My Lovely Followers

Google+ Followers

Showing posts with label Masakan. Show all posts
Showing posts with label Masakan. Show all posts

Friday, December 24, 2010

Sandwich...

Salam..
Sarapan ape ye kamu2 hari ini?
mesti best kan?
aku just pekena sandwich buatan tanganku ini je..
sedap...
x caya? cuba tengok ni!

hohoho... big breakfast!! ekekek..
nop, not too big for me, a super duper preggy mummy!
memang x cukup ok..
pas makan ni, makan biskut cicah ngan ayak milo panas plak.. baru puas! ;p
ok, nak tau ape de dalam sandwich tu?
ni ha die..
Chicken toast & chicken salami slice..
best betui ade bende ni kat umah..
di tambah pulak dengan daun salad, cheesedale dan tomato..
wow! sedap banget...
jadi lah begini...
v
v
v
v
v
owh.. yummy!
letak sos skit dalam tu..
ahhhh yummylicious..
try lah, kalau berani!!
daaaaaaaaaaa....
-chugie-


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, December 6, 2010

cooking..cooking..

salam..
Harini ku bercuti.. sambung sampai esok!
Makanya dengan kerajinan yang berbasi ni, try ler buat kek pisang bakar plak.
Aritu dah try yang kukus, menjadi..
Arini try yang bakar.. tp x berapa nak jd mcm yang aku nak tu lah..
Dia jadi macam bingka pisang plak.
Patut lah cara buatannye macam nak buat bingka je..
Tapi, ku bedal jua.. sebab rasa pisang kan.. sedap je!
Jom layan piccas 2 kek yang berbeza cara masakan ni..

see.. kek bakar, dah rupe macam bingka plak dah..
kek ni naik gebu je lepas masak tu..
tapi x berapa lama pastu, die penyek! ekekeke..

yang ni kek pisang kukus..
memang marveles lah!
LULUS!!

ini lah hasil kek pisang yang di kukus tu..


pssst: aku lebih prefer yang di kukus dari di bakar, sebab kukus terjamin tak hangus..
Almaklum, aku tak ade oven cuma ade toaster je..
Tunggu nanti, baru nak beli..

k lah, selamat berkerja pada yang sedang bekerja tu.. daa
-chugie-





Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, November 30, 2010

Dah macam Jammy Oliver plak! ekekeke..

Salam..
ambik......... tajuk ade letak nama Jammy Oliver lah!
Sure mencanak traffic log aku arini ekekekek...
Aku memang suka tengok rancangan masakan si Jammy ni tau!
nampak simple2 je..
campak2 je..
dah jadi..
basuh pun idak kan?
Makanye, semalam dengan rasa penuh terujanya aku telah mencari resipi ala2 jammy oliver.
search punye search, tersadung lah aku kat blog masakan mama fami..
owh, sangat bertuah sebab dapat resipi yang amat mudah, dan main campak2 je..
Nama resipi ni,
Grilled lemon-Rosemarry Chicken..
dan kawan2nye..
ini lah hasilnye..



Grilled lemon-Rosemarry Chicken..

mash potato & blackpaper-mushroom gravy..
alhamdulillah, percubaan pertama buat menu ni LULUS!!!
yang paling penting, hubby makan sehingga bertambah... ekekek:D
katanye, lepas ni boleh bukak kedai ye.. ahahahah:))
tak kuasa aku!
nak resipi ke?
resipi ni ku ambil dari blog Mama Fami's Blog..

Ok meh salin resipinya:

GRILLED LEMON-ROSEMARY CHICKEN
Source : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Adjusted by : Jeni, Ana, MamaFaMi


Ingredients :

1 kg chicken
1 lemon
5 cloves garlic
2 tablespoons extra virgin olive oil
2 tablespoons, fresh rosemary, minced
1 tablespoon black pepper ~ crushed
2 potatoes, cleaned and quartered
1 onion ~ quartered
1 carrot ~ cut to small pieces
1 tablespoon chillie paste
2 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons sweet soya sauce
Sea salt and sugar to taste

Method :

1. Wash the chicken and set aside.
2. Boil whole lemon, potato and garlic for 8 minutes or so. Remove from water.
3.. Mince garlic, rosemary and sea salt.
4.. Mix the minced ingredients with olive oil, crushed black pepper, oyster sauce, sweet soya sauce and sugar.
5. Coat the chicken with the prepared mixture. Leave a bit of mixture to coat the onion, potato and carrots.
6. Prick the lemon with a fork or knive to release the juice. Place the lemon inside the chicken.
7. Cover the oven proof caserolle with foil and keep in the refrigerator for at least 1 hour. For best result, keep it for 4 hours.
8. Mix the onion, potato and carrot with the prepared mixture and cover with foil. Keep aside.
9. I used the microwave oven to roast the chicken. After 30 minutes, turn the chicken and roast for another 20 minutes. Then arrange the onion, carrots and potatoes. Continue roasting for another 10 minutes.
10. Ready to serve. Best eaten with salad and mashed potato.

Sila Cuba masakan yg sangat enak ni ye..

daaaaaaaaaaa..


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, October 15, 2010

Lepat pisangku..

Salam...
Dua hari lepas tekak ni tiba2 teringin nak makan lepat tau.
Time tengah mengidam tu dah petang jugak..
so nak mencari lepat pisang di kala petang hari tu, memanglah bercintanye kan?
kalau waktu2 pagi, mungkin jugak lah bleh dapat..
Jadinye dengan penuh semangat dan perasaan nak makan lepat pisang yang berkobar2,
macam jalur gemilang tu lah gamaknye.
DAH LAH NI 1st TIME AKU BUAT LEPAT..kui kui kui...
Aku pun menjalankan misi mencari pisang..
Selamat kat tepi umah ade pokok pisang, tak yah nak susah2 pegi beli kat kedai.
kelapa pulak memang sentiasa ada kat pokok,
tinggal nak suh orang ambil and mesin je..
Jadinye, lepas je selamat ambil fatin,
aku terus kedapur untuk mulakan misiku..
~pisang dah siap tumbuk dan gaul dengan tepung,
~kelapa muda pun dah siap di mesin..
~Daun pisang pun dah siap di layur dan di potong2..
Bila semua dah settle, aku pun menunggu dengan penuh semangatnye..
Bukan aku sorang je yang dok tunggu tau, tapi seisi familyku..
bila dah time lepat tu masak, dengan penuh terujanye aku ambil dan buka..
tup tup.. lepat aku lembik...
SEBABNYE?? lepatku kurang tepung daaaaaaaaaaaaa...
sedih betul! keciwa! hampa!
Tapi yang buat aku gembira dan bersamangat nak cuba buat balik lepat tu,
family aku tetap MAKAN lepat itu..
walaupun terselit komen2 seperti :
"lepat ko ni lembik lah.."
"apesal lepat camni?"..
Ini lah hasil lepat ku itu..


Lepat pisang dengan inti kelapa..sedapnye kalau menjadi!

next time harus try buat lagi, sampai menjadi ni!

til then.. daaa

-chugie-


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, August 15, 2010

Hasil Onde2 ku...

Salam...

Yeay, alhamdulillah.. dapat juga ku buat onde2 ni..
Walaupun rupanya agak pucat, tp tetap dapat pujian SEDAP! ngeh....

Best sangat sebab 1st trial dah jadi..
lepas ni nak try buat lagi...

Jom! jom! tengok hasil buatan tangan chugie...


Onde onde hasil air tangan ku...


Close up sket...
Warna agak pucat, sebab aku hanya gunakan jus air pandan semata..
Kononye tak nak ada bahan pengawet lah.. so x nak lah guna pewarna,
tapi daun pandan pulak tak berapa nak pekat hijaunye..
Lepas ni kena blen lebih skit daun pandan untuk dapat warna yang cantik!
Gula melaka dalamnye tak hancur sangat lah.. agaknye gula melaka tu keras sangat kot kan??
tapi, overall.. kata pencuba-rasa onde2 ku ni, onde2 ku ini sedap!!
yeahhhh!! tahniah untuk aku.... eheheh
nak resepi? KLIK SINI
k lah.. daaaaaa
-chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, August 14, 2010

Nak cuba bikin kuih Onde Onde..

pic ehsan dari incek yahoo..


Salam...

Alahai, sedapnye tengok onde2 tu ye..
Semalam dah plan nak cuba buat onde2 tau..
Aku dah siap beli tepung pulut dan ambil resipi dari web lg..
Last2, tepung pulutnye tinggal dalam kereta..
memandangkan hujan agak lebat semalam,
nak keluar ke kereta memang lah sangat malasnya,
walaupun kereta depan umah je.. ngeh..ngeh..ngeh..

Makanya, dengan semangat yang masih berkobar2 nya,
akan aku cuba juga usahakan untuk bikin onde2 sendiri..

dah lama sebenarnya kepingin nak bikin onde2 ni..
nampak macam senang kan?
tapi bagi aku yang baru pertama kali mencuba ni,
rasanya macam susah juga lah..

apa pun, aku akan cuba juga untuk bikin onde2 sendiri...
kalau jadi, nanti aku tayang kat korang ek! :D

k lah... nak g buat keje jap!
selamat berhujung minggu semuaaaaaaaaaaaaa!!!

cheeerrrsss...
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, May 25, 2010

Ha.. Siput sedut lah..

Salam..
aha.. saje je nak letak pic makanan ni di di time2 macam ni....
Kasi up sket korang punye nafsu makan heheheh:D
Menu makan malam kami aritu..
Layanzzzzzzzz k!


Resipinya di DAPUR CHUGIE ye..

Mesti ada yang mencari jap lagi ni kan?? ahahahhahaa...

cheeerssssss!

-chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, April 30, 2010

Sambal TOKOK

Salam...


SAMBAL TOKOK
versi aku.. ahahahaha boleh pulak kan??
ei, teman ni asyik ler cerita pasal makan ye....
al maklum.. esok kan dah masuk hujung minggu, makanya harus lah cerita tentang makan aje..
Kali ni nak show off my SAMBAL TOKOK pulak..
ada siapa2 pernah makan sambal yang aku buat ni???
sila tengok pic bawah ni k

gambar tak berapa nak clear lah.. ni je yang boleh di ambil..

sedap wo makan ngan nasi penas..

Nak resipi?? klik2 DAPURCHUGIE k..

ok lah... selamat bercuti, selamat hari pekerja esok.. selamat menjengah ke blog dan selamat memandu.. drive berhati2 k..

jangan lupa aku..hehehe..;p

cheeerssssssssss

-chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, August 7, 2009

Hubbyku memasak..

Salam..

Semalam kerana keletihan yang amat, aku tak de lah memasak untuk makan malam kami, lagi pun memang rasa malas nak masak. Mulanya aku plan nak ajak hubby untuk makan di luar je, tapi die pun rasa malas nak keluar dan fatin pula dah lena, jadi aku tanyalah hubby, nak makan apa malam ni, die pun jawab makan maggie je lah. Aku plak ambil kesempatan ni buat permintaan kat hubby untuk suruh die masak maggie tu, selamat die nak masak, agaknye mood die baik kot smlm heheh. Hubby aku ni bukan lah teror sangat bab2 masak ni, setakat maggie dan nasi goreng tu bleh lah kot. Buat masa ni aku tak pernah lagi cuba masakan die yang lain selain dari maggie ni je. Bukan senang sebenarnye nak suruh die masak heheh..

Ini lah die 2 bungkus maggie yang menjadi santapan kami malam tadi.. (aku makan skit je k, x leh makan maggie sangat, tak bagus tau!). Maggie ni memang biasa ada kat rumah sebagai stock kalau2 rasa malas nak memasak atau teringin nak makan maggie, tapi bukan selalu ye..

gambar atas.. hubby tengah kusyuk memasak.. sampai aku nk ambil gambar pun die marah.

Ini lah die maggie sup yang hubby masak.. penuh dengan tomatonye.. memang fav die pun. nampak kelakar pun ade heheh.. belasah je lah bi oii.. janji awak kenyang sudah.
Aku dan baby fatin hanya jadi penonton setia masa hubby tengah sibuk di dapur.. (sekali sekala bagi can kat aku untuk berehat dari masak heheheh)
Pe pun, terima kasih lah kat hubby yang sudi nak masak untuk makan malam semalam..memang cedap maggie tu bi. Len kali bleh lah masak nasi goreng plak ye bi.. huhuhu cayang bibi..
p/s: ada2 sapa nak resipi maggie ni?? hahhahaha:))
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi