Posts

Showing posts with the label check up baby

update kehamilanku di 36minggu

Assalamualaikum.

Hari ni nak update sikit tentang kandungan ke 3 ni..
Agak culas update tentang kandungan kali ni. Almaklum, ummie nye semakin busy tahap gaban dah ni.

Walaupun dah jadi suri rumah sepenuh masa, rutin menghadap biznes dari rumah masih belum boleh di lepaskan lagi..
Kena dapatkan sorang lagi pembantu ni, hihihi.. over kan?

Baiklah..
Cek up untuk 36minggu ni berjalan lancar, berat baby dah cecah 2.8kg, berat ummienya dah cecah 56kg. Sejujurnya, hamil kali ni memang tak beri impact besar pada berat badan saya..
Tak naik banyak sangat kalau nak di bandingkan dengan kehamilan yang lepas.

Jadi, rasanya memang tak ada masalah saya nak kuruskan badan time pantang nanti.. hihihi..

Apa pun, alhamdulillah.. baby sihat..
Cuma, kedudukan baby masih belum berada di kedudukan sepatutnya. Sepatutnya baby dah pusing ke bawah ni, tapi mungkin belum masanya lagi. Walau sedikit kecewa di situ, tapi saya dah pun redha..
Doctor bagi tahu, sekiranya dalam 2minggu ni baby tak turun juga, saya…

Check up Fadiah sebulan..

Salam..

Dah beberapa hari tak jengah blog..
Bz dari hari jumaat sampai lah isnin..

Ok, nak update perihal fadiah,
Jumaat lepas bawa Fadiah check up sebulan,
Patutnya bawa dia ke PMC, tempat fadiah lahir..
Tapi, memandangkan kami dah biasa bawa fatin ke Klinik Pakar Kanak2,
jadi kami ambil keputusan untuk bawa Fadiah kesana juga..

Cuma hari yang kami datang tu, Dr Tan yang biasa kami jumpa tak de pulak..
terpaksa lah jumpa doc lain je..
x best.. sebab Dr Tan kalau buat check up, sure akan check semua..
dia akan check tinggi, berat, dan lain2 yang sepatutnya..
tapi Doc ganti ni, just bagi injection HEP B ke-2 je..
emm makanya, tak dapat lah kami tahu berapa tinggi Fadiah sekarang ni.

Ok, Berat Fadiah sekarang dah 4.9kg.. kurang 100g je nak cecah 5kg.
tp apa pun ok lah tu kan..
dari 3.3kg masa lahir, now dia dah naik ke 4.9kg.
patutlah tengok dia skang ni dah semakin tembam dan lebor.. :D

owh ye, patutnye minggu lepas aku balik kerumah sendiri,
tapi atas sebab2 yang tak dapat di elakkan,
terpaksalah kami te…

Check up fatin yang ke setahun

Image
Salam..

Alahai.. sibuk benar lah aku ni..
sampai nak update tentang check up fatin yang ke setahun pun lewat.
Dah lebih dua minggu buat check up, baru hari ni aku dapat post entry.



Yang Bestnye..Perkembangan fatin buat masa ni amat memuaskan hati.. Syukur Alhamdulillah..Masih juga lasak seperti biasa dan sangat2 aktifnye.. cuma ada sedikit demam lepas kena cucuk tu..Sekarang ni dah sangat2 pandai say "babai' sambil tangan lambai kat kite dan kadang2 say "amie" (means ummi lah tu) itu pun ikut mood die..Berat fatin masa check up tu 9.4kg, dengan tinggi 86cm.. Doctor kate fatin tinggi.. (yeke?)Yang tak bestnye, fatin dah kurang nak menyusu badan.. tak tau lah kenapa.. sedih pun ada bila anak dah x nak BF ni..Biasanye bila kite suakan je tek kat die, sure dia akan terus isap..Tapi skang ni, pandang pun tidak.. ada masanya die langsung tak nak BF.. nak susu botol je..tak paham betullah.. Susu badan aku pun dah makin kurang ni..kadang tu cukup untuk 2 3 kali susuan je.. sele…

Fatin check up

Image
Salam..

Kami baru balik dari check up si kecik ni.. untuk bulan kelima. Sepatutnye fatin kene inject last week, tapi di sebabkan die kena selsema dan demam, doktor x nak lah beri die injection lagi.. takut lain pulak jadinya kan.. So hari ni, memandangkan dah 3 hari fatin baik dari demam, kami pun bawa si kecik kami ni untuk check up. Tempat seperti biasa lah di Klinik Pakar Kanak2 Rahman Putra (KPKKRP).. seperti biasa, doktor Tan akan check paru2, timbang berat dan ketinggian fatin.. sebelum fatin di inject, doktor akan check dulu suhu badan fatin.. Alhamdulillah suhu die normal dan malam ni fatin kena suntik iaitu suntikan 3 serangkai..rasa nya ini suntikan 3 serangkai yang terakhir untuk fatin.. bulan depan dia akan kene suntikan hepatitis pula..

Berat fatin last week masa bawa die check demam 7.1kg, tapi hari ni berat die dah turun ke 7kg je..maknanye turun 100g. Tinggi pulak meningkat dari 64.5cm (last month) ke 68cm untuk bulan ke lima ni.. makin menjadi2 tinggi si kecik ni..

Hope …