Posts

Showing posts with the label kehamilan

Tips Hamil: Wajib kah Multivitamin?

Image
Assalamualaikum.. Sedikit info untuk ibu hamil..
Saya yakin, mesti ada yang tidak suka dan kurang senang bila disogok dengan vitamin yang pelbagai jenis ketika hamil. Sampaikan ibu2 confuse perlu atau tidak vitamin itu untuk kesihatan..betul?
Baiklah, tujuan utama kita di minta untuk mengambil vitamin adalah untuk menjaga kesihatan bayi dalam kandungan dan ingin anak dilahirkan dengan cergas dan bijak.
Persoalannya, perlukah wanita hamil mengambil suplemen multivitamin? Sebenarnya selagi kehamilan anda sihat dan tidak bermasalah, cuma satu sahaja vitamin yang perlu diambil sebagai suplemen iaitu vitamin B atau asid folik. Doktor juga biasanya akan membekalkan suplemen ini sejak awal kehamilan lagi. 
Tetapi, Sebaiknya ibu hamil mendapatkan pelbagai khasiat vitamin dan mineral lain yang diperlukan sepanjang hamil dengan memakan pelbagai makanan yang sihat. 
Diet yang seimbang adalah cara terbaik untuk mendapatkan nutrien yang ibu dan bayi perlukan.
Makanan yang sihat mestilah mengandun…

update kehamilanku di 36minggu

Assalamualaikum.

Hari ni nak update sikit tentang kandungan ke 3 ni..
Agak culas update tentang kandungan kali ni. Almaklum, ummie nye semakin busy tahap gaban dah ni.

Walaupun dah jadi suri rumah sepenuh masa, rutin menghadap biznes dari rumah masih belum boleh di lepaskan lagi..
Kena dapatkan sorang lagi pembantu ni, hihihi.. over kan?

Baiklah..
Cek up untuk 36minggu ni berjalan lancar, berat baby dah cecah 2.8kg, berat ummienya dah cecah 56kg. Sejujurnya, hamil kali ni memang tak beri impact besar pada berat badan saya..
Tak naik banyak sangat kalau nak di bandingkan dengan kehamilan yang lepas.

Jadi, rasanya memang tak ada masalah saya nak kuruskan badan time pantang nanti.. hihihi..

Apa pun, alhamdulillah.. baby sihat..
Cuma, kedudukan baby masih belum berada di kedudukan sepatutnya. Sepatutnya baby dah pusing ke bawah ni, tapi mungkin belum masanya lagi. Walau sedikit kecewa di situ, tapi saya dah pun redha..
Doctor bagi tahu, sekiranya dalam 2minggu ni baby tak turun juga, saya…

Saya Hamil ank ke-3

Salam...

Aduhai.. macam mana lah sy boleh lupa nak buat mukadimah sebelum post 'air liur banyak keluar ketika hamil' tu..

Hihihi...

Buat pengetahuan sahabat semua, sy sedang hamil 8minggu.. Alhamdulillah, masih di beri rezeki dan peluang untuk tambah Harta Akhirat saya.

8minggu, memang dalam zone pening2 lalat dan dugaan maha hebat. Sy anggap ni 'Zone Rehat' saya.. ada hikmahnya kan? Dah beberapa tahun jd wanita yg x cukup masa nak rest dgn pjg nye.. maka Allah beri sy hadiah ni.. melepek je lah sepanjang hari.

Hahaha..

Tapi so far, zone rehat sy dah semakin nak tamat sebab muntah2 dah x over mcm awal dulu.. syukur alhamdulillah..

Lepas ni akn masuk ke zone 'menambah berat' plak ye..

Doakan saya dan kandungan sentiasa sihat sejahtera tau..

Supliment wajib saya sekarang dah tentulah dari Shaklee:
Vitalea - Multivitamin yang bantu berikan extra energy pd tubuh sy, sbb sy kerap muntah dan lembik.
B-Complex - ada kandungan folic asid yg bagus untuk janin saya ni..

Pink box untuk ibu mengandung!!

Image
Salam..

Khas buat kawan2 yang sedang mengandung,

jom klik laman web ni untuk reserve your own gift 'Pink Box'

klik je pada pic bawah ni ye..

bukan tu je, parents yang sudah punya anak pun boleh melayari laman web ni untuk dapatkan tips2 berguna tentang anak2 korang..
aku dapat info ni dari PMC aritu, dorang bagi gift box dari baiboo ni.. so, aku share this info dengan korang semua!
bleh layari wwb baiboo di : http://www.baiboo.com.my/
sekian dulu, info dari..
-chugie-

kenapa Doctor kena seluk bawah??

salam..

emm.. tajuk cam bahaya je kan?? ekekeke...;p
Dalam entry sebelum ni, ada yang tanya kenapa doc nak kene seluk bawah kan??

ye..macam korang2 gak, aku pun kurang arif,
cuma kata doctor, nak rasa dan anggarkan laluan baby..

Untuk pengetahuan kawan2 semua, aku buat cek kehamilan kat private (Putra Medical Centre).
dan bersalin pun di klinik yang sama.
So, aku tak tau cam ne prosedur cek up kat gomen..

Tapi, melalui pengalaman yang 1st dulu.. bila aku dah cecah ke 39 minggu,
doctor akan seluk bawah, untuk tengok samaada dah ada bukaan,
dan doc juga nak rasa samaada kepala baby tu dah dapat dirasa atau belum..
dan lagi satu katenye, doc nak anggarkan bukaan tulang pelviks aku..
tu je lah yang aku tau serba sedikit dari penerangan doctor..
Mungkin pregnant sebelum ni, baby dalam perut besar..
dan yang kedua ni pulak sama kan? so prosedur nye akan jadi sama..

kalau ikut pengalaman adik aku yang bersalin kat hospital plak,
die akan di seluk bila dah sampai sakit nak bersalin,
tu memang prosedur biasa b…

Check up kehamilan @ 38 minggu...

Salam..

Semalam ada check up lagi,
bertemankan anakandaku fatin..
aduh.. penat aku di buatnye bila fatin yang temankan tau!
nyesal.. len kali memang x de lah nak bawak die g klinik tanpa adanye incek suami.

Menunggu untuk di check up sampai 2 jam..
mula2 ok je si fatin main kat playground, sambil2 die membuli budak2 yang main kat situ..
dah lepas sejam menunggu die mula mintak macam2..
mintak air, lepas tu mintak susu..penat main agaknye.

dah dekat2 turn aku masuk ke bilik doctor,
die menangis pulak.. nak masuk dalam bilik doc katenye..
Bila dah masuk, die senyap je, tengok aku di check up oleh doc ratna..
tiba time scan and buat doppler pada kandunganku,
die terus melalak...
agaknye terkujat dengar bunyi yang kuat masa buat doppler tu kot..

aku yang tengah di scan ni pun rasa cam x best je, sebab fatin dah melalak sakan..
segan di buatnye dengan doc ratna..
and doc pun cam x boleh nak concentrate sangat je..
at last, check up tu ending dengan pantasnye.. memang kejap sangat..

Doc kate baby sihat.. cum…

Check up kehamilanku ke 36 minggu

salam..



Hasil checkup minggu yang ke 36...


Beratku: still maintain at 58kg.. tak berubah dari checkup 34 minggu aritu.
Berat babyku : naik dari 2.4++kg ke 2.7kg.. emm baby dah kuat makan time ujung2 ni.



Doc ratna tak banyak explain tentang scan aritu, sebab pakar scan dh terangkan..
katanye, mengikut laporan scan tu, semuanya ok dan tiada sebarang masalah..
Cuma yang peliknye air ketuban aku tu je..
But still hope tak de pape masalah besar lah bila sampai harinye nanti.


Seperti biasa, doc ratna akan scan baby lagi..
kepala baby dah ade dalam kedudukan bawah, cuma belum betul2 di tempat laluan lagi.
doc nasihatkan aku supaya rajin2 berjalan supaya baby terus ke laluannye..
makanye bila baby dah di laluannye, dapatlah aku bersalin secara normal..
Insyaallah.. harapnye pun nak bersalin normal jugak, memandangkan baby ku kali ni kecik..
tapi kalau dah takdir nak di cezer lagi, redha je.. janji baby selamat., kan?

so, lepas ni kena start datang check up seminggu sekali.. sebab hari yang di nanti tak lam…

Check up ke 34 minggu, dan hasilnye...

Salam..

Seperti biasa, rutin bulananku untuk check up kehamilan.
Kali ni untuk minggu ke-34
Petang semalam, keluar awal sikit dari opis.. supaya x lewat nak jemput fatin.
Pergi sorang je, sebab hubby still kerja and balik lewat.

Sampai kat PMC, terus bagi kad and alhamdulillah, aku adalah orang pertama.
kebetulan masa tengah tunggu tu, Doc Ratna baru siap buat check up kat bilik bersalin atas.

Seperti biasa, aku kene timbang berat.. naik jugak lah dari 56kg - 58kg.
pastu periksa tekanan darah, pun doc kata ok gak.
Doc bagi tau, result air gula aku aritu pun ok, tak de kencing manis.

owh, masa nak scan tu, dada cam rasa berdebar je.. risau gak kalau dengar bad news kan.
tapi memang ada bad news lagi..sedihnye lah.
cuma belum di sahkan sepenuhnya..
Baby sihat, dan berat pun bleh tahan 2.4kg je..
Jantung pun ok, maknanya mengikut dalam scan tu, baby nampak ok..
Cuma air ketuban aku makin banyak.. dan itu lah bad news nye..

Aku tanya doctor, ada apa2 masalah ke kalau air ketuban banyak?
Dia kata biasanya …

Check up @ 30th week

Salam..

Harini aku masih lagi tak sihat seperti biasa..
masih lagi batuk..
masih lagi selsema..
masih lagi tersumbat hidung ni, geram tau!

Petang semalam dah buat cek up untuk 30 minggu,
Alhamdulillah, baby sihat..
Time scan tu siap bleh nampak dengan jelas mulut, idung and mata baby..
sampai doc kate tak payah buat 3D scan pun, dah boleh nampak jelas baby aku.
Beratku naik lagi ke 55kg.
HB plak seperti biasa lah, memang rendah.. tp doc kate normal bg pregnant mommy.
Perut pun dah beso..
Doc scan, and say that this baby not as big as my 1st baby..
sedang2 cun je dia kate..
"pandai aku maintain.. katanye lah.."
lama doc scan tau!
die godek sana.. die godek sini..
Die godek atas, die godek bawah..
sampai aku pn rasa cam x selesa..
di tambah dengan risau juga, yelah tak pernah doc scan lama camtu..

masa sesi cakap2 ngan doc tu,
katanye air ketuban aku banyak sangat..
and die suspek kencing manis pulak..
adui, so sad lah!
semalam ambik darah untuk buat ujian,
weekend ni nak kena datang lagi untuk minum …

Check up for 13th weeks

Salam..
Selamat ber-ramadhan yang ke-7... dah seminggu kita puasa kan..
Alhamdulillah, aku masih kuat untuk gagahkan diri berpuasa..
dan babyku ini juga.. sangat kuat bantu umminye berpuasa..

Ok, nak cite pasal check-up arini ye..
Kali ni aku pegi sendiri je.. suami tak dapat teman sebab bekerja.
Rasa berdebar2 je bila langkah kan kaki masuk klinik..
yelah, 1st time pegi check-up sorang2..

Memandangkan doctor Ratna ada emergency case lagi,aku pun terpaksa lah tunggu sampai jam 10pg..
Sampai bilik doctor, dia cek tekanan darah dan timbang berat..
Alhamdulillah, tekanan darah aku normal..
cuma berat badan aku je susut dari 50Kg ke 45 kg je..

Masa time scan baby ni, ati berdebar2 sangat..
hope tak ade pe lah kat kandungan aku..
bila doc scan, aku nampak baby dah ada kaki, tangan..
Kiranya dah complete lah.. Alhamdulillah...
Pastu doc scan2 lagi... ke kiri, ke kanan..
dan doc nampak ade gumpalan darah pada kantung baby berdekatan dengan urinye..
Jantung aku macam nak berhenti je masa tu..
risau dan rasa nak…

Hari ni ada check up..

Salam..

Alahai, dah petang baru dapat buat entry.
Ini pun bukan main susah..
kene cilok2 buka blog ni..
sebab bos dah balik dari bercuti,
so memang arini sepenuh masa lah die kat dalam biliknye..
Dan aku pulak, terpaksa menahan rasa nak berblog..

Ni dah petang, die pun dah keluar untuk tea-time,
so, aku pun apa lagi...
meneruskan hajatku berblog dan mengupdate!

ok, Hari ni ada Check-up..
petang ni nak jumpa Doc Ratna,
hope petang ni die bertugas lah..
kalau tidak, kene set appointment lagi..
Tak mo cek ngan doc lain, sebab dah biasa cek ngan dia.
Harapnye, cek hari ni baby dalam kandungan ni ok.. sihat..

Ok lah, tak leh nak lelama.. ni nak g jenjalan umah korang lg.

K lah, till next..
daaaaaaaaaa
-chugie-

Alhamdulillah.. positif dah!

Salam..

Alhamdulillah, syukur...
Di hari jumaat yang sangat mulia ni,
Aku rasa bersyukur dan gembira sangat..
walaupun badan rasa tak berapa nak sihat lagi ni..

Hari tu, lepas je entry tentang RASA tu..
Ramai kawan suh buat test urine..
Balik dari opis, terus lah ke farmasi untuk beli UPT..

Sampai umah, terus buat test tu..
Alhamdulillah, positif!
Sebenarnye masa nak test tu kan, punye lah nervous tau!
Rasa takut dan rasa yang tak dapat nak di gambar kan..

Last2.. bila dah dapat result, baru rasa lega..
dan juga rasa terkejut gak..

So, semalam baru aku g buat cek up kat PMC (tempat biasa)
so, memang confirm dah ada isi lah..
doctor scan, n die kata masih baru lagi..
Dalam 5 minggu..

Hope, segalanya berjalan dengan baik..
dan doakan yang terbaik untuk kami ye..

Daaaa dulu k..
kesihatan x berapa baik buat masa ni..


pssst: gambar tak sempat nk uplaod dalam ni.. hanya entry sahaja!



-chugie-