Posts

Showing posts with the label Pasu Bunga

DIY - Dari Botol vitamin ke Pasu Bunga

Image
Assalamualaikum.. selamat petang. Alhamdulillah, setelah menghilang beberapa hari, hari ni saya dapat juga luangkan masa untuk tajuk 'best' ni, DIY pasu dari Tong Vitamin.
Ok lah, mudah je pun nak buat pasu ni. Apa yang kita perlukan, Tong suplimen dan Garfu je..
Rata2 rakyat malaysia sekarang ni mengambil suplimen untuk jaga kesihatan betul? Jadi, dah tentulah botol-botol dan tong-tong vitamin yang telah habis tu di buang atau disimpan tanpa digunapakai semula kan?
Sekarang ni, saya nak tunjuk tong ESP dan tong Performance Drinks yang telah habis dan saya jadikan pasu untuk tanam pokok2 bahan masakan saya ni.  Cara ni sangat mudah di urus dan di ubah kedudukan sebab kecil dan ringan.

Tong ESP ni saya gunakan untuk tanam Pokok Kesum.

Caranya, pelekat ESP tu di buang dahulu.
Kemudan, ambil garfu besi dan panas kan di atas api hingga garfu tu panas dan mudah untuk menebuk bahagian bawah tong ESP tu.

Kemudian, tebuk lah dalam 2 ke 4 tebukan dengan menggunakan garfu panas tadi. U…