Posts

Showing posts with the label puasa

24 Ramadhan - Cerita ttg Iftar diluar dan bersahur.

Salam..

Alhamdulillah, dah masuk 24 Ramadhan..
Syukur.. sampai ke masa ni, masih lagi bertahan..

Terima kasih kawan2 yang menyokong dan mengucapkan selamat buat aku..
Best betul dapat kawan2 mcm korang ni..

Mudah2han doa2 kalian di makbulkan amin..

Cerita tentang Iftarku..
Selama 24 hari berpuasa,
dapat lah 3 kali aku berbuka di luar..
1st masa berbuka dengan ahli keluargaku..
dan 2 kali berbuka dengan rakan2 hubby..
Tapi malangnye, tiada piccas nak di abadikan dalam blog ni sebagai tanda ingatan berpuasa tahun ni :D
xpe lah.. len kali bleh snap2 lagi kot..
cuma terkilan gak ler, sebab tempat kami beriftar tu best!
1 di Cafe D'manggis, 1 lagi di Borak borak cafe dan 1 lagi di Laman Bambu..
Di laman bambu lah paling miss sekali..
sebab on that time, ada Dafi tau!
rugi betul..
mmg hajat nak bergambar bagai dengan dia, tapi dek pe'el anak2 yang tak dapat di control,
makanya hajat tu di abaikan je lah..
mujur dapat makan dengan best nye kat sana..
kalau tak, rugi jugak ler RM49 se…

Dah banyak mana??

Salam..

Alhamdulillah, dah masuk ke hari 15 berpuasa.. dan aku masih lagi belum tinggal satu hari pun berpuasa, syukur alhamdulillah.. masih lagi bertahan dan berkesempatan untuk sampai ke pertengahan ramadhan. Masih ada separuh ramadhan nak aku jalani.. minta pada tuhan moga aku akan terus dapat merasai ramadhan, amin..

Ok lah, tak ada apa nak di ceritakan sangat untuk entry ni, cuma nak ajak teman2 semua check perkara2 (amalan2) yang dah kita buat sepanjang separuh ramadhan kita berpuasa ni.. jom check bawah sini :-

SOLAT WAJIB - Cukup ke Tak?? PUASA - Cukup ke?(kecuali ada excuse ye ) SOLAT SUNAT -Buat ke tak? ZAKAT FITRAH - dah bayar ke belum? SEDEKAH - ada buat ke tak? MULUT, TELINGA, MATA DAN SEMUA ANGGOTA BADAN - terjaga atau x? NAFSU (etc:-makan, shopping) - makin bertambah atau kurang?? MEMBACA AL-QURAN - de buat ke? dah sampai mana?? DAN LAIN-LAIN IBADAH- penah buat?? emm..agak2nya, dah sampai mana kita ye?? apa pun ini hanya sekadar pesanan dan peringatan sahaja.. bukan hanya untuk te…

Berbuka Puasa + reunion gathering..

Image
Salam..

wah... mentang2 lah dah masuk tengah ramadhan, makin menjadi2 lah jemputan berbuka puasa diluar gamaknye ye. Tapi bukan free ek, itu semua atas tanggungan sendiri... (aduh rabak..) aku pasti ramai juga yang dah mula berbuka beramai2 di luar. Begitu juga aku, untuk minggu ni aku dapat 2 jemputan berbuka, satu dengan teman2 aku dan satu lagi dengan teman2 sepejabat hubby.

Semalam aku berbuka bersama teman2 aku masa di sekolah menengah dulu merangkap perjumpaan semula dengan beberapa teman yang memang dah lama tak ketemu, kami berbuka di thaibase sri damansara ni je.. (tak nak lah cerita byk tentang tempat ni sebab pernah aku siarkan dlm entry sebelum ni) tempatnye aku yang rekemen kan.. Dan hari ini sepatutnye berbuka dengan teman2 pejabat hubby, yang mana mereka telah rancang untuk bersantapan di The Marche yang bertempat di The Curve Mutiara Damansara. Tapi tadi baru je aku dapat sms dr hubby mengatakan yang plan nak berbuka dengan teman opis nye di batalkan atas sebab2 yang tak…