Posts

Showing posts with the label fatin

Update tentang Fatin dan Fadiah..

Image
Salam..

update
a
pic
of
my
lil
princess..

Anugerah Terindah...


Fadiah at her 6 month's old..
now dah pandai golek2 sana sini..
dah mula angkat badan macam nk merangkak..
dah mula kuarkan kan perkataan 'vah! vah!' Bah.. dah,,'
suka senyum dan ketawa..
n sangat lasak ok!


Fatin Adlina at her 2 year 3 month old..
sangat2 lah petah nye..
kadang2 bercakap mengalahkan org besar lah pulak..
ada satu hari tu, adik die nangis2..
aku minta die tengokkan kejap adiknye..
die boleh ckp " jangan nangis lah.. nak kene pukul ke? "
aduiyai.. garang sungguh anakku sorang ni..


Fatin dh boleh hafal ABC.. dah pandai baca doa makan..

dah pandai hafal lagu2 kat radio, espc lagu TOBAT dari wali band tu..
tiap2 hari sure akan nyanyi lagu tu..
"ingat mati.. ingat sakit... ingat lah.. bla bla bla..."
penat dengar die dok nyanyi lagu ni tiap2 hari..


Apa pun.. mereka adalah penghibur ku..
mereka adalah penyeri ku..
mereka juga adalah nyawaku..
ummi cayang kamu berdua..
mmmuuuah!


-chugie

Kemana lah ku menghilang kan??

Image
Salam ceria semua...

Kemana lah ku menghilang dan menyepikan??

Terima kasih lah pada kawan2 yang sudi bertandang ke teratak ku ini.. dan tak lupa juga kepada yang sudi tanya kemana lah si puan chugie ni menghilang kan??

ye.. ku masih ada di sini..
sihat, ceria, syukur alhamdulillah..
anak2 pun sihat.. cuma fatin je baru baik dari cirit birit and muntah2 hari tu, sampai kena tahan kat wad..
now, dia dah back to normal..

sebenarnya ku sangat lah bz.. bz dengan hal2 kehidupan..
bz dengan hal bizniz..
bz dengan hal kerja..
bz juga dengan hal anak2..

rasa macam dah tak cukup kaki tangan dah nk..
penat... sangat2 penat..

rasa nak dapatkan rest yang panjang lah..

ok lah, untuk tatapan korang, sahabat2 blog ku sekalian..

jom jamu mata tengok my puteris...:D


Fatin @ 2 Years old
&
Fadiah @ 4 Month old..

mmmmuuuuahhhh untuk korang!!

-chugie-

Selamat Hari lahir Fatin cayang!!

Image
Salam,



Hari yang semakin bz buat ummi,
Ummi hanya sempat buat express entry je..
tak de bebel2 macam setahun yang lepas..



Ummi nak wish selamat hari lahir yang ke 2 tahun,
untuk anak ummi yang sangat2 ummi sayang..
yang sangat2 buat ummi naik angin..
yang sangat2 menguji kesabaran ummi..

Tapi walau macam mana banyak pun pe'el yg kamu buat,
ummi sangat2 sayang kamu..
ummi sangat2 cintakan kamu..
walaupun ummi selalu marah kamu.
Sebab kamu anak ummi..

Semoga kamu sentiasa bahagia..
sihat selalu.. jangan buat pe'el yang teruk2 ye..

Selamat Hari Lahir cayang ummi..
Selamat Hari Lahir Nur Fatin Adlina..





Gambar terkini fatin dan fadiah..
Baru snap petang semalam..
perangai2 dua budak kecik ni ok semalam,
tu yang ummi dapat snap pic dorang ni!

Tidur time....

Image
Salam..
Mereka berdua ni dah selamat tidur dengan lena dan jayanya..
baru lah umminye dapat bertenet dengan tenang..

macam2 ragam betul anak2ku ini.. terutama si kakak.
bikin ummi fening tau kaka ni! mengalahkan si adik pulak.

jpm layan pics depa beradu..
kakak fatin lah yang paling susah nak di tidurkan,
tapi bila dah tidur, memang lena tak ingat dunia.. ribut taufan pun dia tak sedar dah.
si adik fadiah pulak, kalau nak tido kena by step.. almaklum, baby lagi kan?
mula2 tidur2 ayam je..
penat lah ummi bedung dia, sempat tidur sejam je, pastu dia pusing kanan kiri..
akhirnya, ummi buka bedung, la ni dia dah lena tidur di ulit mimpi tanpa bedungan..
budak yang dah semakin tombam.. geram di buatnye tau!
see, betapa lenanya dia bila bedungan tu dah bukak..
baby skang ni memang dah tak nak di bedung agaknye kan???

tu je... daaaaaaa
-chugie-

Dah mula buat perangai..

Salam..

mentang2 lah hari berpantang dah nak sampai penghujungnya,
dak kecik ni mula buat perangai lah pulak..
kalau dulu, siang malam senang je nak tidurkan dia,
bagi susu kenyang2, tepuk2 dan dodoi2.. sure akan tidur.
La ni, buat pe'el plak dia..
Siang bukan main senang nak lena..
bila dah malam, mula lah dia buat perangai...

tepuk2, dodoi2.. dukung2, dia akan tidur..
tapi bila letak je kat atas katil,
die boleh buka balik mata dan merengek...
buat lah banyak kali mana pun dodoi, tepuk and dukung tu,
bila letak balik kat atas katil, sure die buka mata..

Aduihai anak..
mencabar ni..
Ni baru bab si adik,
belum lagi bab si kakak..
yang makin buat perangai..
menjadi2 plak tu perangainye..
ummi sampai terpaksa gunakan KEKERASAN,
sampai kena pegang rotan, supaya pe'el dia tak menjadi2..

Agaknye, ni semua penangan di manja berlebihan dengan orang kat sini..
naik minyak dah si kakak ni tau,
siaplah bila balik umah nanti ye...
ummi tak kasi can punye!

sabar je lah aku!
-chugie-

Doa fatin " Allah celamatkan ummi..adik"

Salam..

Owh, cerita ni agak basi sikit ye..
cerita masa saat aku berada dalam wad nak melahirkan Fadiah..
Cerita ni Mak mentua aku yang ceritakan balik,
dan aku pulak hampir terlupa nak abadikan cerita ni dalam BLOGku ini..

Ok, masa aku tengah bertarung nak melahirkan Fadiah,
rupanye, fatin pun tak henti2 doakan ummi dan adiknye ni..
Mil kata, start dari dia ambil fatin dari kami kat Klinik,
sampai lah ke rumah Mil ku, dia tak henti2 nyanyi lagu " Allah celamatkan ummi.."
dan juga tak henti2 nyanyikan lagu " Allah celamat kan adik"
terharunye aku dengar cerita ni masa Mil bagitahu aku..
Anak sekecil ni pun tahu mendoakan keselamatan umminye..
Mungkin dengan doa anak ni jugalah aku dapat melahirkan dengan mudah dan selamat kan?

Tak sia2 juga ajar anak nyanyi lagu doa macam ni dari kecil ni..
sebab dia akan lebih cepat dan mudah hafal..
Alhamdulillah, ummi di beri anak yang cerdik macam ni..
walaupun nakalnye kadang2 tak dapat di kawal..

***ummi sayang Kakak fatin***


-chugie-

Pics terkini Fatin dan Fadiah..

Image
Salam.. now nak enterprem gambar kakak dan adik.. dah lama tak enterprem kan gambar fatin kan?? jom layan piccas!

Gambar Fadiah yang terkini, baru ambil tengah hari semalam.. dah embam2 dah si adik ni tau.. mane taknye, tiap sejam mintak susu ummi!
kakak dan adik.. sian si adik, sebab kakaknye ganas sangat.. sampai adik kena buat muka macam tu.
adik dah start buat muka sebab kakak asyik nak cium dengan ganas je.

see.. kakak memang suka cium2 adik, tapi adik tak mo!

nanti2 aku update lagi pasal dua budak tecik ni k!
daaaaaaaaaa
-chugie-

orang sibuk makan, die pulak sibuk mengelap!

