My Lovely Followers

Google+ Followers

Saturday, December 6, 2008

Hari raya Aidiladha @ Hari Raya Qurban

Hari raya aidiladha bakal menjelang.. tapi x banyak lagu2 raya haji ni berkumandang kat radio. Ade lah sekali tu aku dengar satu lagu ni, kalu x silap mase dengar sinar fm.. Tajuk lagu tu rasenye "Bulan Haji". Lagu die lebih kurang cam gini..

"Bulan haji.. telah tiba lagi.. Menunaikan ibadah.. panggilan baitullah.. tanah suci mekah.. Ya makkatul mukarramah.." (sape yang tau lagu ni sure leh nyanyi punye heheh..

Em nape ek x banyak lagu2 raya haji kat radio? dan x ramai yang nk buat lagu raya haji ni. Patutnye raya ni lah kite kene meriahkan lagi lebih dari raya puasa. Sebab Bulan haji ni lah kite melakukan ibadah haji bg yg mampu dan ibadah qurban di setiap masjid dan surau. Dan Aku rase ade juga segelintir individu yang melakukan ibadah qurban ni di rumah die sendiri dimana dia kan menjemput orang2 kampung dan sanak sedara bergotong royong mengerjakan qurban samaada qurban lembu, kambing atau mungkin juga unta, kemudian daging tersebut akan di agih2kan ke serata rumah di kawasan kampung tu dan ade juga yang menghantar daging tu kerumah2 anak2 yatim.

So far, selama aku hidup ni aku sendiri pun x pernah melihat proses penyembelihan binatang semasa ibadah qurban ni di lakukan sebab aku memang jenis yang penakut dengan darah dan x sanggup nak melihat proses tu. Kalu bab makan daging qurban dan kenduri yang dorang adekan.. aku lah no 1.. hehehe..

Ape pun, aku harapkan Raya qurban tahun ni membawa berbagai2 pedoman dan pengajaran bagi kite semua umat islam..SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA QURBAN..

p/s: Tiap kali raya haji, sure akan berkumandang kalimah "Labaikallah hummalabaika, Labaikala syarikalakalabaika" dan hati pun akan mule lah syahdunye.. lelebih lagi bile tgok siaran haji di mekah.. alamak.. touching tuuuuuuuuuu.. Bile lah dapat ke sane..

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, December 2, 2008

Kejadian 1 Dec (malam) - Bintang dan bulan tersenyum..

Subhanallah...Maha besar mu Ya Allah..

Rupanye kejadian bulan dan bintang tersenyum dilangit tu merupakan 1 fenomena.. alangkah bertuahnye rase diri ku ni sebab dapat melihat kejadian yang amat2 mengagumkan dan sangat real malam td. Macam x percaya pun ade bile melihat bulan dan bintang tu tersenyum.. Sekali pandang macam bentuk SMILEY. Dua butir bintang seperti mata dan Bulan sabit seakan bibir yang mengukir senyuman.. Subhanallah.. Cantiknye..

Kisahnye begini..

Malam tadi sedang asyik leka menonton berita, tiba2 adik lelaki aku keluar dr bilik, katanye die baru dpt sms dr teman yang mengatakan bulan ngan bintang nampak cantik kat langit. Mulanye aku x percaya dan malas nk ke luar rumah untuk tengok. Adik lelaki aku pun pegi lah ke luar rumah, dan disusuli adik perempuan aku.. dorang pun terjerit lah sambil memaksa aku ke luar rumah untuk melihat sendiri.. memang amat2 memeranjatkan bila melihat fenomena yang berlaku depan mata kepala ku sendiri. Mengucap panjang aku bila tengok betapa cantiknye BULAN DAN BINTANG ITU SEAKAN TERSENYUM PADA AKU.. aku pun ape lagi, terus meng'sms' teman2 untuk segera melihat keajaiban yang sedang aku saksikan.. dorang pn berperasaan same seperti aku ketika melihatnye.. seronoknye rase keadaan tu..

aku try untuk snap gambar, tapi camera aku x begitu bagus untuk amik gambar yang cantik tu.

p/s: mungkin akan masuk berita malam ni.. hope ade lah orang yang melihat kejadian ni menghubungi TV3 heheheh:D
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, November 26, 2008

Sudah, virus TAGititis???

TAGititis- Penyakit Baru kah? -

1st time dengar virus ni.. kene lak kat aku, Haruuuuuuuuu.. So menjawab virus yg di sebarkan oleh tunfrida, here it is.. hope berpuas hati. Sory lewat jawab tag ek!



Name the latest book you bought?
Erm.. book?? try to find Novel Ayat2 cinta, tp sold out. Lastly, beli mags je.



What is your fullname?
Suzianti Binti Maswar


Name the person you want to meet in real life or the first time?

My Mom..if i could be with her now.. ugh.. miss her lot.


Christina or Britney?
Both i don't like.. but choose Christina ler


Do you do your own laundry?
yup..dah semestinye


The most exciting place you wanna go?
Makkah.. Cita2 yg hope dpt ditunaikan satu hari nanti.


Hugs or kisses?
Hugs 1st, then kiss.. Dont like to kiss or to be kiss actually. Geli huhuhu


8 things I am passionate about?
Pakaian ngandung, pakaian baby, email, kerja aku kat opis, berita hangat, conference Ym, Cuti-cuti malaysia, Car


8 things you say too often?
Bismillah..
Alhamdulillah..
Insyallah..
Astaghfirullahalazim..
Hek ko..
mengong..
nthpapenth..
yer ek?


8 books I've read recently?
books? Not much ar.. just, Buku tentang Penjagaan Ibu Ngandung, Nama2 baby n about pregnancy. Mags de ar - PA & MA, Weeksday, Saji, Pengantin & Newspaper hehe:D


8 songs I could listen to over and over again?
All siti's song i like.. banyak ni kalu nk di listed kan, more than 8 songs lah.
Ayat2 cinta by Rossa



8 things I learned this/past year?
To arrange and plan mywedding
To be a wife
To be a pregnant women
Preparation To be a mother
belajar memaafkan org
dah x takut makan ubat
belajar dr kesakitan mase demam panjang tempohari
cepat muhasabah diri

8 Person to tag?
none..

So bleh terima ke? bleh ar tu...Adios!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, November 18, 2008

Lunch Meal Aku Arini..

Sejak dari jam sebelas tadi, perut dah rase lapar. Try gak cari2 dalam otak ni idea2nak makan untuk lunch nanti, tapi still gak tak dapat pikir ape yang nak di makan untuk makan tengah hari nanti. Sakit gak lah kepala memikirkan hal nak makan tengah hari ni.. begini lah keadaan aku bile nak masuk ke lunch time. Mesti terpikir-pikir dan tercari-cari ape lah yang nak dimakan untuk lunch. Sempatlah jugak minta idea dari kawan2 bile ber'conference. So macam2 idea lah yang mereka ni akan bagi untuk lunch meal. Tapi semuanye tak jugak membuka selera dan minda aku untuk terima dek tekak yang sememangnye suke benar memilih makanan beberapa hari ni. Kadang2 tu makanan yang susah nak di cari juga lah yang aku nak. ermm...macam2 betullah..

Akhirnye, bile sampai mase lunch, aku dah berdiri kat food court tempat kerja aku ni, sambil tercari-cari ape lah yang nak dimakan. Tengok punye tengok, dan setelah mendapat idea.. banyak lah pulak yang aku rase nak makan hehehe.. Lastly aku amik nasi kosong dengan lauk limpa goreng masak bercili, sayur kacang panjang goreng, kuah masak lemak nangka, ikan masin dan sambal belacan skit. Wah.. memang amat-amatlah menyelerakan.. buah plak, aku amik betik. Memang terliur bile tengok betik dalam plastik merah yang dah siap di potong panjang tu. Tak tunggu lame dah.. sampai je opis terus makan dengan berseleranye. alhamdulillah.. akhirnye dapat gak cari makanan tengah hari yang boleh diterima dek tekak hehehe..

p/s: pic utk lunch meal ni aku x sempat nak snap coz terlalu lah laponye dan x sabo nak makan..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, November 13, 2008

Sungai Jagong Waterfall, Kedah Malaysia??? betul ke ni??

Salam...
Anyone knows about this place? so teruja untuk pegi kesini. Actually aku dapat email ni juga dari seorang kawan yang mem'fowardkan' email dari kawan die kepada aku.. cantik sungguh tempat ni. Air die jernih, siap boleh nampak ikan-ikan kat dalam tu. pengirim email ni kate tempat ni terletak di Kedah. Aku try gak bertanya pada officemate tentang kewujudan tempat ni, kebetulan die memang asal dari kedah. Die pun x pasti sameada tempat ni benar2 wujud atau x. Kepada kawan2 blogger yang pernah atau tahu dimana tempat ni, sila berkongsi dengan saya ye. Memang sangat-sangatlah teruja nye bile lihat kedamaian, kebersihan dan ketenangan tempat air terjun yang masih lagi belum di jajah oleh pembangun2 dan pemusnah2 alam.

















Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, November 12, 2008

Ketam melayu vs Ketam cina

Cerita ni aku dapat dari email yang di hantar oleh sorang kawan. Thanx a lot pada pengirim email ni..

Ntah kan betul ntah kan idak kisah tentang ketam ikut bangsa ni bleh ajar-mengajar ketam lain, wallahua'lam.. pe pun..Layannnnnnnnnnnnn!!

Subject: ketam melayu vs ketam cina

moral of the story 'renung-renungkanlah,...selamat beramal'

Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?
Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?
Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk mana ketam melayu, mana ketam cina?
Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalambekas tak ada tutup…ketam melayu la….
Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup?
Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.
Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?
Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

Pengajaran:Begitulah cerita ketam melayu dengan ketam cina. Hakikatnya, jika orang cina berniaga….cina lain tak kacau…dia tengok aje dan belajar macam mana boleh berjaya. Cina dah berjaya tu pulak, akan ajar cina lain agar berjaya jugak.Kalau orang melayu, bila satu melayu nak berjaya, melayu lain akan guna apa saja supaya melayu tu jatuh balik. Macam ketam melayu, bila sekorketam dah berjaya nak naik, ketam lain tarik kaki dia, at last sorang pun tak dapat naik . Lepas tu mulala bergaduh sesama sendiri. Itulah hakikat sebenar sekarang ini. sebab tu melayu tak maju.

Ade betulnye gak kan perbezaan antara kaum cina dan melayu bile berniaga ni. Pada pendapat dan pandangan aku, orang cina ni bile berniaga, akan bersungguh-sungguh sampai berjaya. Persaingan memang sengit, tapi dorang ni x de hasad dengki, kalu nampak orang ni maju, die akan cube belajar cara orang maju tu berniaga dan cube jadi yang lebih maju dan lebih bagus dari yg peniaga maju tu. Lagi satu, cina ni membantu bangsa die sendiri lebih dari bangsa lain. Tak seperti melayu, ada kebanyakannya suka berhasad dengki, pantang orang lebih.. die mule lah main kotor.. ape pun sume tu terpulang pada pandangan masing2.. aku cume bagi pendapat melalui pengalaman je (bukan lah pengalaman berniaga, tapi pengalaman melihat orang berniaga dan pengalaman aku bekerja).

Ape pun..enjoy.........hidup ini x selalu nye indah..


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, November 10, 2008

Sakit Kepala

sakit kepala lagi waaaaaaaa...

Arini dah masuk 2 minggu aku kene serangan sakit kepala yang rasenye paling teruk dalam sejarah hidupku. Mane taknye, kali ni aku kene sakit kepala untuk setiap hari, kalu dulu memang lah aku ade kena sakit kepala, tapi idak ler seteruk ini sampai kene hari-hari. Yang buat aku pelik sakit kepala tu datang bile nak masuk tengahari sampai lah kemalam. Bile bangun pagi, sakit kepala tu pun ilang..tapi akan menjadi balik bile dah nk masuk tengahari.. memang tension yang teramat sangat nih. Kalu dulu mase tak pregnant memang aku dah belasah actifast atau pun panadol, dan kalau sakit kepala dah jadi tahap serius, baru lah aku menjengah ke klinik (maklum je lah..aku ni mmg susah nak ke klinik sbb rase fobia, x suke bau dalam klinik dan yang paling aku x suke, kena makan ubat..wek!!). Tapi la ni, aku dah ngandung, so nk makan ubat sembarangan ni memang amat lah di khuatiri. Just tunggu minggu depan jelah untuk buat check up sekali.

Aku ade gak try searching internet tentang petua2 untuk hilangkan sakit kepala ni, dan sememangnye banyak petua2 yang aku dapat. Tapi dukacitanye, memang aku belum lagi pernah nak mencube, sebabnye?? bile tengok bahan2 yang di gunekan tu memang akan buat aku rase meloya dan nak muntah..aduh.. x tahan lah. So kesimpulannye, segala pencarian petua mengilang kan sakit kepala memang out of list!..

Ade segelintir kawan2 aku berpendapat yang sakit kepala ni boleh jadi adalah salah satu dari sickness pregnancy. Alasan dorang, sebab ade segelintir wanita yang mengandung, yang mana x mengalami muntah2 yang teruk, pasti akan ade alahan hamil yang lain seperti contohnye sakit kepala atau migrain yang teruk. Dan keadaan ni memang penah berlaku pada salah seorang dari ahli keluarga kawan aku. Ceritanye, sorang kakak die ni memang tak mengalami muntah2 dan loya2 yang teruk semasa hamil, dan kakak die hanye mengalami keadaan muntah2 ni sekejap je. Tapi kakak die kena sakit kepala yang teruk sepanjang kehamilannye. Bayang kan 9 bulan mengandung menanggung sakit kepala?? aduh..x sanggup! Emm..boleh diterima pakai ke teori camtu ek?? ntah lah kan, mungkin juga ni salah satu dari alahan hamil kot. Yelah manusia ni kan lain2, so dugaan yang kita terima pun pastinye lain2.. Aku cume harap sakit kepala ni tidak lah berpanjangan sampai ke akhir penghamilan aku ni. Seksa gak kalu asyik sakit kepala je, lelebih lagi sakit tu setiap hari. Memang rase nak pecah kan je kepala ni.. Moga aku di beri ketabahan dan kesabaran semasa kehamilan ini dan moga baby dalam kandungan ni sihat dan selamat aminnnnnnn...
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, October 31, 2008

Bosannye..

Arghh.. bosannye.. tak tahu nak buat ape dah ni.. Koje dah tak ade nk di buat, pastu tahap kemalasan pun dah semakin bertambah. Nak ngadap pc ni pun satu halnye.. huarggggggggggggggggggggg... ni ntah kali yang keberape lah aku menguap kat depan screen pc ni. Gaknye, kalu lah Pc ni bleh berkata², mau di kutuknye aku sebab asyik menguap je dari tadi.. paling koman pun mungkin di suruhnye aku balik je umah tido kui kui kui..

Pelik gak lah.. nak kate business company ni tak bagus, rasenye bagus lah jugak.. dah menimbun fail kat sini, tapi nape lah aku rase macam dah tak ade keje nak buat ni?? erghhhh.. insuran?? dah siap dah.. register?? pun dah siap.. emm pe lagi nak buat ni? nak balik umah?? tak boleh pulak..kang kene potong leave (eee..rugi..rugi..). pikir jap pe lagi keje yang tak di buat ek?? emm..x de.. adoii.. malehnye nak merapu merapan ni.. GTG lah.. daaaaaaaaaaaaaa...
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

It's NEW..!!

it's New.. and become new soon!!

See my new blogskin..??? ergh.. ok than nothing-lah.. I try to find something unique and creative templates for this blogs.. but still can't get it.. arghh.. letih arrr.. i'd try to search many site of blogskin and template, but there is nothing make me interested to use it. Lastly, i'll find this skin on the BLOGGER template. Easy...

HAVE FUN WITH MY NEW SKIN ek..

p/s: still finding something new for this blog! Just wait yah!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, October 28, 2008

Check Up kat Klinik Kerajaan @ Swasta

Salam..

Arini untuk pertama kalinye aku g buat check up kat klinik kerajaan. Sebelum2 ni aku buat check up kat klinik swasta je. So arini, awal2 pagi lagi aku dah kuar umah untuk ke klinik tu, sebab klinik pun buka kul 8.00 pagi. Actually x lah jauh pun, dekat je ngan umah, x sampai 10 minit dah sampai kat klinik n orang pun x ramai lagi mase aku sampai tu.

Sebenarnye bukan nk cerita aku g klinik arini, tapi nk minta pendapat dari kengkawan yang penah ngandung.. walaupun dah tanya banyak pihak gak, tp still confius lg sbb banyak tul percanggahan. Almaklum lah..aku ni ngandung anak pertama, banyak bende yg x tau, n bile dah bertanye tu, banyak pulak pendapat2 dan saranan2 yang bercanggah n berbeza.

So seperti yang sedia maklum, rasenye pemeriksaan untuk ibu mengandung ni same je kat mane2 pun, sameada di klinik kerajaan mahupun di klinik swasta. Tapi ade segelintir pendapat dari kawan2 yang suruh aku buat jugak check up kat klinik kerajaan, alasanye kalu sebarang komplikasi pada ibu atau kandungan nanti senang nk refer ke hospital. Dan ade pulak pendapat yang kate, x payah pegi klinik kerajaan pun xpe gak, asalkan kite dah ade buku rekod pemeriksaan yang di buat setiap bulan n setiap temujanji tu pun dah cukup. So bagi aku yg masih x de pengalaman dengan bende2 camgini, tertanye2 n musykil gak, patut ke aku pegi ke kedua2 klinik atau aku kne tumpukan pada satu klinik je? iaitu klinik swasta, memandangkan aku akan bersalin di klinik swasta. Fening lah..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, October 25, 2008

Dah 12 minggu..

Salam..

Arini usia kandungan aku dah pun masuk 12 minggu ( mengikut pengiraan doktor lah ). 2 Minggu lepas mase buat pemeriksaan kat klinik, Doc kate kandungan aku kecik dan berat aku x cukup lagi. So die nasihatkan supaya aku makan sebanyak yang mungkin. Tapi rasenye, aku dh makan banyak dah.. muntah pun dah kurang sekarang ni. Mase buat pemeriksaan tu, doc beritahu yang ketulan darah pada kantung kandungan aku dah pun xde, alhamdulillah..aku bersyukur sangat2. Sebelum ni memang aku rase risau dan boleh dikatekan ari2 tanye kat orang tentang masalah ni. Walaupun doc kate x terlalu serius, sebab aku pun x de 'Bleeding', tapi doc nasihatkan supaya aku x terlalu aktif dan kena banyakkan makan n minum air secukupnye. Doc pun supply ubat kuatkan kandungan untuk aku makan selama 2 minggu. Memang aku x penah mis makan ubat tu sebab aku x nak pape jadi kat kandungan. Aku memang bersyukur sangat sebab buat mase ni x de pape perkara buruk jadi kat aku n kandungan.. harap2 lepas ni pun tak ade masalah lah.

Selama mengandung ni, macam2 gak lah perubahan berlaku terutama pada emosi. Kadang2 tu rs nk marah sangat2, kadang2 rase nak nangis je.. dan kadang2 tu rase kecik hati sangat2.. ee macam2 rase lah, tapi yang pastinye perasaan ni memang cepat tersentuh. Makan pun dah mule memilih.. kena ikut tekak n selera, kalu tak kena dengan tekak, alamatnye aku x makan lah.. dan perut pun akan masuk angin. Bile dah masuk angin, muntah lah jawabnye.. Jadi sekarang ni, aku kene pastikan yang perut sentiasa terisi, dan aku kene makan ikut mase yang ditetapkan (tapi dengan kuantiti yang sikit sekadar alas perut je) untuk mengelakkan dari muntah, sebab mase mengandung ni rasenye angin memang mudah masuk.. Doc pun nasihatkan macam tu gak. Penah sekali tu aku kene marah dengan doc sebab mase mula2 aku buat pemerikasaan dulu, aku muntah dengan teruk dan x makan langsung, doc tanye sameada aku makan ubat muntah tu atau x? aku jawab x. aku siap bgtau doc lg yang aku takut nak makan ubat muntah tu sebab de bahan chemical, last2 aku kena marah ngan doc, die kate, memanglah ubat de bahan chemical, semua ubat ade, tapi ape yang doc bagi n suruh makan, awak makan jelah.. terus aku terdiam jap, heheh lawak je aku rase, tu ar mengong sangat sesuke je bg alasan camtu. Tapi pastu aku makan lah gak ubat tahan muntah tu, tapi x lah selalu. Bile aku muntah dengan teruk dan x masuk langsung makanan, baru aku makan ubat tu. Setakat muntah sikit2, aku x kan makan sebab aku tetap takut. Sekarang ni aku hanya makan Acid Folic untuk kandungan dan aku banyakkan makan buah-buahan dan roti. Sayur aku kureng skit nk makan, x bape berselera lah.. dan satu lagi aku suke makan salad campur buah yang macam kat Pizza Hut tu. Bile rase nk makan salad je, aku akan pegi ke pizza hut. Senang, cepat dan mudah..terus ngap je masuk mulut.

Bab masak memasak pulak memang aku dah boleh masuk kedapur dan masak cam biase, cume kadang2 tu bile badan terasa letih sangat aku akan suruh adik tolong masak. Kadang2 tu bile aku masak pape makanan pun, selera makan aku akan ilang. Alamatnye adik aku lah yang jadi mangsa kene masak supaya aku boleh makan, tak pun kuar makan kat kedai lah jawabnye. Macam2 kan perangai orang mengandung ni.. agaknye mase ni lah kite boleh bermanja kat suami, adik beradik dan ahli keluarga lain.. dan mujur jugak dorang semua memang memahami dan x banyak ' songeh'.

Emm.. gaknye ape lah yang akan terjadi kan? Orang kate perubahan kat atas tu hanya sedikit je, dan baru kecil-kecilan je.. Masih de banyak perubahan besar dan drastik yang bakal berlaku dan bakal aku tempuhi.. semoga aku dapat tempuhi saat2 mengandung ni dengan selamat dan jaya nye heheh:D.. Tak sabar nak tegok perut sendiri besar dan scan baby dalam perut ni. Hubby pun fikir yang same gak.. ari2 tanye aku camne lah gaknye rupe bile perut aku ni besar. Aku hanye gelakkan je, sebab tak tau nk jawab ape :)

K lah.. till next entry ek.. daa dlu.
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, October 22, 2008

Dinner Hari Raya @ Grand Millennium Hotel Kuala Lumpur

Dinner Raya??? emm.. nampak best kn? tp bukan lah dinner opis aku, tapi dinner raya opis hubbyku.. Aku ni numpang sekaki je dinner raya orang huhuhuhu.. Jangan harap lah opis aku nk buat jamuan hari raya. Sebabnye?? staff opis aku sume cine, so untuk dinner opis aku, tunggu ler tahun baru cine nanti. Dinner ni diadakan sempena open house opis hubby, DPS company, syarikat Oil & Gas.. agak2nye korang familiar ke ngn name company tu? Rasenye x kot..kn??? sbb aku sendiri pn x penah dengar ihik..
Seawal pukul 6 petang hubby dah ajak gerak ke temp
at ni, almaklum jalan kat Kl ni kan jem teruk.. lagi pun hubby kene tolong staff2 lain untuk pastikan dinner ni berjalan lancar. Tapi rasenye hubby aku bukannye menolong pun, tapi lebih kepada buat lawak kat depan counter reception. Dinner yang diadakan di Ballroom hotel Millennium ni pertama kali diadakan dengan besar n meriahnye oleh syarikat ni. Sebelum ni dorang hanye buat dinner kecik n khas untuk staff je. Tapi tahun ni, agaknye rezeki bos die melimpah ruah dan mungkin gak rezeki aku kot, jadi mereka pun invite spouse n family sekali untuk memeriahkan makan malam sempena hari raya ni. Memang best sangat bile dapat kenal dengan rakan2 hubby, dorang semua memang peramah, dan senang nak join dorang.. Dan yang paling buat aku teruja sekali mase join dinner ni bukan lah tempat atau makanan die, tapi MC untuk dinner mlm tu.. Aku memang suke sangat dengan die.. dah lah tiap pagi dengar celoteh die kat radio, dan arini..akhirnye mate ku bertentang mate dengannye.. emm sape lagi kalu bukan KAK ENGKU... atau sekarang ni lebih famous dengan gelaran KAK NORA (dalam cite takbir suci - aku x penah mis ketiga-tiga episod cite ni, best banget tu!!) Malam tu memang gamat dengan celoteh n lawak dari kak engku. Banyak surprise2 yang memang menyakitkan hati ( tp still heppening ok..) dari kak engku n kengkawan die. Memang gamat sesangat suasana kat sane, dan aku sememangnye rase amat amat amat puas hati dengan dinner tu. Hope tahun depan dapat lah aku tumpang sekaki lagi untuk makan free..

