Posts

Showing posts with the label Masakan

Sandwich...

Image
Salam.. Sarapan ape ye kamu2 hari ini? mesti best kan? aku just pekena sandwich buatan tanganku ini je.. sedap... x caya? cuba tengok ni!
hohoho... big breakfast!! ekekek.. nop, not too big for me, a super duper preggy mummy! memang x cukup ok.. pas makan ni, makan biskut cicah ngan ayak milo panas plak.. baru puas! ;p ok, nak tau ape de dalam sandwich tu? ni ha die.. Chicken toast & chicken salami slice.. best betui ade bende ni kat umah.. di tambah pulak dengan daun salad, cheesedale dan tomato.. wow! sedap banget... jadi lah begini... v v v v v
owh.. yummy! letak sos skit dalam tu.. ahhhh yummylicious.. try lah, kalau berani!! daaaaaaaaaaa.... -chugie-


cooking..cooking..

Image
salam.. Harini ku bercuti.. sambung sampai esok! Makanya dengan kerajinan yang berbasi ni, try ler buat kek pisang bakar plak. Aritu dah try yang kukus, menjadi.. Arini try yang bakar.. tp x berapa nak jd mcm yang aku nak tu lah.. Dia jadi macam bingka pisang plak. Patut lah cara buatannye macam nak buat bingka je.. Tapi, ku bedal jua.. sebab rasa pisang kan.. sedap je!
Jom layan piccas 2 kek yang berbeza cara masakan ni..
see.. kek bakar, dah rupe macam bingka plak dah..
kek ni naik gebu je lepas masak tu.. tapi x berapa lama pastu, die penyek! ekekeke..

yang ni kek pisang kukus..
memang marveles lah!
LULUS!!

ini lah hasil kek pisang yang di kukus tu..


pssst: aku lebih prefer yang di kukus dari di bakar, sebab kukus terjamin tak hangus..
Almaklum, aku tak ade oven cuma ade toaster je..
Tunggu nanti, baru nak beli..

k lah, selamat berkerja pada yang sedang bekerja tu.. daa
-chugie-





Dah macam Jammy Oliver plak! ekekeke..

Image
Salam.. ambik......... tajuk ade letak nama Jammy Oliver lah! Sure mencanak traffic log aku arini ekekekek... Aku memang suka tengok rancangan masakan si Jammy ni tau! nampak simple2 je.. campak2 je.. dah jadi.. basuh pun idak kan? Makanye, semalam dengan rasa penuh terujanya aku telah mencari resipi ala2 jammy oliver. search punye search, tersadung lah aku kat blog masakan mama fami.. owh, sangat bertuah sebab dapat resipi yang amat mudah, dan main campak2 je.. Nama resipi ni, Grilled lemon-Rosemarry Chicken.. dan kawan2nye.. ini lah hasilnye..


Grilled lemon-Rosemarry Chicken..
mash potato & blackpaper-mushroom gravy.. alhamdulillah, percubaan pertama buat menu ni LULUS!!! yang paling penting, hubby makan sehingga bertambah... ekekek:D katanye, lepas ni boleh bukak kedai ye.. ahahahah:)) tak kuasa aku! nak resipi ke? resipi ni ku ambil dari blog Mama Fami's Blog..

Ok meh salin resipinya:

GRILLED LEMON-ROSEMARY CHICKEN
Source : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Adjusted by : Jeni, A…

Lepat pisangku..

Image
Salam... Dua hari lepas tekak ni tiba2 teringin nak makan lepat tau. Time tengah mengidam tu dah petang jugak.. so nak mencari lepat pisang di kala petang hari tu, memanglah bercintanye kan? kalau waktu2 pagi, mungkin jugak lah bleh dapat.. Jadinye dengan penuh semangat dan perasaan nak makan lepat pisang yang berkobar2, macam jalur gemilang tu lah gamaknye. DAH LAH NI 1st TIME AKU BUAT LEPAT..kui kui kui... Aku pun menjalankan misi mencari pisang.. Selamat kat tepi umah ade pokok pisang, tak yah nak susah2 pegi beli kat kedai. kelapa pulak memang sentiasa ada kat pokok, tinggal nak suh orang ambil and mesin je.. Jadinye, lepas je selamat ambil fatin, aku terus kedapur untuk mulakan misiku.. ~pisang dah siap tumbuk dan gaul dengan tepung, ~kelapa muda pun dah siap di mesin.. ~Daun pisang pun dah siap di layur dan di potong2.. Bila semua dah settle, aku pun menunggu dengan penuh semangatnye.. Bukan aku sorang je yang dok tunggu tau, tapi seisi familyku.. bila dah time lepat tu masak, dengan penuh terujan…

Hasil Onde2 ku...

Image
Salam...

Yeay, alhamdulillah.. dapat juga ku buat onde2 ni..
Walaupun rupanya agak pucat, tp tetap dapat pujian SEDAP! ngeh....

Best sangat sebab 1st trial dah jadi..
lepas ni nak try buat lagi...

Jom! jom! tengok hasil buatan tangan chugie...


Onde onde hasil air tangan ku...

Close up sket... Warna agak pucat, sebab aku hanya gunakan jus air pandan semata.. Kononye tak nak ada bahan pengawet lah.. so x nak lah guna pewarna, tapi daun pandan pulak tak berapa nak pekat hijaunye.. Lepas ni kena blen lebih skit daun pandan untuk dapat warna yang cantik! Gula melaka dalamnye tak hancur sangat lah.. agaknye gula melaka tu keras sangat kot kan?? tapi, overall.. kata pencuba-rasa onde2 ku ni, onde2 ku ini sedap!! yeahhhh!! tahniah untuk aku.... eheheh nak resepi? KLIK SINI k lah.. daaaaaa -chugie-

Nak cuba bikin kuih Onde Onde..

Image
pic ehsan dari incek yahoo..

Salam...

Alahai, sedapnye tengok onde2 tu ye..
Semalam dah plan nak cuba buat onde2 tau..
Aku dah siap beli tepung pulut dan ambil resipi dari web lg..
Last2, tepung pulutnye tinggal dalam kereta..
memandangkan hujan agak lebat semalam,
nak keluar ke kereta memang lah sangat malasnya,
walaupun kereta depan umah je.. ngeh..ngeh..ngeh..

Makanya, dengan semangat yang masih berkobar2 nya,
akan aku cuba juga usahakan untuk bikin onde2 sendiri..

dah lama sebenarnya kepingin nak bikin onde2 ni..
nampak macam senang kan?
tapi bagi aku yang baru pertama kali mencuba ni,
rasanya macam susah juga lah..

apa pun, aku akan cuba juga untuk bikin onde2 sendiri...
kalau jadi, nanti aku tayang kat korang ek! :D

k lah... nak g buat keje jap!
selamat berhujung minggu semuaaaaaaaaaaaaa!!!

cheeerrrsss...
-chugie-

Ha.. Siput sedut lah..

Image
Salam.. aha.. saje je nak letak pic makanan ni di di time2 macam ni.... Kasi up sket korang punye nafsu makan heheheh:D Menu makan malam kami aritu.. Layanzzzzzzzz k!

Resipinya di DAPUR CHUGIEye..Mesti ada yang mencari jap lagi ni kan?? ahahahhahaa...cheeerssssss!-chugie-

Sambal TOKOK

Image
Salam...


SAMBAL TOKOK versi aku.. ahahahaha boleh pulak kan?? ei, teman ni asyik ler cerita pasal makan ye.... al maklum.. esok kan dah masuk hujung minggu, makanya harus lah cerita tentang makan aje.. Kali ni nak show off my SAMBAL TOKOK pulak.. ada siapa2 pernah makan sambal yang aku buat ni??? sila tengok pic bawah ni k gambar tak berapa nak clear lah.. ni je yang boleh di ambil..sedap wo makan ngan nasi penas..Nak resipi?? klik2 DAPURCHUGIE k..ok lah... selamat bercuti, selamat hari pekerja esok.. selamat menjengah ke blog dan selamat memandu.. drive berhati2 k..jangan lupa aku..hehehe..;pcheeerssssssssss-chugie-

Hubbyku memasak..

Image
Salam..

Semalam kerana keletihan yang amat, aku tak de lah memasak untuk makan malam kami, lagi pun memang rasa malas nak masak. Mulanya aku plan nak ajak hubby untuk makan di luar je, tapi die pun rasa malas nak keluar dan fatin pula dah lena, jadi aku tanyalah hubby, nak makan apa malam ni, die pun jawab makan maggie je lah. Aku plak ambil kesempatan ni buat permintaan kat hubby untuk suruh die masak maggie tu, selamat die nak masak, agaknye mood die baik kot smlm heheh. Hubby aku ni bukan lah teror sangat bab2 masak ni, setakat maggie dan nasi goreng tu bleh lah kot. Buat masa ni aku tak pernah lagi cuba masakan die yang lain selain dari maggie ni je. Bukan senang sebenarnye nak suruh die masak heheh..

Ini lah die 2 bungkus maggie yang menjadi santapan kami malam tadi.. (aku makan skit je k, x leh makan maggie sangat, tak bagus tau!). Maggie ni memang biasa ada kat rumah sebagai stock kalau2 rasa malas nak memasak atau teringin nak makan maggie, tapi bukan selalu ye..

gambar atas.. …