Posts

Showing posts with the label Makanan

Burger Bakar Abang Burn @ Kota Damansara

Image
Sapa dh pekena berger bakar abg burn ni?? best wo... tgok pic pun dh tangkap leleh air liur.. kalau tengok real lg lh... x terkata. mmg terbaik lah..
dh lama duk perati berger bakar ni.. selalu gak tengok orang pos dlm FB.. mmg telan liur.. tp akhirnya dpt juga mkn..
kami mkn kt branch nye di food court tanjung village di area sunway giza kota damansara.
Not bad.. mmg cpt juga servis dorg.. berger pun mmh terbaik.. dan sedap!
worth it with the price..
mmg rasa nk makan lg lh...
meh layan pic berger tu ye..


yummy!!! 

Makan2 @ Carl's Jr.

Image
Salam..
Rindu kita tak??? eheheh..
Hari Sabtu lepas kerja ku dan incek suami ke One Utama.. Nak shopping baju Fatin dan Fadiah.. Sian dorang, macam dah kekurangan baju, sedangkan baru je shopping raya aritu.. ;p
Jalan punye jalan, terjumpa plak dengan restoran makanan segera ni.. -Carl's Jr-
Nampak macam best je kan.. ape lagi, kami berdua pun langkah kaki ler ke situ... dengan muka toye, n ala2 haku yang punya kedai, dengan slumbernye aku tanya, "bleh tak rekemen which meal yang the best kat sini???" ahahahah... sengal tak haku? :p n budak tu pun rekeman lah this n that meal best kat situ..
after mencuba burger dan cheeze fries dia.. emm bleh lah datang sini lagi next time.. actly die lebih kurang macam burger king je..
tp i like the fries and the roti burger tu.. very soft tau. The fries pun sedap lah.. rangup.. rasa macam makan curly fries McD plak heheheh..
So, i recommended this fast food to all of u.....
jom layan my piccas!
counter... ramai plak orang masuk nk makan kat sini, le…

Pannaz lagi...

Image
Salam..
Nak cerita pasal makan lagi.. masih di tempat yang sama, Pannaz restoran! euwww... aku gila makan kat sini plak dah skang ni.. Sanggup tu redah LDP tol time lunch hour yang sejam tu, semata2 nak ke restoran ni.. Jom layan menu2 kami... Our starter.. -Mushroom soup with garlic butter bread- RM11.90 Our main course.. -Nyonya Fried rice- RM15.90 Besar gila set fried rice die ni tau! makan sampai kenyang perut... -Bilis Fried rice- Yang ni lunch set.. RM10.90 je.. together with drinks.. Cam biasa, aku ambil ice lemonade.. sedap!
-Bread & butter puding with custard sos and a scope of ice cream-RM10.90sedap........ memang layan tau!No tax ok!layannnnnnnnnnnnnnnzzzz-chugie-psst: menu aritu, kami kene RM46.70 sahaja...


Ice Room Kota Damansara

Image
Salam.. Yes! akhirnye dapat juga terjah ICE ROOM ni tau! before ni dengar2 cerita dari kawan blogger je.. and yesterday, aku sendiri terjah ke Ice Room ni! yeay!! happy sokmo.. sebab puas hati dengan food and ice cream die.. marveles tau!
aha.. ni yang bestnye.. kemudahan tuk ibu bapa yang bawak anak makan.. ada playground tau! so, memang kami makan dengan tenangnye.. sebab fatin memang pantang tengok mainan!
Menu nya.. Ada macam2 jenis ais krim, semuanya buat aku teruja nak makan.. tapi aku pertahankan nafsuku itu dulu..
Kita tick order kita kat kertas ni ye.. pastu panggil lah waiter/waitress tu tuk pesanan.

kami pilih meja yang betul2 berdepan ngan GIANT.
ni kat tingkat atas tau!
kat belah bawah cam x best.. :p
tengok tu.. hubby dok sorang2, aku plak g layan fatin main,
sementara tunggu makanan kami sampai.

ni yang hubby order..
Lamb grill (black paper sos)
pssst: hubby kata, tak cukup lah.. sedap sgt kot ekeke.

ni yang aku order..
Noodle soup with fried beancurd..
sedap jugak. di tambah dengan cili api…

Yummy breakfast!!

Image
Salam.. jom! jom! breakfast dengan aku... kamu kat sana, aku kat sini.. with own breakfast! Sekali sekala layan breakfast dengan ini, best juga tau! jom... kita minum dulu!

Biskut kering, Milo 3 in 1 and apple! owh... yummy!!

milo panas... nak cicah biskut dengan milo ni.. aduh, sedap bangat!! any one want it?? please... beli lah sendiri! ekekekek.. daaaaaaaaaaa -chugie-

Doraisamy.. ape yang bestnye?

Salam..

Doraisamy oh doraisamy..
Ada siapa2 yang suka ke doraisamy ni ke?
Orang kate kedai makan ni famous,
famous dengan sup2 nye..

Bukan takat tu je, ramai pulak yang jadikan tempat ni as a tempat lepak2king..
Kalau malam2, memang happening lah kat sini..
Macam2 jenis manusia ade..
Hantu pun ade tau! ekekekek..

Hubby pun suka gak lepak sini pekena supnye..
aku plak, baru 1st time ke situ ahad lepas..
emmmm.. entah ape yang bestnye ek?
aku try makan sup daging + nasi lemak bungkusnye..
Tapi, biasa2 je..
mungkin tak kena dengan tekak aku kot.
Aku pergi pun time petang..
so, x dapat nak tengok ke 'happening' an malam kat area doraisamy tu..

korang pernah ke DORAISAMY ni ke?
Sila bagitahu aku ye!

daaaaaaaaaa..
-chugie-

Nak kepok lekor nipis lah... Spoilt betul!

Salam..
Owh, Ibu ngandung ni dengan tiba2 terasa nak makan kopok lekor yang nipis tu, Makanya, mintak ler tolong akak cleaner ni p beli kan kepok tu.. Owh, dalam hati dah riang gumbira tau.. Menunggu kepok lekor nipis ku yang ku rasakan Yummmy!! Tiba2... Kepok tu tak seperti yang di harapkan.. uwwaaaa... Dah lah, sejuk.. Liat plak tu.. Keras lagi.. Ade bau yang tak menyenang kan plak tu.. Last2, aku sedekah je semua kat akak cleaner tu.. Nampaknye kene p carik lagi lah ni! Adoiyai! Chugie oh chugie..

Makan cucur udang.. sodap!

Image
Salam.. Dah petang baru terasa laparnye.. Pe lagi, cucur udang gak jadi mangsa. Sedap wo...

pic ni ambil dr yahoo search ye.. tu ha, siap ade nama tuan punye gambar.. (MIntak izin ye...) k lah.. daaaaaaaaa -chugie-

Buat kek oren.. percubaan ke 2!

Salam... Owh, bestnye lah hari ni cuti.. Tapi sok dah koje plak! Aduiyai... bosan tul lah! Aku sedang rajin sokmo kat umah ni, makanya haruslah mencuba resepi kek oren MAT GEBU ni... Sebelum ni pernah cuba buat gak, tapi ikut sukatan yg MAT GEBU kasi lah.. KAli ni, buat ikut sukatan 2 kali ganda.. kek yang aku buat ari tu sold out, maybe sebab sikit kot.. yang kali ni plak, buah oren tak berapa nk banyak, aku tambahkan dengan cordial oren. Skang ni Aku sedang tunggu kek oren ku itu masak ni.. bakar guna oven toaster je.. aku tak ade oven khas tuk bakar kek, ntah ape lah rupenye nanti.. Sama2 kita tunggu ye.. Gambar kek tu aku akan update later k.. after the kek is baked! bye.. daaaa -chugie-

Wendy's... owh, my!

Image
salam.. dah nak masuk tengah hari ni, sebab tu lah keluarkan entry makanan.. Owh, ada siapa2 pernah ke Wendy's? aku tak pernah lagi.. Tiap kali ke GIANT Kota damansara, mesti akan terpandang restoran Wendy's ni.. Rasa cam teringin nak try, tp tak try2 jugak..



Tengok gambar burger yang di letakkan di cermin restoran tu, memang buat hati teringin nak cuba tau! best ke? sedap ke? ada siapa2 pernah ke Wendy's sila beritahu aku.. -chugie-

BURGER KING buat aku kecewa!

Image
Salam... surat ni nak di tujukan kepada BURGER KING.. tu pun kalau ada orang2 atau staf2 BURGER KING yang baca entri ni lah.. Dah seminggu lebih aku teringin nak makan BURGER KING tau.. jadi, malam semalam aku dan seluruh ahli keluarga pergilah ke BURGER KING R&R Sg buloh.. Dengan rasa teruja, gembira dan mengidam yang membuak2.. ahli keluarga lain dah duduk bersantaikat meja, dan teruslah aku dan adikku ke kaunter utk memesan makanan.. Bila dah settle dapat makanan, n nak pergi amik sos, tup2 kosong! yang ada cuma tomato sos je! (tu pun rasanye dah kosong kot) mintak lah pada kaunter tu, die boleh plak kata "SOS ABIS LAH KAK!!" eeeeeeeeeeeeeee.. geramnya aku! Boleh ke dorang buat camni? patutnye beritahu lah kami masa beli makanan tu.. ni tak, x inform langsung. jangan kan kata2 MAAF dari dorang sebab tak bg tau, Bagi tau SOS abis kat customer yang datang makan kat situ pun tak! memang stock nak kaut keuntungan betul lah dorang ni tau.. Patutnye sediakan lah stock sos yang mencukupi.…

Cendol...

Image
Salam.. eeemmmmm... dapnye.. nak makan cendol... nak.. nak jugak..!! Dari pagi tadi dah terasa kat tekak ni cendol tu.. emmm.. dapnye kalau dapat! Tapi kat foodcourt sini tak dak orang juai... wallawei.. Nampaknye kena tunggu petang nanti baru p carik!

Gambar cendol ehsan dari Yahooslurp!-chugie-

Juadah rayaku..

Image
Salam.. ok, now nak cerita tentang juadah hari raya ku.. Dimasak sendiri oleh aku dan kakakandaku.. :D
Lumrah hari raya kan, dah semestinye ada nasi impit, rendang dan kuah lodeh.. kuah kacang pun tak ketinggalan k. Rendang daging tu, aku yang buat.. sold out ko! kejap je.. raya pertama tu dah abis licin..
Antara hidangan yang kami buat adalah mee kari.. menu baru juadah raya kami tahun ni. ada juga lemang yang di beli ntah dari siapa... tak sedap langsung! mahal plak tu.. Eh, de bergedil plak?? eheheh.. ini bukan juadah pagi raya ye.. Ini juadah masa raya ke 5.. Aku teringin sangat nak makan soto.. Jadinye, masa mood dan semangat tengah menjana ni, baik lah aku langsaikan soto ku ini.. Siap buat bergedil lagi, sebab hubby selalu sangat minta aku buat bergedil.. NI lah pertama kalinye aku masak bergedil tau.. menjadi plak tu!hehehe
dan inilah hasil soto ku.. dah tengah sedap2 makan soto,
baru teringat nak ambil gambar..
ade ke patut? ekekekek...

k lah.. sekian dulu entry juadah hari raya ku..

daaaaaaaaa…

Info untuk ibu2, kehamilan, berpantang & etc

Salam...

Tadi aku p godek2 web.. nak cari resipi2 berpantang
dan amalan2 berpantang selepas bersalin..

Owh, bukan aku yang sedang berpantang ye,
tapi adik aku yang baru je melahirkan baby nye semalam..
Anak Merdeka tu..

Memandangkan kami dah tak punya ibu,
dan die juga dah tak punya Ibu mertua,
maka, aku lah yang akan menjaganya selama berpantang ni..
dan ada juga bibik yang akan bantu die untuk beberapa minggu ni..

aduh, agak mencabar betul tugas ni tau.
1st time nak jaga orang berpantang ni..
walaupun aku dh pernah rasa saat berpantang, tapi.. lain gak keadaannye..
sebab aku di jaga oleh Mil ku..
sian adik aku..

So, aku dah dapat banyak resipi2 khas untuk berpantang
dan juga info serta tips2 berguna dari satu blog ni..
Kalau korang tak caya, bleh terjah ke laman beliau,
di NUKILAN SOFIE dan klik pada MOTHERHOOD

Cerita tentang Soto & Berbuka di Cafe D'Manggis

Image
Salam.. Yeay...!! dapat buat 1 lg entry untuk hari ni.. semangat! semangat!! heheh.. Ok, semalam kan aku de cite nak g PARAM untuk cari SOTO special dari makcik tu kan.. Dengan rasa penuh semangat, dan doa yang tak henti2.. Alhamdulillah.. dimakbulkan juga hasrat nak makan soto tu.. Dari tengah hari semalam sampai lah nak dekat ke PARAM tu, memang aku berdoa sentiasa.. "Kuatlah semangat nak ke PARAM tu" - sebab tak larat kan.. doa juga " Ada lah hendaknye makcik yang jual soto tu" dan bila nak sampai kat PARAM tu, sure lah keta dah berasak2 kan?? doa lagi " Moga mudah lah aku dapat parkir" dan Alhamdulillah.. sangat2 mudah dapat,sampai je kat parkir tepi jalan, ade kereta keluar.. dan terus aku masuk.. memang x henti2 sebut syukur.. syukur.. Bila dah keluar dari kereta, tercari2 gak makcik tu.. dan juga berharap, dapatlah aku beli soto die.. dan sekali syukur alhamdulillah, makcik tu meniaga kat situ.. Uwwaaa... nak nangis aku tengok makcik tu. Tapi control! huhuhu.. sem…

Rasa nak makan soto...

Image
Salam.. aduhai lah, dah beberapa hari aku rasa teringin sangat nak makan soto.. Mengidam nak makan Soto nasi impit yang jual kat pasar malam paya jaras tu.. Tapi ntah ade ke tak agaknye hari ni ye.. hari ni patutnye pasar malam kat situ.. tapi memandangkan sekarang ni bulan ramadhan, sure lah tempat tu jadi PARAM.. alahai.. mane nak cari makcik yag jual soto tu?? hari ni nak gak lah gagahkan diri p cari soto ni kat PARAM.. harap2 dapat lah makan soto makcik tu..

source by yahoo.. emm.. sedapnye kalau dapat makan soto.. ~x batalkan puasa? kalau setakat mengidam.. heheheh~ daaaaaaaaa -chugie-

Rajinnye aku..

Image
Salam.. Rajinnye aku ni kan?? ahahahah... puji diri sendiri.. x leh tahan tul! Seperti biasa, pas sahur aku dah tak leh nak sambung tido... so kene lah tunggu solat subuh.. pastu buat ler pe yang patut.. try golek2 atas katil, tapi tak gak leh lena.. and at last, aku bukak laptop, godek2 ape yang patut... ha.. dengan penuh bangganye aku join 3 giveaway dan contest! amik ko! nak tengok latest GA yang aku join, p terjah blogku, CHUGIE 'n' CONTEST.. sambil tu, tekan2 gak kat blog DAPUR CHUGIE untuk try menu bawah ni ye.. * * * * * * * * * * * Bihun goreng singapore... atau ade yang panggil bihun putih..

Dapur Chugie menang!!

Image
Salam... Syukur alhamdulillah, hari ni dapat buat 2nd entry.. semangat chugie dah kembalilah.. jaga2 lah korang ye.. supaya tak muntah dengan entry2ku ini.. ok2, ingat tak duluuuuuuuuuu... aku penah war war kan dalam blog ni tentang food review by CATLINA.. dengan rasa gembiranye, aku telah menjadi PEMENANGnye!!! rezeki..rezeki..
Tak sangka DAPUR CHUGIE ku ini mendapat tuah.. bukan lah kerana masakan atau makan2 yang aku posting kan, tapi sebab aku telah terpilih melalui MR RANDOM sebagai yang BERTUAH!! seronok sangat tau!
dan hadiahnya sangat2 lah menariknye... ni ha, yang kat bawah ni.. buku chef wan.. tak sabar nak dapat dari catlina ni!
kepada catlina, terima kasih banyak2 sebab sudi buat food review lucky draw ni. tak rugi join food review awak ni tau! sekian dulu... -chugie-

Rasa nak makan Koay Teow

Salam..

alahai, tak dapat nak bersiaran di pagi hari tadi..
kerja yang banyak,
di samping line kat opis yang tak berapa nak 'clear'
susah betul lah nak berblog sekarang ni..

eh'eh, bukan ni yang nak di ceritakan,
tapi pasal koay teow!
alahai.. tiba2 tekak ni rasa nak makan koay teow lah..
balik ni memang kena g carik gak bahan2 nak buat k.teow goreng!
tak sabarnye nak balik..

meleleh...aduh!
tulun!

k lah, daaaaaaaaa
-chugie-

Mempelam..oh mempelam..

Image
Salam.. Dah petang, baru dapat post entry!! apeda kan? Jom layan mempelam muda ngan sambal kicap cili ni.. sedap wo!! Kebetulan kat umah aku skang ni tengah berbuah mempelam selebat2nya.. (mcm tau2 je tuannye pregnant kan?) Makanya, aku dengan baik hatinye, bawak lah mempelam2 muda ni kat opis.. dan akak cleaner kat opis plak, bawak sambal kicap cili tu.. pergh.. ape lagi, kenduri mempelam lah kami!! heheh:D Jom layan piccas!! (tak banyak, 2 keping pics je!)
sedap wo.. tengok mempelam tu je, dah buat aku kecur liuq! belum di cecah dengan sambal kicap tu..
sambal ni memang marbeles tau! tak caya?? try ler... huahahahahahh:)) Sekian dulu.. entry dari aku! -chugie-