Nampaknye tahun ni sume staff DPS akan tersenyum lebar lah.. sebabnye?? bos beso dah pun buat announcement yang dorang akan dapat bonus hujung tahun.. Aku pun ape lagi, dan dan sound hubby, "kite share2 ek bi..??" hehehe.. bestnye... bleh lah aku mintak tut...ihik.. Sure suami aku pening kepala nanti bile dapat bonus.

Mase ni dalam keta lg.. otw ke sana, hujan plak turun.. lebat plak lepastu.. cantik pulak aku tengok kampung kundang ni bile dalam gambar heheh.. - korang setuju ke x?-

Aku tengah makan untuk kali yg keberapa nth.. bufet lah katekan.. belasah jelah selagi ade..makan free tu.. Layannnnnnnn

Tu dia..Kak engku baru nk mulekan persembahan. Bleh tahan gak suara die mase nyanyi lagu raya.
Amboi bi..bukan main g ek?? posing skit2 sudah.. manisnye kak engku..


Ni lah orang kuat untuk dinner malam tu.. dorang ni dh bertungkus lumus dari pagi, sampai ke malam.. pe pun, tahniah untuk korang sume.. Dinner ni memang best.


Aku pun x lepaskan peluang untuk bergambar ngan k.engku gak.. Peluangkan hanya datang sekali.??

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, October 20, 2008

Hari Rayaku - Aidilfitri 2008

Salam...

Hari raya tahun ni aku sambut dengan meriah sebab tahun ni merupakan tahun pertama aku beraya sebagai seorang isteri.. dan yang paling mengembirakan aku dan suami, raya tahun ni aku dah pun berbadan dua.. rezeki tahun 2008 kot, dapat jadi isteri dan bakal jadi ibu insyallah. Walaupun entry raya ni lewat skit dr tarikh yg sepatutnye, yang mane syawal pun dah tinggal bape ari je lagi, tapi sekurang2nye dapat gak aku abadikan sebahagian gambar kenangan di pagi 1 syawal aritu.


Aku dan Mr hubby.. ceria tak muke ktorg berdua? Baju pun sedondon..

Family akak aku.. meriah kan dorang dengan baju merah yang sedondon. Dari kiri : Zarif Azfar, Abg Zaini (Abg ipar), akak, Nurzahirah dan Zaid Afwan. ala tomeinye zahirah senyum camgitu.. len kali bergambar pandang camera k my dear gegirl..
Ni plak family akak angkat aku. Memang dah lame kenal ngan die, sampailah jadi anak angkat arwah mak. Boleh dikate kan selang setahun dorang akan beraya dengan kami. Dari kiri: Auni, K.linda, Cha, dan Akmal.. sweet nye..


Ha.. ni gambar aku dan familyku.. sume ade kecuali abang aku. Die mmg suke asingkan diri, terutama bergambar, kirenye die ni ala2 x suke enterprem lebih ar..

Sekian dlu... Salam Aidilfitri..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, September 29, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI



Assalamualaikum..

Rasenye dah ramai rakan² blogger yang start cuti raya n kemungkinan skang ni tengah on the way balik kampung or maybe dh de kat kampung pun skang ni kan? So di kesempatan ini, aku nk ucap kan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN. Semoga kalian semua bergumbira menyambut hari lebaran yg dah semestinye menjadi hari kemenangan untuk setiap umat islam yg berpuasa.. Kepada rakan² yang hendak pulang berhari raya ke kampung tu, pandulah dengan cermat dan selamat, ingat lah orang² yang di sayang.. biarlah lambat, asal kite selamat sampai ke destinasinye ya..

Last but not least, jagelah kesihatan sempena hari raya ini.. makanlah berpada² jangan terlalu mengikut nafsu dan jangan lupe puasa 6 k..

bubbye.. salam.. Selamat bergumbira..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, September 25, 2008

Nak Raya dah..

Salam..

Wah..wah.. nampaknye tinggal bape ari je lagi kite akan berhari raya kn? Kalu x silap aku lebih kurang 5 hari je lagi. Pejam celik, pejam celik.. dah sampai ke penghujung berpuasa pun.. Kat radio lak dh stat berkumandang lagu² raya..meriah betul heheh:D. Tu belum lagi kat shopping² complex lagi tu.. bertambah lah semangat manusia² nk shopping untuk hari raya. Skang ni antara radio yang tengah gamat perdengarkan lagu-lagu raya ni adalah radio Suria fm n de lah radio² lain yg main kan lagu raya ni. Tp Suria fm mmg stesen radio yg sememangnye no 1 perdengarkan lagu raya. Kalu x silap aku stat 15 hari bulan genap kite berpuasa dorang dh balun habis²an lagu raya heheh.. memang bersemangat betul lah. Pe pun tu sume menceriakan suasana menyambut raya, walaupun ade segelintir dari kite yg sedih sbb ramadhan makin hampir ke penghujungnye.. sbb pd aku bulan ramadhan lah bulan yg satu²nye bulan yang terkandung berbagai rahmat.

Dulu mase zaman budak², hari raya lah hari yang sememang nye aku nanti kan. Boleh dikate kan ari2 kire hari nk sambut raya :D tp skang ni bile dh dewasa dan berumah tangga ni, ramadhan rase lebih bermakna dari hari raya.. emm aku pn maleh nk berceloteh panjang lebar dlm ni.. pe pun, bulan ramadhan atau syawal, kite kena sambut juga dengan hati yang terbuka n gembira..

p/s: pada korang² sume, jangan shopping skan k, shopping lah ikut kemampuan dan keperluan je..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, September 24, 2008

I'm Pregnant!!

Hi.. Salam ceria..

Just short N3 at this moment. Memang x berkesempatan langsung utk create N3 yg pepanjang, walaupun rindu yg amat nk posting mcm2 kt dlm ni. So for this N3, aku just nk share yg aku dh pun PREGNANT!!! Alhamdulillah.. dh nk masuk 8 minggu pun.. maybe berkat doa kwn2 yg nk akungandung cepat kot heheheh:D rezeki bulan ramadhan..

hmm..about morning sickness plak, aku rs korang2 sume yg dh penah ngandung, pastinye dh merasa ape yg aku rs... bezanye teruk ngn x teruk je.. pd aku, ni pun dh cukup teruk n menduga aku..waaaaaaaaa:(( x sangke begini rupenye.. boleh dikatekan akunye teruk kot or maybe de yg lg teruk ke? huhuu aku sampai ke harini x berselera untuk makan n nak bau makanan atau masakan pun aku x sanggup. Kalu bau je, sure aku akan rs muntah n mmg nangis lah nk menahan dr bau2an yg x menyenangkan tu.. skang ni pn aku dh kurui kering dah.. hope alahan ni x berlarutan lame lah, bukan pe, kesian pd baby aku. aku kalu x mkn xpe lg. hmmm pe pun aku mmg x sabar menunggu baby sulung aku ni.. korang doakan aku n baby sentiasa sihat n selamat sampai ke penghujungnye ek...:)
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, September 11, 2008

saLaM RAmAdhAn aL-MubARaK

Assalamualaikum...

Rasenye x terlambat lagi nk mengucapkan Selamat berpuasa kepada semua pembaca² blog ini dan sume blogger yang sememangnye rajin sesangat nk update blog masing².. Sama² lah kite perbanyakkan ibadah di bulan yang mulia ini dan di doakan sume mendapat keberkatan bulan yg penuh limpahan rahmat.

P/S: Elakkan pembaziran semasa berbuka ek

SELAMAT BERPUASA, BERBUKA, BERTARAWIH DAN BERSAHUR UNTUK SEMUA!! cheriossssssssssss
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, August 13, 2008

Honeymoon...

Hujung bulan lepas aku n hubby g jenjalan ke Langkawi.. Kire kami punye 1st honeymoon lah.. Sebenarnye aku x penah pegi langkawi, so kami plan utk pegi sane makan angin sambil berHONEYMOON.. Bleh tahan gak tempat ni, memang sangat2 menarik.. Seawal bulan Mei lagi aku dh siap tempah tiket flight n bilik tempat kami menginap. Time aku pegi ni mmg ramai sangat mat2 n minah2 arab dtg bercuti kat sini. Mat saleh pun ape kurangnye.. mase tgh tunggu flight kat LCCT aritu, terdengar gak sok sek sok sek 2 org manusia yg agaknye suke bergosip kot heheheheh.., katenye ramai tul mat2 n minah2 arab datang sini, pastu yg sorg kawan tu plak menyampuk, " skang kan musim mengawan, sbb tu dorg dtg sini cuti" hahahah.. nk tergelak aku dengar dorg punye perbualan mase tu, hubby plak geleng kepala je.. ade ke boleh dorang ni berfikiran cm gitu??? hmm...ape2 aje lah..

Anyway, aku sempat lah snap gambar kat tempat2 menarik mase kat sane.. de byk gambar sebenarnye, tp x larat ar nk upload dlm ni.. lame sesangat, mlas nk tunggu.. so korang enjoy lah tgok gambar2 ni k..


Gambar ni aku amik setibenye aku kt resort ni.. alhamdulillah, resort ni mmg cantik.. sesssssuuaiii utk korg2 yg nk pegi honeymoon hehehe.. Aku sememangnye amat berpuas hati dengan tempat ni. Tgok jelah pohon2 bunga n pokok2 yg menghijau kt belakang aku tu.. mmg mesra alam betul.. setiap sudut resort ni mesti ade bunga yg dorg letak dlm tempayan berisi air.. ala2 SPA gitu. Pekerja2 resort ni pun mmg ramah sungguh. Aku suke tempat ni. Utk pengetahuan korang, kebanyakan tetamu yg tinggal kt sini dtg dr luar. Mat saleh mmg byk kat sini. Ktorg jelah satu2nye tetamu melayu kt situ. Selamat pekerja2 die melayu, ckp pun mmg 'pior slang kedah'. Tp de satu je problem kt sini, 'NYAMUK'. Nyamuk mmg bleh dikatekan byk gak lah.. tp mujur gak dorg dh sediakan ubat nyamuk n ridsect utk sembur nyamuk2 ni. Kalu x, sure ktorg jd habuan nyamuk2 kt sane.. (abis darah aku kang)


Ni gambar mase nk makan malam kat salah sebuah restoran seafood yg khabarnye mmg famous kt sane. ( aku x tau lah betul ke x kn?? ) Makanan die not bad lah, bleh tahan gak n harga yg dorang charge pn bleh tahan lah.. lebih kurang cam kt sini gak ( biaselah kn, makanan kt langkawi mmg lebih kurang kt KL gak) Mase ni kami makan berempat, kebetulan mmber hubby aku pn dtg honeymoon kt sini, so ktorg plan utk makan malam sesame.. Tempat ni pun dorg yg recommend kan pd kami.. so kami pun ikut je lah..


Aku yg sedang keletihan pas turun naik bukit dr jambatan gantung. Huhh..letih giler.. memule tu mmg dh ckp kt hubby yg aku x nk join die g jambatan gantung tu, walaupun aku mmg teringin sgt nk g sane. Tp hubby pakse gak aku ikut, katenye rugi lah kalu dtg langkawi x sampai ke jambatan gantung ni.. so, aku pn dengan keadaan terpaksa n di pakse, ikut je lah kate die.. lg pun, betul gak pe yg die ckp tu.. Dan akhirnye.. ini lah kesudahan aku.. x larat dh nk daki anak tangga sampai aku terduduk cam gambar kt atas tu heheheh:D
Posing kat depan pintu masuk ke tasik dayang bunting.. mase ni kami baru je sampai, selepas beberapa minit kat atas bot. Memang best sgt mase naik bot tu, pengalaman yg x kan dpt aku lupekan.. rase seram pn ade, sbb aku ni mmg manusia yg penakut ngn air.. jd, bile tgok air laut tu.., rs lain mcm je, mase atas bot 2, mcm2 de dlm kepala otak ni.. siap mengucap2 lg hehehe.. almaklum, aku x pandai berenang, so kalu pape jadi.. sape yg susah??? haaaa laki aku gak yg susah kehilangan isteri hahahah:))
Ni pun posing depan papan tanda TASIK DAYANG BUNTING.. cantik tempat ni. Aku betul2 teruja bile sampai je ke tasik ni.. Betapa besar dan agungnye ciptaan TUHAN..

Ha.. ni lah die waterfall kat langkawi.. name tenpat ni Temurun Waterfall kot kalu x silap.. lupe lah plak pe ke namenye, tapi rasenye betul lah tu name die. Air terjun kat sini mmg best giler, tp malangnye aku lupe nk bawak baju.. so x leh lah menikmati kesejukan dan kenikmatan air terjun yg mmg jernih n sejuk ni. Siap boleh nampak lagi ikan2 kecik kt dlm air sungai tu.. aku hanya sempat main2 air je, ikut rase hati mmg dh nak berendam je dlm air tu.. hmm..x pe lah, next time bleh dtg sini lagi..




Ni gambar posing kat depan pintu masuk ke Cable Car. Sempat g mintak tolong ngan Mamat Arab utk snap pic kami. Hubby ckp, tpt ni dh byk berubah ( yelah, die pegi pn 2, 3 tahun lepas, sure ar byk berubah ape da..) dulu tpt ni sempoi sgt, sekarang ni dh de byk kedai, pastu de restoran jepun, taman arnab, taman rusa n de gak kolam ikan. Ikan die besa betul.. cantik sgt.
Ni plak gambar yg ktorg amik kat 2nd perhentian mase naik Cable car.. Memang tinggi yg amat2 tempat ni. Aku pn x sure bape ketinggian die dr bwh, yg pasti kt bawah tu mmg di penuhi oleh hutan2 tebal.. seram beb.. gayat aku di buatnye.
Gambar ni aku amik mase kat Pantai Beras Basah.. tp x jumpe pun beras basah nye. Bak kate hubby aku, beras basah yg x berapa nk basah kui kui kui.. Cuma yg banyak kat situ, sang kera. Mmg banyak sangat.. sampai makanan aku pn kne kebas dek kera2 tu.. sakit je ati aku.

Sekian dulu...salamzzz.. daaaaaaaaaa

P/s: aku dh try utk upload video mase naik Cable car, tapi amik mase lame sgt.. x tau lah nape. So aku batalkan jelah hasrat nk share video tu ngn korg sume heheh..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, August 9, 2008

Alkisah Nak Pegi Tengok Wayang..

Salam...



Malam semalam, pas mkn mlm adik aku suggest g tgok wayang. So, bile dgr nk tgok wayang, aku pn pe lagi mmg suke giler lah sbb mmg dh lame x tgok wayang pun.. kalu dulu mase zaman dating2 ngn hubby @ ngn kengkawan, tiap2 minggu sure muke aku je melekat kt cinema, x kire lah GSC ke, TGV ke, atau pun kat Cineplex 'Cineleisure The Curve' (aku rase kaya org panggung tu sebab aku perabih duit tgok wayang tiap minggu heheheh).. Kebetulan hubby aku pn mmg nk ajak tgok wayang gak, so mlm smlm aku, hubby n adik pompuan aku gerak ke cineleisure The Curve utk tgok wyg. Adik aku nk tgok susuk, hubby aku plak nk tgok cite buaya 'Rogue'.. dua2 cite best. Aku x kisah pun tgok memane, janji tgok wayang.. (nk lepas gian kui kui kui )



Sampai kat kaunter wayang tu dlm kul 9.40mlm.. ktorg pun cek lah kt screen kaunter tu.. tayangan utk cite rogue x de lagi di tayangkan kt situ.. Pastu ktorg cek plak cite susuk, tp dh start kul 9.20. Nak tunggu utk next tayangan dlm kul 11 mlm, x kan nk tunggu kat situ sampai 2 jam??? aduh..lebam.. Aku try gak pujuk hubby utk beli tiket 9.20, sbb tiket tu still available, tp die x nak.. die kate cite tu dah stat.. tension tol aku ngn mamat ni. Emm memang frust betul lah.. ktorg try tgok cite2 lain yg de kat panggung tu, tp sume x menarik minat aku. Akhirnye, ktorg decide untuk cancel tgok wayang.. tp aku mmg betul2 frust sbb x dapat nk lepas gian tgok wayang. Aku try plak call TGV n GSC, mane tau dpt book last minit tiket dlm time2 camtu.., bile call je, sume cite2 yg ktorg nk tgok tu sume dh penuh.. hampeh betul lah. Atlast ktorg decide g lepak makan McD kat Bukit Rahman Putra mase OTW back balik umah tu. Bosan betul lah... nk tgok wayang, last2 tgok McD hahahahah:))



The conclusion is: ktorg ni mmg buang mase n minyak kuar jejauh utk tgok wayang, atlast.. lepak kat McD BRP bdr baru gak... hahahah membosan kan betul kn..??



Pengajarannye: Len kali kalu nk tgok wayang kene book awl2, x pun kene plan awl utk tgok wayang.. jangan main aci redah je..hehehhe:D



Sekian..ceritera pendek dr aku kui kui kui ;))



K lah, chow dlu.... daaaaaaaaaaaaaaaaa salamz...
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, August 8, 2008

sebulan bergelar isteri...

Salam...

Tanggal 05/08/2008, genap lah sebulan usia perkahwinan aku dengan Mr hubby (fahmi). Pejam celik pejam celik.. dh sebulan aku kawin n jd isteri org.. ermmm.. cam cepatnye mase berlalu.. tp still de byk lagi bende yg aku kene belajar utk melayari alam ni..

Dalam sebulan ni aku lebih byk sakit dr sihat.. gaknye tergezut kot hahahah:)) mane taknye, beberapa ari pas je abis kenduri belah umah hubby, aku demam panas.. seminggu gak lah demam.. hubby dh naik risau sbb tgok aku terbaring je. Sampai 2 klinik ktorang pegi sbb panas badan aku makin teruk.. memule tu pegi ke Putra Medical Centre, sbb aku mmg biase pegi klinik ni kalu demam, n so far alhamdulillah.. ubat die mmg ok n demam aku pn x lame. Tapi kali ni, demam aku x gak kebah2, badan aku makin panas, esoknye hubby bwk aku g klinik kerajaan kt sg buloh plak, pastu doc sarankan utk buat blood test sbb takut kene denggi.. tp syukur alhamdulillah aku x kene demam denggi tu, kalu x.. mmg kes naya.. Hubby mmg risau sampai mlm pun die x leh tido jaga aku. Sian die.. dugaan pertama bergelar suami heheh:D... kakak aku plak bile tgok aku demam lame sgt dh pikir lain, katenye maybe de org niat x baik kt aku sampai aku jatuh sakit teruk cmni. Tp aku xde lah percaya bende2 ngarut ni, pada aku sakit ni dtg dr tuhan, n die bg aku sakit sebab die lebih sayang kan aku..

Pas seminggu demam, keadaan normal balik.. aku pn dh mule kerja n jalan kan tugas harian aku.. cam biaselah, pagi mmg x buat sarapan pun sbb masing2 kuar awal, n bangun pn ngam2 je utk solat subuh.. pastu dh kene bersiap nk g keje. pas keje 2 minggu, tibe lah masenye aku n hubby g honeymoon.. ktorg g langkawi (utk trip g langkawi ni aku cite dlm next entry k).. seminggu gak aku kat sane. Mase sampai sane, aku dh start batuk2, tp x de selsema lagi. Hubby dh mule risau balik sbb takut aku demam. Tp alhamdulillah sepanjang honeymoon ktorg aku x demam pun. Cume batuk skit je. Tp balik je ke rumah, batuk aku makin teruk, pastu di tambah pulak dengan selsema n demam.. aku demam lagi mcm minggu sebelum ni.. kali ni pun terbaring gak. Selamat lah mak mentua aku ade, die yg byk jaga makan minum aku sume.. terharu rasenye ngan jagaan die.. huhuhu.. Demam kali ni pun sampai 2 klinik aku pegi.. 1st klinik kat umah mak mentua aku n kedua kat Putra Medical Centre.. Kali ni hubby aku siap complaint kat doctor tu yg ubat sebelum ni langsung x ok. Pastu doctor bagi aku ubat yg lebih kuat dr sebelumnye.. pas makan ubat tu, baru lah demam n selsema aku kebah.. cume batuk je still x ilang lagi.. tension pn ade ni.. sampai lah tgh taip entry ni pun aku still terbatuk2, sakit perut aku dibuatnye.. x tau lah cmne nk ilang kan batuk ni.. pada kengkawan yg ade petua nk ilangkan batuk, bleh ler kogsi ngn aku ek..

emm panjang lebar dah aku bebel dlm ni, c'tnue next entry k.. chow dlu. daaaa... salamz...
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

08/08/2008... Beautiful date..

Salam jumaat yg penuh dengan kerahmatan...penghulu segala hari.. moga kite sume mendapat keberkatan drNYA..



Lame dah aku x berentry dlm blog ni.. n dah ramai gak teman2 yg tanya bile nk update blog. utk entry kali ni aku just nk upload skit gambar2 kahwin aku ari tu.. rasenye still pengantin baru g kan??? heheheh:D. ok.. to all blogger members, here it is, my wedding pics.. enjoy watching k!


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, July 22, 2008

Harap Maaf.......!!

Salam Ceria sume..

Wah..lamenye x ber'Entry' dlm blog aku ni.. Mesti ramai yg rindu ni ahahahahahh.. utk makluman sume aku cuti kawin.. so mmg bz buat tu ni. Ni pun baru baik dr demam.

Acctually, aku just drop by jap je dlm blog ni, memang x leh nk cite panjang2 pun. nnti aku cite kan saat HARI BESAR AKU ok.. pada kengkawan yg dh bertanya2 bile nk upload gambar dlm ni, aku mintak ampunnnnnnnnnn sama sekali same kalian semua heheheh:D.. memang tadak masa lah wei.. pe pun korg leh tgok kat fotopages cameraman aku, but just a bit pics lah.. mukadimah je baru. gambar lain2 die tgh edit g. So kalian boleh pegi kat sini -----> http://adibadam.fotopages.com/

So enjoy watching k.. da dlu.. salam..:)
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, June 11, 2008

Cerita di bulan June

Salam..


Hmm..aku nk cite psl bulan june plak ek hehehe:D


Ok, seperti yg korang sedia maklum bulan ni memang ramai sangat org buat kenduri, especially kenduri kawin.. almaklum lah, bulan ni kan cuti sekolah lame skit sambung dr bulan 5 lepas, so ramai lah org ambil kesempatan ni untuk buat kenduri kendara.. meriah betul rasenyekan??.. Mane pegi pun sure de kenduri kawin.. hehehe :) So, x ketinggalan jugak sedara mara aku.. ramai gak yg buat kenduri time ni.. de yg buat kenduri kawin, n de gak buat kenduri doa selamat dan jugak tahlil utk arwah.

Stat je cuti sekolah, banyak lah kad sampai ke rumah aku.. emm..rezki namenye tu heheh.. so sepanjang minggu memang makan free je. Kadang2 tu sampai 2 3 umah kene pegi dalam 1 ari tu je.. best betul.. mane x nye, siang g umah kenduri kawin balun makan nasi minyak ngn rendang, ngan lauk pauknye.. Pstu malam plak makan free lg, best tol idup.. dapat mkn free lah kate kan, lame2 bdan aku pn leh naik berkilo2 kui kui kui..

Ok, selain part kenduri2 n makan free, bulan june gak adelah bulan sambutan hari bapa.. emm jujur lah aku bgtau, yg aku x penah sambut pn ari bapa.. atas sebab tertentu yg x dapat di terangkan n di huraikan ahaks.. tp pe pun, aku pasti ramai yg menyambut ari ni dengan suasana yg gembira n bahagia dengan ayah masing2..:D

Selain dr kenduri n fathers day ni, bulan ni mmg bulan yg buat aku rs terlalu sibuk.. sibuk dengan macam2 bende.. rs nak pengsan pn de. Bulan ni aku kene settle kan macam2 bende especially psl wedding aku yg x bape lame je lagi. So mase aku untuk berhujung minggu dengan diri aku sendiri n blogs aku yg aku sayangi ini, memang tersangat lah sikitnye..waaaaaaaaaaa.. x dpt lah aku post entry ari2.. byk sebenarnye cite2 yg x dpt di posting dlm ni sbb x de mase, so terpakse lah aku cerita kan sumenye dalam 1 posting ni je.. bukan tu je, gambar2 yg best2 nk di upload dlm ni pun terpakse aku tangguhkan hasrat untuk uploadnye.. tgok lah nnti pas abis bende2 ni sume, baru aku update pics2 baru dlm ini blogs wokey??? heheheh.. So, memandangkan wedding aku pn dh semakin dekat, kerja2 kt opis pn aku kene settlekan sebelum aku bercuti panjang.. nth2 aku x sempat nk cuti lame pn pas kawin ni sebab keje mmg byk menunggu aku waaaaaaaaa... Bos pun aku x kasi tau g yg aku nk kawin bulan depan, sure die terperanjat beruknye.. yelah..sape nk buat keje2 aku??? ahahahahahakss...nasib ler bos.. tunggu jelah aku balik honeymoon nti hehheeh:D

k lah..chiowwwwwwwwwww dlu daaaaaaaaaaaaaaaa




Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, June 10, 2008

Kembali kerahmatulah..

Salam..

Ari khamis lepas pakcik tunang aku yg aku lawat kt kedah aritu meninggal dunia.. aku pun terkejut gak bile dpt berita tu. Tp nk buat mcm mane..tuhan lebih sayang kan die.. Alfatihah untuk arwah..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

busy oh busy - part 2

Salam...

Continued from previous n3...

Setelah travel sehari ke kedah sampai x ingat dunia, esoknye de plak program lain. Ktorg kene attend 2 kenduri aritu.. 1, kenduri doa selamat n 1 lagi kenduri kawin member tunang aku kt sungai buloh. So on that day, memang aku x leh tido lame pun.. pas subuh je mate dh x leh nk lelap dh.. kul 12 tghari aku bertolak ke umah member opis ni. Sebenarnye kenduri doa selamat ni buat kat umah mak member opis aku ni, kebetulan die n mak die baru pindah umah kat kawasan umah akak aku, so mak die pun invite ler aku sekali dtg kenduri tu. Memandangkan mak die n member aku tu dh bersungguh ajak dtg kenduri die, so aku pegi lah jugak.. sian plak dorg dh ajak beriya2, x kn x nk dtg plak kan?? lg pn bukannye jauh pun 10 minit dh sampai. Pas abis kenduri, aku bertolak ke sungai buloh plak utk attend wedding member tunang aku.. Memula tu rase malas gak nk pegi, sebab mate dh mule rase ngantuk yang amat, Mulut plak x benti2 menguap.. ni sume gara2 x cukup tido punye pasal lah ni. Ktorg g kenduri tu pn kejap je, abis makan je terus blah. Pastu ktorg patah balik umah aku sebab aku nk tukar baju, rase x selesa plak kuar berjalan dengan baju kurung ni.. terase cam wanita melayu terakhir lah plak bile jalan2 pakai baju kurung ni huhuhuhu...


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, June 6, 2008

Hari-hari yg busy.....

Salam...

Lamanye aku x update blog ni.. rindu rasenye, tp nk buat mcm mane, keje yg x menentu banyaknye buat aku x de mase nk berblogger dan penatnye mengadap bende2 ni sume jgn kire lah. Jadi arini barulah aku dpt menjengahkan diri kt blog ni. Banyak bende nk cite dlm ni, tp biar aku abis kan satu2 k. Sepanjang dua minggu yang lepas memang aku sibuk sangat. Sibuk dengan kerja kat opis yg berlambak n sibuk dengan cuti hujung minggu yg penuh dengan program2 sedia ada n program2 yg mengejut. Sampai x de mase berehat kat umah sbb penuh dengan program2. Almaklumlah, sepanjang bulan 5 dan bulan 6 ni memang banyak org buat kenduri, x kire lah kenduri kawin atau kenduri2 lainnye.. So, byk jugak lah aku terima undangan dr kawan2 n sedara mara utk mkn kenduri. Boleh dikatekan, sepanjang minggu bulan 6 ni aku penuh dengan jemputan kenduri kahwin. Meriah betul rasenye tahun ni heheh..Mujurlah, sekarang kt opis dh kurang skit keje. Dapat lah aku post entry ni..

ok, ni aku nk cite psl 2 minggu lepas, bermula dengan sabtu yg lepas lah ek. Ari sabtu tu sepatutnye aku kene g beli barang persiapan kahwin ngan tunang aku, baru nk kuar je,ktorg dpt panggilan dr mak die mengatakan yg pakcik die kat kedah tengah sakit tenat. So dengan x semena2nye aku terpaksa join sekali dorg balik kedah. Bayangkan kami bertolak dr sini jam 3 ptg, sampai kat hospital sg petani lebih kurang jam 8.30 mlm.. dah lah ni 1st time aku jejakkan kaki kt kedah ni. Dan x sangke plak aku akan dtg ke kedah ni dgn keadaan kelam kabut cam ni. sampai2 je, ktorg terus pegi ke wad pakcik die, nasib baiklah sepupu die doktor kat sane, jd x de masalah lah utk ktorg masuk dlm hospital melawat, walaupun waktu melawat dh tamat. Kesian tgok keadaan pakcik die, emm rs nk nangis pun de time tu. Dah lah aku ni jenis cepat kesian huhuhu.. pas dh lawat pakcik die, ktorg sume g singgah kt umah mak lang die plak. Dorang de ajak tido sane, tp aku segan sgt sbb x bape kenal, lg pn aku kene balik Kl sbb de hal esoknye. So Malam tu jugak lah aku, tunang n sorg adik die travel balik KL. Kitorg bertolak dr sungai petani jam 10.30, dan sampai kt Kl lebih kurang kul 3pg. Hmm.. memang x penah aku buat seumur idup ni travel jauh2 mcm ni dlm mase 1 ari. Penat jgn kire lah.. sampai je umah terus pengsan, sbb penat n ngantuk yg teramat sangat..

*******Sambung lagi nnti ek.. nk balik lah, dah kul 5.30 ptg ni. daaaaaaaaaa dluuuuuuuuuu*****
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, May 9, 2008

Selamat Hari Ibu..

Bertuahnya pada yg masih ada ibu..



Dah x lama je lagi Hari ibu kan? 11hb may 2008(ahad) Dulu mase mak masih ade, aku biasa gak sambut hari ibu ni.. tu pn mase umr dh masuk sekolah menengah. almaklum, time tu je baru di kembangkan dengan sambutan2 mcm ni. Dulu masa kecik2 memang x de buat pn sambutan camni, maybe sbb mak pn x penah nk ajar atau die sendiri pn x tau tentang ni sume.. dan selepas die x de, ktorg hanya sambut untuk kakak je. sbb die pn dh jd ibu Memandangkan sekarang aku bakal mendapat ibu mertua, so aku akan join tunang aku untuk sambut hari ibu ngan bakal mak mentua aku. Biasanya untuk sambutan hari ibu ni ktorg bagi kek je, n hadiahkan something utk die.. pastu just celebrate simple2 je. x de lah nk buat besar2 pn. Paling koman pn ktorg kuar makan ramai2. Walaupun sambutan ni simple, tp memang bermakna..especially pd ibu tu sendiri. Just nk tunjukkan sikit penghargaan dr kite sebagai seorang anak kepada die ibu kite.. Kalu kenang kan masa dolu2, aku selalu gak sambut utk mak. Belikan die kek n tapau KFC balik ke rumah pastu makan ramai2..memang syok sangat time tu. Still lagi terasa bahagianya waktu tu..

Kalu nk di ikutkan ni kali yang ke 8 aku sambut hari ibu tanpa ibu tercinta. Banyak gak lah aku dpt email dr kawan tentang sambutan ari ibu ni, n x lupa jugak ngan iklan2 yg kuar kt media. Tiap kali tgok iklan n email2 camgini, tiap kali tu gak lah hati tersentuh n jadi sebak, pastu mula lah air mata aku ni murah je nk kuar huhuhu.. sedih jangan kire lah.. n time ni gak lah aku rase nk mak ade kat sebelah n peluk erat2.. nak cium die, nk borak ngan die.. nk luahkan macam2 kat die.. tp tu sume hanya impian kosong yg xde makne langsung. Utk korg yg de pengalaman yg sama ngn aku kehilangan ibu, sure dpt rase pe yg aku rasakan.. Kalaulah boleh masa ni di putarkan balik, nk je aku buat macam2 utk mak. Aku nk buat tu, aku nk buat ni, nk anta dia g haji, nk bwk die g sini, n macam2 lagi lah as long as die feel happy n rasa bahagia je selalu..

Selalunye masa-masa macam ni, baru lah teringat nk buat mcm2 utk mak. Lumrah manusia kan, bila org yg kita sayang tu x de, time ni lah kite nk betulkan yg itu, betul kan yg ini, nk buat tu lah, nk buat ni lah. Bila die masih ade, x pernah pun teringat utk buat sume ni ataupun mesti akan tertanguh2 utk buat. Jadi pada korg yg masih ade ibu tu, hargailah die sepenuhnye.. buat lah ape yg sepatutnye die dapat dr kite anaknye.. bukan utk hari ibu ni je, tp untuk setiap hari.. kadang2 tu memang lah ibu ni akan marah, akan pukul dan akan buat mcm2 lg.. tp tu sume lumrah seorang ibu, n sebenarnye die terlalu sayang kan kite..

Pada ibuku, hanya doaku sebagai hadiah tanda peringatan ku untuk mu yang telah tiada..moga dirimu sentiasa bahagia dan aman selalu di samping tuhan yg maha Esa. amin..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Kisah Khas Sempena Hari Ibu...

Kisah ni aku dpt dr email yg aku terima arini.. tersentuh betul. Just nak share ngn korg sume.. Korg baca lah ye..:)



Suatu ketika, ada seorang anak laki-laki yang bertanya kepada ibunya. "Ibu, mengapa Ibu menangis?". Ibunya menjawab, "Sebab,Ibu adalah seorang wanita, Nak". "Aku tak mengerti" kata si anak lagi. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat."Nak, kamu memang tak akan pernah mengerti...." Kemudian, anak itu bertanya pada ayahnya. "Ayah, mengapa Ibu menangis? Sepertinya Ibu menangis tanpa ada sebab yang jelas?" Sang ayah menjawab, "Semua wanita memang menangis tanpa ada alasan".. Hanya itu jawapan yang bisa diberikan ayahnya.

Lama kemudian, si anak itu tumbuh menjadi remaja dan tetap bertanya-tanya, mengapa wanita menangis. Pada suatu malam, ia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan." Ya Allah, mengapa wanita mudah sekali menangis?" Dalam mimpinya, Tuhan menjawab,"Saat Kuciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga, bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur. Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan, dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau, seringkali pula, ia kerap berulangkali menerima cerca dari anaknya itu. Kuberikan keperkasaan, yang akan membuatnya tetap bertahan,pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa. Pada wanita, Kuberikan kesabaran, untuk merawat keluarganya,walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah. Kuberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang, untuk mencintai semua anaknya, dalam kondisi apapun, dan dalam situasi apapun. Walau, tak jarang anak-anaknya itu melukai perasaannya, melukai hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang terkantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembu tolehnya. Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa-masa sulit, dan menjadi pelindung baginya. Sebab, bukankah tulang rusuklah yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak?Kuberikan kepadanya kebijaksanaan, dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyadarkan, bahwa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai isterinya. Walau, seringkalipula, kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami, agar tetap berdiri, sejajar, saling melengkapi, dan saling menyayangi. Dan, akhirnya, Kuberikan ia air mata agar dapat mencurahkanperasaannya. Inilah yang khusus Kuberikan kepada wanita, agardapat digunakan bila pun ia inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya, air mata ini adalah air mata kehidupan". Maka, dekatkanlah diri kita pada sang Ibu kalau beliau masih hidup, kerana di kakinyalah kita menemukan syurga.

sob..sob..sedih..waaaaaaaaa:(( makkkkkkkkkkkkk...!!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, May 6, 2008

jealous???

emm..jealous oh jealous..

Semalam aku de ber'chating ngn kwn2 tru YM. Ktorg de lah plan nk jmpe ujung minggu ni sbb dh lame x jumpe n kebetulan de hal gak nk jumpe tu.. dlm best borak2 tu, saje lah aku n sorg kawan ni nk sakat si kawan aku yg sorg ni suh die belanja mase kuar nnti. ala..main2 je, bukan suruh betul2 pn.. kite pn paham masing2 de commitment. So pg td aku borak lah ngan si kawan aku yg aku suh die belanja semalam tu tru' YM.. x de borak pe pun, just borak2 kosong je sbb masing2 pn x bape nk bz pg2 td, so layan je lah.. Dalam tgh dok sonok borak tu tibe2 die bangkitkan usul psl perjumpaan ujung minggu ni kire ktorg punye reunion lah (berempat- 2 dh kawin n ade anak, 2 lg belum kawin n ofcoz x de anak kan). Dia kate lebih kurang cam ni lah "memandangkan ujung minggu ni Hari Ibu, so korang kene belanja ktorg die n sorg member yg dh kawin tu makan lah", pastu aku pn jwblah " korglah kene belanja ktorg mkn sbb korg dh jd ibu", actually xde salah pn, setakat nk belanja tu.. n aku pn x kisah bab tu sume.. MONEY is not a big matter lah aku pn just gelak2 je mase chat tu. pastu die jwb g "ape lak, menghargai ibu", aku pn jwb balik "korg bukan ibu ktorg heheheh" pastu die jwb, "JELES LAH TU" erk!!

Terkesima jap tgok perkatan tu. JEALOUS?? hmm..jeles nape ek?? pe maksud die ngn jeles tu sebenarnye?? jeles sbb die dh kawin n dh de anak, cam tu ek?? ermm.. x sangke sebenarnye die bleh berfikiran camtu, sedangkan kami mmg berkawan sgt rapat.. n disebabkan perkataan tu, aku dh rs lain yg amat terasa mungkin. Sampai la tgh menaip entry ni pn aku still lg tertanye2 pe yg die maksudkan dengan jeles tu.. atau mungkin aku yg dh tersilap pandang atau terlepas pemahaman dengan maksud jeles tu. Tp yg pastinye ade sikit rase kecewa kat situ dengan perkataan tu.. hmm.. sikit pn xde rase nk cemburu atas kelebihan atau kekurangan org lain.. tp rs gembira n bahagia sangat bile tgok kwn2, especially kawan2 yg rapat n berkongsi segalanye dengan kite rasa gembira n bahagia selalu.. Segala2nya yg kite dpt n ade adelah rahmat dariNya, n utk kami yg belum lg mencapai tahap seperti dorg tu dh berkahwin n de anak.. Itu sume kan dh takdir dariNya.. bukan di minta atau di tolak.. tp menerima seadanya.. salah ke?? silap ke?? ayooo..sungguh x paham lah..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, May 4, 2008

Ari yg Bosan...

Salam bosan... :((

Bosannye lah arini.. x tau nk buat ape dh.. aku tengah sorang2 kat umah ni, yg lain sumenye dh kuar nth kemana.. almaklum org muda pas abis buat keje umah pg td n makan tengah hari je, sume cabut..melarikan diri, takut aku suh buat keje lagi lah gaknye tu heheh.. dan sekarang aku di tinggalkan sorg2 kat umah ni uwwwaaaaaaaaaa...:(( sungguh lah busannye yg amat. Nak arapkan tunang ajak kuar, ropanya die pn dh de plan ngn kengkawan die g tgok MOTOGP kt sepang, patut ler senyap je... Nak kuar ngn member, sume dh de plan masing2 almaklum, sume bz ngan family, ngn BF, ngan nthapeapenth.. akak aku plak balik kg dr cuti labour day aritu sampai arini, ptg ni baru balik kot. Nk tgok tv plak, dh x de cite yg best plak dh.. Last2, aku tgok tv, tv tgok muka aku kat umah ni huuuu.. aduh..busan!! busan!! tolongggg!!!


-ni antara kerja yg aku buat arini -


Arini pagi2 aku dh bangun, tanpa basuh muka, gosok gigi n mandi, terus mengemas umah, heheh aku ni sememangnya seorang yg maleh mandi kalu ari2 cuti ni mcm ni, selagi jam x masuk kul 1, selagi tulah aku x mandi..kadang2 tu dh siap masak n nk solat zohor baru lah aku mandi, x pun kalu ade dating, time tu pagi2 lagi aku dh mandi hehehhe.. terukkan aku??bile lah nk berubah ahaks!
Semalam memang dh sound adik2 aku, yg aku akan buat gotong royong bersihkan umah. Ni sume gara2 dua ekor kucing betina yg baru lahirkan 8 ekor anak kucing n telah membawa bencana kt umah aku ni heheheh.. bukan bencana pe pun, cume kucing ni dh jd pembawa kutu kat dlm umah aku.. abis bilik stor tu di penuhi oleh kutu2 kucing sampai anak kucing tu pn dh penuh ngn kutu2 die sendiri, dh ler ibu kucing ni x reti nk bersihkan n jaga anak die, aku gak yg jadi mangse jd ibu angkat kat anak kucing ni, geram je rase ngan kucing2 ni.. nak buang, sayang plak.. so arini aku bangun kan sume org untuk same2 membersihkan sume bilik dlm umah ni. Org kat umah ni kalu x disuruh atau lebih senang dengan kate di pakse n di ugut utk bersihkan umah, memang dorg x jalan pn.. kalu dh buat cmni baru dorg jln buat keje. honestly i'm a very 'GARANG' person ok.. abg aku pagi2 dh cabut.. larikan diri lah ape lagi..ishh geram je. selamat ade adik2 aku. Memang abis clear sume bilik kat umah ni ktorg bersih kan. Langsir, cadar n alas kaki sume aku tukar utk makesure yg kutu2 tu dh di hapuskan sepenuhnye.. Abis gak lah 3 botol ridsect utk sembur kutu2 tu. Anak2 kucing tu plak memang dh awal2 aku dh letakkan kat luar umah, memula ingat nk mandikan, tp di sedabkan ubat kutu utk kucing x beli lagi, so aku tangguhkan dulu sesi merawat anak2 kucing tu.. n skang ni, anak kucing tu still de kat luar rumah n memang x dibenarkan masuk ke dalam umah ni sehingga di bersihkan. Pas abis sesi mengemas, baru lah kitorg bersarapan..hehhe tu pn lepas dh siap keje umah sume, lebih kurang dekat kul 12 gak lah aku bg adik2 aku breakfast..sian dorg, tp nk buat cmne kn?? kalu makan dulu, sure keje x jalan punye.. so aku pakse dorg ni buat keje baru leh makan...huhuhu dasat kan aku?? aku kan kakak yg kejam hehehe.. Pas abis breakfast, aku g jenguk pokok2 bunga aku plak.. sempat lah cabut2 skit rumput n siram pokok2 bunga tu.. hmm..dh semakin besar pokok2 bunga aku ni..


Pas abis mengemas n breakfast, barulah dapat rehat.. penatnye, tuhan je yg tahu.. tp xpe, asalkan umah ni bersih n jauh dr penyakit sudah!.. Sempat lah jugak tengok melodi yg penuh ngan gosip n cite2 artis yg nth ape ape nth tu.. aku hanya sempat tgok melodi pn sekerat je, sbb bosan sgt..x de isi penting pn. Pastu aku g masak utk makan tengah hari.. ari ni lauk simple je sbb x larat ar nk masak best2.. aku masak ayam grg msk cili, sayur togeh masak lemak putih ngn ikan grg.. ikan grg ni memang aku msk lebih, sebab nk bg kucing makan.. kucing ni biasenye aku bg makan ikan grg yg ditumbuk lumat, pastu aku gaul ngn nasi..hmm berselera kucing ni makan, licin gak lah pinggan die. kalu x pun aku bg mkn makanan kucing friskes yg murah tu je yg biasenye aku beli timbang je kat kedai.. nk beli yg mahal tu x mampu lah plak.. hehhe..

k lah..sampai ketemu lagi ya! daaaaaaaaaaa..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, May 2, 2008

Tengok wayang - Over Her Dead Body

Salam..

Cuti labour day aritu aku n tunang g tgok movie cite OVER HER DEAD BODY, emmm.. sure dh ramai yg tonton movie ni kn?? ke aku sorg je baru tgok?? hehehe Walaupun dh agak lame jugaklah movie ni kuar kt panggung, tp baru La' ni aku berkesempatan nk menontonnye.. Pada aku filem ni 'quit' ok la.. setakat nk ilang kan bosan n release tension tu, memang sesuai tgok cite ni sbb memang komidi ringan..


Gendre filem ni, hantu komidi, yg mana filem ni mengisahkan seorg perempuan yg meninggal time buat persiapan wedding die. Sian sgt sbb this lady memang bersemangat WAJA masa plan her wedding. teringat kt diri aku. aku pun tgh bz plan wedding gak heheh Lastly die mati sebab ice carving yg die tempah khas utk weds die terjatuh dr lori n terus hempap die.. pastu tibe2 je die dh de kat alam lain alam syurga n neraka dorg ni ler on that time she's a bit confuse sbb die tibe2 je de kat satu tempat yg hanya ade die n sorg malaikat org putihnye ANGLE lah angel tu cume mention yg die dh mati and die kene selesaikan tugas die kat bumi sebelum die dpt teruskan perjalanan die yg seterusnye, tanpa di beritahu ape yang die kene buat.. Lepas tu byk lah kisah2 menarik yg terjadi mase die turun balik ke bumi.. So kalu korg nk tau pe cite selanjutnye, pegi lah tonton filem ni sendiri kat cinema2 yg berdekatan ek, x pun tunggulah filem ni kuar kt TV. Aku pn malas nk cerita dlm blog ni, kang lain plak jadinye..hehhehe..

k lah, sampai ketemu lagi ya! daaaaaaaaaaaaaa...
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, April 25, 2008

Hubungkait antara Fungsi Badan dan Tanda2 sakit

Antara Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda:
1. MATA.
Bertindak balas dengan keadaan hati.
i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi.Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata: Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja v) Ketegangan mata dan kelopak . Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2. HIDUNG .
Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.
i) Selesema: Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
ii) Hidung sumbat: Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
iii) Bersin a. Proses membuang toksin di bahagian kerongkong. b. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

3) Batuk
a. Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakanRG.
c. Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

4). KERONGKONG
i) Kerongkong kering . Proses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
ii) Sakit kerongkong . Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

5) BIBIR .
Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman.
i) Bibir pucat
a. Sistem penghadaman yang lemah.
b. Perut mengandungi angin.
c. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
ii) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6) MULUT DAN LIDAH : Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.
i) Lidah atau gusi bengkak, sakit: Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
ii) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser) Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
iii) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

7) TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.
i) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
ii) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

8) KULIT Berpeluh :
a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
b) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

2. RUAM DAN BISUL : Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.

3. KULIT GATAL DENGAN RUAM : Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.

4. KULIT PECAH DAN BERAIR : Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

9) RAMBUT GUGUR : Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

10) SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
a. Sakit Sendi
i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).
ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .
iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.

b) KEBAS TANGAN Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN . Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana , ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku. d

d) KEBAS KAKI . Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

e) SAKIT TAPAK KAKI . Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.

f) SAKIT TUMIT KAKI . Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.

g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI. Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin. h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI . Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

11) TANDA-TANDA DALAMAN
A. KEPALA. Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.

B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.

C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
i) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
ii) Bahagian bawah (tengkuk) . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah

D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA Menandakan penyakit migrain.

E. BISUL TERJADI DI KEPALA Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.

F. RASA PENING YANG MEMUSING Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

12) MULUT/KERONGKONG/ LIDAH
1. LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.

2. MUNTAH DARAH
i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut;misalnya penyakit ulser.

3. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK . Tanda sakit jantung.

4. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

13) KENCING
a) KERAP KENCING Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran yang byk
b) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak. d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

14) BUANG AIR BESAR
a) CIRIT-BIRIT/ KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/ keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
b) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH
i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.

d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

15) BADAN a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
b) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN : Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

16) RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

17) CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

18) RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.

19) RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :
i) Sistem jantung yang lemah.
ii) Sistem saraf otak yang lemah.
iii) Masalah pengaliran darah.

20) SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.

P/S: sama2 lah kite mengambil langkah untuk menjaga kesihatan.. ceria2 selalu k..;)
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, April 23, 2008

Dah tinggal kenangan pun..

Baru2 ni aku bermimipi kan die.. seseorang yg pernah ade dalam hidup aku... arghh.. bosan je bile teringatkan die.. nth macam mane lah si mamat ni bleh muncul dlm mimpi aku, aku pn x tau lah.. kalu ikutkan memang dh lame die x de dalam idup aku.. makan tahun gak lah. hmm.. gaknye die pn teringak kat aku kot hahahah:)) (ces..never n ever lah)

dalam YM aku bercerita psl mimpi ni kat kwn yg sememangnya sangat rapat dengan aku. Die je yg byk tau psl hal2 aku n mamat tu, dr stat aku bercinta sampailah putus, hanya pd die lah tempat aku mengadu n belajar utk melupakan "die".. aku cite lah kat kwn aku tu yg aku mimpikan "die"sedangkan aku mmg x teringat langsung pn kat "die", n mmg x hingin nk mimpikan die.. nth mcmane nth bleh plak muncul dlm mimpi aku..huhh SENGAL!! rs nk nangis je bile igtkan die.. nape lah bleh teringat plak.. dalam YM tu, kwn aku tanye, aku still de rs syg kat die atau x.. aku jwb sejujur2nye yg aku dh x de ape2 perasaan pn kt "die" , n aku dh memang x ingat die langsung... cerita antara aku dan die sememangnye dh lame padam dlm hidup aku. Kalu boleh x nk amik tau n x nk dengar ape2 pn psl die.

Ni lah antara mimpi yg cube aku elak kan dtg dlm tidur aku.. kalu dulu bile teringat kan die sure aku akan menangis..(membazir air mata je time tu aku nangis, die kat sane nth2 tengah bersuka ria tul x?) sememangnye aku paling x suke bile mimpikan die.. dan aku rase mesti org lain yg penah putus cinta pn x akan mengharapkan yg die akan bermimpi atau igat ex die tu tul x? mcm tu jugak lah aku, kalu boleh jgn di sebut name die, sure aku akan rs nk melempang je org yg menyebut tu..punyelah teruknye keadaan aku mase tu. Tp sekarang dh xde perasaan tu sume.. n aku pn dh bleh handle keadaan.. Biarlah kenangan tu jd kenangan sampai bile2..

P/s: just nk confirm kan je. (ni dpt cite dr org) betul ke bile kite teringatkan kat seseorang yg dh lame x de dlm hidup kite, n tibe2 die muncul dlm mimpi kite, maknenye org tu sebenarnye dh meninggal dan mintak kite doakan die.. emm betul ke??? de sape2 leh jwb???
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

I'll Be missing you by Puff Daddy feat faith evans and 112

Every day I wake up
I hope I'm dreamin'
I can't believe this sh*t
Can't believe you ain't here
Sometimes it's just hard for a nigga to wake up
It's hard to just keep goin'
It's like I feel empty insideWithout you bein' here
I would do anything man, to bring you back
I'd give all this sh*t, sh*t the whole knot
I saw your son today He look just like you
You was the greatestYou'll always be the greatest
I miss you Big
Can't wait till that day,
When I see your face again
I can't wait till that day,When I see your face againYeah...
this right here(Tell me why)
Goes out, to everyone, that has lost someone
That they truly loved
(C'mon, check it out)(Puff Daddy:)
Seems like yesterday we used to rock the show
I laced the track, you locked the flowSo far from hangin' on the block for dough
Notorious, they got to know that
Life ain't always what it seem to be (uh-uh)
Words can't express what you mean to me
Even though you're gone, we still a team
Through your family,I'll fulfill your dream (that's right)
In the future, can't wait to seeIf you open up the gates for me
Reminisce some time,the night they took my friend (uh-huh)
Try to black it out, but it plays again
When it's real, feelings hard to conceal
Can't imagine all the pain I feel Give anything to hear half your breath(Half your breath)
I know you still living your life, after death

CHORUS:(Faith Evans:)
Every step I take, every move I make
Every single day, every time I pray
I'll be missing you
Thinkin' of the day, when you went away
What a life to take, what a bond to break
I'll be missing you
(Puff Daddy:)I miss you Big
It's kinda hard with you not around (yeah)
Know you in heaven smilin' down (eheh)
Watchin' us while we pray for you
Every day we pray for you
Till the day we meet again
In my heart is where I'll keep you friend
Memories give me the strength I need(Uh-huh) to proceedStrength
I need to believeMy thoughts Big I just can't define (can't define)
Wish I coul turn back the hands of time
Us in the 6, shop for new clothes and kicks
You and me taking flicksMakin' hits, stages they receive you on
I still can't believe you're gone(Can't believe you're gone)
Give anything to hear half your breath(Half your breath)
I know you still living you're life, after deathRepeat chorus

Somebody tell me whyOn that morningWhen this life is over
knowI'll see your face
(112:)Every night I pray, every step I takeEvery move I make,
every single dayEvery night I pray, every step I take(Every day that passes)
Every move I make, every single day(Is a day that I get closer)(To seeing you again)
Every night I pray, every step I take(We miss you Big... and we won't stop)
Every move I make, every single day(Cause we can't stop... that's right)
Every night I pray, every step I takeEvery move I make, every single day(We miss you Big)
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Warkah Sedih Seorang Bapa

Warkah Sedih Seorang Bapa. ( Sad story dr email yg di hantar oleh member, just nk share dengan others)

Al~Fatihah.. .

akhirnya pada usia 150 hari, anakku mengadap Pencipta-nya A'kum w.b.t... Setelah bertarung dengan penyakit yang secara purata pengidapnya hanya dapat bertahan setakat 2 minggu selepas dilahirkan (hypophosphatasia- komplikasi dengan kandungan kalsium dalam tulang belakang), akhirnya perjuangan Alesha Abriza, satu-satunya permata hatiku berakhir sebaik sahaja azan subuh 13 Mei 2006 (15 Rabiulakhir 1427) berakhir. Pada subuh itu, genap usianya 150 hari di muka bumi ini. Dari jumlah itu, hanya 2 hari beliau berada disisi kami di rumah dan selebihnya di wad NICU Hospital Putrajaya dan Hospital Seremban. Alesha tetap memberikan senyuman kepada kami disaat-saat akhir kehidupannya. Beliau tidak pernah menyusahkan kami malahan doktor dan jururawat yang merawatnya.
Dimalam terakhir hayatnya, Alesha langsung tidak menganggu kami. Sepanjang malam itu, Alesha tidur dengan amannya. Pada pukul 4.40 pagi, Alesha mulai menunjukkan tanda-tanda akan meninggalkan kami selamanya. Tubuh badannya mulai membiru dan menjadi sejuk. Pihak hospital memberikan ruang kepada kami anak beranak untuk bersendirian. Kami bertiga, Alesha, isteriku dan aku sendiri berpelukkan dan membisikkan kalimah tauhid di telinganya. Sejenak sebelum Alesha menghembuskan nafasnya, azan subuh berkumandang. Isteriku memohon pada Alesha, katanya: "Lesha sebelum pergi senyumlah pada mama... mama dan papa redha Alesha pergi... senyumlah sayang". Kata-kata itu akan menjadi tangkal bagi saya selama-lamanya. Seolah-olahnya Alesha Abriza faham akan permintaan dari ibunya itu. Alesha telah menoleh pada ibunya, memberikan sekuntum senyuman yang paling manis buat ibunya, jelas juga kelihatan setitik air matanya mengalir di penjuru matanya, sebelum nafas terakhirnya diragut! Maka sempurnalah sudah rahmat Allah kepada hambaNya pada pagi itu. Impian isteriku untuk memandikan Alesha akhirnya terlaksana jua setelah tidak berkesempatan memandikannya sewaktu hayat Alesha.

Pagi itu, jenazah Alesha dimandikan sendiri oleh ibunya. Sebaik sahaja jenazah Alesha dikapankan, kami telah dibenarkan untuk menciumnya. Sungguh tidak tertahan-tahankan air mataku mengalir ketika mencium dahi kecil Alesha dan membisikkan kata-kata tauhid di telinga arwah serta menyatakan bertapa aku terlalu sayangkannya, aku redha pemergiannya dan aku akan terus menganggapnya sebagai anak sulungku selamanya! Sewaktu jenazah disolatkan, ramai yang memohon agar aku sendiri mengimamkan solat jenazah. Namun aku takut tidak termampu nanti untuk membaca ayat-ayat Allah dengan betul mahupun takut tidak termampu untuk membaca doanya kerana terlalu pilu. Aku cuma mampu berdiri di shaf hadapan sahaja ketika itu. Bersolatpun dengan cucuran air mata yang tidak tertahan-tahan. Satu kejadian yang kurasakan istimewa pada masa itu adalah, sebaik imam mengangkat takbir, hujan turun dalam suasana mendung. Seakan-akan menangisi pemergian seorang bidadari syurga. Hujan tersebut betul-betul terhenti sebaik sahaja jenazah selamat dikuburkan dan doa arwah selesai dibacakan!. Mungkin itu satu petanda rahmat dari Allah untuk bayi yang tidak berdosa itu.

Di tanah kuburan, aku sendiri menyempurnakan pengebumian arwah. Aku sendiri menunggu arwah di liang lahad, aku sendiri melonggarkan ikatan kain kafannya, dan aku sendiri membuka penutup mukanya. Saat itu, saat ku buka penutup muka arwah, jelas kelihatan rupa Alesha yang tersenyum. Satu senyuman yang maha indahnya. Muka Alesha juga amat cantik dan berseri-seri. Indah bercahaya rupanya sehinggakan tika aku merapatkan mukanya ke tanah di dalam lubang lahatnya, masih jelas kelihatan cahaya dari mukanya. Satu lagi peristiwa yang kurasakan agar istimewa berlaku. Tika kuburan selesai ditutup, saat menunggu imam membacakan doa bagi arwah (talkin tidak dibacakan kerana Alesha seorang bayi), jelas kedengaran di telingaku suara seseorang berkata: "Dua bidadari syurga sedang menunggunya. .. janganlah kamu risau." Suara itu amat jelas kedengaran seolah-olah bercakap kepada semua yang hadir pada masa itu. Selesai pengebumian, saya bertanya pada isteri dan ahli keluarga semuanya tidak mendengarkannya.

Semoga, Alesha beroleh rahmat Allah. Saya bersyukur kerana diberikan peluang untuk menjadi seorang ayah, walaupun hanya seketika. Saya berpeluang merasa menjaga isteri ketika mengandung dan berpantang. Semua pengalaman itu telah menjadi rahmat yang tidak terhingga dari Allah. Insyallah, saya masih bersedia untuk mengulanginya.

Al-Fatihah untuk Alesha Abriza binti Shamsul (15 Dis 2005 - 13 Mei 2006)
by:shamsul shamdin @ laloque

P/s: menitik air mata aku bile baca warkah ni.. memang sedih n tersentuh betul:((
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, April 16, 2008

Hang out @ CHILIS One Utama

Chilis Grill & Bar..



Sure ramai yg tau restoran ni kan?? Semalam aku hangout ngn one of sahabat baik aku, zora. Memang dh lame pn plan nk hang out kat chilis ni, so smlm jadi gak ktorg lepak sesame. Sepatutnye Cik Barin pn ade sekali, tp aku plak lupe nk confirm ngan die psl planning ni, and die pn sememangnye bz kot.. So, hanya aku n zora je jmpe. Pas abis keje, aku terus g OU.. sampai memang awal gile lah. Janji nk jmpe kat sane dlm kul 6 lebih camtu, tp di sebabkan aku balik awal, so trus je lah g sane..malas plak nk stay kat opis lelame, nanti kene buat keje...so baik CABUT!! Lagi pn dari opis aku ke OU bukan jauh pn, dlm 15 minit dh sampai. Aku sampai OU dalam kul 5.30, zora plak mmg sampai lambat sbb die dr Shah Alam. So sementara tunggu minah ni datang, aku pn merayap lah kat sekitar dalam OU ni.. dh bosan sbnrnye g OU ni sbb bleh dikatekan every weekend gak lah dtg sini dating, x pun g shopping atau tgok wayang hehehe..



Lame gak lah aku tunggu zora sampai, dekat kul 7 baru die sampai OU. Hujan lebat kat luar rupenye pastu jem plak mase OTW ke OU thats why lah die lewat sesangat sampai. Sempat gak lah aku shopping barang dapur kat Giant mase tunggu die. Lepas tu ktorg terus pegi Chilis, sebab kaki aku pn dh sakit bejalan ngn high hill plak tu. Sampai je kat Chilis, dh de org tunggu utk serve ktorg seat n amik order.. memandangkan ni kali pertama aku makan kat Chilis, so ktorg just mintak waiter tu suggest kan pe makanan yg best utk ktorg makan.. waiter tu memang peramah walaupun baru je keje kat situ heheh.. sempat g aku interview die hikhikhik.. Kt org order 2 meal n air, sbb meal die memang besar. air kat sane bleh refill, so sesape yg nk n tgh planning nk g makan kat sane, korg jangan lah risau sbb air memang bleh tambah sebanyak mane korg suke sampai perut korg kembung hahahah:)).. sambil makan tu, ktorg sempat gak amik gambar makanan n pose2 yg cun kat dlm tu, tp aku x dpt g pics2 tu sbb gune kamera zora. Boleh dikatekan sume meal kat situ memang nmpak menarik n sedap. harge mcm biase lah, standard price kat restoran2 n cafe lain.



Pas dh puas makan2 n borak2, ktorg gerak plak g jusco. sebab zora nk cr present utk bezday hubby die n adik ipar die yg bakal dpt baby x lama lagi.. sampai2 je kt jusco, bukannye dpt brg yg nk dicari, tp brg lain plak yg die beli.. aduh..pening aku ngn makcik ni.. lain yg di cari, lain plak yg di belinye.. lame gak lah ktorg jalan kat dalam jusco tu n abis sume bahagian ktorg tawaf hehehe... aku memang x beli pape pun walaupun byk yg berkenan sbb nk tunggu Jcard 18hb ni. So time tu baru aku hentam habis-habisan..rabak lah aku jawabnye.. kui kui kui



Dekat kul 10 ktorg gerak dr OU n balik umah... kul 10 lebih gak lah aku sampai umah. Penat yg amat sangat, tp memang happening sbb dpt jmpe die.. mcm2 bende ktorg cite. Next time ktorg plan utk makan kat tpt lain plak, but still x decide nk g mane lg.. gambar2 akan di upload kemudian ek, tu pn kalu aku still free nk upload ngeh ngeh ngeh...



k lah chiowwwwwwwwwwwww!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, April 11, 2008

Kenapa aku???

Salam..

-10:56 mlm-

Tengah best2 layan blog, phone aku bunyi lak.. msg dr Bos??? erk pe lagi lah die nk memalam ni.. patutnye die dh bertolak g oversea dh mlm ni.. msg tu bg tau yg isnin ni ade sales talk untuk sume dealer central region.. so sume dealer kene hantar bos as wakil (compulsory) untuk attend conference tu.. pelik gak asal lah bos aku ni send sms ni kat aku plak.. silap gaknye, x sempat nk delete msg tu, bos aku terus call.. rupenye die send sms tu sbb nk bgtau yg aku kne jd wakil opis untuk attend conf tu. Arghh...nape lah aku yg kene.. bukan ke de org lain lg yg sepatutnye layak..?? aduhhh dh ler bosan conference2 ni.. pastu ngan bos2 lak tu. Aku ni kuli je...eeeeeeeeeee ape ke hei nye lah bos aku ni.. silap org ke pe??? dah lah kene g awal lak tu..adushhh... pe nk buek??? ikutkan je ler...

Belasahhhhhhhhhhh..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, April 8, 2008

Hujan..

Hari nk ujan daaaaaaa..



Dari dalam opis ni, sempat g aku jengahkan kepala untuk tgok keadaan kat luar tu.. Langit dah Gelap, dh x de terangnye dah.. mesti lebat sangat ujan petang ni.. takutnye bile tengok cuaca camni.. mcm2 pikir kat kepala ni..nauzubillah.. hmm.. sekarang ni cuaca dah makin x menentu. Kejap panas memanjang, kejap lagi ujan je.. x macam dulu, dh tau bile musim hujan n bila musim panas n musim buah ( musim yg paling aku suke sebab boleh makan macam2 buah especially DURIAN).. heheh



Petang ni pun hujan lagi. Nampaknye kene lah bawak keta pelan2, takut gak kalu jalan licin ni macam2 bende bleh jadi..



Hujan.. aku memang suke hujan. Rase tenang je bile tgok air hujan turun dr langit.. teringat mase kecik2 dulu, pantang hari hujan, sure berlari kuar umah untuk mandi hujan, bukan aku sorg plak tu yg mandi hujan, kengkawan yg tinggal dekat2 ngan umah aku pn ikut join sekali mandi. Tp aku x de lah mandi hujan selalu, kalu mak ngan abah x de kat umah baru leh jalan kan operasi, kalu x sure kene marah n dh semestinye aku n adik beradik aku kne hukuman yg setimpal dengannye..

Emm indahnye zaman kanak2.. rase nk pegi balik kat zaman mase budak2 dulu. X payah nk pikir banyak bende.. relax je.. nk duit, mintak kat mak.. nak beli tu, nk beli ni sebut je, insyallah dapat.. x mcm sekarang, nk beli pape, kne de duit sendiri.. hehhehe cm aku ni x bersyukur plak kan?? tp ape pun aku tetap bersyukur atas pe yg aku terima n lalui sekarang ni.. walaupun kadang2 tu aku lupe dan alpa, tp tetap akan beringat utk masa hadapan.. aku pun manusia biasa yg serba kekurangan dan masih belajar untuk lalui kehidupan yg aku sendiri pn x tau ape yg ade kat depan tu nanti..

Rase mcm banyak bende dh berubah, emm kalu dulu aku di tanggung oleh mak ayah aku, tp sekarang ni aku plak yg menanggung dorg.. baru lah tau cmne rasenye bebanan tu..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, April 7, 2008

Selangor vs Kedah

Malam minggu yg lepas aku g tengok bola kat stadium shah alam. Selangor vs Kedah.. wah memang semangat mase nk g tgok mlm tu. Walaupun sebelum tu aku memang di pakse oleh tunang aku untuk temankan die tgok bola, tp last2 aku plak yg bersemangat waja nk tgok game tu hehehe.. Aku sampai kat stadium dlm kul 5.30, terus beratur beli tiket sbb org pn dh mule ramai mase tu. Kat tpt kaunter tiket pn memang dh ramai yg bukak gerai jual baju jersi, cap kain rentang, n mcm2 lagi lah. Memang meriah tul suasana kt situ.. aku pn memula nk gak sambar 1 jersi Selangor, tp x beli gak sbb aku bukannye selalu sgt g tgok bola. Pas abis beli tiket ktorg jenjalan kat PKNS shah alam sementara tunggu game mlm tu.. sempat gak lah shopping 2 3 bende kat PKNS n abis gak 100 duit aku kui kui kui kui.. Kat kul 7 ktorg dh gerak balik g stadium, takut kalau2 parking penuh.. n mase sampai kt stadium parking pn dh mule sesak, selamat gak lah dpt parking keta, kalu x terpakse lah park kat tepi2 jalan besar tu je.

Sebelum masuk stadium, aku solat magrib dlu pastu baru cari seat.. selamat belum penuh g, so dpt gak lah seat depan2 padang, baru syok skit tgok bola.. mlm tu memang ramai penyokong selangor dtg.. rs meriah sgt bile tgok bendera2 merah kuning di kibarkan.. n bertambah semangat lg bile dgr bunyi gendang..huhhh memang bersamngat tul aku mase tu heheheh:)).. Bile pemain masuk padang, sume penyokong mule bersorak termasuk lah aku yg bersemangat waja ni huhuhu..

Tp sayang, Kedah mendahului gol 1-0.. frust memang frust lah sbb selangor kalah. tp selamat gak 1 gol je, kalu x..lg lah sedih. ramai penyokong yg bengang, x puas hati n sedih gak sbb kalah. termasuk lah aku...:(
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi