Posts

Showing posts with the label Tips

Khasiat Biji Rambutan untuk pesakit Diabetes Tahap 2

Image
Khasiat Biji Rambutan.

Biji rambutan, kalau orang yang tak tahu khasiatnya, memang tak pandang lah si biji rambutan ni. Makan buah rambutan, habis isi, biji buang masuk tong sampah je lah kan..

Tapi, untuk pengetahuan korang semua, Biji Rambutan ni ada khasiatnya tau. Iaitu boleh digunakan dalam rawatan pesakit diabetes tahap 2. Kajian penyelidikan memberitahu, ektstrak methanol pada biji rambutan tu mengandungi falvaniod dan fenolik. Manfaatnya, aktiviti hipoglikemik menjadi berpotensi utk bantu pesakit yang menghidap diabetes.

Biji rambutan ni juga dikatakan boleh menguati penyakit buah pinggang.

Rambutan memiliki kandungan karbohidrat, lemak, protein, fosfor, besi, vitamin C dan kalsium. Kulit buahnya mengandung tannin dan saponin. Bijinya mengandung polifenol dan lemak, kulit batangnya mengandung tannin, flavonida, saponin, zat besi dan pectic substance. Sedangkan daun rambutan mengandung saponin dan tannin. Di dalam buah rambutan tersimpan khasiat sebagai ubat yang tidak ternila…

Pelupa? nah doa untuk elak pelupa.

Image
Assalamualaikum..

aduhai.. pagi tadi, punya lah banyak idea nak mengupdate blog ni.
pung pang pung pang buat macam2 kerja, last2 idea semua hilang entah kemana.. muahahahaha..

Biasalah, Emak anak tiga, urat dah banyak na putus nye ni ha..

Mesti anda semua pun dah biasa hadapi masalah macam ni kan? betul? :D

Di awal pagi, ilham setinggi gunung. macam2 cerita nak di ungkapkan dalam blog. bila masuk ke tengahhari, ilham pun hilang.

ok, ni tips yang di kongsikan sahabat saya untuk tidak berlakunya keadaan PELUPA ni ye..

1. Bila ilham tu datang, cepat2 tulis.
2. Bila ilham datang, tapi x sempat nak tulis, boleh buat voice rekod.
3. Banyakkan makan Kismis ye..
4. Banyak kan makan kurma
5. Jangan lupa makan Omega Guard. Minda akan kuat mengingat kalau kita amalkan Omega guard tau. tak tipu punya! hihi.. saya ni memang pengelat no 1 nak makan Omega guard sebab saya tak suka dengan baunya yang hanyir.. :P
6. Cuba lah amalkan doa2 bawah ni. Kita orang islam kan, jadi kena lah berbalik pada qala…

Susu Badan Kurang?? Apa PUNCANYA?!

Assalamualaikum..

Kerap sangat saya nampak soalan "Susu saya makin kurang, apa nak buat?"...
rata-rata, ibu yang mengalami masalah susu kurang ni adalah ibu yang masih kurang info tentang penyusuan, tentang situasi2 yang normal akan di hadapi oleh ibu2 dalam penyusuan.

Saya juga salah seorang ibu yang juga pernah alami masalah begini ketika anak pertama dulu.

Apa puncanya?
DIRI SENDIRI..

Ye, diri sendiri puncanya.. bukan orang lain, bukan Allah.. semuanya datang dari diri sendiri.

ok, macam ni ye..
Ketika kita hamil, sepatutnya kita dah set dalam diri nak susu kan anak dengan susu ibu, betul tak? jadi, sepatutnya start dalam waktu kehamilan kita tu, kita kena lah cari ilmu dan informasi tentang penyusuan, bukan setakat set niat di hati je. Itu semua tak cukup. Niat tanpa Ilmu, apa yang kita akan amalkan nanti? betul tak????
Jadi, perlu lah ada ilmu.. ilmu dalam penyusuan tu.

Biasanya hal ni berlaku sebab ibu2 terlalu ambil ringan hal menyusukan anak ni. persediaan pada alam …

TIPS: Buat Air Selusuh Cara Ustaz Don

Image
Assalamualaikum...
Ada yang dah beli dan baca Majalah WANITA keluaran terbaru ni? Muka depannya Ustaz Don, Isteri dan Baby nya yang comel..
Sebenarnya saya dapat majalah ni secara percuma je, Dapat ketika Shaklee National Conference Tempoh hari.  Best, macam2 ada.. banyak juga pengisian.
Paling yang menarik perhatian adalah kisah Ustaz Don dan keluarga kecilnya.
saya tertarik dengan perkongsian ustaz Don tentang cara membuat air selusuh ni.

Cara Membuat air selusuh yang Ustaz Don beri;

Ambil dalam semangkuk air masak

1. Baca Surah Al-Fatihah

2. Baca Surah Al-Hasyr ayat 21 - 24; yang bermaksud:-
#21. Kalau sekiranya kami turunkan al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan ketakutannya kepada Allah. Dan perumpamaan2 itu kami buat untuk manusia supaya berfikir.

#22. Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dialah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

#23.  Dialah Allah yang tiada tuhan selai…