Posts

Showing posts from January, 2015

Ulser Mulut dan Shaklee

Image
Assalamualaikum..
Hari ni saya nak bercerita tentang Ulser mulut ye.. 
Dulu, sebelum saya jadi pengamal vitamin ni, saya kerap kena ulser mulut ni. Salah satu puncanya, saya kurang minum air dan dah tentulah kurang vitamin dalam badan. 

Ulser Mulut.. Apa itu Ulser mulut? Ia merupakan luka di dalam kawasan lembut pada mulut anda. 
Ia nampak seperti tompokan berwarna putih/krim yang saiznya lebih kurang 5mm biasanya. Biasanya ia akan sembuh tanpa meninggalkan parut.
Ia kerap berlaku di bahagian dalam bibir, pipi, dan ada juga di gusi, lelangit dan lidah.
Punca terjadinya ulser mulut: kecederaan yang berlaku di lapisan nipis mulut seperti tergigit, terkena makanan tajam, air yang terlalu panas dan sebagainya.daya menahan sakit yang lemah.kekurangan zat dalam makanan yang diambil.tekanan perasaan (stress).alahan kepada makanan seperti nanas dan sebagainya.penyakit-penyakit seperti SLE dan penyakit berkaitan dengan sistem penghadaman.pengambilan ubat (steroid boleh menyebabkan daya tahan s…

Produk Shaklee untuk Selulit

Image
Assalamualaikum..


Selulit.. Arrrgghhhhh.. ngeri kan.

Apa punca terjadinya selulit ni?

Ok, mudah je sebenarnya nak jd selulit ni. Salah satunya disebabkan percantuman lemak dan air di bawah kulit dengan kolagen di tubuh kita. Ia berlaku akibat pengambilan makanan yang tidak sihat.
Ooopss, harus ketahui, selulit bukan berlaku pada orang gemuk ya.. tapi, orang kurus pun ramai yang ada selulit ni.

Penyebab selulit:
Selulit bukan berlaku dalam sehari, dan ada banyak sebab berlakunya selulit, antaranya:

1)Peredaran darah kurang lancar. Hal ini mungkin disebabkan pakaian ketat. Hal ini sememangnya meransang timbulnya selulit.

2)Kedudukan pembuluh darah kapiler yang tidak seimbang sehingga berlaku perembesan cairan ke dalam jaringan.

3) Faktor hormon. 
Hormon progesteron, estrogen dan testesteron.
Hormon progesteron memudahkan terjadinya pengumpulan cairan pada lapisan jaringan. Biasanya pada minggu ketiga edaran menstruasi, progesteron berada pada tahap tinggi. Sedangkan kadar hormon estrogen yang …

Status HALAL Shaklee

Assalamualaikum..
Pagi ni, terpanggil nak rungkai persoalan yang selalu di utarakan oleh pengguna baru dan juga pengedar produk shaklee.

Soalan yang sangat 'famous'
"Shaklee ni halal ke?"
"Kenapa di botol shaklee tiada tanda halal?"
"Kenapa hanya ada kenyataan halal di sijil?"

Haaa macam2 jenis soalan keluar.
Tapi soalan ni memang bagus pun. Itu tandanya kita berhati2..

Ok, ni jawapan untuk persoalan diatas ye..:

Jawapan 1:
Ya, Shaklee halal. Jom tengok sijil halal Shaklee yang dikeluarkan oleh 'Jabatan Agama Islam US', atau nama pendek dia ISA. Ni sijil tahun 2013, dikeluarkan pada Januari 2013. Siap tulis list nama vitamins kat situ lagik. Btw, Shaklee guna bovine yang disembelih (purified).

Kenapa bukan JAKIM yang keluarkan sijil halal untuk Shaklee?

JAKIM hanya keluarkan sijil halal untuk produk yang produced kat Malaysia. Untuk Malaysian product pun kemain susah JAKIM nak pantau satu-satu, tetiba pulak dia nak pantau international produ…

Suplimen Shaklee untuk Telinga Berair / Bernanah

Image
Assalamualaikum.

Rasa terpanggil nak share sedikit info tentang masalah yang sering dihadapi oleh kanak2 iaitu, telinga berair or mungkin yang dah bernanah.



Ngeri kan?
Kita yang dewasa ni pun kalau kena gini, mesti dah tak senang duduk. Ini kan pulak budak2. Lagi lah risau.

Ok, sebenarnya tadi ada customer shaklee saya tanya pendapat untuk masalah telinga berair ni. Sejujurnya, ni pertama kali saya dapat soalan macam ni. So, saya google dulu punca berlakunya telinga berair ni.

Ada banyak sebab, antaranya jangkitan dari sistem pernafasan. Telinga berair or bernanah ni kita panggil Otitis Media. Virus ni datang dari tekak dan akan ke telinga.

Biasanya, kanak2 yg terkena sakit ni, dorang akan bagi sign macam, kerap demam, selsema, akan pegang telinga dia macam tak selesa dan akan keluar air.

Sebaiknya teruslah dapatkan rawatan doktor segera.

Biasanya, untuk masalah begini, kanak2 perlu di berikan suplimen yang boleh bantu boost up imune badan nya dan juga perlu vitamin secukupnya untuk t…