My Lovely Followers

Google+ Followers

Showing posts with label info. Show all posts
Showing posts with label info. Show all posts

Thursday, March 21, 2013

Istilah Dalam Penyusuan Susu Ibu


Assalamualaikum,

Jo kita kenali ISTILAH- ISTILAH PENTING SUSU IBU YANG DIPERAH, yang sering di gunakan oleh ibu menyusu. Biasanya istilah ni biasa di gunapakai atau biasa kita lihat jika masuk ke dalam group Ibu menyusu dan penulis2 blog berkaitan penyusuan susu badan.

antara istilah atau perkataan2 yang biasa di gunakan adalah:

 * EBM = Expressed Breast Milk
* Fresh EBM = Susu yg baru diperah
* Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi
* Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku
* BP = BreastPump (Pam susu)
* Marmet = Memerah susu pada payudara menggunakan tangan.
* PP = Power Pumping (Kaedah mengepam 10minit pam, 10minit rehat secara berulang selama 1 jam)
* TP = Tanderm Pumping (kaedah Menyusukan anak di sebelah payudara sambil mengepam payu dara yang sebelahnya)
* TM = Tanderm Marmet (Kaedah menyusukan anak di sebelah paudara, sambil memerah payudara sebelahnya menggunakan tangan)
* TN = Tanderm Nursing ( Kaedah menyusukan anak secara serentak di kedua2 belah payu dara)
* DF = Direct Feeding ( Menyusukan terus anak dari payudara)
* BF= Breast Feeding (Menyusukan melalui payu dara)

Ada lagi beberapa istilah lain, nanti saya share kan lagi ye..

Sekian,
Wasalam..

-Chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, June 1, 2011

Cara menyimpan susu / EBM guna storage bag

Salam..


Kali ni nak share info cara2 nak simpan susu guna storage bag ni pulak..






1st.. kena lah ada storage bag ni ye..


aku guna autumnz storage bag.. sebab dia ada double zip lock!


keluarkan stock yang hendak di simpan dalam bag tu..
kalau boleh biar ikut sukatan botol ye..
senang nanti bila nak transfer balik ke botol untuk di beri pada bayi anda tu.

kadang2 sukatan pada bag tu x tepat..

masukkan susu yang dalam botol tadi ke dalam bag seperti di atas ni..

sebelum lock, tekap kedua2 belah jari tadi dari paras susu dalam tu, ke atas zip lock..

supaya udara tak terkandung dalam tu, so bila baring kan bag, tak de lah kembung je kan.

labelkan bag yang berisi susu tadi ye..


seperti atas ni.. sorry ye, blur lah plak! :D


labelkan dengan tarikh dan masa anda pam susu tu ok.. bukan tarikh n masa anda transfer susu ni tau!


kemudian susun / baringkan susu tu dalam rak bahagian beku macam gambar atas ni.

kalau boleh biar lah susu ni di bahagian dalam, supaya cepat beku..


akhir sekali, bila susu2 tu dah beku, susun lah ikut kesesuaian yang anda suka..

supaya space dalam peti tu dapat di jimatkan..


ok, tu je tunjuk ajar ku sifu untuk kali ni..


pada kawan2 yang dh OTAI tu, sila lah bagi tunjuk ajar lagi ye..

mana tau ada salah silap, terkurang terlebih ke kat entri ku ini..


sekian dulu,

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, April 11, 2011

Pink box untuk ibu mengandung!!

Salam..


Khas buat kawan2 yang sedang mengandung,


jom klik laman web ni untuk reserve your own gift 'Pink Box'


klik je pada pic bawah ni ye..


bukan tu je, parents yang sudah punya anak pun boleh melayari laman web ni untuk dapatkan tips2 berguna tentang anak2 korang..


aku dapat info ni dari PMC aritu, dorang bagi gift box dari baiboo ni.. so, aku share this info dengan korang semua!


bleh layari wwb baiboo di : http://www.baiboo.com.my/


sekian dulu, info dari..


-chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, February 10, 2011

Set bersalin...

salam..

Kawan2... meh ler share info ngan aku.
Nak juga tahu set bersalin apa yang korang guna masa berpantang dulu..

Macam aku, bersalin anak pertama dulu,
aku gunakan set bersalin Nona Roguy..
Tapi bukan lah set lengkapnye tau..
Aku hanya ambil beberapa barang je..
maklumlah, aku kan bersalin cezer..

Untuk berpantang kali ni pun,
aku ada beli barangan Nona Roguy juga..
tapi belum beli sepenuhnye..
Hanya beli capsule nye je..
dan aku juga beli Lotion mustajab dari herbs..

Buat masa ni, tu je yang aku beli..
yang lain2, akan di beli kemudian..

So, nak juga lah tau ape barangan berpantang korang kan?
bagus ke.. tak ke??
mujarab ke? tak ke???

sila2 lah share ye...
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tentang Cardiotocograph (CTG)

Salam..

Now nak share info tentang CTG plak.. most of preggy mommy akan lalui detik menggunakan CTG ni,
bila masanye sudah sampai..

Jom layan Info yang sedikit ni..

What is a cardiotocograph?

A cardiotocograph (CTG) is a form of Doppler ultrasound that can be used to monitor your baby's heartbeat to see that it beats at a normal rate and variability.

A healthy baby's heart rate varies from beat to beat and increases when the baby moves.

Women with a normal pregnancy don't need to have a CTG(NCCWCH 2008: 277) .

If you are feeling your baby moving regularly during the day, he is most likely to be fine. Contact your doctor if your baby's movements slow down.

You can ask your doctor to listen to your baby's heartbeat at your antenatal check-ups.

A CTG which is used during labour is also known as electronic fetal monitoring (EFM). It can be used to monitor your baby's heartbeat and your contractions during labour.

In a low-risk pregnancy and labour it's not usually necessary (NCCWCH 2007: 155). Doctors have other ways of monitoring your baby which are less likely to interfere with your labour.

Info ini dapat dari : http://www.babycenter.com.my/pregnancy/antenatalhealth/scans/doppler


Sekian dulu,
sharing is caring right??
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, January 14, 2011

Info: Air Ketuban Banyak

Salam..

Harini aku agak sibuk.. banyak sangat kerja nak buat.
Nak ziarah ke rumah kawan2 pun, curi2 masa ni..

Kat sini aku nak share sikit info tentang masalah yang aku sedang hadapi..
Tentang AIR KETUBAN YANG BANYAK..

Jom Layan...

- Air ketuban yang terlalu banyak (polihidramial) boleh menjejaskan kesihatan bayi.
- Antara risikonya ialah air ketuban pecah awal dan menyebabkan wanita bersalin lebih
awal dari tarikh dijangkakan.
- Keadaan ini boleh disebabkan penyakit kencing manis atau masalah darah.

- Bagaimana seseorang wanita boleh mengalami masalah berlebihan air ketuban?
Tiada siapa tahu jawapannya kerana kuantiti air ketuban ditentukan oleh bayi.
Jika bayi menelan banyak air dan kurang kencing, kuantiti air ketuban berkurang dan
begitu juga sebaliknya. Bagaimanapun dalam kebanyakan kes, masalah ini selesai sendiri

Info aku dapat dari sini :-http://www.fmgc.com.my/global/doc/bayi.pdf-


Fungsi air ketuban
Ada bermacam fungsi cairan ketuban. Di antaranya sebagai bantalan/peredam atau pelindung yang menjaga janin terhadap benturan dari luar. Cairan ketuban juga memungkinkan janin leluasa bergerak sekaligus tumbuh bebas ke segala arah. Selain itu sebagai benteng terhadap kuman dari luar tubuh ibu dan menjaga kestabilan suhu tubuh janin. Cairan ketuban juga merupakan alat bantu diagnostik doktor pada pemeriksaan amniosentesis.
Perlu diketahui, air ketuban tidak membuka apalagi mendorong janin keluar. Yang bertugas untuk itu adalah kontraksi rahim (his). Jadi walaupun ketuban sudah pecah atau kadar airnya tinggal sedikit, pembukaan mulut rahim dan dorongan bayi untuk lahir tetap akan terjadi selama ada kontraksi.



Volume air ketuban mestinya tidak sama dari waktu ke waktu. Volume ini mengalami puncak di umur kehamilan sekitar 33 minggu, yakni sekitar 1-1,5 liter yang berangsur berkurang mendekati kehamilan cukup bulan (40 minggu). Pada kes hidramnion, volume boleh mencapai 3-5 liter yang umumnya terjadi setelah umur kehamilan mencapai 22 minggu atau sekitar 5 bulan.


Penyebab berlakunya masalah ini :
- Produksi air seni janin berlebihan.
- Ada kelainan pada janin yang menyebabkan cairan ketuban menumpuk, iaitu hidrosefalus, atresia saluran cerna, kelainan ginjal dan saluran kencing kongenital.
- Ada sumbatan/penyempitan saluran cerna pada janin sehingga ia tak boleh menelan air ketuban. Hasilnya, volume air ketuban meningkat secara mendadak.
- Kehamilan kembar, karena ada dua janin yang menghasilkan air seni.
- Ada proses infeksi.
- Ada hambatan pertumbuhan atau kecacatan yang menyangkut sistem saraf pusat sehingga fungsi gerakan menelan mengalami kelumpuhan.
- Ibu hamil menderita diabetes yang tidak terkontrol.
- Inkompatibilitas/ketidaksesuaian Rhesus.

CARA MENGATASINYA:
Cara yang biasanya dilakukan adalah dengan menyedut atau mengeluarkan sebagian cairan ketuban melalui sebuah jarum khusus yang dimasukkan dari permukaan perut yang disebut dengan amniosentesis. Cairan tersebut akan diperiksa sel-sel kromosomnya untuk ditelusuri apakah ada kelainan. Tindakan ini dapat dilakukan berulang kali sampai kehamilan cukup bulan. Tindakan ini juga dapat digunakan untuk mengurangi rasa sesak si ibu yang kadang tak tertahankan.

info ni aku dapat dari : http://www.hypno-birthing.web.id/?p=262

sekian dulu,
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, November 24, 2010

Cara nak simpan atleast RM100 sebulan..

Salam..
Semalam kan, tengah bosan2 ngadap web yahoo,
tetiba kuar tajuk "Frugal Ways to Save at Least $100 a Month"
Cam menarik je bunyik tajuknye tu kan?
Bukan mudah ye nak simpan RM100 sebulan..
kadang2 tu nak menyimpan RM50 pun susah kan.
Ada juga, bila dah cantik menyimpan tiap2 bulan, tiba2 ade je hal yang datang..
Pastu sekali kuar plak bukan sikit, tapi banyak2..
Tak kira lah yang punya gaji besar atau kecik.
Sebab, besar Periuknye, besar lah keraknye kan?
tak gitu kawan2??
Aku ambil lah sikit (copy) dari link tu ye...
Antara cara2 nak menyimpan atleast RM100 sebulan:-
1-Rethink Your Phone Service
Yang ni kena fikirkan alternatif yang lebih baik sebagai pengguna HandPhone,
Nak jimat kena lah guna top up je.. kalau guna bil, sure terbabas sampai beratus RM kan?
2- Cut Down on Electricity
Jimatkan penggunaan elektrik. Rasanya cam susah jugak, tp demi menyimpan RM100 sebulan, kene buat juga kan? Sila lah padam apa2 alatan elektrik yang tak di gunakan, especially barangan elektrik yang menggunakan kuasa tinggi tu. Paling mudah, kurangkan penggunaan lampu dan aircond ketika tidur. (Aduh.. boleh ke ye?)
3- Conserve Water
Rasanya bill air tak de lah membebankan sangat kan? tapi kalau dah guna tanpa had, dah tentulah akan menjana ke peningkatan bil air. Makanya, gunakanlah sebijaknye..
4- Bundle or Drop Cable and Internet
Ha.. penggunaan internet, apa kate kite guna internet kat opis je.. ekekekek:D
kat umah tu tak yah lah guna sangat.. sikit2 sudah ler.. :p
Atau mungkin bleh cari alternatif lain seperti, mencari pakej ekonomi sebagai penjimatan bill internet.
Cara paling mudah...
Cut segala perbelanjaan bulanan kita, NO SHOPPING!, NO EATING OUTSIDE!, NO CREDIT CARD and etc..
TAPI BOLEH KE?? ekekeke... tepuk dada tanya selera ye..
NAk tau lebih detail mengenai nya, sila klik Link Ni..
Selamat berjimat!
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, November 13, 2010

Selamat rumahku tak terbakar!!

Salam..

Kejadian : petang semalam.. lepas balik kerja
Tempat : Dapur Rumahku..

Kisah:
Semalam, sampai je kat umah, aku rasa amat2 lah laparnye..
Tengok dalam periuk nasi, masih ada lagi nasi semalam..
Makanya, aku pun keluarkan lah nugget,
Lepastu panaskan minyak...
Dah siap masak nugget,
Aku dengan rasa terujanya terus kedepan untuk makan..

Kebetulan time nak makan tu, hubby and fatin balik..
masa hubby nak kedapur.. die menjerit!
"Sayang!!!!!!!!! kenapa x padam api dapur?!!!
dah terbakar ni!!"
menggelabah aku di buatnye..
terus kedapur, dan tengok api dah menyala tinggi..
uwwwwaaaaa... nak nangis dh time ni,
aku capai towel basah dan tekup kat api tu.. tp x berhasil!
last2 aku panggil adik aku yang tengah bz repair ketanya kat luar..
die ambik kuali yang dah marak api tu, and terus campak kat luar!

uwwwaaaaa... selamat umahku tak terbakar..
kalau tidak... tak tau nak kata ape!

Pesananku: Sila lah sentiasa beringat untuk menutup api dapur selepas masak!!
Pesanan ini untuk diri aku juga.. sebab lately, aku memang sangat2 nyanyuk nye.. huhuhu..

sekian dulu..
daaaaaaaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, November 3, 2010

Pentingnya Insuran Nyawa!!

Salam..

Ok, kali ni nak berentri mengenai insuran nyawa pulak.. dan kepentingannya pada kita.

Kenapa aku kupas hal insuran nyawa ni?
Bagi aku, insuran nyawa merupakan aset yang penting untuk kita,
Bukan sebab untuk mendapatkan keuntungannya ya.. tapi lebih kepada pelindung dikala kesusahan..
Contoh: sekiranya berlaku kemalangan kepada kita, yang memerlukan kita di rawat/di bedah, insuran yang telah dibeli dapat membantu kita dari segi membayar kos perubatan dan rawatan di hospital. Di samping terdapat insuran yang memberi wang pampasan sekiranya berlaku keadaan yang tidak di ingini kepada kita atau ahli keluarga kita.

" membeli insuran ni bukan bererti kita meminta untuk MATI!, tapi sebagai satu langkah perlindungan keatas diri kita dan juga ahli keluarga kita di masa hadapan..."

Apa itu Insuran??
Apabila anda membeli polisi insurans dengan membayar premium kepada syarikat insurans anda telah mengikat kontrak dengan syarikat insurans yang akan berkewajiban membayar sejumlah wang yang telah dipersetujui apabila berlaku sesuatu kemalangan atau kematian terhadap anda.

Insuran nyawa
~Ia bertujuan untuk memberi jaminan kewangan kepada anak-anak dan tanggungan lain yang berada di bawah tanggungan pencari nafkah jika beliau meninggal dunia.
~Jika berlaku kemalangan, Insurans di gunakan sebagai pelindung sekiranya berlaku keadaan dimana kemalangan itu memerlukan perbelanjaan yang tinggi, yang mana tidak dapat di biaya oleh si mangsa atau keluarga mangsa.

Panduan Untuk membeli insuran
1. Pastikan ejen insurans anda berdaftar dengan Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM).
2. Bacalah polisi insurans daripada ejen anda tentang syarat-syarat yang terkandung di dalam polisi dan semak penjelasan itu dengan PIAM atau rakan-rakan yang mungkin telah mengambil polisi yang sama.
3. Pastikan semua faedah yang akan diperolehi dinyatakan dengan jelas dalam perjanjian.


Untuk lebih maklumat mengenai insurans, boleh lah hubungi;
1. Persatuan Insurans Am Malaysia
Tingkat 3, Wisma PIAM
150 Jalan Tun Sambanthan
50470 Kuala Lumpur

2. Persatuan Insurans Nyawa Malaysia
49, Jalan Kampung Pandan
55100 Kuala Lumpur.

Info dari sini : http://www.sabah.org.my/bm/konsumer/panduan_pengguna/insurans.asp

Sekian dulu..
"Sharing is caring right?"
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, October 29, 2010

Bahaya Nyamuk Aedes

~Pic ehsan dr Yahoo image!~
Salam..
Harini aku nak bentang skit pasal hal Nyamuk!!
Memandangkan kes demam denggi ni dah semakin meningkat balik, so ada baiknye kita share info ni kan?
Nyamuk Aedes merupakan sejenis nyamuk yang biasanya ditemui di kawasan tropika.
Namanya diperolehi daripada perkataan Greek aēdēs, yang bererti "tidak menyenangkan",
kerana nyamuk ini menyebarkan beberapa penyakit berbahaya seperti demam denggi.
Ae. albopictus merupakan species yang sering ditemui di Asia.
Kakinya berbelang hitam putih.
Ae. aegypti juga terkenal sebagai penyebar denggi dan demam kuning.
Kitaran hidup nyamuk aedes bermula dari telur hingga dewasa mengambil masa kira-kira satu minggu. (perghh..giler dasat kan? kejap betul die membesar dengan jayanye!)
**Tabiat nyamuk aedes**
~Aedes senang dikenali dengan belang hitam putih pada badan dan kakinya
~Aedes biasanya menggigit pada awal pagi dan waktu senja
~Aedes membiak dalam air jernih yang bertakung, sama ada di dalam atau luar rumah
**Tempat pembiakan nyamuk aedes**
~Dalam Rumah
~Akuarium
~Perangkap semut
~Pasu Bunga
~Timba
~Tempayan
~Kolam (kolah) mandi
~Tempat air peti sejuk
~Luar Rumah
~Tayar buruk
~Tempurung kelapa
~Botol/gelas pecah yang mengandungi air
~Salur air hujan
~Pokok Pisang
~Pokok Keladi
~Longkang yang tersekat
~Tangki septik (terdedah)

**Pencegahan pembiakan nyamuk aedes**
~Salin air dalam tempayan, pasu-pasu bunga, kolam mandi tiap-tiap minggu dan basuhlah sehingga bersih sebelum mengisi air yang baru
~Buangkan air dari pinggan-pinggan alas pasu bunga seminggu sekali dan gosok pinggan-pinggan itu hingga bersih untuk memusnahkan telur nyamuk
~Tutup semua bekas menyimpan air dengan rapat untuk mencegah nyamuk daripada bertelur
~Bekas yang tidak digunakan hendaklah dikumpulkan dan dibuang ke dalam tong sampah atau ditanam
~Periksa saluran bumbung rumah seminggu sekali untuk membersihkan daun yang menyekat air daripada mengalir
~Masukkan garam sebanyak 2 sudu teh ke dalam perangkap semut untuk mencegah pembiakan nyamuk
~Peliharalah ikan seperti Ikan Gupi, puyu di dalam tangki besar kerana akan memakan jentik-jentik.
~Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik (mengikut sukatan yang betul) ke dalam semua bekas menyimpan air, tiga bulan sekali
(info ini seacrh by yahoo & wikipedia...)

pssst: Rasanya nyamuk sekarang ni macam dh up to date lah.. mana taknye, bila di sembur berkali2 pun, cuma pengsan je.. matinye tidak! lepas tu beranak makin banyak.


sekian dulu..
daaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, October 27, 2010

Online LinkScan - Lets check ur site here!!

Salam..
Aduh.. memang kelam kabut di buatnye bila dapat tahu blog ade virus.
Macam2 lah yang aku godek malam semalam untuk pastikan betul ke BLOGku ini kena virus?
haish... penat tau!
try suh google webmaster scan, and the result is OK
tapi yang peliknya ade setengah kawan blog tak dpt buka blog ni..
Dan tadi Dilla Ady ada bagi satu site utk buat online checking..
Sila lihat gambar bawah ye..


Dan resultnye..
OK.. my blog/ site is SAFE..
sila lihat gambar bawah ye..
Pada kalian yang nk try checking ur site tu, please click link bawah ini;
sekian dulu...
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, October 26, 2010

Ha, Virus MALWARE?? tolong aku!!!

Salam..

Uwwaaa... nak nangis ni.
Tadi baca komen kat entry sebelum ni dari Nureen..
katanye ade teman blogger yang tak dapat masuk ke blog ku ni,
Disebabkan kehadiran VIRUS MALWARE!

Adush.. camne nak buat ni?
Katanye virus ni aku dapat dari blog arwendanish.blogspot.com..
masalahnye aku tak de plak letak sebarang address blog berkenaan pada blog list ni.
Dan juga, tak pernah pun ke blog berkenaan..

aduhai... ape nak buat ni? tolong lah aku wahai kawan2 yang baik hati..
Tak mo lah blogku ini kucar kacir!!!

uwwaaaaa.....
Pada kengkawan yang tahu bagaimana nak settlekan INI MASALAH..
sila2 lah kongsikan maklumat ye..

Aku sayang blogku ini... huhuhuhu

Sekian...
sangat memerlukan pertolongan!
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, September 1, 2010

Info untuk ibu2, kehamilan, berpantang & etc

Salam...

Tadi aku p godek2 web.. nak cari resipi2 berpantang
dan amalan2 berpantang selepas bersalin..

Owh, bukan aku yang sedang berpantang ye,
tapi adik aku yang baru je melahirkan baby nye semalam..
Anak Merdeka tu..

Memandangkan kami dah tak punya ibu,
dan die juga dah tak punya Ibu mertua,
maka, aku lah yang akan menjaganya selama berpantang ni..
dan ada juga bibik yang akan bantu die untuk beberapa minggu ni..

aduh, agak mencabar betul tugas ni tau.
1st time nak jaga orang berpantang ni..
walaupun aku dh pernah rasa saat berpantang, tapi.. lain gak keadaannye..
sebab aku di jaga oleh Mil ku..
sian adik aku..

So, aku dah dapat banyak resipi2 khas untuk berpantang
dan juga info serta tips2 berguna dari satu blog ni..
Kalau korang tak caya, bleh terjah ke laman beliau,
di NUKILAN SOFIE dan klik pada MOTHERHOOD
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, August 30, 2010

Bahana main bunga api..

Salam..
emm ini lah dia bahana main bunga api..
kat surat kabar dan tv dah siarkan macam2 hal yang berlaku akibat mercun dan bunga api..
tapi tak serik2 gak..
Tapi kali ni malang menimpa anak ku fatin pulak!
Lokasi: Rumah Mil..
Waktu : lepas berbuka..
Punca Kejadian : hanya memegang bunga api yang baru di hidupkan..
Belerang yang ada dalam tu pulak, kebetulan terkeluar dari isinye..
Maka si pemegang bunga api tu, iaitu fatin, telah terkena belerang yang terbakar tu.
apalagi, menangis tak ingat dunia lah..
Masa tu aku tengah ambik wuduk nak solat maghrib,
tak sempat nak sound adik ipar n hubby supaya jangan bagi fatin join main bunga api,
last2.. kene jugak..
dalam tengah ambik wuduk tu, aku dengar fatin dah menjerit2 n menangis,
pe lagi, terus keluar dan tengok die.. tup2 tangan dah melecur!
hish.. tulah, tak sempat nak sound jangan main bunga api, dah jadi macam ni..
jom tengok tangan budak yang kene bunag api ni.



Selamat tak teruk sangat..
kalau tidak, mau dia dan aku menangis tak ingat dunia..
emm pasni, jangan harap lah kamu nak main join main bunga api!
pada kalian yang punya anak kecil tu, tak payah lah nak bg die main bunga api atau mercun.. bahaya!
sekian..
-chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, August 19, 2010

Dapat surat dari ANMUM..

Salam...

Amboi, seawal pagi aku dah berentri..
Lepas solat subuh tadi, mata dah tak boleh nak lelap..
walaupun rasa mengantuk jugak ni...

makanya, aku pun update ler blog ni...
kali ni nak cerita pasal surat yang aku terima dari ANMUM..
memang aku dah lama jadi member ANMUM, tapi jarang2 je Anmum bagi surat..
kali ni dia anta surat.. 2 sampul lagi.. isi nye, macam2 ade..
yang paling best adalah info tentang KEHAMILAN..
Macam tau2 je yang aku tengah mengandung sekarang ni tau!

K lah, jom tengok ape lagi isi nye....



dua sampul yang di hantar oleh ANMUM...
satu sampul tu berisi sampel susu LACTA dan info mengenai susu tu..
dan 1 lagi, info mengenai kehamilan di awal trimester..
baguskan ANMUM ni?


Ha.. ni lah dia, info tentang kehailan tu..
macam2 info ade.. tak lupa juga tips2 penting..

ini pula SAMPLE susu ANMUM LACTA..
susu ni sesuai untuk ibu2 yang menyusukan bayinya..
buat masa ni, aku dah tak menyusu kan fatin,
susu badan pun dah kering..
so, simpan je ler sample susu ni...
tak pun, bleh bagi pada adik aku yang tengah tunggu hari nak bersalin tu.


Memang tak rugi jadi member club ANMUM ni tau..
macam2 info dan tips die berikan pada kita..
Bukan je dalam bentuk kiriman pos ni, tapi kita juga boleh lihat dalam laman webnye..
di http://www.anmum.com.my/
pada yang nak jadi member pun, bleh lah register nama kat sana ye..

sekian dulu.....
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, July 30, 2010

Jika Isteri menangis dihadapanmu..

******************************************************************************************
Jika isteri menangis dihadapanmu….
“hargai lah ia sblm terlewat…”
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami2, jika seorang istri pernah menangis karenamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …Wahai suami2,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya.
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.
Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu.
Lihatlah jauh kedalam matanya.
Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT yang dirasakannya keranamu ?
Apakah keistimewaan perempuan ini ?
”Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN..
SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya. .
PELUKAN & CIUMAN’nya bisa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya..
Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pd org2 yg dikasihinya. ..
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHAN’nya. .
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN..
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya bisa membawa PERDAMAIAN.
Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI krn 1 hal…
Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia”…
Sebarkan ini ke SELURUH ISTERI2 yg soleha dan SUAMI2 yang kamu kenal
agar mereka tidak lupa bahwa ISTERI mrk begitu berHARGA…
Dan sangat berHARGA.

*******************************************************************************************

aha.. tak mo komen apa2 lah..
Korang layannnnnnnnnnnn!! k..

sorry.. dah lama tak ber update blog ni..
mood still tak bagus..

dapat kata2 kat atas tu pn dr FB, n terusssssss share kat blog ni..
sedih plak.. huhuhu...

semoga korang semua sentiasa ceria bahagia..

daaaaaaaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, June 25, 2010

Nak tau Ranking Blog korang tak?

Salam..





Tadi aku g lah jenguk ke Blog Kak Syidah, dan terbacalah entry tentang "popularkah aku?"
Ingatkan ape lah kan, baca lah entry "popularkah aku" tu..
Rupenya kak syidah baru tau ranking blog dia..

Makanya, aku pun try lah jugak.. nak gak ler tau ranking blogku yang kerdil ini.. eheheh:D

Dan ini lah hasilnya...

Hasilnye :

Malaysia ranking : ke 48K..

ohohoho... banyak tu...

Korang nak cuba ke?? klik je Alexa ni..

sekian dulu,

-chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, May 20, 2010

Uwwaaa.. aku dapat bad result!! tolong...!!!

Salam..

Uwwaaaa.. aku dalam kesedihan ni....

Semalam aku g jenjalan kat blog Farra and dengan rasa yang sangat2 teruja,
aku pun cuba2 lah jugak link INI

Sekali aku dapat result yang sangat2 buat aku terkejut dan terkujat ni!!!
uwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! tak suka! tak suka!!


My Blog is BROKEN!!!

owh my god!!! apa yang perlu aku buat ni???

My blog are not working good!!!

uwwwaaaaa... ada sape2 tau cara nak fix that problem tak??

berilah bantuan padaku yang buta virus internet ni.... waaaaaaaaaaa

nangisssssss betul2 ni!!! uwwaaaaaaa!!

KALAU KORANG NAK TRY, BOLEH LAH KLIK

"IS MY BLOG WORKING??'

sekian... entry yang agak sedih dari aku yang sedang nangis! huhuhuhu..

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, May 8, 2010

Share Info tentang Flu (H1N1)

Salam teman2 blogger yang aku sayang..
Now nak share an info about Flu (H1N1)
Aku dapat ni dari iklan nuffnang yang appear dalam blog ni..
Macam berminat nak tau tentang Influenza ni..
jadi, aku pun klik2 lah..
dan kuar pic bawah ni..

Untuk tahu lebih lanjut,
korang terus je ke SINI
Ada info tentang perbezaan antara demam selsema biasa dengan H1N1,
dan yang paling penting tentang VAKSIN untuk cegah penyakit ni masuk dalam badan kita..
Serta effect selepas mengambil VAKSIN flu ni.
Insyaallah, kalau kita ambil langkah awal, tak rugi kan??
apa lagi??
Sekian dulu.. daaaaaaa!
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, April 25, 2010

Berus dan ubat gigi fatin..

Salam..

akhir.. dapat gak beli bende yang paling penting untuk fatin ni..
UBAT gigi ngan Berus GIGI

Aku beli ni masa pergi Parkson OU, lepas Dinner kat Nandos tu..
Dah alang2 bershopping, teringat pulak nak beli barang penting ni..
Aku ambil yang ini.. sebab boleh masuk kat jari.. dan berus pun lembut.

Ubat gigi brand Pureen.. perisa Strawberry..

Lepas ni boleh lah gosok gigi fatin.. yeay....!!

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi