Posts

Showing posts from September, 2014

Control Berat badan ketika hamil

Image
Assalamualaikum..

Berat badan ketika hamil yang naik mendadak memang boleh mencalar ke emosian diri. lebih2 lagi bila doctor atau nurse marah kita kan?
Kena Marah tu ok lagi.. yang tak tahan tu, penyakit pun mudah melekat pada kita tau.

Anda nak ke ketika hamil, di hinggap penyakit2 kronik seperti;
Kencing manis
Darah Tinggi
Lahirkan baby yang BESAR??

Kenaikan berat yang mendadak ketika hamil memang tidak baik buat tubuh anda dan anak yang di kandung tu. Tapi... jangan pula anda BERDIET!!
Ini akan menambahkan lagi kecelakaan pada diri anda..

Antara cara semulajadi yang boleh saya sarankan adalah;
1. Makan lah makanan yang sihat dan mengikut daripada kumpulan makanan berikut:
 ---> Roti, pasta, kentang, nasi dan bijirin. pastikan makanan berkanji ini memenuhi satu pertiga daripada apa yang anda makan setiap hari ye..

----> Buah-buahan dan sayuran pun sangat penting. sekurang2nya lima hidangan setiap hari. ini juga harus memenuhi satu pertiga dr apa yg kita makan setiap hari.

----…

Tips Kesihatan

Image
TIPS KESIHATAN
===============



Saya yakin, para sahabat Blog ni memang kaya ilmu vitamin. Sbb semuanya mudah sgt dah nk cari, google je. Jadi, mesti semua pun dh tahu Manfaat Minyak Ikan Untuk Kesihatan ni betul?

**bagi yg tidak tahu, nah..saya kongsikan.**

Minyak ikan laut dalam mengandung asid lemak Omega-3 yang terdiri dari EPA dan DHA, ia-itu asid lemak yang sangat diperlukan tubuh kita.

Jenis2 ikan:- mackerel, kod, salmon, kerapu, jerung, sardin dan ikan todak.

peningkatan kes sakit jantung, hipertensi, darah tinggi, obesiti, kencing manis, penuaan dan kanser jenis tertentu adalah disebabkan pengambilan Omega-3 dan Omega-6 yang tidak seimbang.
👆INI, SAINTIS & DOKTOR YG CAKAP👆

EPA dan DHA, juga dapat membantu dalam pencegahan aterosklerosis, SERANGAN JANTUNG, kemurungan dan beberapa jenis KANSER. Permakanan tambahan minyak ikan juga telah terbukti berguna untuk merawat artritis reumatoid, kencing manis, penyakit Raynaud dan kolitis ulseratif.

Cara mudah yg saya amalkan utk d…

INI KISAH SAYA: #2 Siapa saya dahulu?

Assalamualaikum..

Part #2, kisah saya.. post ni kesinambungan dari part #1 INI KISAH SAYA ni ye.. dah lama cuba curi2 masa yang ada untuk coret sambungan kisah saya ni. Malam ni baru lah di beri kesempatan oleh Allah.

Mlm ni hujan plak tu.. memang feel best untuk bercerita hihi. Jangan hujan udah ler..

Okies, moh kita cerita

Saya ni, datang dari keluarga yang agak susah dan biasa2 je.. tak kaya dan tak miskin.. cukup untuk kami sekeluarga rasa keperluan yg patut ada. Nak kata kami susah sangat lebih dr org lain tu, tak lah. cuma kami dah pernah rasai kesusahan tu. Bukan susah sikit tau.. tapi banyak juga lh bg saya.
Kami adik beradik lebih rapat dengan Arwah mak, boleh kata semuanya arwah yang tanggung. Arwah mak meniaga sayur kg yang di cari di sekitar kampung ni dan di ladang2 getah dan kelapa sawit untuk di jual di pasar chow kit. jadi, Kami adik beradik memang dah biasa dgn hidup mcm ni. Bantu mak Cari sayur, sediakan brg jualan dan meniaga di chow kit tu memang dah sebati dgn kam…

Susu Badan Kurang?? Apa PUNCANYA?!

Assalamualaikum..

Kerap sangat saya nampak soalan "Susu saya makin kurang, apa nak buat?"...
rata-rata, ibu yang mengalami masalah susu kurang ni adalah ibu yang masih kurang info tentang penyusuan, tentang situasi2 yang normal akan di hadapi oleh ibu2 dalam penyusuan.

Saya juga salah seorang ibu yang juga pernah alami masalah begini ketika anak pertama dulu.

Apa puncanya?
DIRI SENDIRI..

Ye, diri sendiri puncanya.. bukan orang lain, bukan Allah.. semuanya datang dari diri sendiri.

ok, macam ni ye..
Ketika kita hamil, sepatutnya kita dah set dalam diri nak susu kan anak dengan susu ibu, betul tak? jadi, sepatutnya start dalam waktu kehamilan kita tu, kita kena lah cari ilmu dan informasi tentang penyusuan, bukan setakat set niat di hati je. Itu semua tak cukup. Niat tanpa Ilmu, apa yang kita akan amalkan nanti? betul tak????
Jadi, perlu lah ada ilmu.. ilmu dalam penyusuan tu.

Biasanya hal ni berlaku sebab ibu2 terlalu ambil ringan hal menyusukan anak ni. persediaan pada alam …