Posts

Showing posts with the label info

Istilah Dalam Penyusuan Susu Ibu

Assalamualaikum,

Jo kita kenali ISTILAH- ISTILAH PENTING SUSU IBU YANG DIPERAH, yang sering di gunakan oleh ibu menyusu. Biasanya istilah ni biasa di gunapakai atau biasa kita lihat jika masuk ke dalam group Ibu menyusu dan penulis2 blog berkaitan penyusuan susu badan.

antara istilah atau perkataan2 yang biasa di gunakan adalah:

 * EBM = Expressed Breast Milk
* Fresh EBM = Susu yg baru diperah
* Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi
* Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku
* BP = BreastPump (Pam susu)
* Marmet = Memerah susu pada payudara menggunakan tangan.
* PP = Power Pumping (Kaedah mengepam 10minit pam, 10minit rehat secara berulang selama 1 jam)
* TP = Tanderm Pumping (kaedah Menyusukan anak di sebelah payudara sambil mengepam payu dara yang sebelahnya)
* TM = Tanderm Marmet (Kaedah menyusukan anak di sebelah paudara, sambil memerah payudara sebelahnya menggunakan tangan)
* TN = Tander…

Cara menyimpan susu / EBM guna storage bag

Image
Salam..

Kali ni nak share info cara2 nak simpan susu guna storage bag ni pulak..





1st.. kena lah ada storage bag ni ye..

aku guna autumnz storage bag.. sebab dia ada double zip lock!


keluarkan stock yang hendak di simpan dalam bag tu..
kalau boleh biar ikut sukatan botol ye..
senang nanti bila nak transfer balik ke botol untuk di beri pada bayi anda tu.

kadang2 sukatan pada bag tu x tepat..

masukkan susu yang dalam botol tadi ke dalam bag seperti di atas ni..
sebelum lock, tekap kedua2 belah jari tadi dari paras susu dalam tu, ke atas zip lock..
supaya udara tak terkandung dalam tu, so bila baring kan bag, tak de lah kembung je kan.

labelkan bag yang berisi susu tadi ye..
seperti atas ni.. sorry ye, blur lah plak! :D
labelkan dengan tarikh dan masa anda pam susu tu ok.. bukan tarikh n masa anda transfer susu ni tau!
kemudian susun / baringkan susu tu dalam rak bahagian beku macam gambar atas ni.
kalau boleh biar lah susu ni di bahagian dalam, supaya cepat beku..

akhir sekali, bila susu2 tu dah be…

Pink box untuk ibu mengandung!!

Image
Salam..

Khas buat kawan2 yang sedang mengandung,

jom klik laman web ni untuk reserve your own gift 'Pink Box'

klik je pada pic bawah ni ye..

bukan tu je, parents yang sudah punya anak pun boleh melayari laman web ni untuk dapatkan tips2 berguna tentang anak2 korang..
aku dapat info ni dari PMC aritu, dorang bagi gift box dari baiboo ni.. so, aku share this info dengan korang semua!
bleh layari wwb baiboo di : http://www.baiboo.com.my/
sekian dulu, info dari..
-chugie-

Set bersalin...

salam..

Kawan2... meh ler share info ngan aku.
Nak juga tahu set bersalin apa yang korang guna masa berpantang dulu..

Macam aku, bersalin anak pertama dulu,
aku gunakan set bersalin Nona Roguy..
Tapi bukan lah set lengkapnye tau..
Aku hanya ambil beberapa barang je..
maklumlah, aku kan bersalin cezer..

Untuk berpantang kali ni pun,
aku ada beli barangan Nona Roguy juga..
tapi belum beli sepenuhnye..
Hanya beli capsule nye je..
dan aku juga beli Lotion mustajab dari herbs..

Buat masa ni, tu je yang aku beli..
yang lain2, akan di beli kemudian..

So, nak juga lah tau ape barangan berpantang korang kan?
bagus ke.. tak ke??
mujarab ke? tak ke???

sila2 lah share ye...

Tentang Cardiotocograph (CTG)

Salam..

Now nak share info tentang CTG plak.. most of preggy mommy akan lalui detik menggunakan CTG ni,
bila masanye sudah sampai..

Jom layan Info yang sedikit ni..

What is a cardiotocograph?

A cardiotocograph (CTG) is a form of Doppler ultrasound that can be used to monitor your baby's heartbeat to see that it beats at a normal rate and variability.

A healthy baby's heart rate varies from beat to beat and increases when the baby moves.

Women with a normal pregnancy don't need to have a CTG(NCCWCH 2008: 277) .

If you are feeling your baby moving regularly during the day, he is most likely to be fine. Contact your doctor if your baby's movements slow down.

You can ask your doctor to listen to your baby's heartbeat at your antenatal check-ups.

A CTG which is used during labour is also known as electronic fetal monitoring (EFM). It can be used to monitor your baby's heartbeat and your contractions during labour.

In a low-risk pregnancy and labour it's not usually necessa…

Info: Air Ketuban Banyak

Salam..

Harini aku agak sibuk.. banyak sangat kerja nak buat.
Nak ziarah ke rumah kawan2 pun, curi2 masa ni..

Kat sini aku nak share sikit info tentang masalah yang aku sedang hadapi..
Tentang AIR KETUBAN YANG BANYAK..

Jom Layan...

- Air ketuban yang terlalu banyak (polihidramial) boleh menjejaskan kesihatan bayi.
- Antara risikonya ialah air ketuban pecah awal dan menyebabkan wanita bersalin lebih
awal dari tarikh dijangkakan.
- Keadaan ini boleh disebabkan penyakit kencing manis atau masalah darah.

- Bagaimana seseorang wanita boleh mengalami masalah berlebihan air ketuban?
Tiada siapa tahu jawapannya kerana kuantiti air ketuban ditentukan oleh bayi.
Jika bayi menelan banyak air dan kurang kencing, kuantiti air ketuban berkurang dan
begitu juga sebaliknya. Bagaimanapun dalam kebanyakan kes, masalah ini selesai sendiri

Info aku dapat dari sini :-http://www.fmgc.com.my/global/doc/bayi.pdf-


Fungsi air ketuban
Ada bermacam fungsi cairan ketuban. Di antaranya sebagai bantalan/peredam at…

Cara nak simpan atleast RM100 sebulan..

Salam.. Semalam kan, tengah bosan2 ngadap web yahoo, tetiba kuar tajuk "Frugal Ways to Save at Least $100 a Month" Cam menarik je bunyik tajuknye tu kan? Bukan mudah ye nak simpan RM100 sebulan.. kadang2 tu nak menyimpan RM50 pun susah kan. Ada juga, bila dah cantik menyimpan tiap2 bulan, tiba2 ade je hal yang datang.. Pastu sekali kuar plak bukan sikit, tapi banyak2.. Tak kira lah yang punya gaji besar atau kecik. Sebab, besar Periuknye, besar lah keraknye kan? tak gitu kawan2?? Aku ambil lah sikit (copy) dari link tu ye... Antara cara2 nak menyimpan atleast RM100 sebulan:- 1-Rethink Your Phone Service Yang ni kena fikirkan alternatif yang lebih baik sebagai pengguna HandPhone, Nak jimat kena lah guna top up je.. kalau guna bil, sure terbabas sampai beratus RM kan? 2- Cut Down on Electricity Jimatkan penggunaan elektrik. Rasanya cam susah jugak, tp demi menyimpan RM100 sebulan, kene buat juga kan? Sila lah padam apa2 alatan elektrik yang tak di gunakan, especially barangan elektrik yang m…

Selamat rumahku tak terbakar!!

Salam..

Kejadian : petang semalam.. lepas balik kerja
Tempat : Dapur Rumahku..

Kisah:
Semalam, sampai je kat umah, aku rasa amat2 lah laparnye..
Tengok dalam periuk nasi, masih ada lagi nasi semalam..
Makanya, aku pun keluarkan lah nugget,
Lepastu panaskan minyak...
Dah siap masak nugget,
Aku dengan rasa terujanya terus kedepan untuk makan..

Kebetulan time nak makan tu, hubby and fatin balik..
masa hubby nak kedapur.. die menjerit!
"Sayang!!!!!!!!! kenapa x padam api dapur?!!!
dah terbakar ni!!"
menggelabah aku di buatnye..
terus kedapur, dan tengok api dah menyala tinggi..
uwwwwaaaaa... nak nangis dh time ni,
aku capai towel basah dan tekup kat api tu.. tp x berhasil!
last2 aku panggil adik aku yang tengah bz repair ketanya kat luar..
die ambik kuali yang dah marak api tu, and terus campak kat luar!

uwwwaaaaa... selamat umahku tak terbakar..
kalau tidak... tak tau nak kata ape!

Pesananku: Sila lah sentiasa beringat untuk menutup api dapur selepas masak!!
Pesanan ini untuk diri aku juga.. sebab la…

Pentingnya Insuran Nyawa!!

Salam..

Ok, kali ni nak berentri mengenai insuran nyawa pulak.. dan kepentingannya pada kita.

Kenapa aku kupas hal insuran nyawa ni?
Bagi aku, insuran nyawa merupakan aset yang penting untuk kita,
Bukan sebab untuk mendapatkan keuntungannya ya.. tapi lebih kepada pelindung dikala kesusahan..
Contoh: sekiranya berlaku kemalangan kepada kita, yang memerlukan kita di rawat/di bedah, insuran yang telah dibeli dapat membantu kita dari segi membayar kos perubatan dan rawatan di hospital. Di samping terdapat insuran yang memberi wang pampasan sekiranya berlaku keadaan yang tidak di ingini kepada kita atau ahli keluarga kita.

" membeli insuran ni bukan bererti kita meminta untuk MATI!, tapi sebagai satu langkah perlindungan keatas diri kita dan juga ahli keluarga kita di masa hadapan..."

Apa itu Insuran??
Apabila anda membeli polisi insurans dengan membayar premium kepada syarikat insurans anda telah mengikat kontrak dengan syarikat insurans yang akan berkewajiban membayar sejumlah wang y…

Bahaya Nyamuk Aedes

Image
~Pic ehsan dr Yahoo image!~ Salam.. Harini aku nak bentang skit pasal hal Nyamuk!! Memandangkan kes demam denggi ni dah semakin meningkat balik, so ada baiknye kita share info ni kan? Nyamuk Aedes merupakan sejenis nyamuk yang biasanya ditemui di kawasan tropika. Namanya diperolehi daripada perkataan Greek aēdēs, yang bererti "tidak menyenangkan", kerana nyamuk ini menyebarkan beberapa penyakit berbahaya seperti demam denggi.
Ae. albopictus merupakan species yang sering ditemui di Asia. Kakinya berbelang hitam putih. Ae. aegypti juga terkenal sebagai penyebar denggi dan demam kuning.
Kitaran hidup nyamuk aedes bermula dari telur hingga dewasa mengambil masa kira-kira satu minggu. (perghh..giler dasat kan? kejap betul die membesar dengan jayanye!)
**Tabiat nyamuk aedes**
~Aedes senang dikenali dengan belang hitam putih pada badan dan kakinya
~Aedes biasanya menggigit pada awal pagi dan waktu senja
~Aedes membiak dalam air jernih yang bertakung, sama ada di dalam atau luar rumah
**Tempat…

Online LinkScan - Lets check ur site here!!

Image
Salam.. Aduh.. memang kelam kabut di buatnye bila dapat tahu blog ade virus. Macam2 lah yang aku godek malam semalam untuk pastikan betul ke BLOGku ini kena virus? haish... penat tau! try suh google webmaster scan, and the result is OK tapi yang peliknya ade setengah kawan blog tak dpt buka blog ni.. Dan tadi Dilla Ady ada bagi satu site utk buat online checking.. Sila lihat gambar bawah ye..

Dan resultnye.. OK.. my blog/ site is SAFE.. sila lihat gambar bawah ye.. Pada kalian yang nk try checking ur site tu, please click link bawah ini; http://onlinelinkscan.com/ sekian dulu... -chugie-

Ha, Virus MALWARE?? tolong aku!!!

Salam..

Uwwaaa... nak nangis ni.
Tadi baca komen kat entry sebelum ni dari Nureen..
katanye ade teman blogger yang tak dapat masuk ke blog ku ni,
Disebabkan kehadiran VIRUS MALWARE!

Adush.. camne nak buat ni?
Katanye virus ni aku dapat dari blog arwendanish.blogspot.com..
masalahnye aku tak de plak letak sebarang address blog berkenaan pada blog list ni.
Dan juga, tak pernah pun ke blog berkenaan..

aduhai... ape nak buat ni? tolong lah aku wahai kawan2 yang baik hati..
Tak mo lah blogku ini kucar kacir!!!

uwwaaaaa.....
Pada kengkawan yang tahu bagaimana nak settlekan INI MASALAH..
sila2 lah kongsikan maklumat ye..

Aku sayang blogku ini... huhuhuhu

Sekian...
sangat memerlukan pertolongan!
-chugie-

Info untuk ibu2, kehamilan, berpantang & etc

Salam...

Tadi aku p godek2 web.. nak cari resipi2 berpantang
dan amalan2 berpantang selepas bersalin..

Owh, bukan aku yang sedang berpantang ye,
tapi adik aku yang baru je melahirkan baby nye semalam..
Anak Merdeka tu..

Memandangkan kami dah tak punya ibu,
dan die juga dah tak punya Ibu mertua,
maka, aku lah yang akan menjaganya selama berpantang ni..
dan ada juga bibik yang akan bantu die untuk beberapa minggu ni..

aduh, agak mencabar betul tugas ni tau.
1st time nak jaga orang berpantang ni..
walaupun aku dh pernah rasa saat berpantang, tapi.. lain gak keadaannye..
sebab aku di jaga oleh Mil ku..
sian adik aku..

So, aku dah dapat banyak resipi2 khas untuk berpantang
dan juga info serta tips2 berguna dari satu blog ni..
Kalau korang tak caya, bleh terjah ke laman beliau,
di NUKILAN SOFIE dan klik pada MOTHERHOOD

Bahana main bunga api..

Image
Salam.. emm ini lah dia bahana main bunga api.. kat surat kabar dan tv dah siarkan macam2 hal yang berlaku akibat mercun dan bunga api.. tapi tak serik2 gak.. Tapi kali ni malang menimpa anak ku fatin pulak! Lokasi: Rumah Mil.. Waktu : lepas berbuka.. Punca Kejadian : hanya memegang bunga api yang baru di hidupkan.. Belerang yang ada dalam tu pulak, kebetulan terkeluar dari isinye.. Maka si pemegang bunga api tu, iaitu fatin, telah terkena belerang yang terbakar tu. apalagi, menangis tak ingat dunia lah.. Masa tu aku tengah ambik wuduk nak solat maghrib, tak sempat nak sound adik ipar n hubby supaya jangan bagi fatin join main bunga api, last2.. kene jugak.. dalam tengah ambik wuduk tu, aku dengar fatin dah menjerit2 n menangis, pe lagi, terus keluar dan tengok die.. tup2 tangan dah melecur! hish.. tulah, tak sempat nak sound jangan main bunga api, dah jadi macam ni.. jom tengok tangan budak yang kene bunag api ni.


Selamat tak teruk sangat.. kalau tidak, mau dia dan aku menangis tak ingat dunia.. emm pa…

Dapat surat dari ANMUM..

Image
Salam...

Amboi, seawal pagi aku dah berentri..
Lepas solat subuh tadi, mata dah tak boleh nak lelap..
walaupun rasa mengantuk jugak ni...

makanya, aku pun update ler blog ni...
kali ni nak cerita pasal surat yang aku terima dari ANMUM..
memang aku dah lama jadi member ANMUM, tapi jarang2 je Anmum bagi surat..
kali ni dia anta surat.. 2 sampul lagi.. isi nye, macam2 ade..
yang paling best adalah info tentang KEHAMILAN..
Macam tau2 je yang aku tengah mengandung sekarang ni tau!

K lah, jom tengok ape lagi isi nye....



dua sampul yang di hantar oleh ANMUM... satu sampul tu berisi sampel susu LACTA dan info mengenai susu tu.. dan 1 lagi, info mengenai kehamilan di awal trimester.. baguskan ANMUM ni?

Ha.. ni lah dia, info tentang kehailan tu.. macam2 info ade.. tak lupa juga tips2 penting..

ini pula SAMPLE susu ANMUM LACTA..
susu ni sesuai untuk ibu2 yang menyusukan bayinya..
buat masa ni, aku dah tak menyusu kan fatin,
susu badan pun dah kering..
so, simpan je ler sample susu ni...
tak pun, bleh bagi pada adik…

Jika Isteri menangis dihadapanmu..

******************************************************************************************
Jika isteri menangis dihadapanmu….
“hargai lah ia sblm terlewat…”
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kacuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.
Wahai suami2, jika seorang istri pernah menangis karenamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat kau terpuruk terlalu dalam …Wahai suami2,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya.
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupann…

Nak tau Ranking Blog korang tak?

Image
Salam..





Tadi aku g lah jenguk ke Blog Kak Syidah, dan terbacalah entry tentang "popularkah aku?"
Ingatkan ape lah kan, baca lah entry "popularkah aku" tu..
Rupenya kak syidah baru tau ranking blog dia..

Makanya, aku pun try lah jugak.. nak gak ler tau ranking blogku yang kerdil ini.. eheheh:D

Dan ini lah hasilnya...

Hasilnye : Malaysia ranking : ke 48K..ohohoho... banyak tu...Korang nak cuba ke?? klik je Alexa ni..sekian dulu,-chugie-

Uwwaaa.. aku dapat bad result!! tolong...!!!

Image
Salam..

Uwwaaaa.. aku dalam kesedihan ni....

Semalam aku g jenjalan kat blog Farra and dengan rasa yang sangat2 teruja,
aku pun cuba2 lah jugak link INI

Sekali aku dapat result yang sangat2 buat aku terkejut dan terkujat ni!!!
uwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! tak suka! tak suka!!


My Blog is BROKEN!!! owh my god!!! apa yang perlu aku buat ni???My blog are not working good!!!uwwwaaaaa... ada sape2 tau cara nak fix that problem tak??berilah bantuan padaku yang buta virus internet ni.... waaaaaaaaaaanangisssssss betul2 ni!!! uwwaaaaaaa!!KALAU KORANG NAK TRY, BOLEH LAH KLIK"IS MY BLOG WORKING??'sekian... entry yang agak sedih dari aku yang sedang nangis! huhuhuhu..

Share Info tentang Flu (H1N1)

Image
Salam teman2 blogger yang aku sayang.. Now nak share an info about Flu (H1N1) Aku dapat ni dari iklan nuffnang yang appear dalam blog ni.. Macam berminat nak tau tentang Influenza ni.. jadi, aku pun klik2 lah.. dan kuar pic bawah ni..
Untuk tahu lebih lanjut, korang terus je ke SINI Ada info tentang perbezaan antara demam selsema biasa dengan H1N1, dan yang paling penting tentang VAKSIN untuk cegah penyakit ni masuk dalam badan kita.. Serta effect selepas mengambil VAKSIN flu ni. Insyaallah, kalau kita ambil langkah awal, tak rugi kan?? apa lagi?? klik je http://www.facebook.com/bewaretheflu Sekian dulu.. daaaaaaa! -chugie-

Berus dan ubat gigi fatin..

Image
Salam..

akhir.. dapat gak beli bende yang paling penting untuk fatin ni.. UBAT gigi ngan Berus GIGI
Aku beli ni masa pergi Parkson OU, lepas Dinner kat Nandos tu.. Dah alang2 bershopping, teringat pulak nak beli barang penting ni..
Aku ambil yang ini.. sebab boleh masuk kat jari.. dan berus pun lembut.

Ubat gigi brand Pureen.. perisa Strawberry..

Lepas ni boleh lah gosok gigi fatin.. yeay....!!

-chugie-