Image
Salam.. Kami semua sibuk makan.. si dia ni pulak... sibuk mengelap! ape daaaaaaaaaa... v v v v v
mula2 dia lap kerusi..

lepas tu dia lap tiang2 yang ada kat kedai makan tu

gigih sungguh mengelap.. harap2 dapat diskaun dari tuan punya kedai makan ni..

ye.. part paling last, dia lap meja lah pulak.. tapi, malangnye... tiada diskaun diberikan pada kami.. ekekekekek:D sekian dulu.. -chugie-

Nak ceecha...

Image
Tahu ke pebendenye tu??

meh layan dialog ni..





***********************************************



Fatin kate: " mi.. nak cheecha"..
Ummi kate: "cheecha pe nye tu?" ( aku ingatkan die nak mencicah..)





Pastu die terus tuju ke fridge, then buka..
pastu die tunjuk kat dalam fridge and say " mi.. nak cheecha tu"..



Ummi kate: " cheecha apenye?? ummi x paham lah.."



Pastu die godek2 dalam fridge tu..


and keluar lah bende alah ni...............



-pic cilok dari yahoo search-Rupenye, bende alah ni lah yang di sebut ceecha tu..cheese rupenye..Abis gak 2 3 keping anakku kerjakan..gila cheese anak aku ni!-chugie-

Ummi ratu hati ku..

****Auto publish entry......****

Salam..

Now fatin dah pandai nyanyi lagu ummi ratu hati ku...
ala, yang macam kat dalam tv n radio tu..
tapi yang tu versi "ibu ratu hati ku"

Sejak dah pandai nyanyi lagu ni,
bleh di katakan tiap2 masa gak die nyanyi..
tapi ikut slang and suka ati die lah..

biasanye, die akan nyanyi camni.,
"ummi..ummi.. akaulah.. ratu.. ratu.. ratu..."

walaupun penat dah umminye ni ajar die sebut,
"ummi.. ummi engkaulah ratu hati ku"
Tapi die still nak guna ayat die sendiri..

Boleh lah kan??
janji ada ayat "Ummi... ratu ratu ratu...."
mueheheheheh.....

daaaaaaaa
-chugie-

Fatin borak ngan adik..

salam...

Opps.. ini entri autopublish ye..
Pagi2 sure datang lewat, pastu kene buat dan siapkan kerja cepat2...

So, terpaksa buat auto publish entri je.

Now, fatin rajin borak ngan adik die yang bakal lahir ni..
Agaknye terikut2 umminye yang selalu borak2 ngan baby kot.
Maka secara automatiknye, die pun meniru cara kite kan..?

Bila nampak aku usap2 perut,
die pun ape lagi, join usap sekali..
sambil cakap, " adik..adik, atin ni.." " atin ni.." "bangun lah.."
rasa sejuk je telinga bila dengar die cakap camtu..
Kadang2 tu aku betul kan jugak cakap die tu..
suruh die tukar 'atin' ke 'kakak'...
nanti bila dah kuar, senang lah die bahasakan diri die kakak pada adiknye nanti..

Lagipun, kami memang dah lama bahasakan diri fatin as a 'kakak',
tak mau dah panggil die 'adik', cuma Pil je yang kadang2 tu terpanggil gak fatin 'adik'..

Rasa seronok je bila fatin rajin borak2 ngan adik die..
siap tanya adik dah mamam ke?
adik tido ke?
dan yang pasti…

Amboi mulut.. nak kene cili ni!

Salam..

Tajuk aku pagi ni, pedas lagi berapi gitu!
Ni ha, nak cerita tentang kepetahan anakandaku lagi..
sekarang ni, dh macam2 perkataan die sebut..
kadang2 tu pelik jugak, entah dari mana die sekolah entah lah.

Situasi 1
- Petang semalam, fatin panggil ayah dia... 'ayah.." ayah..."
tapi ayah die tak respond, die panggil lagi "ayah..", tapi still x respond dari ayah die..
last2 die sebut "ee..pekak!"... ape lagi, aku slap lah mulut die..

Situasi 2
- masa nak otw bertolak dr rumah pengasuh, dia suruh aku drive ikut arahan die.. dia sebut lah " ummi, cinni..cinni.." and tunjuk lah kat jalan yang die nak pegi tu.. tp aku buat dono, pastu die arah kan lagi.. aku pun ikut lah.. then die bleh sebut " yeah.. pandai!" sambil tepuk tangan dan buat muka bangganye tu.. ( terkejut aku di buatnye..)

Situasi 3
- di rumah pengasuh, macam biasa lah.. kalau dh buat salah makcik akan marah dan buat2 pukul dengan rotan,
pastu die boleh sebut " tak nak lah..…

Fatin dan basikalnye..

Image
salam.. aduhai, lambat skit nak update pasal mainan baru fatin ni. dah 2 minggu dapat basikal ni. Patutnye update cerita ni dulu sebelum cerita pasal taman tu.. tapi, belasah je lah.. layan k! Wan and atuknye yang belikan, ummi and ayahnye baru je plan nak belikan basikal.. tup2, dah ade orang beli lebih awal dari kami.. Alhamdulillah.. murah rezeki anak ummi ni. Jom layan piccas fatin adn basikal barunye ni.. cun tak??

fatin posing dulu...

macam pandai je bawak basikal tu..tp sebenarnye, tak pun.

suke bebenar die ngan basikal ni, pantang nampak, sure nak naik.. and jd mangsanye aku lah.. kena tolak die.. aduiyai!
owh, peace yang tak menjadi tu harus ada ye...:P

ai, mane ilang lagi satu peace tu yang oi??

ha.. baru betui.. ekekekke tiap kali kuar rumah, mesti basikal ni jugak lah di tanyenye.. fatin sebut basikal "syikai..." kami jelah yang paham pun.. :D sekian dulu, aksi posing fatin dan basikalnye. daaaaaaaaa -chugie-

Cat, tepi...

Salam..

kisah fatin lagi..

Masa otw balik kerumah petang semalam,
dari dalam keta kami nampak sekor kucing ni kat tepi jalan tengah berjalan..
tengah riuh2 dengan bunyi radio dan celoteh fatin,
tiba2 fatin jerit " cat! cat!.. tipi.. tipi... " (cat..cat.. tepi.. tepi!)

Aku dan hubby pakat gelakkan je lah tengok gelagat die yang spontan tu..
agaknye die takut hubby lenyek kucing tu kot.. ekekekek:D

Aduhai.. macam2 kerenah anakku ini!

Kita baru ALIF, die dah BA

Salam..

Kisah fatin lagi ye..

Skang ni kami memang selalu ajar fatin dengan ABC, 123 dan Alif Ba Ta..
Part ABC tu, memang ade jugak perkataan yang die susah nak sebut,
especially 'R'.. yang lain, die masih bleh ikut..

123 plak, die memang sangat suka sebut 1..2..3.. 6..7..8..sepuluh..
No yang lain hilang entah kemana.. ekekek:D

Alif Ba Ta pun sama juga..
Kita baru sebut ALIF...
Dia dah sebut BA..
adui.. anak oh anak..
macam2 pe'el kamu ni ye..

Seksi tak saya?

Image
Salam semua.. owh, tajuk tu tak de kene mengena dengan mana2 artis ok! Juga tak ada kene mengena dengan tuan blog.. sebab tuan blog tak seksi! ekekeke.. Ni cite tentang anak tuan blog yang seksi... auw!! Jom layan piccas die jom!
seksi tak bila die nangis? agagagagaga:D

Auta keli**g dari fatin.
suka betul buat2 nangis camni tau!

aha.. mendabik dada..

posing atas katil plak.

camera post.. entah apa yang seksi entah lah kan? layan kan je lah ye... daaaaaaaaaaa -chugie-

Fatin 18 bulan hari ni..

Image
Salam..

Alhamdulillah, 11/11/2010 genaplah usia fatin 1 tahun 6 bulan.. kejap betul masa berlalu tau! Patutnye dalam minggu ni nak kena bawak fatin g klinik untuk last cucuk, tapi skang ni fatin tengah tak berapa sihat.. Kena selsema dan batuk..
Semalam pegi ke klinik untuk dapatkan ubat, Makanya dapat lah juga tau berat fatin sekarang ni..
Ok, jom tengok update fatin di umurnye 18 bulan ni..

~ Berat dah cecah ke 10.5kg ~ Tinggi 86cm (semalam masa kat klinik aku p ukur sendiri) ~ Dah mula bercakap, dengan ayat yang kita boleh paham ~ makan dah mula nak memilih, dan kena ikut selera dia.. ~ Kuat menyusu, lepas sebotol.. nak lagi sebotol.. ~ Owh, sangat2 lah nakalnye..sampai ummi terpakse kejar sana sini ~ pandai mengajuk cakap orang ~ Pandai jaga adik sepupu dia, tapi pandai juga melepuk nye sekali :p ~ Antara ayat2 yang dah pandai sebut: - Mi.. nak cucu (susu) - nak andi (mandi) - nak mamam - nak bu bum.. (tido) - nak ikan.., nak syayur, nak acik (nasi) - and banyak lagi lah..
~ Skang ni kalau tido malam sa…

Bisa gugur jantung ummi!

Image
Salam.. alahai anak ummi.. bikin hati tercuit je tau! bikin jantung gugur.. :D Sekarang ni fatin dah pandai cakap sayang tau.. tapi pronounce die 'cayang' Agaknya asyik dengar aku sebut 'cayang ummi..' yang mana boleh dikatakan tiap masa dengan dia aku akan sebut perkataan tu.. lelebih lagi bila nak tido.. dan sekarang dia dah pandai sebut untuk aku.. bila time nak tido, tengah guling2 ala2 hindustani, die akan sebut "cayang ummi.." cayang ummi.." Bukan takat tu je, siap kiss lagi.. kiss pipi, kiss dahi, kiss mulut.. aduhai lah.. terharunye ummi..
dah besar dah anak ummi ni..
Makin banyak pe'elnye..

Makin mencuit hati..

"ummi cayang fatin................"

-chugie-

Lagu Burung Kakak Tua versi Fatin..

Image
Salam.. Hari ni nak cerita tentang fatin yang suka sangat nyanyi lagu burung kakak tua.. tak kira lah kat mana pun, dalam kereta, atas katil, tengah main.. kadang2 tengah makan pun die bleh nyanyi gak.. Punya lah dia suka sangat kat lagu tu..Cuma lagu BKT ni dah di ubah ke versi Fatin lah..Lagunye camni : "Buai... Kakak Tuo wo wo.. (burung dah di tukar jd 'buai')"papan..baby, gigi tinggei duo wo wo wo.."achum..acum..acum lalalallala... tom..tom..bak!'ahahahahahah:)))(tom..tom..bak pun masuk dalam Lagu BKT ni..)pastu macam2 perkataan lah die selitkan dlm lagu tu.. dan yang pastinye, aku tak paham pun ape perkataan yg di sebut tu.. cuma aku tau lah yang die tengah nyanyikan lagu Burung Kakak Tua.. ekekekek:DJom Layan pics fatin lah! :DSayang ummi yang dh macam2 pe'el.. Sampai ummi dah tak terlayan pe'elnye tu..gambar2 ni di ambil masa kat langkawi aritu..tak tau nak tempek untuk entri ape, so tempek je lah kat entri ni..Sekian dulu..nanti aku update lagu…

Tumbler untuk fatin..

Image
Salam... akhirnye dapat gak beli tumbler khas tuk fatin minum air masak.. Sebelum2 ni beli yang biasa je, tanpa straw kat dalam.. Memandangkan fatin dah suke sangat nak guna cawan, dan selalu tumpah2.. lalu, umminye ni pun dengan berbesar hati mencari dan membeli tumbler ini.. senang sikit.. air pun tak kan tumpah kalau botol ni di tonggang terbalikkan.. Fatin pun suke guna tumbler ni.. kejap2 die minum air, kejap2 die minum lagi.. bagus..bagus..!! ummi suke tu.. Cantik kan?? Harga cume RM11.90 sahaja.. beli di Jusco One Utama. Sekian dulu.. daaaaaaa -chugie-