My Lovely Followers

Google+ Followers

Showing posts with label Kronologi kelahiran. Show all posts
Showing posts with label Kronologi kelahiran. Show all posts

Thursday, March 10, 2011

Kronologi Kelahiran Nur fadiah #3

Salam..

bersambung dari entry sebelum ni ye...

Dalam labour room...
Masa dalam bilik tu, aku dengan suami je.. nurse dah keluar.. dorang nak siapkan peralatan untuk proses bersalin.. before tu, doc ada tanye aku samaada nak ambil epidural atau ubat tahan sakit biasa?? dan aku jawab bagi ubat tahan sakit biasa je doc, sebab sy tak nak epidural lagi.. cukup lah sy dapat masa bersalin sulong dulu..
So, aku pun di beri ubat tahan sakit masa kat dalam labour room tu... tapi sakitnye tetap aku rasa tau! ingatkan bila dah dapat ubat tahan sakit tu, ilang lah rasa sakit kan?? tapi tak juga.. makanye, aku pun redha lah dengan rasa sakit tu.. atleast experience kan??
Masa kat dalam bilik tu jam dah 11 lebih, lagi setengah jam je kot nak masuk ke Hari baru, sempat lagi lah aku bergelak ketawa dengan suami, berselang juga dengan rasa kontraksi yang semakin lama semakin lah kuatnye.. tapi kontraksi tu bukan lah bersambung2 tau.. kejap2 je die stop, pastu dia akan sakit balik.. mulanye sakit tu boleh aku tahan, tapi lepas tu.. sakitnye makin menjadi2 pulak.. bukan sikit tau! tapi sangat2 lah kuatnye!
bila kontraksi tu ilang kejap, sakit pun ikut ilang jugak, tu pun ilang kejap je, pastu dia akan datang balik.. owh, sangat lah tak tau macam mana nak di ungkapkan sakitnye tau! Tuhan je yang tau sakitnye camne.. :D
Masa tengah dok baring tu, sambil menahan sakit, nurse bagi tips..
dia suruh mengiring, untuk buat proses baby nak keluar lebih mudah dan bukaan akan jadi lebih luas dan boleh lah baby keluar dengan mudahnye, di samping mengurangkan rasa sakit yang teramat tu.. emm memang berkesan tau.. bukaan aku time tu pun memang dah FULL..
jam 11:45, doc dan nurse dah siap ada dalam labour room, bukaan pun dah mula beroperasi..;p
time untuk meneran pun dah bakal nak bermula.. doc tanya aku, samaada dah mula rasa nak membuang tak?? aku kata belum lagi.. tapi dah rasa sakit yang amat dh ni doc!
Doc pulak asyiklah tengok2 jam.. dan aku pun ikut turut tengok jam.. dah nak cecah ke jam 12mlm, aku pun dah tak tahan rasa nak mengeluarkan sesuatu.. lalu doc pun suruh lah aku mula meneran.. teran yang pertama tak berhasil.. aku cuba lagi teran yang kedua.. tapi tak berhasil juga.. try lagi yang ketiga.. sampai doc kate, "saya dah nampak kepala baby awak dah tau" owh.. time ni, aku rasa sangat2 teruja tau.. + sedih dan syahdu..tapi teran aku kali ketiga tak juga berhasil..
Doc, nurse dan suami memang bagi support yang sangat2 kuat pada aku untuk try teran yang ke4, kepala baby dah nampak sikit.. time ni suami pun dah mula rasa excited.. dia suruh aku push sekuat hati, dan dengan tenaga yang mula dah nak abis ni, aku pun teran lah dengan sekuat2 nye... rasa syahdu dan sangat2 sedih tau time ni, dalam kepala dah tak tau pikir ape dah.. yg aku pikir, aku kene kuarkan gak baby ni time tu jugak.. di samping doc cuba bantu gunakan vacume untuk tarik kepala baby keluar..
Dengan izin allah, dan tenaga aku yang berbaki tu, aku teran sekuat2nye..
Jam 12:37a.m 15/2/2011bersamaan hari Maulidur rasul, keluarlah Nur Fadiah Adelia...
sangat2 lega bila baby dah keluar time tu tau... dan tak tau lah camne aku nak gambarkan perasaan bila dapat keluarkan baby dengan cara normal.. doc siap tunjuk baby pada aku lagi..
dan lepas je baby keluar, aku terus pengsan.. tak sedar ape dah!
Sedar2 je, aku dah ada kat dalam wad.. dan semuanye dah settle.. perut aku pun dah kempis..
agaknye baby fadiah memang nak keluar time Maulud Nabi kan??
sebab tu lah die tunggu jam 12malam baru bagi umminye ni teran ekekekek:
Syukur alhamdulillah, aku dapat melahirkan baby kedua ni dengan cara normal, dan pengalaman ni memang sangat2 lain dari pengalaman pertama aku.. sebab doa dan niat aku untuk bersalin secara normal di makbulkan..
di tambah doa2 suami, keluarga dan kawan2 yang sentiasa mendoakan keselamatan aku dan baby juga.. rasa terharu dan gembira yang tak dapat aku ungkapkan..
emm nanti aku ceritakan perasaan selepas bersalin tu ye.. insyaallah..
k lah.. dh abis pun part bersalin..alhamdulillah..
daaaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, March 9, 2011

Kronologi kelahiran Nur Fadiah #2

salam..
Bersambung lagi kita ye..
Selamat lah baby and fatin dah tido, bleh lah cerita lagi..
hope dapat habis dalam part ni lah!

....Dalam Jam 9++malam camtu, Doc ratna datang dan pecahkan air ketuban,
Dia kata nanti sure aku akan rasa sakit sebab air dah di pecahkan..
makanye aku pun tunggu lah rasa sakit yang doc kata tu,
Tapi, kuasa tuhan kan.. memang aku tak rasa sakit apa pun.. cuma aku masih rasa baby mengeras dan menguncup je dalam perut tu..
dalam hati dah tentulah gundah gulanakan?? sebab rasa sakit tu masih tak ada jugak!
lagipun dalam kepala otak ni dah pikir macam2.. yelah, dari tadi tak de rasa sakit nak bersalin macam yang aku kene dulu dan seperti yang kawan2 ceritakan tu.. di campur pulak rasa risau kalau2 apa2 jadi kat baby, mana tau tak gerak ke ape ke kan? dan dah tentulah, doa dalam hati ni tak pernah berhenti supaya tak de perkara2 buruk berlaku.. dan doa semoga aku dapat bersalin normal tu pun tak pernah henti2 tau! memang nak sangat2 bersalin normal, tak nak dah kena operate2 ni..
Dalam menunggu2 sakit kat dalam wad tu, sempat lagi lah aku ber'sms' dengan kawan2 rapat aku, rasa ilang lah jugak gundah gulana kat hati tu bila kawan2 bagi support, selain support dari incek suamiku.. :D
dah pecah ketuban tu.. dalam jam 10 lebih baru aku mula rasa sakit skit... rasa mengeras dan menguncup tadi jadi lebih kerap dan agak sakit, tapi tak ade lah rasa sakit yang melampau lagi tau... nurse pun dah mula cek2 kekerapan perut aku.. dan dia beritahu yang kontraksi dah mula kerap.. nurse pun tanya aku, sama ada dah mula rasa sakit kuat ke? atau ada tak rasa cam nak membuang?? aku pulak jawab, tak ada lagi.. cuma ada rasa sakit je.. tp nak membuang tu tak ada lagi.. ekekek:D cam lawak je kan soalan tu??
tunggu punya tunggu, seluk punya seluk, bukaan dah cecah ke 8cm.. time tu dah pun jam 11malam.. makanye, doc pun arahkan nurse untuk bawa aku ke labour room, sebab proses seterusnye bakal berlaku.. aha... tapi sebenarnye time ni aku rasa cam orang blur2 je tau!
nervous pun ada sebab aku bakal merasai sekali lagi sakit bersalin yang TERAMAT tu..
dan masa ni, aku dah mula baca ayat2 yang patut aku baca.. terutama ayat ( La ila ha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolomin) ni.. memang tak lekang tau ayat ni dan kalimah allah dari mulut aku, start dari aku rasa sakit sikit2.. sampai lah aku rasa sakit sekuat2 dan teramat2nye..
makanya, bertolak lah aku ke dalam labour room dengan di temani suami tercinta...
bersambung lagi ye..
dah nak makan tengah hari ni..
kang petang2 kang aku try cerita part dalam labour room pulak..
suspen tau!
penat ko menaip ni!
daaaaaaaaaaaa..
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Kronologi Saat melahirkan Nur Fadiah #1

Salam...

Ok, seperti yang aku beritahu aritu, aku nak cerita tentang saat melahirkan Diah..
Hari ni aku rasa cam ade masa terluang skit,
so boleh lah aku mulakan cerita hari ni skit2 kan??

Pada 14/2/2011 tu, seperti biasa aku ada rutin pemeriksaan kehamilan..
Maklumlah, dah hujung2 kan.. kena lah pergi buat pemeriksaan on time.
ikut hati nak datang buat cek up masa hari sabtu (19/2/2011) je..macam rutin2 biasa aku.
tapi entah kenapa, hati rasa cam nak follow appoinment date yang doc bagi tu..
makanya, aku hubby and fatin pun ke PMC untuk check up.
Mujur lah time tu hubby dah sihat dari demamnya, kalau tidak.. tak tau lah nak kata apa.
Berbalik pada time cek up tu, aku ke klinik pada jam 3 ptg,
masa tu memang ramai juga yang datang buat check up, so terpaksa lah menunggu..
dah jam 4ptg++, baru lah turn aku masuk jumpa Doc Ratna..
Seperti yang aku beritahu pada entry sebelum2 ni,
Doc ratna akan buat selukan, means dia nak cek bukaan rahim aku..
time doc cek tu, rupa2nya bukaan dah ada.. 4cm lagi!
terkejut beruk gak aku dibuatnye time tu tau...
mana taknye, sakit pun tak rasa lagi.. tup tup dah de bukaan sebanyak 4cm..
Memandangkan bukaan dah 4cm, makanya doc pun suggest aku supaya admit je,
Lagipun dia risau kalau2 bukaan aku akan bertambah lagi..
base on previous experience masa bersalinkan fatin dulu, bukaan aku memang sangat2 cepat.
Makanya, admit lah aku petang tu di PMC..
dengan segala persiapan yang tak lengkap, aku masuk dalam wad..
dah admit tu, hubby balik rumah untuk ambil barang2 yang aku dah packing,
dan hantar fatin ke rumah MILku..
Aku pulak, nurse dah masukkan air.. rasanya air tu untuk buat aku rasa contraction kot..
Dalam pada tu, aku pun kena buat CTG juga.. untuk tengok perkembangan jantung baby.
dari sejam ke sejam nurse datang jumpa aku dan tanya ada rasa sakit ke tidak,
tapi aku memang tak rasa sakit..cuma rasa baby mengeras je dalam perut tu..
itu pun rasa cam biasa je.. memang tak ada rasa sakit langsung.
Lepas Maghrib, Doc ratna datang untuk cek lagi bukaan..
dan sebelum tu dia tanya lagi, samada aku dah mula rasa sakit atau tak,
tapi malangnye, aku tetap tak rasa apa2 kesakitan selain dari rasa baby mengeras..
doc Ratna siap buat muka pelik lagi tengok aku.. aku pulak, lagilah rasa pelik..
then dia pun seluk bukaan aku lagi.. dan kali ni dah buka 5 1/2cm.
emm lagi lah aku rasa pelik kan, sebab tak sakit, tapi bukaan dah bertambah..
So, doc pun suruh tunggu lagi..mana tau kalau2 aku akan rasa sakit lepas ni,
sebab air yang di masukkan tu dah di cepatkan kelajuannya..
alamak.. kena sambung next entry lah..
baby dah panggil umminye ni..
daaaaaaaaaaaaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi