Posts

Showing posts with the label Kronologi kelahiran

Kronologi Kelahiran Nur fadiah #3

Salam..

bersambung dari entry sebelum ni ye...

Dalam labour room... Masa dalam bilik tu, aku dengan suami je.. nurse dah keluar.. dorang nak siapkan peralatan untuk proses bersalin.. before tu, doc ada tanye aku samaada nak ambil epidural atau ubat tahan sakit biasa?? dan aku jawab bagi ubat tahan sakit biasa je doc, sebab sy tak nak epidural lagi.. cukup lah sy dapat masa bersalin sulong dulu.. So, aku pun di beri ubat tahan sakit masa kat dalam labour room tu... tapi sakitnye tetap aku rasa tau! ingatkan bila dah dapat ubat tahan sakit tu, ilang lah rasa sakit kan?? tapi tak juga.. makanye, aku pun redha lah dengan rasa sakit tu.. atleast experience kan?? Masa kat dalam bilik tu jam dah 11 lebih, lagi setengah jam je kot nak masuk ke Hari baru, sempat lagi lah aku bergelak ketawa dengan suami, berselang juga dengan rasa kontraksi yang semakin lama semakin lah kuatnye.. tapi kontraksi tu bukan lah bersambung2 tau.. kejap2 je die stop, pastu dia akan sakit balik.. mulanye sakit tu boleh ak…

Kronologi kelahiran Nur Fadiah #2

salam..
Bersambung lagi kita ye..
Selamat lah baby and fatin dah tido, bleh lah cerita lagi..
hope dapat habis dalam part ni lah!

....Dalam Jam 9++malam camtu, Doc ratna datang dan pecahkan air ketuban, Dia kata nanti sure aku akan rasa sakit sebab air dah di pecahkan.. makanye aku pun tunggu lah rasa sakit yang doc kata tu, Tapi, kuasa tuhan kan.. memang aku tak rasa sakit apa pun.. cuma aku masih rasa baby mengeras dan menguncup je dalam perut tu.. dalam hati dah tentulah gundah gulanakan?? sebab rasa sakit tu masih tak ada jugak! lagipun dalam kepala otak ni dah pikir macam2.. yelah, dari tadi tak de rasa sakit nak bersalin macam yang aku kene dulu dan seperti yang kawan2 ceritakan tu.. di campur pulak rasa risau kalau2 apa2 jadi kat baby, mana tau tak gerak ke ape ke kan? dan dah tentulah, doa dalam hati ni tak pernah berhenti supaya tak de perkara2 buruk berlaku.. dan doa semoga aku dapat bersalin normal tu pun tak pernah henti2 tau! memang nak sangat2 bersalin normal, tak nak dah kena o…

Kronologi Saat melahirkan Nur Fadiah #1

Salam...

Ok, seperti yang aku beritahu aritu, aku nak cerita tentang saat melahirkan Diah..
Hari ni aku rasa cam ade masa terluang skit,
so boleh lah aku mulakan cerita hari ni skit2 kan??

Pada 14/2/2011 tu, seperti biasa aku ada rutin pemeriksaan kehamilan.. Maklumlah, dah hujung2 kan.. kena lah pergi buat pemeriksaan on time. ikut hati nak datang buat cek up masa hari sabtu (19/2/2011) je..macam rutin2 biasa aku. tapi entah kenapa, hati rasa cam nak follow appoinment date yang doc bagi tu.. makanya, aku hubby and fatin pun ke PMC untuk check up. Mujur lah time tu hubby dah sihat dari demamnya, kalau tidak.. tak tau lah nak kata apa. Berbalik pada time cek up tu, aku ke klinik pada jam 3 ptg, masa tu memang ramai juga yang datang buat check up, so terpaksa lah menunggu.. dah jam 4ptg++, baru lah turn aku masuk jumpa Doc Ratna.. Seperti yang aku beritahu pada entry sebelum2 ni, Doc ratna akan buat selukan, means dia nak cek bukaan rahim aku.. time doc cek tu, rupa2nya bukaan dah ada.. 4cm lagi! terk…