My Lovely Followers

Google+ Followers

Showing posts with label kisah. Show all posts
Showing posts with label kisah. Show all posts

Sunday, September 20, 2015

I Love Blogging! - satu Masa Dulu -

Aduh.. Tajuk nya kok sedap benarrrrr keh keh keh keh...

Ye, dulu2 kan saya memang seorang yang addicted dengan dunia blog. Apa sahaja yang saya rasai, saya lalui, saya hadapi, saya makan, saya guna, dan apa sahaja perkara best yang berlaku. Blog adalah tempatnya..

Blog adalah dunia Online pertama yang saya jelajah. Blog lah yang menambah ramaikan sahabat maya saya. dari blog yang simple dan kaku. kemudiannya bertukar kepada blog yang ramai follower. ramai penkomen. t

Masa tu, saya tiada sebarang komitmen.
Belum Kahwin
Single mingle
Belum ada anak
Belum ada bisnes

Saya punya masa dan ruang untuk berblog. tiada sekatan. Pantang ada perkara menarik, terus on blog.

pegi mana2, mesti snap pic sebab nak masukkan dalam blog.

sampai lah satu ketika, saya dah kahwin dan hamil anak pertama. Biasalah, orang mengandung ni. alahannya terlalu banyak. salah satu alahan saya adalah jengah blog. Maka, dari saat saya hamil tu, Blog ni jadi TUKUN. heheheheh...

seriously, nak karang entry pun tak ada idea tau. Minda tepu time tu. sedangkan, itu lah saat2 yang wajib saya simpan dlm blog saya ni kan???
tapi, saya lepaskan peluang tu.. saya bazirkan usia blog saya ni..

tapi lepas dari tu, saya mula giat balik. giat ber blog.. tapi, kerajinan nak ber blogwalking tu masih samar2...

in shaa allah, sedang dalam proses nak walk in to tuanpuan punya blog ya..

ok, meh lah jengah blog2 saya yang lain...

ni antara koleksi blog saya ye..

1. Koleksi resipi dan tempat makan yang saya pergi : RESIPI CHUGIE

2. Blog Bisnes Barang penyusuan saya, Eizmierah Mumnbabyshop

3. Blog suka suki join contest dan giveaway : Chugie & Contest 

Ada 1 lagi blog, iaitu blog anak2ku.. tapi dah lama sangat terabai dah.. so bai bai je lah..

ok, sudi2 kan lah menjengah blog2 hasil nukilan saya tu ye. Blog biasa je.

sekian dulu lah ekkkk..

Suzie Eizmierah
Founder of EIZMIERAH

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, June 12, 2014

INI KISAH SAYA : Permulaan saya bergelar Peniaga online

Assalamualaikum semua..

Alhamdulillah.. Eizmierah Mumnababyshop kepunyaan hamba dah pun beroperasi lebih 3 tahun..
pejam celik, pejam celik.. dah lebih 3 tahun Eizmierah Mumnbabyshop bertapak dalam dunia perniagaan online ni. Eizmierah Mumnbabyshop bertapak dari bulan 4 2011. Kini FB saya dah cecah 5000 friendlist. alhamdulillah...

Kejayaan hari ini tidak datang bergolek dan tidak datang dengan singkat. Ada banyak dugaan, ujian yg saya dah lalui.. fasa demi fasa, yang buat saya lebih matang. masalah demi masalah yang buat saya lebih berhati2. Untung Rugi juga dah jadi perkara biasa dalam hidup saya. Apa yang menguatkan saya? 1 je.. NIAT.. niat saya untuk berkongsi dengan ramai org. berkongsi info, berkongsi rahsiah, berkongsi kejayaan dan berkongsi pendapat.

Syukur... Hasil Percaya sebelum Berjaya.

Dari hanya menjual barang2 baby dan barangan kelengkapan produk penyusuan, kemudian saya masuk ke produk kesihatan. Semua nya kerana ingin beri yang terbaik buat Ibu2 yang menyusu kan anak..

Niat saya hanya untuk sebarkan pengalaman diri yang menjadi Ibu yang menyusukan anak sepenuhnya, serta mengamalkan pemakanan suppliment untuk membantu tubuh saya supaya bertenaga sepanjang hari.

apa yang saya amalkan ketika menyusukan anak saya dulu?
saya amalkan set 3M iaitu:
Vitalea shaklee
Vitamin C Shaklee
Ostematrix Shaklee
B complex shaklee
Alfalfa Shaklee dan
ESP shaklee

Sejujurnya, set suppliment ni memang membantu tubuh saya yang sangat2 penat dengan urusan kerja di pejabat, di rumah, dengan biz online lagi.. makan minum memang tunggang langgang.. lunch pun kadang2 saya skip. breakfast apatah lagi.. jadi, setelah meneliti dan mencari info2 suppliment utk ibu menyusu yang nak tenaga untuk tubuh, saya terjuma dengan produk shaklee.

Alhamdulillah.. saya cuba makan produk ni dan ianya memang berkesan pada saya dan sangat2 membantu. Malahan hasil susu saya pada ketika itu meningkat dan susu saya lebih pekat dari sebelum nya.

Dari situ lah saya mula jatuh hati dengan suppliment. Bukan jatuh hati dengan shaklee tau.. tp dengan suppliment. Rupanya, vitamin mmg patut di amalkan oleh ibu2 menyusu. sebelum ni saya hanya amalkan pemakanan ulam2 saje, memang membantu, tapi pada susu sahaja. lebih2 lagi saya jenis manusia yang makannya memang tak teratur. Jadi, saya buat pilihan untuk mengamalkan Suppliment, dan Vitamin pilihan saya dah tentulah shaklee. BERKESAN, SELAMAT, SEMULAJADI.

lepas mulakan sharing pengalaman makan produk kesihatan shaklee dengan ibu2 bf, ramai yang beri feedback yang bagus. Sorang demi sorang customer2 saya yang bergelar Ibu menyusu mengamalkan suppliment shaklee ni. Dari mereka kurang susu hingga lah punya susu yang banyak. Tapi AWAS!! bukan suppliment yang membuahkan hasil susu yg banyak tau.. WAJIB kena dengan cara dan pemakanan suppliment yg betul. Ilmu penyusuan juga memainkan peranan penting.

Kemudian, setelah beberapa bulan menyalur kan pengalaman dan info, customer2 saya tadi tu memberi cadangan supaya saya menjadi ahli shaklee supaya mudah mereka berurusan membeli produk dengan saya. setelah berfikir2 sebanyak2nya maka, terbuka lah pintu hati saya untuk menjadi ahli shaklee.. Saya join shaklee bukan kerana shaklee syarikat MLM ye.. tapi kerana saya ingin menyalurkan info produk yang saya rasakan sangat bagus buat para ibu yang bermasalah seperti saya.

Sejujurnya, saya tidak terfikir untuk terjebak dengan Biznes Shaklee ni hingga mencapai kejayaan demi kejayaan macam sekarang ni. Niat awal saya hanya 1, iaitu untuk menyalurkan informasi tentang produk suppliment yg saya dah makan pada teman2 Breastfeeding saya. Alhamdulillah, dengan niat itu juga saya dapat banyak hikmah dalam kehidupan.

okies.. nanti saya sambung cerita kisah saya dengan shaklee dan bina base sekarang ni ye..
tungguuuu...

chugie a.k.a Master Suzianti Maswar
Ummie JMS
SID Shaklee
Owner Eizmierah Mumnbabyshop
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, March 20, 2013

Subhanallah.. Ajaibnya susu ibu

Jom baca kisah ni.. Saya dapat masa tengah cari info pasal Susu Ibu.. Best kisah ni untuk di kongsi dengan semua.. ******************/*/*******//**/***************//*//****************/****/** Al-kisah pada suatu masa, di sebuah hospital bersalin di Amerika. Maka ada dua orang ibu yang melahirkan seorang anak lelaki dan seorang lagi anak perempuan. Masalahnya,kedua-dua ibu tadi mengaku yang mereka melahirkan anak lelaki tersebut! Oleh kerana mereka melahirkan pada masa yang sama,maka timbul sedikit masalah bagi menentukan ibu yang sebenar bagi anak lelaki terseb ut! Pada waktu tersebut,tiada lagi ujian DNA. Maka doktor Amerika bertanya pada kawan dia,seorang doktor dari Mesir,macam mana nak selesaikan masalah berikut.Dah buat ujian darah malangnya,kedua-dua ibu tersebut mempunyai kumpulan darah yang sama! Maka doktor Amerika itupun bertanya macam mana nak selesaikan masalah ni,sebab dia dengar orang kata Islam dan Al-Quran adalah agama yang sempurna,dan setiap masalah ada penyelesaiannya dalam Al-Quran. Maka terkedu doktor dari Mesir tuh! Nak tak nak,doktor Mesir tu ajak doktor Amerika berjumpa dengan kawannya,seorang ulama terkenal dari Mesir. Setelah diceritakan segalanya,maka ulama Mesir tersebut hanya tersenyum dan menyuruh diperah susu kedua-dua ibu yang melahirkan anak tadi dan dibuat ujian tentang kandungan kalsium,zat galian dan nutrien yang lain. Setelah selesai ujian,mereka diminta membawa keputusan ujian dan bertemu semula dengan ulama tersebut. Nak tau apa keputusannya? Salah satu dari susu ibu tersebut mengandungi 2 kali ganda bahan-bahan seperti kalsium,zat galian dan apa-apa yang sepatutnya berada di dalam susu ibu. Maka ulama Mesir tersebut berkata,ibu yang mempunyai susu yang mengandungi bahan-bahan 2 kali ganda itulah ibu sebenar kepada anak lelaki tersebut! Maka doktor Amerika tadi bertanya,apa buktinya di dalam Al-Quran,maka ulama Mesir memberitahu bahawa bahagian untuk anak lelaki adalah 2 kali ganda dari anak perempuan,begitu jugalah dlam soal pembahagian harta pusaka. Jadi,oleh kerana itu adalah hukum Allah,susu ibu juga merupakan harta,maka untuk anak lelaki,adalah bahagian,berbanding untuk anak perempuan! Segalanya telah tersurat di dalam Al-Quran Karim... Wallahualam.. -Chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, August 13, 2010

Hukuman Mati bagi buang dan bunuh bayi

Salam..

Alhamdulillah, dah masuk hari ke-3 kita berpuasa..

Semalam Aku tengok Buletin Utama,
Hukuman mati akan di kenakan bagi si pengkejam yang membuang dan membunuh bayi.
Alhamdulillah, pihak berkenaan dah pun keluarkan undang2 bagi menghukum manusia yang sangat2 kejam,
dan tak berperasaan ni..

Rasanya, hari2 aku dengar berita tentang pembuangan bayi dan kes bunuh bayi.
Yang amat memalukan adalah bangsa kita sendiri..
Entah mana lah hilangnya kewarasan akal dorang ni.
Sanggup melakukan pembunuhan sekejam ini..
Mungkin dek kerana terlalu bebas bersosial..

Kepada kerajaan, aku ucapkan tahniah sebab telah membuat satu langkah yang sangat bagus ni..
Hukuman mati memang merupakan hukuman yang sangat2 wajar dan setimpal dengan manusia kejam ni!

Kepada si penkejam yang melakukan kekejaman tu,
berwaspada lah korang semua..
yang dah tertangkap tu, dah tahu apa ape yang dorang akan terima,
yang masih belum di tangkap tu, bersedia lah korang!
Sepandai2 tupai melompat, akan jatuh ke tanah juga.

Untuk kita semua, sama2 lah berdoa moga anak2 kita tidak terjebak dan mengikut kelakuan yang tidak berperikemanusian dan sangat kejam ni..

cheeerrrrsss!

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, March 10, 2010

Kisah dan tragedi pagi tadi..

Salam..

hari ni nak cerita 2 dalam 1 plak ek.. kisah dan tragedi yang berlaku pagi tadi masa dalam perjalanan ke tempat kerja aku..

Kisah pertama, kejadian di dalam KFC.. pagi tadi aku keluar awal skit dari biasa, n perjalanan pun memang lancar.. jadi di sebabkan semuanya berjalan lancar dan mood sangat lah baiknye.. maka, aku pun menyinggah kan diri ke KFC, untuk tapau breakfast aku n kengkawan opisku.. sementelah, minggu lepas kawan opis aku ada bagi voucher kfc untuk breakfast.. die dapat voucher ni pun dari newspaper the STAR.. memang ngam2 plak tu ada 4 keping.. -sila lihat gambar bawah ni ye-

4 keping voucher breakfast 'rise 'n shine offer RM3.90 only"

Tanpa tengok terms & cond. voucher tu, aku pun p ler bagi koupon tu kat adik yang jaga kaunter, n ckp " akak nak guna voucher ni ye dik, untuk 4 set".. so adik tu pn tengok ler voucher tu n bagi kat manager die.. pastu tiba2 manager die dtg kat aku n tunjuk voucher tu rupenye dah tamat.. tarikh yang tertera dalam tu 31 Mac 2009.. so aku pun apalagi, malu giler lah.. tapi yang aku peliknye, voucher tu baru je mmber aku dapat dari dalam newspaper minggu lepas, n rasanye tak kan lah mmber aku ni salah amik kan?? emmm..mesti ada yang tak kena kan?? aku pn, nak cover malu punye pasal.. terus lah berlagak machonye.. n order 4 set breakfast dengan harga yang sedia ada tu..

but still.. dalam hati rasa pelik yang amat2 sangat.. aku rasa mesti dorang dah salah cetakan ni.. mustahil voucher bulan mac tahun lepas ade lagi sampai sekarang kn? sure lah dah jadi bahan sisa buangan, tul tak?? eeeiii, malu guwe!

Sambil tunggu dorg siapkan makanan tu, aku pn duduk lah dulu.. sambil snap2 pic yang nth ape2 ntah..

eiii kupon yang memalukan aku.. next time kena perhati betul2 T&C any voucher yang di terima k!

KFC pun lengang je.. tak de orang pun yang datang pagi2.. selamat gak ler kat aku, kalu idak.. malu beso kawan!

Gambar aku kene ade k.. kate tuan punye blog kan?? ekekekek.. sengal je muka pagi2 ni kn..

di temani secawan air yang di beri oleh adik kaunter tu.. baik sungguh hati kamu ye.. toce..toce..

aha.. inilah breakfast aku! burger je.. ngan air kosong!
Ok, dah abis kisah di kfc, aku pun mulakan perjalanan ke opis plak.. sampai je kat simpang jalan besar, keta dah beratur panjang.. mak ai, memang jem tak ingat lah pagi td.. ingatkan ade le tour d langkawi ke kan?? (tapi rasanye dah abis) ..
rupenye ade accident kat depan.. eeeii memang ngeri yang amat lah, selamat dorang dah tutup mayat tu masa aku melintas lalu kat kawasan accident tu.. dalam hati plak dah rase seram n takut pun ada, yelah.. tengok penuggang motor mati kene lenyek dek terler, orang plak dah ramai berhimpun kat kawasan kemalangan tu untuk tengok. Agaknye orang melayu kot.. sebab ramai yang kerumun tu org melayu.. memang menyayat hati betul lah.. aku pn, ape lagi.. terus call incek somi, adik n abang aku.. sebab risau gak, dorang naik motor pagi2 ni.. alhamdulillah, dorang tak de pape..
Tapi, tu lah kan.. rasa sedih je bila tengok tragedi2 kemalangan yang sampai meragut nyawa ni.. Kadang2 kite dah berhati2, tapi orang lain pulak yang jadi penyebab..
Sekian dulu..
p/s: sama2 lah kite berhati2 di jalan raya ye.. + check T&C voucher ek! ahahahah:))
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, May 7, 2009

Hari Ini..

Em.. hari ni sangat membosankan.. dan aku masih lagi belum melahirkan. Tanda2 nak melahirkan pun masih lg belum muncul.  Tak pe lah, aku setia menanti wahai hari.. 

Baby buat masa ni masih lagi bergerak aktif yang mana kadang2 tu buat perut aku sedikit sakit di sebabkan tendangan demi tendangan dan pergerakan2 yang dia buat kat dalam perut aku.  Agaknye die pun tak sabar dah nak kuar, sebagaima tak sabarnye aku nak lihat babyku..

Hari ni, hubby malas nak teman kan aku kat umah, katanye bosan nak menunggu hari yang tak muncul2 ni. Yelah, aku pun paham dengan keadaan dia, dah masuk hari yang ke-4 kami tunggu hari bersalin, tapi masih tiada sebarang tanda. Mungkin hubby pun dah bosan yang amat sangat, jadi dia pun minta izin dari aku untuk bekerja, aku pun tak sampai hati nak tengok die kebosanan, lagipun instinct untuk bersalin tu still lagi tak aku rasakan. Makanya, hari ini hubbyku pun dah start keje balik. Nasib baik juga lah ada peneman aku di rumah hari ni. Adik lelaki aku tak kerja, tayar motor die pancit..so memang tuah nasib aku lah kot. Alhamdulillah, atleast ade lah juga orang yang nak di harap kalau2 aku di takdirkan tiba2 sakit nak bersalin.

Tapi sebenarnye dalam hati ni tetap mengharapkan hubby ada kat sebelah, takut kalau apa2 jadi kan.. walaupun hati ni mengizinkan dia untuk bekerja, tp de rasa sedikit sedih gak sebab dia tak de dirumah arini. emm..nasib aku lah..nak buat camne?  Tapi di sebabkan hubby kerap call aku untuk tanya khabar, kiranye aku bersyukur gak lah, dan rasa sedih di sebabkan ketiadaan hubby di sisi tu kurang lah sikit. Walaupun dia tak ada kat sebelah, atleast dia keep on calling aku. So tak ada lah aku terasa sangat. Dalam pada masa tu gak, aku sentiasa berborak dengan baby kat dalam perut ni, kalau nak keluar kena tunggu ayah balik dulu..heheh:D mcm lawak pun ada, bercakap dengan perut..

Apa pun, moga segala yang berlaku hari ini berjalan dengan lancar dan tenang.. kalau lah di takdirkan aku bersalin hari ni, aku mohon di permudahkan segala urusanku.
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi