Posts

Showing posts with the label kesihatan

Khasiat Biji Rambutan untuk pesakit Diabetes Tahap 2

Image
Khasiat Biji Rambutan.

Biji rambutan, kalau orang yang tak tahu khasiatnya, memang tak pandang lah si biji rambutan ni. Makan buah rambutan, habis isi, biji buang masuk tong sampah je lah kan..

Tapi, untuk pengetahuan korang semua, Biji Rambutan ni ada khasiatnya tau. Iaitu boleh digunakan dalam rawatan pesakit diabetes tahap 2. Kajian penyelidikan memberitahu, ektstrak methanol pada biji rambutan tu mengandungi falvaniod dan fenolik. Manfaatnya, aktiviti hipoglikemik menjadi berpotensi utk bantu pesakit yang menghidap diabetes.

Biji rambutan ni juga dikatakan boleh menguati penyakit buah pinggang.

Rambutan memiliki kandungan karbohidrat, lemak, protein, fosfor, besi, vitamin C dan kalsium. Kulit buahnya mengandung tannin dan saponin. Bijinya mengandung polifenol dan lemak, kulit batangnya mengandung tannin, flavonida, saponin, zat besi dan pectic substance. Sedangkan daun rambutan mengandung saponin dan tannin. Di dalam buah rambutan tersimpan khasiat sebagai ubat yang tidak ternila…

OsteMatrix - Kenapa saya Suka???

Image
OsteMatrix.. apa yang bestnya Si OsteMatrix Shaklee ni?
haa... memang best dan lain dari yang lain tau.  Ostematrix Shaklee sangat berbeza dengan produk makanan tambahan Kalsium yang lain. Untuk pengetahuan anda, Ostematrix dilengkapi Vitamin D dan Magnesium, yang mana ia merupakan agen penyerap kalsium ke dalam tubuh.

Kalsium juga merupakan salah satu komponen penting untuk produce susu, kalau badan kita kekurangan kalsium, macam mana tubuh nak produce susu. Jadi, inilah kepentingan kalsium dalam badan. Jika kalsium kurang, badan juga akan sukar untuk produce susu. Maka, berlakulah masalah kekurangan hasil susu.

Seperti saya, yang memang bukan penggemar susu, saya amalkan Ostematrix ni untuk bantu penghasilan susu juga untuk memastikan tubuh saya mendapat kalsium. Bukan tu je, saya juga nak pastikan yang anak saya juga mendapat jumlah kalsium yang mencukupi apabila meminum susu badan saya tu. Badan saya juga sering rasa sakit2 badan apabila kerap menyusukan anak secara mengiring di…

Apa itu Kanser Pankreas??

Image
Assalamualaikum..

Rasa terpanggil nak bercerita tentang kanser Pankreas ni. Walaupun jarang2 kita dengan tentang kanser ni, tapi rasanya, kita wajib ambil tahu tentang kanser pankreas ni, kerana kanser ni datang tiba2.

Jom kita kenali kanser Pankreas ni.




Sumber: Blog Kesihatan

Pankreas adalah organ yang berbentuk bujur yang terdapat di tengah kawasan atas perut. Kanser pada pankreas adalah hasil pada perubahan sel yang berbahaya, selalunya pada kepala kelenjar.

Kanser merebak dari kelenjar limfa ke hati, paru-paru dan peritonium. Lelaki mempunyai risiko yang tinggi mendapat kanser pankreas berbanding wanita (2:1). Purata umur bagi kanser pankreas ialah 65 tahun.

Apakah Simptom bagi Kanser Pankreas

- Jaundis (sakit kuning) ialah simptom yang paling biasa ditemui kerana bilirubin,bahan kegagalan sel darah yang rosak,berkumpul di dalam darah. Air kencing yang berwarna kuning pekat, kulit kuning, mata kuning, najis berwarna pucat dan gatal badan.

- Selain dari itu pesakit akan berkurangan…

Bahaya AIR KOSONG untuk bayi dibawah umur 6 bulan

Salam...

Bahayanya air kosong untuk bayi kita.

Sebenarnya tradisi memberi air kosong pada bayi ni dah lama di praktikkan sejak tok nenek kita lagi.. bagi ibu bapa yang dh sedar akan keburukan air kosong ni pada bayi, dah tentu lah dorang lebih berhati2.

Dalam zaman serba canggih ni, rasanya dah ramai ibu2 yang berilmu dan punya info mengenai keburukan air kosong buat si manja.

jom kita tengok apa masalah yg boleh timbul rentetan situasi ini:
1# MENGANCAM NYAWA
dikhuatiri air kosong itu mengandungi kuman, jadi dah semestinya bayi berisiko mendapat cirit birit jika kebersihan tidak di jaga.

2# MENGHAKIS PELINDUNG PENYAKIT
Air kosong akn menghakis pelindung penyakit yg di perolehi dari susu ibu.

3# MENYEBABKAN SAWAN TARIK
Bayi di bawah umur 5 minggu berisiko mendapat sawan tarik kerana bila air diberi berlebihan, garam di dlm tubuh bayi akn cair. Ini akn mengakibatkan suhu badan yg rendah, kembung dan sawan tarik.

4# MERENCATKAN PERTUMUBUHAN
Saiz perut bayi yg kecil dan dipenuhi dgn air …

Pink box untuk ibu mengandung!!

Image
Salam..

Khas buat kawan2 yang sedang mengandung,

jom klik laman web ni untuk reserve your own gift 'Pink Box'

klik je pada pic bawah ni ye..

bukan tu je, parents yang sudah punya anak pun boleh melayari laman web ni untuk dapatkan tips2 berguna tentang anak2 korang..
aku dapat info ni dari PMC aritu, dorang bagi gift box dari baiboo ni.. so, aku share this info dengan korang semua!
bleh layari wwb baiboo di : http://www.baiboo.com.my/
sekian dulu, info dari..
-chugie-

emm.. baru ingat..

Hari ni..

Baru ingat nak g shopping kat Jusco OU..
tapi...

Hubby still demam,
dah 3, 4 hari juga dia demam.. x kebah2 pun.
kesian betul..
Biasanye, sehari dah cukup buat die kebah dengan ubat2tan..
tapi kali ni teruk pulak demam nye.
Semalam dah pegi klinik, siap buat ujian darah lagi..
takut lah kalau2 kena DENGGI kan??
Tapi Alhamdulillah.. tak de pape.

Fatin pulak dah mula batuk2..
malam tadi die batuk teruk,
sambil nangis2..
batuk berbunyi..teruk gak ler.
aku try dukung and pujuk die berenti nangis..
tapi bila die batuk je, die akan nangis balik..
sambil tu die tepuk2 dada..
risau aku di buatnye..
malam tadi memang aku tak dapat tido lena,
perhatikan betuk si kecik ni..
risau kalau2 jadi pape kan?

Alhamdulillah,
pagi ni nampak die ceria skit..
tapi aku tetap standby ubat untuk die makan..
Harap2nye hari ni kedua2 orang sakit ni sembuh lah..

Risau bila dua2 sakit..
nasib umminye ni x bersalin lagi,
kalau tidak..
tiga2 sakit..

-chugie-

Bahaya Nyamuk Aedes

Image
~Pic ehsan dr Yahoo image!~ Salam.. Harini aku nak bentang skit pasal hal Nyamuk!! Memandangkan kes demam denggi ni dah semakin meningkat balik, so ada baiknye kita share info ni kan? Nyamuk Aedes merupakan sejenis nyamuk yang biasanya ditemui di kawasan tropika. Namanya diperolehi daripada perkataan Greek aēdēs, yang bererti "tidak menyenangkan", kerana nyamuk ini menyebarkan beberapa penyakit berbahaya seperti demam denggi.
Ae. albopictus merupakan species yang sering ditemui di Asia. Kakinya berbelang hitam putih. Ae. aegypti juga terkenal sebagai penyebar denggi dan demam kuning.
Kitaran hidup nyamuk aedes bermula dari telur hingga dewasa mengambil masa kira-kira satu minggu. (perghh..giler dasat kan? kejap betul die membesar dengan jayanye!)
**Tabiat nyamuk aedes**
~Aedes senang dikenali dengan belang hitam putih pada badan dan kakinya
~Aedes biasanya menggigit pada awal pagi dan waktu senja
~Aedes membiak dalam air jernih yang bertakung, sama ada di dalam atau luar rumah
**Tempat…

Anakandaku demam..

Image
Salam.. Anakandaku pulak demam.. Semalam panasnye dah cecah ke 39 darjah celcius.. lepas dah bagi ubat 2 kali semalam, campur pagi2 tadi dalam 2.30 pg.. alhamdulillah, panas badan dia dah surut.. dah jadi normal ke 36.6 darjah celcius je.. Risau yang amat semalam, sebab dia asyik merengek dan menangis je makan pun tak nak.. minum susu pun tak abis.. rasanye fatin macam kene ulser mulut dan sakit tekak lah, sebab dia asyik kuarkan puting dr mulutnya dan isap pelan2.. Sian dia.. gambar bawah ni, latest pic fatin.. yang aku snap minggu lepas..
Siap ada bunga lagi kat celah telinga tu.. :D
Bunga ni petik dr umah wannye.. abis di kerjakan segala bunga2 tu.. psst: terima kasih pada yang sudi share petua yg aku mintak tu ye.. berguna tu! sekian dulu.. -chugie-

Share Info tentang Flu (H1N1)

Image
Salam teman2 blogger yang aku sayang.. Now nak share an info about Flu (H1N1) Aku dapat ni dari iklan nuffnang yang appear dalam blog ni.. Macam berminat nak tau tentang Influenza ni.. jadi, aku pun klik2 lah.. dan kuar pic bawah ni..
Untuk tahu lebih lanjut, korang terus je ke SINI Ada info tentang perbezaan antara demam selsema biasa dengan H1N1, dan yang paling penting tentang VAKSIN untuk cegah penyakit ni masuk dalam badan kita.. Serta effect selepas mengambil VAKSIN flu ni. Insyaallah, kalau kita ambil langkah awal, tak rugi kan?? apa lagi?? klik je http://www.facebook.com/bewaretheflu Sekian dulu.. daaaaaaa! -chugie-

Fatin kena demam campak

Image
Salam...

Akhirnye dah tau dah apa sebabnye anak aku demam panas yang teruk.. rupenye die kena demam campak...

Petang semalam demam fatin tinggi lagi, jadi kami terus bawa fatin ke hospital sungai buloh untuk buat rawatan selanjutnye.. ye lah takut juga mana tau dapat penyakit lain pulak.. dah lah sekarang ni macam2 penyakit wujud. Sampai je kat Bahagian kecemasan, aku mintak dorang check fatin sebab panas die kuat sangat.. orang yang bertugas kat kaunter tu mintak kami pergi ke bahagian 'Fever Centre', sebab kalau nak tunggu kat bahagian kecemasan ni memang agak lambat skit. Dan kebetulan masa kami sampai tu, memang ramai yang tengah tunggu untuk dapatkan rawatan. Jadi kami pun pergi lah ke fever centre tu.. selamat lah x lama, lepas je buat pendaftaran terus kami di panggil masuk ke dalam bilik dan doktor check suhu dan badan fatin. Lepas tu ambil darah untuk buat ujian.. Alhamdulillah, darah die normal..xde masalah. Jadi doktor hanya beri ubat demam jenis tablet untuk di masuk…

Fatin demam lagi lah..

Salam..

Hari ni masuk hari kedua fatin kene Selsema + batuk yang teruk jugalah.. Selamat demam tak sampai ke tahap panas yang melampau. Fatin dapat selsema ngn batuk dari umah penjaganye.. yang mana ada budak yang dah demam+batuk+ selsema kat sana.. so, berjangkit lah kat fatin dan budak lainnye.. kesian bila tengok budak yang sebaya fatin ni bila kene batuk.. sedangkan kita yang dewasa ni pun bila dah kena batuk, rasanye dah tak tentu arah, ni kan pulak baby yang baru beberapa bulan..

Semalam masa pergi klinik untuk dapatkan rawatan pun, doktor kata memang sekarang ni ramai budak kene demam bercampur dengan batuk dan selsema.. lelebih lagi di musim hujan ni.. Masa kat klinik tu, badan fatin dah tak panas sangat, cuma batuk je teruk skit.. so doktor bekal kan 3 jenis ubat utk demam, batuk dan selsema..

Sampai je kat umah, kami pun terus bagi fatin makan ubat.. haa..ni lagi satu masalahnye, sebab fatin agak susah skit nak makan ubat.. tapi aku sumbat gak kat mulut dia sampai die minum uba…

Anakku demam lagi..

Salam semua..

Dah 2 malam fatin demam..agaknye sebab kene cucuk hari tu kot. sehari lepas kene cucuk tu die tak de pulak demam.. masuk hari kedua malam tu, rasa badan die dedar2.. aku bagi die makan ubat demam, lepas tu die tido lah macam biasa..memang x meragam pun, cuma die nampak tak berapa selesa dan lena sangat malam tu.. bila siangnye, badan die dah kebah sikit.. tapi aku tetap pesan pada penjaga fatin supaya beri die makan ubat demam kalau badan dia panas balik. Rasanya fatin cuma demam waktu malam je.. sebab masa siang, badan die ok je.

Semalam masa balik dari umah pengasuh die, dah mula rasa badan die dedar2 skit.. sampai je kat rumah, aku breast feed kan die.. dan lepas tu die terus tido.. nak main pun macam x de mood je.. sian die.. malam pun tido macam biasa.. cuma aku still perasan yang die macam tak lena dan tak selesa.. dalam pukul 4++a.m die terjaga, mulanya aku x sedar die terjaga dr tido sebab die tak menangis, tapi bila dah dengar mulut die bebel2 sorang2.. baru lah a…

Demam..

Salam..

Demam lah.. sejak semalam, bangun tido pg tu aku dah rasa ting tong sket, badan plak dah sengal2.. tapi still lagi kuat nak pergi kerja, dan memandangkan staff opis lain semua nya bercuti.. jadi aku tetap gagahkan juga ke pejabat. Mulanya badan aku rasa ok lagi, x berapa panas dan kepala pun tak sakit sangat.. dalam hati berharap gak demam ni tak makin teruk.. ubat?? memang aku ni jenis manusia tak kan makan ubat selagi tak teruk..jadi, tak de lah aku makan ubat.

Masuk ke jam 12pm, badan dah rasa semacam..seram sejuk, kadang2 rasa bahang yang amat.. kepala lak dh rasa berat.. nak amik half day, rasa macam tak sampai hati pulak nak tinggal opis tanpa orang.. memandangkan kerja pulak memang berlambak tahap ape ntah.. so, batalkan jelah niat tu.. masa lunch hour, aku cuba tido dan rehatkan badan.. nak makan pun memang dah tak de selera.. hope lepas tido, kurang lah skit demam ni.. tapi, tak kebah gak... pe lagi, aku mintak tolong cleaner beli kan panadol, pastu telan 2 biji... rasa…