat sini memang tak de chalet untuk menginap pun.. memang khas untuk pengunjung nak main air, snorkling dan aktiviti2 menyelam je.. Pulau ni memang di jaga supaya tak ada orang menangkap ikan atau hidupan yang ada kat sini, sebab tu lah ikan2 yang ada kat pantai ni pun memang jinak2 je.. bayangkanlah, masa kami tengah mandi pun ada ikan2 yang dtg kerumun.. lelebih lagi bila kami taburkan makanan kat air..

Mandi time!.. memang best ar.. air die jernih, ikan plak memang berkeliaran je kat tepi2 kami masa mandi tu. Fatin memang sangat2 lah suke hatinye sebab dpt main air. NI adalah buat pertama kalinye aku bawa fatin mandi air laut.. sebelum2 ni die hanya dpt main air kat dlm besen mandi die je.. dan die pun 1st time gak dpt main pasir..memang lah sangat peraknye anak aku ni bila dapat jejakkan kaki kat pasir, abis di ramas2nye pasir pantai tu.


Tengoklah tu.. memang sangat happy si fatin dapat main air yang banyak.. tak takut langsung walaupun dah banyak kali terminum air laut yang masin tu.. melonjak2 die dalam air tu.. kelakar pun ada tengok die heheh.. tak pe, pas ni ummi bawa fatin g mandi sungai plak ek.

Fatin and ayahandanya yang ralik main air..


Ummi , fatin n ayah..peerssssssss..

nah.. dah puas mandi bagai.. si kecik ni pun lena!
Memandangkan cuaca di bandar KK nampak gelap, kami pun bertolak ke sana lebih awal dari masa yang dah di tetap kan, lepas je abis Makan2 kat pulau tu, kami terus berangkat balik ke bandar KK. Sampai di jeti, hujan dah mula turun, tapi sempat juga lah aku singgah bershopping di FILIPINE MARKET.. pasar yang kirenye famous gak lah sebab kebanyakan pelancong yang datang ke sabah mesti tak kan lepaskan peluang untuk perabih duit kat sini.. pasar ni jual macam2 jenis barang, contohnye kraftangan, perhiasan rumah, PEARL dan tak lupa gak ikan masin khas sabah ye.. memang fresh tau.. sedap plak tu. Harga memang bleh tahan lah, dan siap bleh tawar2 lagi.. sory lah ye, tak ada gambar masa kat pasar ni.. sebab aku ralik cari pearl yang cun melecun heheh..
k lah, sampai sini dulu ye.. tunggu bahagian akhir last day kami di sabah.. kami ke Pasar Tamu pulak..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, December 16, 2009

Cuti-cuti ke Sabah

Salam.. Baru berkesempatan nak update sedikit cerita tentang percutian kami ke Sabah..



Aku cerita pendek2 je lah ye..



Day 1 - Keberangkatan kami ke Sabah (4/12/2009)



punyalah ramai manusia masa kat Terminal LCC aritu.. gambar atas tu masa menunggu flight kami yang akan berlepas pada 9.35am.. kebanyakan dorang ni nak ke Penang & Langkawi..

Fatin sampai terlena kat bahu ayah die di sebabkan keadaan hujan.. rasa sejuk je.. penat main2, si kecik ni pun tido lah.. selamat x meragam si fatin ni, kalu tidak...mau patah balik sg buloh heheh:D

ok, ni gambar masa di borneo mall..sempat juga tawaf satu mall ni.. masa ni tengah tunggu masa nak check in kat hotel NOVOTEL (1 borneo hotel).. kami sampai awal sangat dalam lebih kurang jam 12.30pm, jadi pihak hotel terpaksa kemas2 dulu sebelum kami masuk.. dalam pukul 3 ptg baru kami dapat berehat kat dalam bilik hotel..
Sebelum ke hotel ni, tour guide bawa kami jalan2 pusing bandar KK, dan sempat jugak lah pergi ke hill parknye untuk tengok permandangan dari atas bandar KK..


aku dan fatin masa dinner kat Kg Nelayan seafood.. masakan china Halal.. ramai yang datang kat sini malam tu. Kebanyakannye meraikan company dinner.. sempat jugalah kami tengok persembahan yang dah di anjusrkan..

masa ni orang dah ramai yang datang.. meja pun dah full.. tengok seafood yang di persembahkan memang buat urat2 air liur kecur tak ingat lah..

Ni lah menu kami malam tu.. ada udang, ketam, ikan.. pastu ada nasi grg cina ngan terung goreng tepung.. memang cedap.. kene plak ngan chinese tea..emmm..sedap..

gambar atas ni antara persembahan yang dorang persembahkan kat ktorg yang dinner kat sane.. kata tour guide kami tu, restoran ni memang akan adakan persembahan untuk tetamu yang makan kat restorannye.. sebab restoran ni memang boleh di katakan setiap hari full house.

heheheheh... aku enterprem kan NOVOTEL ni dalam blog ini ya... mana tau kalu de yang teringin nak ke sana plak nanti.. untuk pengetahuan korang hotel ni jauh skit dr bandar KK, so dari experience aku yang dah kesana, rasanya lebih baik dptkan hotel yang ada kat bdr KK sebab kat situ semua ada.. dan lebih happening skit sebab kat situ ada satu tempat yang di panggil waterfront (kalau x silap nama dia lah) yang memang happening sangat..tempat tu mengadap ke laut, so bila malam bleh jenjalan sambil minum2 kat tepi tu.. beside, jeti nak ke pulau2 pun memang letaknye kat bandar KK ni.. so aku suggestkan supaya amik hotel kat bandar KK je, senang.. tp sesape yg nak rs peace tu bleh lah pegi kat hotel ni.. atau mungkin chalet2 yang ada kat pulau2..


gambar atas ni gambar dalam bilik kami... tengok atas katil tu, fatin siap landing lagi.. model sementara utk masuk blog aku heheheh.. bilik die memang cantik..
sok aku sambung lg untuk day 2 di sabah ye..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, December 15, 2009

Majlis Hari Besar Adikku

Salam..

Lamanye haku tak meng'update' huhuu... de yang rindu tak?? kahakahakaha..

Aku just nak story skit tentang majlis persandingan adik aku ni.. jom layan gambar2 yang aku snap ni!

dalam kesibukan menyambut tetamu, sempat gak aku n family bergambar ngan pengantin..
Majlis makan beradap lepas sesi bersanding atas pelamin.. aku x sempat nak snap pic die mase sedang bersanding.. bz yang amat2..

Ramai juga lah yang hadir masa kenduri ni.. mulanya risau jugak sebab kebetulan pada hari yang sama, kenduri kendara memang banyak sangat kat kawasan kami tu.

Pelamin yang cantik... jeles aku tengok pelamin adik aku.. heheh
Ini adalah sekitar sehari sebelum majlis besar berlangsung... masa ni kami sekeluarga bertungkus lumus menyiapkan persiapan untuk majlis besar ni..
****Jom layan gambar lagi***
Cup cake yang di buat oleh kakak aku.. die tengah berjinak2 dalam pembuatan cup cake ni.. siap masuk kelas lagi.. bagus betul akak aku ni, x mcm adik die ni hehehe..

Orang kuat masa nak siapkan gift untuk para jemputan..

Masa ni akak aku tengah siapkan barang hantaran untuk di beri ke pihak lelaki.. sampai tengah malam gak lah baru sudahnye hantaran adik aku.

Adik aku yang tengah pakai inai pun sibuk gak nk join kami buat kerje2 ni.. sampai kene halau masuk bilik sebab hari dah jauh malam, die plak sibuk dengan ktorang yang tengah siap kan kerje bungkus membungkus ni.

ha...... ni lah orang paling kuat masa malam tu.. si kecik ni pun nak join same.. tp bukan tolong packing ye.. die just tolong sepahkan segala yang die dapat pegang..

Tengok lah si fatin tu... x ckup tangan ngn kaki buat kerja, mulut pun bleh kate rancak gak bercakap.. tp aku sepatah haram x paham pe yg die cakap kan..
Ok lah.. sekian dulu ye.. penat x abis lg ni..
p/s: Alfatihah buat ibu mertua adik aku yang telah kembali kerahmatullah pada malam selepas majlis persandingan mereka.. ( ibunye dah sakit strok lame..) moga rohnya di tempatkan dikalangan org2 yang beriman amin..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, December 4, 2009

Boy atau girl ni??

Salam..

hehe..cilok tajuk entry si ezan tentang rupa baby yang macam lelaki, sedangkan dia perempuan.. Sebenarnye ramai yang hadapi masalah macam ni.. termasuk lah aku sendiri, boleh dikatakan tiap kali bawa si fatin kuar berjalan mesti ada yang menyapa dan tanya boy ye??? eeee..girllll lah.. adoiiiiiiiiiiya!.. kadang tu tension gak.. tapi utk senang kan hati, try lah cari idea2 atau cara2 nak solve kan problem ni.. Selain dari aku, ada jugalah beberapa teman rapat yang juga menghadapi masalah yang sama dengan aku, lelebih lagi bila anak tu punya rambut yang sedikit dan tak berapa panjang walaupun usia die dah masuk ke setahun..

Memandangkan aku ada utarakan permasalahan ni kat beberapa orang kawan yang senasib dengan aku.. mereka ni telah berikan beberapa tips yang aku rasa agak berguna dan bleh dipakai gak lah.. memang tak perlu abis kan duit jumpa pakar kaunseling, cuma perlukan akal yang fresh je untuk dapatkan ilham yang bagus untuk make up anak kite tu..

ok, kat bawah ni aku list kan beberapa cara ye.. hope dapat membantu aku dan korang2 yg punye masalah yang sama dengan aku.

1- Biasakan atau ajar baby tu pakai headban sejak dr kecil lagi, mulakan dengan headband yang kain lembut tu supaya kepala baby tak sakit. Sebabnye, baby yang lambat di ajar memakai headban atau topi kepala akan sentiasa menarik apa saje yang kite letakkan kat atas kepala die.. 'rimas agaknye'

2- Beli dan pakai kan lah pakaian yang bercirikan perempuan.. sekarang ni kan banyak baju perempuan yang cantik2 dan comel2.. lagi satu, jangan di ajar pakai seluar jeans sangat.. lebihkan menggunakan gaun, skirt atau baju yang kembang ala lil princess gitu.. supaya dia akan tau yang cantik itu adalah sinonim dengan die as a perempuan.. Kata orang tua2, kalau nak anak perempuan kite nampak keperempuanan, ajar lah anak tu pakai baju2 perempuan, x mo pakaikan baju2 seluar ni..

3- gunakan hair clip untuk baby yang punya rambut lebat dan agak panjang, supaya lebih menampak kan lagi ciri2 perempuan tu.. walaupun kadang2 masa mula2 kite letakkan clip tu nampak baby tu macam boy skit, tapi bila dah lama2 insyallah akan nampak lah muka perempuannye tu..

4- kite sebagai ibu bapa harus sentiasa berusaha, dan berdoa lah..

5- Rajin2 pantau anak2 kita..

emm..hope sume ni dapat di jadikan panduan.. rasanye ada lagi tips2 lain yang di gunakan, bleh kongsi kat sini gak lah ye..

Aku pun masih dalam proses mnggunakan tips2 ni juga, walaupun kadang2 tu malas gak nak guna... tp sebab semangat nak nampak kan anak tu ke arah perempuan, aku gagahkan jua.. kata orang jugak, nanti lama2 anak tu akan nampak gak perempuannye.. kn?
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, December 2, 2009

Owh Blogku!

Salam..

yuhuuuuuuuuuuu...rindunye aku pada blogku ini.. dah agak lama jugak aku menyepikan diri.. almaklum jelah, tahap kesibukan aku di tempat kerja dan di rumah makin menjadi2 pulak sekarang ni. Selalunye, aku sempat juga lah terjah blog2 rakan blogger dan buat 1 2 entry untuk di publish kan.. tapi lately, am so bz.. bz tahap gaban plak tu. Hari ni, baru lah ada sedikit kelapangan yang aku sendiri cari dan curi dari kesibukan aku ni. Emm.. de banyak bende nak di ceritakan dalam ini.. tapi untuk posting kali ni, aku ceritakan dulu apa yang membuat aku amat2 sibuk kebelakangan ini ye..

1- Sejak keluarnye Model baru Perodua, opis aku sentiasa lah di penuhi oleh para manusia yang tertarik dengan cik ALZA.. so, banyak lah tempahan yang kami terima. Bila dah banyak tempahan, sure lah kerja kami kat sini semakin banyak.. bila kerja dah banyak, nak curik2 bertenet pun, memang tak kesampaian lah jawabnye.. Beside, memandangkan tahun 2009 dah sampai ke penghujungnye, makanya banyak lah promosi2 yang perodua buat untuk menghabiskan stock tahun 2009 ni.. jadi, masa ni memang ramai sangat para pelanggan yang memang dah lama menyimpan hasrat untuk beli kereta dan nak dapatkan diskaun yang memang cukup 'worth it' untuk beli kereta idaman dorang ni.. maka nya, kerja aku pun bertambah lah.. dan kepeningan kepala aku juga bertambah juga, dek kerana kerja yang semakin menghimpit dan tersepit ni.. penot woooooooooo..

2- kenduri kendara dah makin banyak lately ni.. bukan sahaja jemputan kenduri kendarat dari orang lain, bahkan keluarga aku juga akan mengadakan majlis besar untuk meraikan perkahwinan adik perempuan aku 2 minggu lagi.. insyallah, moga segalanya berjalan lancar seperti yang dah dirancangkan.. Memandangkan aku ni antara orang2 kuat dalam pembikinan majlis perkahwinan adik aku ni, jadi aku tersangat lah sibuknye sekarang ni bila berada di rumah.. rasa nye boleh dikatakan setiap hujung minggu ada je kerja nak di bereskan.. kadang tu rasa macam nak cari ruang untuk dapatkan ketenangan je dari segala kepenatan ni.. tapi, terpaksa bersabar dan terus bersabar.......... ni lah kekurangan pada yang dah tak ada mak macam aku ni.. segalanya di uruskan oleh diri sendiri dan adik beradik je.. "xpe2..sabar ye zi..huhuh"

3- tentang anakandaku fatin yang semakin lasak dan amat2 lah lasaknye sekarang ni.. mentang2 lah nak masuk umur 7 bulan, jadi si kecik ku ini tersangat lah mengada2nye.. plus dah semakin menjadi2 pembelajarannye.. di sebabkan die dah belajar guna walker, maka abis lah satu rumah aku tu di kemasnye dan di tariknye apa je yang nampak kat depan mata.. aku ni pulak, jadi tukang kejar2.. bila letak kat bawah (baringkan) menjerit sekuat hati.. dan bila aku dukung, bleh plak tersenyum kambing... ish.. AUTA betul anak aku ni.. sabar je lah..

4- weekend ni nak pergi bercuti ke sabah, jadi memang agak sibuk mengemas barang2 nak dibawa. Nak harapkan encik suami tolong packing kan barang, memang lah..syahdunye.. baju die pun, kite juga yang kene carikan..aduhai.. letih lah..

Sekian dulu ye...x mo cite pasal letih lagi lah.. makin bertambah letih di buatnye.. sekian je untuk cerita pasal entry kali ni..

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, November 25, 2009

Perodua MPV ALZA

Salam...

"KERETA PUN MPV"



Meh aku cite skit je pasal ALZA ni ek...



Perodua ALZA standard version. Code:- P5GX & P5EZ

Price dari 55,490 - 58990

Warna - White, Pearl White, Black, Grey, Silver

Perodua ALZA Premium Version. CODE - P5GH & P5ZH

Price Dari - RM60,490 - RM63,990









2 gambar atas ni adalah PERODUA ALZA ADVANCE VERSION
Price from RM66,490 - RM69,990
Hanya ada 3 warna - putih, purple dan hitam.
aku suke ni.. cantik lah..

bahagian dalam kereta

seat - dari hadapan-

bahagian depan.. x dapat nak snap lelebih lah.. masa tak mengizin kan

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi