Posts

Showing posts with the label Bebelanku

I Love Blogging! - satu Masa Dulu -

Aduh.. Tajuk nya kok sedap benarrrrr keh keh keh keh...

Ye, dulu2 kan saya memang seorang yang addicted dengan dunia blog. Apa sahaja yang saya rasai, saya lalui, saya hadapi, saya makan, saya guna, dan apa sahaja perkara best yang berlaku. Blog adalah tempatnya..

Blog adalah dunia Online pertama yang saya jelajah. Blog lah yang menambah ramaikan sahabat maya saya. dari blog yang simple dan kaku. kemudiannya bertukar kepada blog yang ramai follower. ramai penkomen. t

Masa tu, saya tiada sebarang komitmen.
Belum Kahwin
Single mingle
Belum ada anak
Belum ada bisnes

Saya punya masa dan ruang untuk berblog. tiada sekatan. Pantang ada perkara menarik, terus on blog.

pegi mana2, mesti snap pic sebab nak masukkan dalam blog.

sampai lah satu ketika, saya dah kahwin dan hamil anak pertama. Biasalah, orang mengandung ni. alahannya terlalu banyak. salah satu alahan saya adalah jengah blog. Maka, dari saat saya hamil tu, Blog ni jadi TUKUN. heheheheh...

seriously, nak karang entry pun tak ada ide…

Insiden Kren Tumbang di Mekah - September 2015

Image
Allahuakbar.. Allahuakbar.. Allahuakbar..



Insiden Kren Tumbang di Masjidil Haram yang berlaku pada jumaat lepas, 11/9/15 amat memeranjat kan seluruh rakyat malaysia. Insiden yang buat seluruh umat islam berasa pilu dan sedih bila di maklumkan, antara yang terlibat adalah jemaah dari malaysia. Yang menjadi semakin pilu bila mereka yang terlibat tu meninggal dunia.  Allahu... sedangkan kita yang tiada kaitan hubungan kekeluargaan dengan jemaah yang terlibat pun rasa sedih dan pilu dengar berita ni, apatah lagi ahli keluarga sendiri yang menerima berita ni kan..

Bila lihat gambar2 insiden di sana yang di viral kan di FB, buat hati makin di gamit sayu dan pilu. Tapi semua ni ada hikmahnya, ada rahmatnya dan ada asbab nya.. Ap yang berlaku ni adalah dalam perancangan Allah, Dia lebih tahu apa yang berlaku kan..

Kalau kita rasa ianya musibah, adalah sebaiknya jika ia di pandang dari sudut yang baik dan positif, ianya adalah satu rahmat. Mereka yang terkorban tergolong dalam syahid. Bertuahn…

Nak Seribu Daya, tak nak tu, Berjuta lah Alasan..

Kah.. kah.. kah..

Saya dapat Pertanyaan secara personal dari Anak didik Shaklee saya Semalam.

Soalannya : Ummie, lajunya ummie buat compilation feedback product ngn edit2 pic promo tu. Bestnya, tengok Ummie Free.. banyak masa.

Jawapan saya: hehehehehehe... (saya gelak je, membalas soalannya tu)

Okay, ini jawapan jujur sejujurnya ye...

FREE?
Saya lapang sangat? tak ada kerja ke saya? sampai Freeeeee sangat boleh edit2, boleh create2 pic promo, boleh chit chat..

haaaa memang FREE lah sangat kan..

meh nak habaq ye.

Saya Ada suami, yang wajib saya bantu dan sediakan kelengkapannya.

Saya ada rumah yang harus di uruskan sebelum saya memulakan tugas sebagai biz women setiap hari.

Saya ada anak2. 3 orang anak. 2 dah bersekolah tadika. Pergi jam 8pg dihantar oleh ayahnya. balik jam 11.30pg diambil oleh saya..

Saya ada sorang baby berumur setahun 1 bulan.. yang memang perlukan perhatian dan semuanya perlu saya selesaikan dari mandi, pakaikan baju, beri makan dan menyusu serta mengasuh.

Saya Ada…

Kelahiran puteri ke 3 saya

Image
Alhamdulillah, saya telah pun selamat melahirkan puteri ke-3 saya pada 12/7/2014 yang lalu.. bersamaan hari Sabtu 13 Ramadhan.

Selepas check up terakhir pada hari jumaat 11/7/14, baby dah pun berada di kedudukan sepatutnya..  bukaan pun dah ada 3cm dah rupanya. Makanya, pada hari sabtu esoknya, terpaksa lah saya menyerah diri untuk bersalin. Ikut hati, nak hold hingga tarikh due iaitu pada 19/7/14.. tapi memandangkan baby yg kejap turun, kejap naik, kejap lg melintang dlm perut ni, maka doctor cadang kn untuk terus bersalin je, tak nak tunggu2 dah..

Sabtu jam 8pg admit, doctor terus pecah kan air ketuban.. bukaan baru 3cm time tu.
Tak ada rasa sakit pun..
Di sebabkan tiada contraction, jadi, air di masuk kn melalui drip.. rasanya lebih 3botol air masuk.. baru lah contraction mula terasa..

Kali ni, bukaan agak perlahan..walaupun tak sakit sgt, tapi rasa lama juga tunggu nak bersalin tu.

Alhamdulillah, setelah bertarung nyawa, jam 4.13ptg, selamat lah puteri ke 3 sy dilahirkan. Kali ni …

Doa Ramadhan ke-8

Alhamdulillah..
Dah seminggu kita berpuasa kan. Hari ni dah pun memasuki hari ke 8 untuk kita.

Jom baca doa ni.

Doa hari ke 8 Ramadhan...

"Ya Allah, berilah aku rezeki berupa kasih sayang kepada anak-anak yatim, pemberi makanan, penyebar salam dan bergaul dengan mulia, dengan kemuliaan Mu tempat berlindung orang yang berharap."

Mudah2an, hari ini kita berpuasa dengan lebih baik lagi dari hari semalam.

Syukur, Allah masih panjangkan dan pinjam nyawa untuk beramal di muka bumi ini..

Semoga kita jadi hambanya yang beriman.

Perbanyakkan sedekah..
Jangan berkira2 untuk sedekah..
Buat lah dengan seikhlasnya..
Mudah2an Allah menerima amalan kita ni.

Wasalam..

Pengedar Shaklee Anda
Chugie a.k.a Suzie Maswar
FB: Eizmierah Mumnbabyshop
Page: Eizmierah MNB Healthy Shop
Contact: 012.381.4786

update kehamilanku di 36minggu

Assalamualaikum.

Hari ni nak update sikit tentang kandungan ke 3 ni..
Agak culas update tentang kandungan kali ni. Almaklum, ummie nye semakin busy tahap gaban dah ni.

Walaupun dah jadi suri rumah sepenuh masa, rutin menghadap biznes dari rumah masih belum boleh di lepaskan lagi..
Kena dapatkan sorang lagi pembantu ni, hihihi.. over kan?

Baiklah..
Cek up untuk 36minggu ni berjalan lancar, berat baby dah cecah 2.8kg, berat ummienya dah cecah 56kg. Sejujurnya, hamil kali ni memang tak beri impact besar pada berat badan saya..
Tak naik banyak sangat kalau nak di bandingkan dengan kehamilan yang lepas.

Jadi, rasanya memang tak ada masalah saya nak kuruskan badan time pantang nanti.. hihihi..

Apa pun, alhamdulillah.. baby sihat..
Cuma, kedudukan baby masih belum berada di kedudukan sepatutnya. Sepatutnya baby dah pusing ke bawah ni, tapi mungkin belum masanya lagi. Walau sedikit kecewa di situ, tapi saya dah pun redha..
Doctor bagi tahu, sekiranya dalam 2minggu ni baby tak turun juga, saya…

Perisiapan untuk baby baru belum ada..

Assalmualaikum..

Ya Allah, kandungan saya dah pun cecah 8 bulan.. tapi peralatan baby belum ada lagi..
siannya lah baby ummie yg ke3 ni. kurang excited kah? hhuhuhu...

Sesungguhnya memang sangat2 busy sekarang ni. macam2 agenda pulak..

in syaa allah, akan cuba settle kan keperluan untuk anak ummie ni dalam minggu ni juga..

list yang wajib beli:
Baju2 baby
Mandian baby
barang2 ummie
bengkung
pilis dan param
set berpantang shaklee
tukang urut
bag barang baby

Apa lagi ye??

tak boleh fikir dah..

kena cari lagi dan lagi dan lagi..

Nervousnya nak bersalin kali ni...
dup dap dup dap..

okies..

chow chin chow!!

-chugie-
SID semalaysia :D

Jual Diri!!

Image
-Assalamualaikum-


JUAL DIRI!!

ye.. sila jual diri jika anda adalah PENIAGA.
Eh, bukan gadai diri tau.. tapi jual diri.

nak jadi PENIAGA kena lah rajin jual diri..supaya orang tahu anda adalah peniaga.
kalau nak berniaga tapi malu nak tonjolkan diri, baik tak payah berniaga..

bagaimana nak jual diri tu?

*saya ambil contoh peniaga produk suplimen shaklee ye*

1. Anda baru nak mula bertapak dalam biz shaklee kan, perkara pertama yang diperlukan adalah kenal kan diri anda pada orang. Contohnya di FB, boleh create 1 gambar anda or trademark anda dan watermark anda iaitu nama, no contact dan kawasan yang anda cover tu.
bagi yang meniaga melalui offline, siap sedia dengan Kad nama. Kad nama itu biarlah yang ala2 profesional.. bukan yang ala2 nak beri pada kwn2 biasa.ni yang formal biz kad ye.

2. Sbgai seorang yang ingin menjual, kena lah rajin utk jadi peramah. Peramah di mulut dan peramah di FB. Jika di Fb, rajin2 lah lawat post kawan2 tp jgn over sangat hingga buang masa di post orang lain.…

Bil Elektrik NAIK lagi??? Ayoyoooo...

Bil oh bil..
Elektrik oh elektrik..

Tak pernahnya nak turun, makin naik lagi adalah..

Bila bil melambung, dah tentulah gaji yang kita dapat akan di lebihkan lagi untuk membayar bil2 ni kan?
maka, catuan dalam perbelanjaan lain-lain juga terpaksa lah di catu.

Kesian bagi mereka yang punya pendapatan yang rendah tu. Gaji dah lah sikit..
semuanya cukup2 makan je.

Bila berlakunya kenaikan tarif elektrik ni, sudah tentulah akan menambahkan bebanan rakyat yang tidak punya pendapatan yang besar.

Bila hal ini berlaku, maka emosi akan terganggu. Bebanan semakin meningkat.

APA YANG PERLU KITA BUAT SEBAGAI RAKYAT YANG POSITIF?
1. Ambil ini sebagai satu keadaan yang positif. Jika kita terus menerus marah dan memberontak, ia akan menambahkan stress dalm diri.

2. Ambil langkah mencari pendapatan sampingan. Sekarang ni ramai orang dh mula berniaga. so, mulakan lah perniagaan kecil2an dulu. Apa yang nk di niagakan tu, anda yang perlu cari.. buat lah perniagaan yang berasaskan kebolehan diri anda. itu…

2tahun dengan shaklee!!

Assalamualaikum..

owh, dah masuk mac 2014 dah.. adoi, ape sal boleh tak sedar yang bulan ni adalah bulan ke 2 ku di dalam shaklee??

pejam celik, pejam celik.. dah 2y pun..

alhamdulilah.. this is the best moment.
Penat lelah,
Kurang Rehat,
Kurang tidur,
Stress,
kurang itu, kurang ini..

semuaaaaaaa dah pun selamat ku redah!
berbaloi2...

betul lah kata pepatah melayu,
Bersusah2 dahulu..
Bersenang senang kemudian.

ianya bukan sekadar ayat suka2 tau.
tapi adalah benar belaka.

kalau nak di ingat balik detik2 awl berkecimpung dalam dunia perniagaan shaklee ni, memang penuh dengan pancaroba.. bersengkang mata dan mengalir air mata.

tapi, itu semua dh pun berlalu. Bila dah rasai HASILNYA, semua yg lama2 tu dah tak de dalam memori dah. Dah pun jadi KENANGAN TERINDAH.

Alhamdulillah, Syukur padaMU Ya Allah..
Perjuangan utk membantu lebih ramai lagi anak2 melayu utk melangkah maju belum berakhir.
Selagi hayat di kandung badan.

Saya akan terus bantu anda yang ingin MAJU!

Suzianti Maswar
Master Coor…

Saya Hamil ank ke-3

Salam...

Aduhai.. macam mana lah sy boleh lupa nak buat mukadimah sebelum post 'air liur banyak keluar ketika hamil' tu..

Hihihi...

Buat pengetahuan sahabat semua, sy sedang hamil 8minggu.. Alhamdulillah, masih di beri rezeki dan peluang untuk tambah Harta Akhirat saya.

8minggu, memang dalam zone pening2 lalat dan dugaan maha hebat. Sy anggap ni 'Zone Rehat' saya.. ada hikmahnya kan? Dah beberapa tahun jd wanita yg x cukup masa nak rest dgn pjg nye.. maka Allah beri sy hadiah ni.. melepek je lah sepanjang hari.

Hahaha..

Tapi so far, zone rehat sy dah semakin nak tamat sebab muntah2 dah x over mcm awal dulu.. syukur alhamdulillah..

Lepas ni akn masuk ke zone 'menambah berat' plak ye..

Doakan saya dan kandungan sentiasa sihat sejahtera tau..

Supliment wajib saya sekarang dah tentulah dari Shaklee:
Vitalea - Multivitamin yang bantu berikan extra energy pd tubuh sy, sbb sy kerap muntah dan lembik.
B-Complex - ada kandungan folic asid yg bagus untuk janin saya ni..

Rajin dah Puan Chugie ber blog...

Assalamualaikum..

Yes, Blog saya dah tak bersawang ye.. dah di bersihkan.. nak jemput semua sahabat blogger utk kembali melawat rumah saya ni..

Moga saya akan mantain blog ni setiap hari..

********                  **********************

Hari ni Ahad, sure plan korang macam2 hari ni kan..
Esok dah nk closing (Shaklee) so sy sedang berdebar ni menanti akhir nya closing september.. mudah2an closing kali ni sangat marveles.

OV sales saya mencecah lebih 70K bulan ni. syukur.. sangat2 bangga dengan pencapaian anak2 shaklee saya.. mereka sangat komited dan bersemangat lebih 100%.. lebih dr semangat saya.. lebih dr semuanya..

Alhamdulillah.. sy terharu bercampur gembira...!!

ok, nak kene off dari gadjet dulu ya... ada tugas menanti.

daaaaaaa...
-Chugie-


Shaklee closing day: Aura Closing semakin hangat!!

Assalamualaikum..

Closing owh closing.. semakin hangat dah skrg ni. Another 3days untuk menutupi misi September.

Yeah.. happy giler harini.. mostly Leaders saya report BEST reputation of the group.. memang senyum sampai ke telinga lah jawabnye kan?? Haha..

Ok, back to the Aura.. actually, this is the normal situasi yg berlaku di saat2 hari terakhir setiap bulan dan ini mmg akan dirasai oleh setiap pengedar shaklee, terutamanya BIG LEADERS.. nama pun MAK kn, of course lah wajib pikul tanggungjawab besar ni..
Closing satu hal.. nak up dan support semamgat dan motivasi anak2 downline satu hal lagi.. but it can be solve smoothly when there is a teamwork.. nama pun MLM.. So wajib lah bekerja dlm teamwork. Support each other  to cheer up when they are fall down.. cheewah..

Apa pun, saya sebagai umie kepada anak cucu cicit shaklee saya, akan sentiasa menyokong dan mendoakan semuanya cemerlang.. tanggung jwb yg sy pikul untuk bantu dorang naik masih belum berakgir.

Doakan kami berjaya..

Cheer…

Saya adalah Master Coordinator In Shaklee!!

Assalamualaikum..

Yeah.., bersawang dah blog ni.. sibuk betul lah tuan tanah kedaung ni yew... ahaha..

ok, straight to the point. Alhamdulillah.. akhirnya, tercapai juga Target saya untuk rangkul title MASTER COORDINATOR in SHAKLEE.. sejak tahun lepas, saya dah siap buat TARGET besar2 " MASTER COORDINATOR in AUGUST 2013" dan letak di kedai. jadi, hari2 saya akan lihat TARGET ni.

Syukur sangat, saya buat target dan saya rancang, segalanya dengan izin Allah. setahun lima bulan bergiat dalam shaklee, akhirnya August 2013 saya berjaya rangkul title yang di idamkan ni.. ye, sangat teruja, sangat gembira dan tak tau dah nak gambar macam mana. Memang tak di sangka, hajat nak sampai ke pangkat MASTER ni tercapai pada tarikh keramat yang saya rancang. Bukan tu je tau.. ni merupakan hadiah paling besar dalam bulan kelahiran saya..

yes, i am really speechless. saya sekarang bergelar Master Suzie..

Ya allah, memang tak terungkap dengan kata2 betapa saya rasa bersyukur mengenali SHAKLEE.…

Esok RAYA???

Ohoi.... mata tak boleh pejam ni. nk tido, tp x rasa mengantuk lagi.. Adakah penangan esok 'Raya'?? hihi..

RAYA ni utk guna pakai geng2 shaklee saya je.. masuk je tgh bulsn, masing2 dah sibuk kan diri nak sambut raya a.k.a BONUS MASYUUUUKK...

Biasanya 14hb dah masuk dah.. kalau dulu2 mmg 15hb baru masuk.. tp bulan ni, tak sure berapa hari bulan plak dia masuk. kalai 14hb, means beraya sakan lah...

ok.. mata n jari jemari comel saya dah penat.. time tu labuh kan otot2.. esok ada kerja menanti.

jumpa lagi yew.

daaaaa
chugie


Mengidam...Travel

As'salam....

Apa lah yang di idam kan tu ye? tajuk sikit punya gempak!

Well, dah lama x travel ni.. last pun tahun lepas kot. Join kawan2 hubby ke cherating.. lepas tu dh xde dah rasanya.. owh, bestnye kalau dapat cuti2 malaysia..

Seriusly, sangat2 penat lately.. dengan bisnes, shaklee, anak2, family n macam2 urusan duniawi.. OMG! I need rest! i need Travel!!

Tapi dengan cuaca di malaysia yang tak berapa nak betul n sukar di ramal ni, adalah lebih baik di tunda dulu perancangan itu...

Dah ada 2 3 destinasi pilihan hati.. insyallah, bakal di realisasi nanti..

ok lah... tak boleh nak berceloteh panjang lebar, sebab kerja masih banyak menanti!!

gembiranya bila dapat update blog! :D

3 Orang yang sangat Glamour..

Image
Assalam... Ni lah 3 orang yg sangat2 glamer tu... * * * *
 Orang pertama dah tentulah Puan tanah kan.. a.k.a Puan chugie.. Cun Nak!!


Orang kedua... Nur Fatin Adlina.. dengan muka yang sangat Comot nye... ~ Ya Rabbi...~


Dan Last Sekali... si dedek... Nur Fadiah Adelia... Muka tergezut! ~ Waduh..~


Sekian dulu..
-Chugie-


Ada apa dengan 20-11-2011?

Salam..
uhuk uhuk,... ku sedang di landa batuk ni.. any petua??
owh, ye.. bukan nk cerita ttg kesihatan ku ye.. tp nak cerita tentang tarikh yang cun melecun ni.. 20112011. as usual, of coz lah ramai yang ambil tarikh cun melecun ni as their best date kan? especially those nak kawin tu.. of coz ari ni, tok2 kadi busy sokmo nak menikahkan org.. :D
Dan tak lupa juga doktor2 dan para jururawat yang dari malam tadi dok kerje ONCALL.. sebab ramai yang berebut nak dptkan tarikh yang cun melecun ni kan???
dan tak lupe juga.. hari ni juga hari berlangsungnye majlis kahwin si POLAN yang aku ada mention before ni.. ala, si polan yang dah lama menyepikan diri dari hidup aku, dan tup tup.. anta jemputan yang tak terhormat pada aku melalui FB.. ahaks! apekah....
apa pun, moga si POLAN ni sentiasa bahagia dengan bakal Isteri dia, Moga dia dapat mejaga dan membina perhubungan yang kekal sampai ke nafas terakhirnye.. jangan lah buat pe'el macam masa bujang dulu ye... ~ mcm lah SI POLAN tu baca blog aku ni ehehh…

Makan2 @ Carl's Jr.

Image
Salam..
Rindu kita tak??? eheheh..
Hari Sabtu lepas kerja ku dan incek suami ke One Utama.. Nak shopping baju Fatin dan Fadiah.. Sian dorang, macam dah kekurangan baju, sedangkan baru je shopping raya aritu.. ;p
Jalan punye jalan, terjumpa plak dengan restoran makanan segera ni.. -Carl's Jr-
Nampak macam best je kan.. ape lagi, kami berdua pun langkah kaki ler ke situ... dengan muka toye, n ala2 haku yang punya kedai, dengan slumbernye aku tanya, "bleh tak rekemen which meal yang the best kat sini???" ahahahah... sengal tak haku? :p n budak tu pun rekeman lah this n that meal best kat situ..
after mencuba burger dan cheeze fries dia.. emm bleh lah datang sini lagi next time.. actly die lebih kurang macam burger king je..
tp i like the fries and the roti burger tu.. very soft tau. The fries pun sedap lah.. rangup.. rasa macam makan curly fries McD plak heheheh..
So, i recommended this fast food to all of u.....
jom layan my piccas!
counter... ramai plak orang masuk nk makan kat sini, le…

Tahniah Mek Rose aka Ibu Rafiq

Salam..

Alhamdulillah, syukur pada mu Ya Allah..
Seorang lagi sahabat bloggerku dah selamat bersalin..
Semalam dapat sms dari Rose yang dia dah selamat melahirkan..

Tahniah kepada Mek Rose aka ibu Rafiq,
Sebab dah selamat melahirkan semalam 21/9/2011
pada jam 12.02 a.m.
Rose dapat baby girl..
now dah sepasang lah cahaya matanya..

Dan yang paling best sekali,
Rose dapat bersalin secara normal..
Alhamdulillah hajat die nk bersalin secara normal di makbul kan..

Apa pun, kita tunggu lah pic New born baby rose nanti ye..
Moga baby dan ibu sihat..
and pada Rose, selamat menjalani detik2 berpantang dengan jayanye hehehe :D
dan selamat kembali ke dunia penyusuan..!!

Siapa lagi lepas ni ye???
Mamalieyna ke fieza??? ke ada lagi geng lain ni??? eheheh

daaaaaaaaaaa
-chugie-