Posts

Showing posts with the label Kejadian

Tsunami di Jepun

Salam..

Dah beberapa hari ni, aku memang dok tercongok je depan tv tunggu berita selanjutnya tentang Tsunami kat jepun nun..

Kesian sangat2 pada orang2 kat sana.. dengar nya sekarang ni angka yang terkorban dah lebih dari 10,000 orang kan??
nauzubillah... maha besar allah..
Dengan sekelip mata je negara yang aman dan cantik tu di landa Bah yang sangat dasyat ni..

Hari ni dah masuk hari yang ke-4, bencana tu berlaku..
dan hari ni juga masih lagi dengar berita yang Bah tu berlaku lagi di bahagian lain..
Ya allah.. tak tahu lah macam mana keadaannya kalau kita berada di tempat orang2 yang di landa musibbah tu..

Bila aku tengok je berita2 yang terpampang kat tv dan akhbar tentang musibbah ni,
hati terus rasa sangat2 sedih.. sangat2 hiba..
bila tengok air laut memuntahkan isi nya.. abis semua apa je yang ada kat atas daratan.
dengan manusia ilang arah.. dengan harta benda musnah.. dengan segalanya jadi sangat kelam kabut..

Rasa macam tengok kiamat kecil plak!
astaghfirullahalazim.. tak terucap dek kata…

Ngeri betul tengok keadaan ni..

Image
Salam..

Ni kejadian yang berlaku minggu lepas.
Masa balik dari kerja ke rumah..
Selamat time tu hubby jemput.
Kalau tidak, cuak gak ler!

Dari jauh dah nampak awan gelap..
Memang nak hujan time ni, tapi keadaan tu buat aku rasa betul2 cuak dan takut..

Sebab hanya sebahagian je yang gelap kat langit tu, sebahagian lagi masih terang..
Gelap bukan sikit2 tau.. tp gelap gulita, sampai dh tak nampak ape yang ade kat depan nun.




Gambar atas ni, dah dekat kat tempat tu..
Hujan pun dah mula nak turun.

Yang ni masih lagi terang benderang..


Langit dah mula nak gelap..


ha.. ni lah yang aku maksudkan tu..

Gelap gelita kat area depan tu..

sedangkan kat tpt yg aku lalu tu masih terang.


see..seram ko!

Patutnye kalau dr jalan time aku snap pic ni, aku still bleh nampak pokok2, dan rumah2 kat depan tu.

Tapi di sebabkan kat kawasan depan tu dah gelap, satu hapa pun dah tak leh nampak..



Rasa macam langit tu dah tampung sejumlah air hujan yang sangat banyak!



Nauzubillah..



-chugie-

Kejadian sabtu lalu yang mencemaskan!

Salam...

Alhamdulillah, aku masih lagi boleh bernafas..
Syukur yang amat2...

Kejadian yang berlaku sabtu lepas, memang buat aku rasa fobia..
Kejadian tu berlaku di highway NKVE menuju ke Selatan..
Kebetulan masa kejadian tu hujan memang lebat sangat.
Masa tu aku on the way balik ke rumah PIL di damansara,
Baru balik dari mengecat rumah kami yang nak di sewakan tu..
aku dan hubby naik berasingan kereta,
Masa tu aku bersama adik ipar dan kawannya..

Seperti biasa, bila dah hujan lebat, aku memang tak akan pandu laju..
dan kebetulan masa kejadian tu aku berada di lane yang paling kanan sekali dan sedang menuruni laluan berbukit..
mungkin keadaan jalan yang dipenuhi air di sebabkan hujan yang lebat tu,
tiba2 kereta aku macam di tolak ketepi, sedangkan tangan aku langsung tak membelokkan stering,
Memang dah nyaris2 nak menghentam ke bahagian penghadang jalan kat tengah2 tu..
Bila dah sedar kereta mcm dah di tolak, aku pun cuba membalas steering, tp tak boleh jugak..
Try juga break, tapi x berhasil jugak..
b…