My Lovely Followers

Google+ Followers

Showing posts with label ummi dan baby. Show all posts
Showing posts with label ummi dan baby. Show all posts

Thursday, June 26, 2014

update kehamilanku di 36minggu

Assalamualaikum.

Hari ni nak update sikit tentang kandungan ke 3 ni..
Agak culas update tentang kandungan kali ni. Almaklum, ummie nye semakin busy tahap gaban dah ni.

Walaupun dah jadi suri rumah sepenuh masa, rutin menghadap biznes dari rumah masih belum boleh di lepaskan lagi..
Kena dapatkan sorang lagi pembantu ni, hihihi.. over kan?

Baiklah..
Cek up untuk 36minggu ni berjalan lancar, berat baby dah cecah 2.8kg, berat ummienya dah cecah 56kg. Sejujurnya, hamil kali ni memang tak beri impact besar pada berat badan saya..
Tak naik banyak sangat kalau nak di bandingkan dengan kehamilan yang lepas.

Jadi, rasanya memang tak ada masalah saya nak kuruskan badan time pantang nanti.. hihihi..

Apa pun, alhamdulillah.. baby sihat..
Cuma, kedudukan baby masih belum berada di kedudukan sepatutnya. Sepatutnya baby dah pusing ke bawah ni, tapi mungkin belum masanya lagi. Walau sedikit kecewa di situ, tapi saya dah pun redha..
Doctor bagi tahu, sekiranya dalam 2minggu ni baby tak turun juga, saya akan di cezer.. sedih.. tapi tu je jalan yang selamat buat kami..

So dalam tempoh 2weeks ni, saya tetap berusaha untuk buat baby pusingkan diri nya ke kedudukan sepatutnya..

Doa..dan terus doa serta usaha utk capai hasil yang di izinkan Allah..

Mohon doa sahabat semua, supaya baby saya berpusing ke bawah dan saya dapat bersalin dengan kaedah normal ya..

Doa kalian, sy dahului dengan ucpan terima kasih.. hanya Allah mampu membalasnya.

Wasalam..

Chugie a.k.a Suzie
Shaklee distributor
012.3814786
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, June 13, 2014

Perisiapan untuk baby baru belum ada..

Assalmualaikum..

Ya Allah, kandungan saya dah pun cecah 8 bulan.. tapi peralatan baby belum ada lagi..
siannya lah baby ummie yg ke3 ni. kurang excited kah? hhuhuhu...

Sesungguhnya memang sangat2 busy sekarang ni. macam2 agenda pulak..

in syaa allah, akan cuba settle kan keperluan untuk anak ummie ni dalam minggu ni juga..

list yang wajib beli:
Baju2 baby
Mandian baby
barang2 ummie
bengkung
pilis dan param
set berpantang shaklee
tukang urut
bag barang baby

Apa lagi ye??

tak boleh fikir dah..

kena cari lagi dan lagi dan lagi..

Nervousnya nak bersalin kali ni...
dup dap dup dap..

okies..

chow chin chow!!

-chugie-
SID semalaysia :D

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, June 29, 2011

Kemana lah ku menghilang kan??

Salam ceria semua...


Kemana lah ku menghilang dan menyepikan??


Terima kasih lah pada kawan2 yang sudi bertandang ke teratak ku ini.. dan tak lupa juga kepada yang sudi tanya kemana lah si puan chugie ni menghilang kan??


ye.. ku masih ada di sini..

sihat, ceria, syukur alhamdulillah..

anak2 pun sihat.. cuma fatin je baru baik dari cirit birit and muntah2 hari tu, sampai kena tahan kat wad..

now, dia dah back to normal..


sebenarnya ku sangat lah bz.. bz dengan hal2 kehidupan..

bz dengan hal bizniz..

bz dengan hal kerja..

bz juga dengan hal anak2..


rasa macam dah tak cukup kaki tangan dah nk..

penat... sangat2 penat..


rasa nak dapatkan rest yang panjang lah..


ok lah, untuk tatapan korang, sahabat2 blog ku sekalian..


jom jamu mata tengok my puteris...:D



Fatin @ 2 Years old

&

Fadiah @ 4 Month old..


mmmmuuuuahhhh untuk korang!!


-chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, May 28, 2011

Punca Fadiah Meragam aritu..

Salam..

owh, bz nye daku ni kan..
dah lama tak jengah n ziarah kawan2 seangkatan..

kawan2 ku yang sedang pregnant, dah selamat bersalin kah kalian??
aduh.. x sempat nak jalan terjah ke rumah Kak gorges and Nafiraa yang tengah sarat tu..
nanti bila free aku dtg lawat umah maya kamu ye..
dah tak tau ape cerita kawan2 blog yg lain juga..

owh ye, tentang Fadiah yang melalak meraung bagai ari tu,
sudah pun ku tahu puncanye..
YEM..
yes, ni semuanye di sebabkan YEM yang aku makan hari sebelumnye..
Yem tu keladi ye kawan2..
makanye.. bila kita ibu yang menyusu anak makan makanan yang berangin,
maka, susu yang di salurkan pada anak juga akan berangin.. (itu logik aku sendiri ok.)

Sebabnye, 2 3 hari jugak si anakanda ku sorang ni meragam..
perut kembun rupenye.. angin banyak
Yang buat aku perasan, bila die dah melalak2 tu, aku akan sapu minyak..
dan nampak die lega lepastu, tapi kejap je lah..
dia akan menangis meraung dulu, pastu baru die nak menyusu..

Sian Fadiah..
ni semua salah ummi yang x berpantang makan..
sebenarnye ummi terlupa.. *wink*..

Lepas ni kena lebih berhati2 dengan makanan yang aku makan,
demi menjamin kualiti dan kesihatan susu yang nak ku salurkan pada anakku itu..

sekian dulu,
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, May 16, 2011

Fadiah @ 3 Bulan

Salam..


Yeyzzzz... alhamdulillah,

pejam celik, pejam celik...

now Fadiah dah 3 bulan..


and my mission to susukan dia dengan susu badan, also dah cecah 3 bulan..


Jom tengok wajah Fadiah di usia 3 bulannye..



Pandai betul pandang camera bila ummi say 'senyum'...

Suka tengok senyuman Fadiah.. comei je! :p

Sekarang berat Fadiah dah cecah 5.9Kg..

Walaupun skang ni dia tengah demam+Batuk+Selsema..

Tapi ummi tetap bersyukur yang Fadiah still nak breastfeed..

Cuma dia sangat2 kuat tidur, maybe di sebabkan ubat2tan yang dah masuk dalam badan dia kot..


Hope Fadiah akan cepat sembuh.. dah seminggu lebih dia batuk dan selsema ni..

risau lah pulak.. lelebih lagi bila die batuk and muntah dengan teruknya..

kesian sangat tengok dia..


psst: same to kakak fatin juga... sedang demam+batuk+ selsema..

doakan kedua2 anakandaku ni cepat sembuh ye..


daaaaaaaa

-chugie-






Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, May 11, 2011

Selamat Hari lahir Fatin cayang!!

Salam,



Hari yang semakin bz buat ummi,
Ummi hanya sempat buat express entry je..
tak de bebel2 macam setahun yang lepas..



Ummi nak wish selamat hari lahir yang ke 2 tahun,
untuk anak ummi yang sangat2 ummi sayang..
yang sangat2 buat ummi naik angin..
yang sangat2 menguji kesabaran ummi..

Tapi walau macam mana banyak pun pe'el yg kamu buat,
ummi sangat2 sayang kamu..
ummi sangat2 cintakan kamu..
walaupun ummi selalu marah kamu.
Sebab kamu anak ummi..

Semoga kamu sentiasa bahagia..
sihat selalu.. jangan buat pe'el yang teruk2 ye..

Selamat Hari Lahir cayang ummi..
Selamat Hari Lahir Nur Fatin Adlina..





Gambar terkini fatin dan fadiah..

Baru snap petang semalam..

perangai2 dua budak kecik ni ok semalam,

tu yang ummi dapat snap pic dorang ni!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, May 6, 2011

fatin buat ummi sakit jantung tau!!

Salam..

Semalam dah heaven kan?
hari ni heaven gak ler.. walaupun jalan jem sikittttttttttttt je.

tapi ada pulak yg buat aku sakit jantung pagi2 ni.
Siapa lagi kalau bukan si kakak fatin ni..
Tengah kita kelam kelibut nak bersiap itu ini,
time tu jugak lah die buat projek paper..

tengah adik dia sedap2 main sorang,
sedap2 gelak2 sorang2..
sedap2 tak ganggu ummi tengah bersiap,
time tu jugak lah die kerjakan adik dia..!!
adui..

belum lagi mintak itu ini..
nak minum,
nak susu,
nak mandi,
last sekali nak roti sapu jem..
bila dah bagi roti sapu jem,
tengah kita dok bersiap tu,
dia boleh pulak suapkan jem tu kat mulut adiknye..
aduhai lah..

terkujat aku di buatnye!!
memang boleh buat aku sakit jantung dengan pe'el si kakak ni tau!
mujur lah adik tu tak nangis2..
suka lagi ada bila dapat makan jem..

hai lah kakak..
kamu nak buat ummi sakit jantung ke nak oi??

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, April 20, 2011

Fadiah at 2 month old

Salam..

alahai, sibuk sesangat lah kawe skang ni..
nak berblogging memang lah limited nye..
sedih betul bila tengok blog yang dah suram muram..
tak de new entry pun..
tension ni!

ok lah, just an express and short update about Fadiah at her 2 month old.
Last weekend ambil injection untuk 2 bulannye..
Tapi kami jumpa dengan Doc lain, Doc Tan cuti ke oversea..x best betul lah!
Kali ni paed bagi injection 3 serangkai.. harga untuk injection and charges (rm165)
Alhamdulillah, masa kena inject tu Fadiah tak menangis langsung,
dia just buat muka pelik bila kena inject tu,
agaknye dia ralik tengok umminye ni main2 sambil buat muka huduh masa nak di inject tu,
sampai jarum cucuk peha dia pun dia tak perasan.

Skang ni berat Fadiah dah cecah ke 5.6kg... last month 4.9.
alhamdulillah, semakin berat dan semangat anakandaku sorang ni.
Tinggi Fadiah, kami tak sempat nak suruh paed tu ukur..
biasanye, kalau dengan Doc Tan,dia sendiri yang akan buat semua tu,
dan memang akan bagi penerangan yang terperinci.

emmm, so far Fadiah masih lagi BF, walaupun direct BF agak sengsara skit,
tapi bottle feed die still suka (ummi jeles dengan botol skang ni ok, sebab dia x mau direct)...
alhamdulillah, rezeki susu untuk fadiah sangat murah..
simpanan pun dah banyak.. hope dapat capai target!

k lah,
sekian dulu ye...
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, April 14, 2011

Cabaran menyusukan anak..

Salam.. Bukan senang nak beri anak susukan? pada yang senang tu, senang lah.. pada aku yang mulanya senang dan sekarang susah.. memang mencabar betul memang stress dan menangis di buatnye. dah 2 minggu ni fadiah susah betul nak direct bf, macam2 cara dah aku guna, try bf baring, duduk sambil letak bantal, dan last sekali aku berdiri sambil bf dia, baru lah die minum.. tu pun di paksa, baru dia suakan mulut kat B aku.. yang peliknya, susu badan aku yang letak dalam botol nak pulak die minum, direct bf die tak nak pulak.. memang dah buntu, tension dan menangis di buatnye bila baby tak nak direct isap B kita.. aku pun mula tanya2 kawan untuk dapatkan tips menyusu baby, alhamdulillah tips yang sahabat aku bagi ni dah settlekan masalah.. rupanya air susu aku terlalu banyak keluar masa menyusukan fadiah, sebab tu lah die menolak B aku masa menyusukan dia.. skang ni, aku beri dia isap B dengan control aliran susu yang masuk dalam mulut dia, bila aliran tu mula laju, aku lepaskan kejap dari mulut dia, dan biar dia bernafas dalam2 supaya rasa selesa.. Alhamdulillah, satu masalah ttg penyusuan fadiah buat masa ni dah selesai. Mujur dapat bantuan dari sahabat aku sorang ni, kalau tidak mau tension dan pengsan aku di buatnye. Next week dah nak start keje, rindunye nak susukan fadiah time siang... aduhai, kan best kalau full time duk umah kn?? k lah,daaaaaaaaaaaa -chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, April 6, 2011

Mission Susu Ibu: Permulaan untuk Fadiah

Salam..

Yes, ini lah misi aku untuk tahun ni, dan misi untuk Fadiah juga...

Untuk Fadiah kali ni, aku praktikkan susu badan sepenuhnya,

dan sekarang ni dah masuk hari ke-50 aku beri Fadiah susu badan sahaja..


Harap2 boleh cecah ke 6 bulan, dan terus hingga 2 tahun insyaallah..

dalam masa2 berpantang, aku memang dok mencari info2 tentang SUSU IBU.


Alhamdulillah, banyak juga ilmu yang aku dapat, tak lepas juga cabaran dalam mendidik Fadiah untuk menyusu susu badan melalui botol.. memang sangat2 mencabar tau, belum lagi bab memerah susu..


Untuk permulaan, aku dah membeli barang2 untuk penyimpanan susu ibu..



jom lihat pics!!

aku beli melalui online, servis mereka ni memang sangat bagus dan cepat.

buku yang mengandungi banyak info.. murah je, RM9.50 sahaja. botol simpanan susu ibu dan feeding juga.. ni untuk masa bekerja.. memandangkan opis aku tak ada peti ais, so aku kena gunakan ice pack ni untuk mengekalkan susu yang aku perah dalam keadaan sejuk.
bag untuk menempatkan susu perahan tu nanti..


pada kawan2 yang dah ada pengelaman tentang menyusukan anak dengan susu badan, sila lah share ilmu korang dengan aku ye..


k lah, daaaaaaaaaa

-chugie-
pssst: kwn2: harga untuk set yang atas tu total + penghantaran : RM108++ sahaja.. sekarang ni tengah tunggu warmer plak.. dalam proses penghantaran ni, tak sabar
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi