My Lovely Followers

Google+ Followers

Showing posts with label resepi. Show all posts
Showing posts with label resepi. Show all posts

Tuesday, October 26, 2010

Telur Dadar Bermayonis..

Salam..
Boleh dikatakan setiap hari nampak iklan telur dadar campur mayonis yang di sajikan oleh Sheila Rusly
dalam iklan Lady's Choice tu..
Nampak macam sedap je..
Rasanye dah ramai kot ahli blogger yang dah cuba resipi ni..
Aku je yang tak cuba2 lagi.. cam takut gak nak try.
Kawan seopis aku pun dh try buat gak..
katanye sedap.. rasa lemak2..
em... ni antara gambar yang aku dapat masa godek2 image kat yahoo..
dapat dari blog cikmin.com..
Pic telur dadar yang di ambil dari blog cik min..
(minta izin ye...)

Korang dah cuba ke??

best tak?

bagi tau chugie k!

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, April 14, 2010

Try Ikan Bakar sumbat ala Mamalieyna..

Salam..

1st of all, nak say thanks to mamalieyna untuk resepi yang die entry kan semalam.. memang buat hati saya tertambat dan buat saya sangat rajin nak mencuba resepi nye itu..
Ikan bakar sumbat ala Mamalieyna..
sedap wo...!!

inilah hasilnye.. tak berapa nak semenggah.. tapi rasanye sedap tau..


close up sket ikan bakar sumbat ni...

di tambah dengan perahan asam limau ni... aduh! memang
kecur liur di buatnye..

memandangkan bahan2 dan cara penyediaan yang cukup senang dan cepat, saya dengan rasa senang hati mencuba resepi dari mamalieyna ni..

Hubby pun puji, lauk tuk dinner semalam memang special n sangat sedap!! hehehe.. berbaloi2 saya memasaknye..

NAK DAPAT KAN RESEPI?? KLIK SINI


sesapa nak entry kn resipi yg simple2, sila bgtau sy ek.. nanti leh lah saya cuba..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, April 7, 2010

..Sambal Tempoyak Masak..

Salam...

Resepi lagi..

Kali ni Sambal tempoyak plak.. tapi yang masak punye. MIL aku panggil masakan ni, daun masak lemak tempoyak, sebab ada beberapa daun yang di gunakan dalam masakan ni..

Tapi sebabkan aku ambil resepi ni dari internet, dan tuan punye tu letak nama seperti di atas tu.. so, kene lah aku letak kan jugak namanye sebegitu..

Ini 1st time tau aku masak masakan ni, selama aku hidup ni..hanya tau makan je. Kalau MIL buat pun, aku tukang makan je.. yelah, datang umah die je, makanan dah sedia terhidang.. nak buek camno?? huhuh...

Jom layan pics n bahan2 die...

Hidangan yang dah siap..
sorry, gambo tak bape cun lah..almaklum, guna camera hp je.. aku masih tak mampu nak beli dslr huhuhuh...cedih lah pulllok!

Bahan2 yang di campur semuanya, dan di masak hingga sebati dan agak pekat + masak (harus lah masak kan?? kalu idak, sakit perut plak)


..Bahan2nye...


15 biji cili api ( kalu nk pedas sampai meletop, letak lebih k..)
1 inci kunyit hidup
5 sudu tempoyak (ikut suke, kalu nk masam n nk rs lebih..korg letak lah lebih)
1 biji santan di perah
secekak pucuk ubi - (di mayang halus mcm buat bunga rampai tu..)
2 helai daun kunyit (sama juga, di mayang halus)
5 batang serai ( di mayang juga)
15 ulas petai (kalu nk, kalu x nak..x yah letak k.)
15 ekor ikan bilis
garam secukup rasa

..cara masaknye..
1. tumbuk cili api + kunyit hidup.
2. masakkan santan + cili + ikan bilis + tempoyak sampai menggelegak
3. masukkan daun2 yang di mayang td dan petai, dan masak lah hingga pekat...
4. ape lagi, ngap ler............ huhhuhahahah..

sedap tu.. makan ngan nasi panas! aduiyai..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, March 31, 2010

Puding jagung ku..

Salam..

Mood yang agak baik lately.. so aku try ler buat puding jagung ni.. senang je rupenye. Nak mulakan je maleh... uhuhuhu..

Resepi ni aku ambil dari my resepi.net.. pertama kali cuba buat, alhamdulillah..jadi! suke! gembira! happy! teruja!...

jom layan picca!

sedang masak..

bau die.. adui.. memang menyayat hati..

see.. menggelegak tak ingat.. harus kacau.. kacau.. dan kacau.. kalu tidak, nanti hangus belah bawah, dah jadi puding jagung hangus plak nanti kn??


yeay.. dah siap.. kene tunggu die sejuk dulu, baru bleh potong tau!



hanya gambar ini sahaja.. sekian dulu ya!
resepi akan di catat kemudian, kalau ada yang nak ler.. kalau takde.. no resepi to be appear here! thanks..




Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, November 18, 2009

try buat KUIH BAKAR plak

Salam..

Baru pas bertungkus lumus siap kan kuih bakar ni. Hasil cilokan resipi dari blog mama fami..
Pada yang teringin atau saja nak suka2 try buat kuih bakar ni, meh ke blog empunye resipi iaitu "mamafami" untuk dapatkan resipinye ye.. memang mudah dan senang je.. ala, kacang goreng je lah! janji ada bahan dan barang2 + semangat nak hadapi hasilnye nanti..

Sebelum ni aku dah try sekali resipi ni, tapi bila bahan2 dah siap.. mould pulak tak muat.. rendah sangat.. so hasil percubaan untuk pertama kali adalah gagal.. Gambornye, cek tak ambil ek.. sebab gagalkan, buat pe nak ambik..?? jadi kite hanya snap pic yang hasilnye ok sahaja ye..

Sila lihat kat bawah utk proses dan hasilnye..
Inilah hasil yang aku dpt hari ni..


Pandan di blend bersama air, dan hanya secawan sahaja di gunakan ye..

Segala bahan2 tu di campur dalam blender ni, dan blend lah sampai segalanya sebati..

taraaaaa..hasil kuih bakarku.. bahagian atas tu terover cook plak, sebab fatin dah jerit2 panggil umminye yang bz kat dapur..sampai lupe kuih dah terover cook.. so, conclusionnye, ni sume fatin punye psl lah ye..sebab tu tercoklat skit bahagian atas tu.. but overall rasanya tip top gak.. bleh ar setakat nak jamu family & kengkawan minum petang..

So amcam?? de sesapa nak try buat n show kat blog korang?? aku cabar ek!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, November 6, 2009

kek coklat kukus.. memang mudah!!

Salam..

yeayyyyyyyyyy!! jadi lagi percubaan aku.. ni bukan 1st time buat kek, dulu2 masa belum2 kawin penah gak buat, tp tak menjadi sangat.. dah lepaih2 kawin ni tangan ni berhasil plak.. try buat je resipi yg aku ambil alhamdulillah terus jadikkkkkkk.. bestnye lah.. ni yang menambahkan semangat nak buat resipi yang lain ni hehehehe.. Semalam, kuar je opis aku terus tuju kedai runcit untuk cari bahan nk buat kek coklat ni.. kebetulan bahan2 die senang yang amat nak cari kan.. dan dengan perasaan yang berkobar2 betul.. siap2 masak utk makan malam, aku terus buat bahan kek dan bila kek tengah kukus, aku makan malam dulu.............. lepaih tu baru leh layan kek yang dh masak ni..

Ok, jom ikuti proses pembuatan kek yang senang ni. Resipi aku ambil dari mesra.net. meh klik sini untuk resipi.

ini bahan campuran serbuk koko, minyak @ butter, susu pekat aku lebihkan ,susu segar uht (aku guna susu ni, menggantikan susu cair dan gula. Di masak dengan api perlahan dan di kacau hingga larut (sebati).
Campuran tepung gandum, Soda bikarbonat dan baking powder yang di ayak..

3 biji telur yang dipukul hingga kembang..

adunan diatas, di campur kan dan di kacau hingga sebati.. kemudian tutup loyang adunan dengan alluminium foil supaya wap air tidak masuk ke dalam loyang semasa proses mengukus berjalan..

Hasil kek yang telah di kukus selama lebih kurang 1 jam.. ( aku kukus x sampai sejam pun, lebih kurang 45 minit je)



Nahhhhh... ini lah hasilnya..
Selamat mencuba...






Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, October 30, 2009

Puding Rotiku

Salam..

Sukenye bila dapat buat puding roti ni.. Sebenarnye dah lama niat dan teringin nak bikin sendiri puding ni.. sebelum ni hanya dengar cara buat dari teman je.. kata dorang, tutup mata pun bleh buat puding ni.. tak remeh sangat. So aku pn dengan semangat yang berkobar2, terus dapat kan bahan2 untuk buat puding ni masa balik kerja semalam.. Alhamdulilah.. hasilnye agak baik... dan superb!! tak rugi aku mencuba resipi ni.. pertama kali buat, dah jadi.. sebelum2 ni pernah gak cuba buat kek, tapi hasilnya bleh tahan je..

Jom tengok prosesnye.. memang senang dan simple!

Bahan2nye: roti, susu segar UHT, telur, butter, tepung jagung, kismis, esen vanila..

1stly, susun roti di selangi dengan kismis @ bleh juga letak choc cip, lepas tu tuangkan susu (UHT fresh milk) letak sampai roti tu agak tenggelam skit..

then, pukul telur sampai kembang, dan masukkan butter, esen vanila dan sedikit tepung jagung..pukul sampai kembang.
taburkan adunan tadi ke dalam roti yang dah di rendam dengan susu td.. dan sedia untuk di bakar..
taraaaaaaaaaaaa....puding roti yang sedang di bakar... memang tak sabar nak tunggu hasilnye.. bakar lebih kurang 20-30 minit je.. ikut suke korang lah.. macam aku suke biar die garing skit bahagian atas, sbb bahagian dalam tetap akan lembut..

nahhhhhhh inilah hasilnye... aku suka kalau bahagian atas puding ni di biarkan agak perang sebab bila makan nanti rasa garing2 skit... nyum nyummmm memang sedap! slurrrpppp
boleh di makan dengan sos kastard.. bahan2nye : sedikit tepung kastard, susu cair dan sedikit gula.. masak dengan api perlahan dan sentiasa di kacau..

p/s: jom share resipi yang korang dh penah cuba!

Sukatan utk bahan yang aku gunakan.. sebenarnye tak ada sukatan yang betul2 ikut resipi yang aku dapat, aku just main agak2 je..

Telur-3 biji (kena pukul sampai kembang, bila dah betul2 kembang, bau hanyir pun kurang)
tepung jagung - 1/2 - 1 sudu besar
butter - 2 sudu besar ( kuarkan dr peti ais, dan biarkan cair supaya senang nk pukul dgn telur nanti)
susu - letak ikut suka sampai roti tu bleh agak tenggelam, roti tu akan dibiar terendam lebih kurang dalam 1 jam untuk buat die kembang sebab roti akan serap susu tu, tapi aku biarkan x sampai sejam pun, coz too excited nak makan puding ni..
esen vanila - letak setitik je, ni utk nak hilang kan bau hanyir telur tu sebenarnye.. kalau byk, nanti rasa esen tu akan terasa sangat bila kita makan puding tu.
Roti - aku guna 5 keping
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, October 21, 2009

Taraaaaaaaa!! rendang aku..

Salam..

Special entry for idah actually... ini lah hasil rendang daging aku dah.. nampak gelap kan?? tak macam rendang yang ko buat hari tu.. rasa die, emm... not bad.. menjilat jari gak.

Antara komen2 yang aku terima adalah..
Abang aku : Bau memang kaw.. rasa sedap, tapi lebih bahan rempah lah..
Adik perempuan aku: Sedap.. makan sampai habis..
Adik lelaki aku: balun je.. janji makan..
Hubby aku: die tak makan sebab dia tak dinner kat luar (pi tengok bola kat stadium)

Kiranya menjadi gak lah resepi yang ko kasi ni idah... pada kengkawan yang nak kan resepi rendang daging Idah ni, jom klik sini... korang kene cuba resepi ni.. memang sodap!!

Selamat mencuba ya!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi