Posts

Showing posts with the label resepi

Telur Dadar Bermayonis..

Image
Salam.. Boleh dikatakan setiap hari nampak iklan telur dadar campur mayonis yang di sajikan oleh Sheila Rusly dalam iklan Lady's Choice tu.. Nampak macam sedap je.. Rasanye dah ramai kot ahli blogger yang dah cuba resipi ni.. Aku je yang tak cuba2 lagi.. cam takut gak nak try. Kawan seopis aku pun dh try buat gak.. katanye sedap.. rasa lemak2.. em... ni antara gambar yang aku dapat masa godek2 image kat yahoo.. dapat dari blog cikmin.com.. Pic telur dadar yang di ambil dari blog cik min.. (minta izin ye...) Korang dah cuba ke??best tak?bagi tau chugie k!

Try Ikan Bakar sumbat ala Mamalieyna..

Image
Salam..

1st of all, nak say thanks to mamalieyna untuk resepi yang die entry kan semalam.. memang buat hati saya tertambat dan buat saya sangat rajin nak mencuba resepi nye itu.. Ikan bakar sumbat ala Mamalieyna.. sedap wo...!!
inilah hasilnye.. tak berapa nak semenggah.. tapi rasanye sedap tau..

close up sket ikan bakar sumbat ni...

di tambah dengan perahan asam limau ni... aduh! memang
kecur liur di buatnye..

memandangkan bahan2 dan cara penyediaan yang cukup senang dan cepat, saya dengan rasa senang hati mencuba resepi dari mamalieyna ni..

Hubby pun puji, lauk tuk dinner semalam memang special n sangat sedap!! hehehe.. berbaloi2 saya memasaknye..

NAK DAPAT KAN RESEPI?? KLIK SINI


sesapa nak entry kn resipi yg simple2, sila bgtau sy ek.. nanti leh lah saya cuba..

..Sambal Tempoyak Masak..

Image
Salam...

Resepi lagi..

Kali ni Sambal tempoyak plak.. tapi yang masak punye. MIL aku panggil masakan ni, daun masak lemak tempoyak, sebab ada beberapa daun yang di gunakan dalam masakan ni..

Tapi sebabkan aku ambil resepi ni dari internet, dan tuan punye tu letak nama seperti di atas tu.. so, kene lah aku letak kan jugak namanye sebegitu..

Ini 1st time tau aku masak masakan ni, selama aku hidup ni..hanya tau makan je. Kalau MIL buat pun, aku tukang makan je.. yelah, datang umah die je, makanan dah sedia terhidang.. nak buek camno?? huhuh...

Jom layan pics n bahan2 die...

Hidangan yang dah siap..
sorry, gambo tak bape cun lah..almaklum, guna camera hp je.. aku masih tak mampu nak beli dslr huhuhuh...cedih lah pulllok!

Bahan2 yang di campur semuanya, dan di masak hingga sebati dan agak pekat + masak (harus lah masak kan?? kalu idak, sakit perut plak)


..Bahan2nye...

15 biji cili api ( kalu nk pedas sampai meletop, letak lebih k..)
1 inci kunyit hidup
5 sudu tempoyak (ikut suke, kalu nk masam n nk rs…

Puding jagung ku..

Image
Salam..

Mood yang agak baik lately.. so aku try ler buat puding jagung ni.. senang je rupenye. Nak mulakan je maleh... uhuhuhu..

Resepi ni aku ambil dari my resepi.net.. pertama kali cuba buat, alhamdulillah..jadi! suke! gembira! happy! teruja!...

jom layan picca!

sedang masak..
bau die.. adui.. memang menyayat hati..

see.. menggelegak tak ingat.. harus kacau.. kacau.. dan kacau.. kalu tidak, nanti hangus belah bawah, dah jadi puding jagung hangus plak nanti kn??


yeay.. dah siap.. kene tunggu die sejuk dulu, baru bleh potong tau!



hanya gambar ini sahaja.. sekian dulu ya! resepi akan di catat kemudian, kalau ada yang nak ler.. kalau takde.. no resepi to be appear here! thanks..




try buat KUIH BAKAR plak

Image
Salam..

Baru pas bertungkus lumus siap kan kuih bakar ni. Hasil cilokan resipi dari blog mama fami..
Pada yang teringin atau saja nak suka2 try buat kuih bakar ni, meh ke blog empunye resipi iaitu "mamafami" untuk dapatkan resipinye ye.. memang mudah dan senang je.. ala, kacang goreng je lah! janji ada bahan dan barang2 + semangat nak hadapi hasilnye nanti..

Sebelum ni aku dah try sekali resipi ni, tapi bila bahan2 dah siap.. mould pulak tak muat.. rendah sangat.. so hasil percubaan untuk pertama kali adalah gagal.. Gambornye, cek tak ambil ek.. sebab gagalkan, buat pe nak ambik..?? jadi kite hanya snap pic yang hasilnye ok sahaja ye..

Sila lihat kat bawah utk proses dan hasilnye..
Inilah hasil yang aku dpt hari ni..


Pandan di blend bersama air, dan hanya secawan sahaja di gunakan ye..

Segala bahan2 tu di campur dalam blender ni, dan blend lah sampai segalanya sebati..

taraaaaa..hasil kuih bakarku.. bahagian atas tu terover cook plak, sebab fatin dah jerit2 panggil umminye yang bz k…

kek coklat kukus.. memang mudah!!

Image
Salam..

yeayyyyyyyyyy!! jadi lagi percubaan aku.. ni bukan 1st time buat kek, dulu2 masa belum2 kawin penah gak buat, tp tak menjadi sangat.. dah lepaih2 kawin ni tangan ni berhasil plak.. try buat je resipi yg aku ambil alhamdulillah terus jadikkkkkkk.. bestnye lah.. ni yang menambahkan semangat nak buat resipi yang lain ni hehehehe.. Semalam, kuar je opis aku terus tuju kedai runcit untuk cari bahan nk buat kek coklat ni.. kebetulan bahan2 die senang yang amat nak cari kan.. dan dengan perasaan yang berkobar2 betul.. siap2 masak utk makan malam, aku terus buat bahan kek dan bila kek tengah kukus, aku makan malam dulu.............. lepaih tu baru leh layan kek yang dh masak ni..

Ok, jom ikuti proses pembuatan kek yang senang ni. Resipi aku ambil dari mesra.net. meh klik sini untuk resipi.

ini bahan campuran serbuk koko, minyak @ butter, susu pekat aku lebihkan ,susu segar uht (aku guna susu ni, menggantikan susu cair dan gula. Di masak dengan api perlahan dan di kacau hingga larut (seb…

Puding Rotiku

Image
Salam..

Sukenye bila dapat buat puding roti ni.. Sebenarnye dah lama niat dan teringin nak bikin sendiri puding ni.. sebelum ni hanya dengar cara buat dari teman je.. kata dorang, tutup mata pun bleh buat puding ni.. tak remeh sangat. So aku pn dengan semangat yang berkobar2, terus dapat kan bahan2 untuk buat puding ni masa balik kerja semalam.. Alhamdulilah.. hasilnye agak baik... dan superb!! tak rugi aku mencuba resipi ni.. pertama kali buat, dah jadi.. sebelum2 ni pernah gak cuba buat kek, tapi hasilnya bleh tahan je..

Jom tengok prosesnye.. memang senang dan simple!

Bahan2nye: roti, susu segar UHT, telur, butter, tepung jagung, kismis, esen vanila..

1stly, susun roti di selangi dengan kismis @ bleh juga letak choc cip, lepas tu tuangkan susu (UHT fresh milk) letak sampai roti tu agak tenggelam skit..
then, pukul telur sampai kembang, dan masukkan butter, esen vanila dan sedikit tepung jagung..pukul sampai kembang.
taburkan adunan tadi ke dalam roti yang dah di rendam dengan susu td..…

Taraaaaaaaa!! rendang aku..

Image
Salam..

Special entry for idah actually... ini lah hasil rendang daging aku dah.. nampak gelap kan?? tak macam rendang yang ko buat hari tu.. rasa die, emm... not bad.. menjilat jari gak.

Antara komen2 yang aku terima adalah..
Abang aku : Bau memang kaw.. rasa sedap, tapi lebih bahan rempah lah..
Adik perempuan aku: Sedap.. makan sampai habis..
Adik lelaki aku: balun je.. janji makan..
Hubby aku: die tak makan sebab dia tak dinner kat luar (pi tengok bola kat stadium)

Kiranya menjadi gak lah resepi yang ko kasi ni idah... pada kengkawan yang nak kan resepi rendang daging Idah ni, jom klik sini... korang kene cuba resepi ni.. memang sodap!!

Selamat mencuba ya!!