Posts

Showing posts with the label Fadiah

Fadiah dah 2tahun...!!

Image
Salam...  Syukur Alhamdulillah... now fadiah dah pun genap 2tahun..  smlm saya pos di wall fb untuk raikan birthday fadia.. ramai yg komen..buat sy rasa happy dgn komen2 serta doa2 dari sahabat..
Syukur Alhamdulillah, misi BF kan Fadiah juga telah selesai... part ni, sy akn cerita dlm entry yg lain ye..
tiada kata2 yg dpt di gambarkn bila ank membesar dgn sihat dan ceria.. ummi doakan fadiah n kakak fatin sentiasa berada dlm lindunganNYA.. 
ni lah pengarang jantung hati ummi sampai akhir hayat.. luv both of u..

Update tentang Fatin dan Fadiah..

Image
Salam..

update
a
pic
of
my
lil
princess..

Anugerah Terindah...


Fadiah at her 6 month's old..
now dah pandai golek2 sana sini..
dah mula angkat badan macam nk merangkak..
dah mula kuarkan kan perkataan 'vah! vah!' Bah.. dah,,'
suka senyum dan ketawa..
n sangat lasak ok!


Fatin Adlina at her 2 year 3 month old..
sangat2 lah petah nye..
kadang2 bercakap mengalahkan org besar lah pulak..
ada satu hari tu, adik die nangis2..
aku minta die tengokkan kejap adiknye..
die boleh ckp " jangan nangis lah.. nak kene pukul ke? "
aduiyai.. garang sungguh anakku sorang ni..


Fatin dh boleh hafal ABC.. dah pandai baca doa makan..

dah pandai hafal lagu2 kat radio, espc lagu TOBAT dari wali band tu..
tiap2 hari sure akan nyanyi lagu tu..
"ingat mati.. ingat sakit... ingat lah.. bla bla bla..."
penat dengar die dok nyanyi lagu ni tiap2 hari..


Apa pun.. mereka adalah penghibur ku..
mereka adalah penyeri ku..
mereka juga adalah nyawaku..
ummi cayang kamu berdua..
mmmuuuah!


-chugie

24 Ramadhan - Cerita ttg Iftar diluar dan bersahur.

Salam..

Alhamdulillah, dah masuk 24 Ramadhan..
Syukur.. sampai ke masa ni, masih lagi bertahan..

Terima kasih kawan2 yang menyokong dan mengucapkan selamat buat aku..
Best betul dapat kawan2 mcm korang ni..

Mudah2han doa2 kalian di makbulkan amin..

Cerita tentang Iftarku..
Selama 24 hari berpuasa,
dapat lah 3 kali aku berbuka di luar..
1st masa berbuka dengan ahli keluargaku..
dan 2 kali berbuka dengan rakan2 hubby..
Tapi malangnye, tiada piccas nak di abadikan dalam blog ni sebagai tanda ingatan berpuasa tahun ni :D
xpe lah.. len kali bleh snap2 lagi kot..
cuma terkilan gak ler, sebab tempat kami beriftar tu best!
1 di Cafe D'manggis, 1 lagi di Borak borak cafe dan 1 lagi di Laman Bambu..
Di laman bambu lah paling miss sekali..
sebab on that time, ada Dafi tau!
rugi betul..
mmg hajat nak bergambar bagai dengan dia, tapi dek pe'el anak2 yang tak dapat di control,
makanya hajat tu di abaikan je lah..
mujur dapat makan dengan best nye kat sana..
kalau tak, rugi jugak ler RM49 se…

Susu ummi sedap.. terbaik!!

Image
As'salam..

Owh.. cedapnye susu ummi saya ni tau.. :D

Alhamdulillah, umur 4 bulan Fadiah dah pandai pegang botol sendiri.. berdikari sunnguh anakku ini tau..

Dah lama nak tepek pic fadiah tengah hold the bottle with ummi's milk.. baru lah hari ni tercapai niat tu..

Alhamdulillah, she is very easy to handle.. walaupun ada kalanye buat ummi heart attack gak, sebab suka menjerit sampai 'berdesingggggg' telinga ;p.. tp sangat senang nak jaga ini budak tau..



Sejak dah pandai pegang botol sendiri ni, ringan skit beban ummi ekekeke..

e'eh.. sempat lagi jeling camera ye laling ummi ni... ;p
nice... syukur.. alhamdulillah, masih di beri peluang untuk menyusukan Fadiah.
Tiap masa, tiap solat.. tak lupa doa, moga susu ummi jadi susu no 1 pada Fadiah..


pssst: to my sifuuuuuuuuu (Mek rose) time kasih sbb sudi bg nasihat berguna tentang SI ye, cayang kamoooo:D






Kemana lah ku menghilang kan??

Image
Salam ceria semua...

Kemana lah ku menghilang dan menyepikan??

Terima kasih lah pada kawan2 yang sudi bertandang ke teratak ku ini.. dan tak lupa juga kepada yang sudi tanya kemana lah si puan chugie ni menghilang kan??

ye.. ku masih ada di sini..
sihat, ceria, syukur alhamdulillah..
anak2 pun sihat.. cuma fatin je baru baik dari cirit birit and muntah2 hari tu, sampai kena tahan kat wad..
now, dia dah back to normal..

sebenarnya ku sangat lah bz.. bz dengan hal2 kehidupan..
bz dengan hal bizniz..
bz dengan hal kerja..
bz juga dengan hal anak2..

rasa macam dah tak cukup kaki tangan dah nk..
penat... sangat2 penat..

rasa nak dapatkan rest yang panjang lah..

ok lah, untuk tatapan korang, sahabat2 blog ku sekalian..

jom jamu mata tengok my puteris...:D


Fatin @ 2 Years old
&
Fadiah @ 4 Month old..

mmmmuuuuahhhh untuk korang!!

-chugie-

Fadiah dah mula nak meniarap lah!

Image
Salam..
yeay!! dah 3 bulan setengah...


Fadiah dah mula nak meniarap..
pantang kita lepaskan kat die kat atas katil, sure die akan cuba meniring dan meniarap..

tengok tu, fadiah mengiring dan sedang berusaha untuk meniarap..
sambil menangis lagi..
selagi tak lepas, selagi tu lah die akan menangis..



dan akhirnye, die berjaya meniarap separuh je.. ekekekek..
caya lah anak ummi!
pasni mencuba lagi k!

-chugie-

Hasil susu ku - pam time lunch!

Image
Salam..

eh.. sempat gak nak berentry ni..;p
ok, dah lama nak entry kan perihal mengepam susu time kerja..
so arini nak show skit susu2 ku itu..

untuk 15 minit pam, ini lah hasilnye..

gembira betul bila tengok susu yang penuh sebotol ni.
bertambah semangat lagi nak mengepam tau!

biasanye aku ambil 15-20 minit untuk mengepam susu pada waktu makan tengah hari,
so yang selebihnye, aku kena makan rehat dan solat..

biasanya aku mengepam sekali je kat opis, balik rumah baru aku pam lagi..

pam tanpa makan pun tak guna jugakan?
tak berkhasiat lah susu2 ku itu nanti..

pernah sekali pam tu, aku dapat 2botol (5oz) penuh susu..
memang gembira betul..
dan2 tu juga, doa dalam hati moga baby fadiah akan minum susu dengan mudah dan banyak..


psst: moga susu ku sentiasa ada untuk anakku.. amin...

-chugie-




Punca Fadiah Meragam aritu..

Salam..

owh, bz nye daku ni kan..
dah lama tak jengah n ziarah kawan2 seangkatan..

kawan2 ku yang sedang pregnant, dah selamat bersalin kah kalian??
aduh.. x sempat nak jalan terjah ke rumah Kak gorges and Nafiraa yang tengah sarat tu..
nanti bila free aku dtg lawat umah maya kamu ye..
dah tak tau ape cerita kawan2 blog yg lain juga..

owh ye, tentang Fadiah yang melalak meraung bagai ari tu,
sudah pun ku tahu puncanye..
YEM..
yes, ni semuanye di sebabkan YEM yang aku makan hari sebelumnye..
Yem tu keladi ye kawan2..
makanye.. bila kita ibu yang menyusu anak makan makanan yang berangin,
maka, susu yang di salurkan pada anak juga akan berangin.. (itu logik aku sendiri ok.)

Sebabnye, 2 3 hari jugak si anakanda ku sorang ni meragam..
perut kembun rupenye.. angin banyak
Yang buat aku perasan, bila die dah melalak2 tu, aku akan sapu minyak..
dan nampak die lega lepastu, tapi kejap je lah..
dia akan menangis meraung dulu, pastu baru die nak menyusu..

Sian Fadiah..
ni semua salah ummi yang x berpantang makan..
se…

Fadiah Meragam.. Di TEGUR ke??

Salam..

Petang semalam, Fadiah tiba2 meragam..
bukan sikit2 tau, tapi sangat2 banyaknye..
Menangis, menjerit2, melalak... sampai x keluar suara.

petang tu, sampai je kat umah pengasuh untuk jemput anak2andaku tu,
dari luar aku dah dengar suara Fadiah melalak2..
terkejut gak aku di buatnye.
biasanya tak de pun dengar die melalak camtu..
tapi hari ni sangat luar biasa..

aku dukung die, baru lah die senyap..
pastu masuk dalam kereta, die bantai menangis sakan dengan tiba2..
terkejut lagi aku di buatnye..
try pujuk n bawak dukung keluar dari kereta,
tapi still x reda..
dah beberapa minit tu, baru die senyap n senyum2..

Bila aku nak start drive je,
suddently die menjerit melolong..
ngeri plak aku tengok, dah lah tengah drive..
terpaksa lah sebelah tangan pegang steering, sebelah lagi pegang dia..
aduhai lah anak..

Sampai umah je, die continue jerit2 balik..
aku bg susu pun tak jalan gak..
last2 aku buka seluar n pampers,
kemudian sapu minyak angin, nampak mcm lega skit..
tapi lepas tu dia continue balik melalak..

Fadiah @ 3 Bulan

Image
Salam..

Yeyzzzz... alhamdulillah,
pejam celik, pejam celik...
now Fadiah dah 3 bulan..

and my mission to susukan dia dengan susu badan, also dah cecah 3 bulan..

Jom tengok wajah Fadiah di usia 3 bulannye..


Pandai betul pandang camera bila ummi say 'senyum'...

Suka tengok senyuman Fadiah.. comei je! :p
Sekarang berat Fadiah dah cecah 5.9Kg..
Walaupun skang ni dia tengah demam+Batuk+Selsema..
Tapi ummi tetap bersyukur yang Fadiah still nak breastfeed..
Cuma dia sangat2 kuat tidur, maybe di sebabkan ubat2tan yang dah masuk dalam badan dia kot..

Hope Fadiah akan cepat sembuh.. dah seminggu lebih dia batuk dan selsema ni..
risau lah pulak.. lelebih lagi bila die batuk and muntah dengan teruknya..
kesian sangat tengok dia..

psst: same to kakak fatin juga... sedang demam+batuk+ selsema..
doakan kedua2 anakandaku ni cepat sembuh ye..

daaaaaaaa
-chugie-





Selamat Hari lahir Fatin cayang!!

Image
Salam,



Hari yang semakin bz buat ummi,
Ummi hanya sempat buat express entry je..
tak de bebel2 macam setahun yang lepas..



Ummi nak wish selamat hari lahir yang ke 2 tahun,
untuk anak ummi yang sangat2 ummi sayang..
yang sangat2 buat ummi naik angin..
yang sangat2 menguji kesabaran ummi..

Tapi walau macam mana banyak pun pe'el yg kamu buat,
ummi sangat2 sayang kamu..
ummi sangat2 cintakan kamu..
walaupun ummi selalu marah kamu.
Sebab kamu anak ummi..

Semoga kamu sentiasa bahagia..
sihat selalu.. jangan buat pe'el yang teruk2 ye..

Selamat Hari Lahir cayang ummi..
Selamat Hari Lahir Nur Fatin Adlina..





Gambar terkini fatin dan fadiah..
Baru snap petang semalam..
perangai2 dua budak kecik ni ok semalam,
tu yang ummi dapat snap pic dorang ni!

Fadiah at 2 month old

Salam..

alahai, sibuk sesangat lah kawe skang ni..
nak berblogging memang lah limited nye..
sedih betul bila tengok blog yang dah suram muram..
tak de new entry pun..
tension ni!

ok lah, just an express and short update about Fadiah at her 2 month old.
Last weekend ambil injection untuk 2 bulannye..
Tapi kami jumpa dengan Doc lain, Doc Tan cuti ke oversea..x best betul lah!
Kali ni paed bagi injection 3 serangkai.. harga untuk injection and charges (rm165)
Alhamdulillah, masa kena inject tu Fadiah tak menangis langsung,
dia just buat muka pelik bila kena inject tu,
agaknye dia ralik tengok umminye ni main2 sambil buat muka huduh masa nak di inject tu,
sampai jarum cucuk peha dia pun dia tak perasan.

Skang ni berat Fadiah dah cecah ke 5.6kg... last month 4.9.
alhamdulillah, semakin berat dan semangat anakandaku sorang ni.
Tinggi Fadiah, kami tak sempat nak suruh paed tu ukur..
biasanye, kalau dengan Doc Tan,dia sendiri yang akan buat semua tu,
dan memang akan bagi penerangan yang terperinci.

emmm, so far…

Tidur time....

Image
Salam..
Mereka berdua ni dah selamat tidur dengan lena dan jayanya..
baru lah umminye dapat bertenet dengan tenang..

macam2 ragam betul anak2ku ini.. terutama si kakak.
bikin ummi fening tau kaka ni! mengalahkan si adik pulak.

jpm layan pics depa beradu..
kakak fatin lah yang paling susah nak di tidurkan,
tapi bila dah tidur, memang lena tak ingat dunia.. ribut taufan pun dia tak sedar dah.
si adik fadiah pulak, kalau nak tido kena by step.. almaklum, baby lagi kan?
mula2 tidur2 ayam je..
penat lah ummi bedung dia, sempat tidur sejam je, pastu dia pusing kanan kiri..
akhirnya, ummi buka bedung, la ni dia dah lena tidur di ulit mimpi tanpa bedungan..
budak yang dah semakin tombam.. geram di buatnye tau!
see, betapa lenanya dia bila bedungan tu dah bukak..
baby skang ni memang dah tak nak di bedung agaknye kan???

tu je... daaaaaaa
-chugie-

Dah mula buat perangai..

Salam..

mentang2 lah hari berpantang dah nak sampai penghujungnya,
dak kecik ni mula buat perangai lah pulak..
kalau dulu, siang malam senang je nak tidurkan dia,
bagi susu kenyang2, tepuk2 dan dodoi2.. sure akan tidur.
La ni, buat pe'el plak dia..
Siang bukan main senang nak lena..
bila dah malam, mula lah dia buat perangai...

tepuk2, dodoi2.. dukung2, dia akan tidur..
tapi bila letak je kat atas katil,
die boleh buka balik mata dan merengek...
buat lah banyak kali mana pun dodoi, tepuk and dukung tu,
bila letak balik kat atas katil, sure die buka mata..

Aduihai anak..
mencabar ni..
Ni baru bab si adik,
belum lagi bab si kakak..
yang makin buat perangai..
menjadi2 plak tu perangainye..
ummi sampai terpaksa gunakan KEKERASAN,
sampai kena pegang rotan, supaya pe'el dia tak menjadi2..

Agaknye, ni semua penangan di manja berlebihan dengan orang kat sini..
naik minyak dah si kakak ni tau,
siaplah bila balik umah nanti ye...
ummi tak kasi can punye!

sabar je lah aku!
-chugie-

Check up Fadiah sebulan..

Salam..

Dah beberapa hari tak jengah blog..
Bz dari hari jumaat sampai lah isnin..

Ok, nak update perihal fadiah,
Jumaat lepas bawa Fadiah check up sebulan,
Patutnya bawa dia ke PMC, tempat fadiah lahir..
Tapi, memandangkan kami dah biasa bawa fatin ke Klinik Pakar Kanak2,
jadi kami ambil keputusan untuk bawa Fadiah kesana juga..

Cuma hari yang kami datang tu, Dr Tan yang biasa kami jumpa tak de pulak..
terpaksa lah jumpa doc lain je..
x best.. sebab Dr Tan kalau buat check up, sure akan check semua..
dia akan check tinggi, berat, dan lain2 yang sepatutnya..
tapi Doc ganti ni, just bagi injection HEP B ke-2 je..
emm makanya, tak dapat lah kami tahu berapa tinggi Fadiah sekarang ni.

Ok, Berat Fadiah sekarang dah 4.9kg.. kurang 100g je nak cecah 5kg.
tp apa pun ok lah tu kan..
dari 3.3kg masa lahir, now dia dah naik ke 4.9kg.
patutlah tengok dia skang ni dah semakin tembam dan lebor.. :D

owh ye, patutnye minggu lepas aku balik kerumah sendiri,
tapi atas sebab2 yang tak dapat di elakkan,
terpaksalah kami te…

Fadiah dah sebulan..

Image
Salam.. Alhamdulillah, hari ni 15/3/2011, genap umur Fadiah sebulan.. Kejap je masa berlalu kan? pejam celik, pejam celik.. dah sebulan pun umur anakandaku ni. Dan dah sebulan juga lah ummi berpantang.. Tinggal 2 minggu lagi nak berpantang, dan tinggal sebulan lagi untuk aku bercuti.. Yeayyy!!! Jom tengok wajah Diah sebulan!!
sedang termenung..
pastu dia pejam mata..

ha.. bukan senang nak snap wajah Diah dengan mata yang terbuka ni tau! Happy a month Diah!! -chugie-

susah betul nak 'burp' kan Diah..

salam..

Tau ke ape tu 'burp' kan baby??
'burp' tu macam sendawa lah..
Lepas menyusu kan baby kene di sendawakan??
supaya tak muntah.. dan angin keluar.

Tapi, si Diah ni memang susah sangat nak 'burp' tau..
kadang tu banyak kali dah tepuk2 belakang dia, bukan kejap2.. tapi lama..
tetap juga tak 'burp burp' si kecik ni..
Nak kata tak kenyang ngan susu yang di isap, tak juga..
sebab tiap kali menyusu, dia sendiri yang akan menolak bila dah lama sangat menyusu..
dan dia menyusu memang lama..

Bila dah tak sendawa tu, dah tentulah masa tido dia akan muak susu..
dan lepas tu akan bau masam je..
Skang ni aku kerapkan letak minyak angin pada dada dan perut dia,
supaya senang angin nak keluar..

Ada siapa2 punya petua nak mudahkan baby 'burp'??
sila beritahu aku k!

sekian dulu..
daaaaa
-chugie-

Pics terkini Fatin dan Fadiah..

Image
Salam.. now nak enterprem gambar kakak dan adik.. dah lama tak enterprem kan gambar fatin kan?? jom layan piccas!

Gambar Fadiah yang terkini, baru ambil tengah hari semalam.. dah embam2 dah si adik ni tau.. mane taknye, tiap sejam mintak susu ummi!
kakak dan adik.. sian si adik, sebab kakaknye ganas sangat.. sampai adik kena buat muka macam tu.
adik dah start buat muka sebab kakak asyik nak cium dengan ganas je.

see.. kakak memang suka cium2 adik, tapi adik tak mo!

nanti2 aku update lagi pasal dua budak tecik ni k!
daaaaaaaaaa
-chugie-

Kronologi Kelahiran Nur fadiah #3

Salam..

bersambung dari entry sebelum ni ye...

Dalam labour room... Masa dalam bilik tu, aku dengan suami je.. nurse dah keluar.. dorang nak siapkan peralatan untuk proses bersalin.. before tu, doc ada tanye aku samaada nak ambil epidural atau ubat tahan sakit biasa?? dan aku jawab bagi ubat tahan sakit biasa je doc, sebab sy tak nak epidural lagi.. cukup lah sy dapat masa bersalin sulong dulu.. So, aku pun di beri ubat tahan sakit masa kat dalam labour room tu... tapi sakitnye tetap aku rasa tau! ingatkan bila dah dapat ubat tahan sakit tu, ilang lah rasa sakit kan?? tapi tak juga.. makanye, aku pun redha lah dengan rasa sakit tu.. atleast experience kan?? Masa kat dalam bilik tu jam dah 11 lebih, lagi setengah jam je kot nak masuk ke Hari baru, sempat lagi lah aku bergelak ketawa dengan suami, berselang juga dengan rasa kontraksi yang semakin lama semakin lah kuatnye.. tapi kontraksi tu bukan lah bersambung2 tau.. kejap2 je die stop, pastu dia akan sakit balik.. mulanye sakit tu boleh ak…

Kronologi kelahiran Nur Fadiah #2

salam..
Bersambung lagi kita ye..
Selamat lah baby and fatin dah tido, bleh lah cerita lagi..
hope dapat habis dalam part ni lah!

....Dalam Jam 9++malam camtu, Doc ratna datang dan pecahkan air ketuban, Dia kata nanti sure aku akan rasa sakit sebab air dah di pecahkan.. makanye aku pun tunggu lah rasa sakit yang doc kata tu, Tapi, kuasa tuhan kan.. memang aku tak rasa sakit apa pun.. cuma aku masih rasa baby mengeras dan menguncup je dalam perut tu.. dalam hati dah tentulah gundah gulanakan?? sebab rasa sakit tu masih tak ada jugak! lagipun dalam kepala otak ni dah pikir macam2.. yelah, dari tadi tak de rasa sakit nak bersalin macam yang aku kene dulu dan seperti yang kawan2 ceritakan tu.. di campur pulak rasa risau kalau2 apa2 jadi kat baby, mana tau tak gerak ke ape ke kan? dan dah tentulah, doa dalam hati ni tak pernah berhenti supaya tak de perkara2 buruk berlaku.. dan doa semoga aku dapat bersalin normal tu pun tak pernah henti2 tau! memang nak sangat2 bersalin normal, tak nak dah kena o…