My Lovely Followers

Google+ Followers

Wednesday, September 24, 2014

Control Berat badan ketika hamil

Assalamualaikum..

Berat badan ketika hamil yang naik mendadak memang boleh mencalar ke emosian diri. lebih2 lagi bila doctor atau nurse marah kita kan?
Kena Marah tu ok lagi.. yang tak tahan tu, penyakit pun mudah melekat pada kita tau.

Anda nak ke ketika hamil, di hinggap penyakit2 kronik seperti;
Kencing manis
Darah Tinggi
Lahirkan baby yang BESAR??

Kenaikan berat yang mendadak ketika hamil memang tidak baik buat tubuh anda dan anak yang di kandung tu. Tapi... jangan pula anda BERDIET!!
Ini akan menambahkan lagi kecelakaan pada diri anda..

Antara cara semulajadi yang boleh saya sarankan adalah;
1. Makan lah makanan yang sihat dan mengikut daripada kumpulan makanan berikut:
 ---> Roti, pasta, kentang, nasi dan bijirin. pastikan makanan berkanji ini memenuhi satu pertiga daripada apa yang anda makan setiap hari ye..

----> Buah-buahan dan sayuran pun sangat penting. sekurang2nya lima hidangan setiap hari. ini juga harus memenuhi satu pertiga dr apa yg kita makan setiap hari.

----> Protein spt daging, ikan, telur, kekacang (soya)

----> Produk tenusu spt susu, yogurt dan keju. Cari lah yang rendah lemak!


Cara lainnya, Sila lah ambil Cinch Shake Shaklee ni..

Supplimen ini membantu ibu hamil untuk control berat yang naik secara mendadak ketika hamil.

FAKTA Nutrisi --->> Cinch Shake Mix Membekalkan;
310mg Potassium
6g Fiber
16g Protein
35% Vitamin C
35% Calcium

Kandungan index glisemiks pun rendah iaitu sebanyak 22, jadi ia dapat membekalkan tenaga serta mengekalkan paras gula di dalam badan.

Jadi apa tunggu lagi? jom, cuba dapatkan dan amalkan pengambilan Cinch Shake sekarang!!

say No! kepada BERAT BERLEBIHAN!!


Hubungi saya di 012.3814786 untuk maklumat lanjut atau boleh PM ke FB saya di: Eizmierah Mumnbabyshop


Sharing ikhlas dari,
Chugie a.k.a Suzianti Maswar
SID anda..


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, September 20, 2014

Tips Kesihatan

TIPS KESIHATAN
===============



Saya yakin, para sahabat Blog ni memang kaya ilmu vitamin. Sbb semuanya mudah sgt dah nk cari, google je. Jadi, mesti semua pun dh tahu Manfaat Minyak Ikan Untuk Kesihatan ni betul?

**bagi yg tidak tahu, nah..saya kongsikan.**

Minyak ikan laut dalam mengandung asid lemak Omega-3 yang terdiri dari EPA dan DHA, ia-itu asid lemak yang sangat diperlukan tubuh kita.

Jenis2 ikan:- mackerel, kod, salmon, kerapu, jerung, sardin dan ikan todak.

peningkatan kes sakit jantung, hipertensi, darah tinggi, obesiti, kencing manis, penuaan dan kanser jenis tertentu adalah disebabkan pengambilan Omega-3 dan Omega-6 yang tidak seimbang.
👆INI, SAINTIS & DOKTOR YG CAKAP👆

EPA dan DHA, juga dapat membantu dalam pencegahan aterosklerosis, SERANGAN JANTUNG, kemurungan dan beberapa jenis KANSER. Permakanan tambahan minyak ikan juga telah terbukti berguna untuk merawat artritis reumatoid, kencing manis, penyakit Raynaud dan kolitis ulseratif.

Cara mudah yg saya amalkan utk dapat minyak ikan yg berkualiti, hanya telan 1-3biji Omega Guard Shaklee sehari.

Saya yakin, sahabat blog semua telah ambil langkah bijak untuk jaga kesihatan tubuh betul?
Bagi yang belum, cepat mulakan langkah bijak anda!!

SID anda..
Chugie a.k.a Suzianti Maswar
Hubungi: 012.3814786
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

INI KISAH SAYA: #2 Siapa saya dahulu?

Assalamualaikum..

Part #2, kisah saya.. post ni kesinambungan dari part #1 INI KISAH SAYA ni ye.. dah lama cuba curi2 masa yang ada untuk coret sambungan kisah saya ni. Malam ni baru lah di beri kesempatan oleh Allah.

Mlm ni hujan plak tu.. memang feel best untuk bercerita hihi. Jangan hujan udah ler..

Okies, moh kita cerita

Saya ni, datang dari keluarga yang agak susah dan biasa2 je.. tak kaya dan tak miskin.. cukup untuk kami sekeluarga rasa keperluan yg patut ada. Nak kata kami susah sangat lebih dr org lain tu, tak lah. cuma kami dah pernah rasai kesusahan tu. Bukan susah sikit tau.. tapi banyak juga lh bg saya.
Kami adik beradik lebih rapat dengan Arwah mak, boleh kata semuanya arwah yang tanggung. Arwah mak meniaga sayur kg yang di cari di sekitar kampung ni dan di ladang2 getah dan kelapa sawit untuk di jual di pasar chow kit. jadi, Kami adik beradik memang dah biasa dgn hidup mcm ni. Bantu mak Cari sayur, sediakan brg jualan dan meniaga di chow kit tu memang dah sebati dgn kami sekeluarga. Jadi, mungkin sebab ni kot yang buat saya kuat dan minat nak terus bakat berniaga tu.

Start saya sekolah rendah, saya dah rasa jadi peniaga. Sampai lah sekarang saya juga masih seorang peniaga. Semangat dari arwah mak tu melekat kat jiwa saya ni. Bagi saya,mak bukan calang2 wanita. Bukan calang2 ibu. Kudrat dia, jiwa dia, semangat dia, sangat besar.. walaupun banyak sangat dugaan yang dia dah tempuh, dia tetap kuat. Saya pegang kekuatan yg ada pada mak dan semat dalam diri saya..

Dan di sebabkan keadaan susah yang pernah sy dan keluarga rasa tu lah, semangat yang luar biasa untuk keluar dari keadaan kami dulu jadi semakin kuat.

Habis je SPM, saya dah kena kerja sebab nak bantu kurang kan beban arwah mak untuk bayar yuran adik2, walaupun masa tu saya dapat tawaran ke Politeknik, saya terpaksa tolak sebab tak nak susahkan mak keluar banyak duit biaya saya belajar. Jadi, saya ambil keputusan untuk kerja. Masa tu saya dapat kerja di pengedar kereta perodua sebagai kerani dengan gaji permulaan rm600, time tu tahun 1999. Bayangkan, dengan gaji rm600 je, kalau ikut kan memang sangat2 sikit tu.. tapi nak buat macam mana, saya terpaksa kerja. Walaupun dah kerja, plan dan target saya untuk sambung belajar tetap kuat. Lebih2 lagi tengok kawan2 saya semua masuk 'U'..lagi lah rasa cemburu kan..

Beberapa bulan kerja, saya dapat sambung belajar di uitm shah alam secara PJJ. Alhamdulillah, dalam saya kena bekerja, rezeki saya untuk belajar tetap murah.. walaupun kena simpan duit sikit2 tiap bulan, tapi saya tetap dapat habiskan diploma saya dengan hasil bekerja tu.

Perodua tu lah kerja pertama saya dan paling lama. Saya kerja kat situ selama 13tahun. Memang dah jd otai pun hihi..
Alhamdulillah, dari gaji rm600, tahun terakhir saya kerja tu, gaji saya cecah rm2000.. pada setengah org, memang tak banyak. Sebab 13tahun kerja kn.. tp bagi saya, alhamdulillah.. dengan rezeki tu lah saya dapat diploma, saya dapat beli kereta, saya dapat kumpul duit kenduri kahwin, dapat bantu keluarga. Mungkin sebab berkat kot kan.. kita gunakan rezeki yg kita dapat tu untuk tujuan kebaikan, maka Allah pun cukup kan semuanya dengan kebaikan..

Kalau di ingat2 balik, macam tak percaya pun ada.. starting gaji saya hanya rm600, setahun naik rm50 je. Cuma bila saya dh ada diploma tu,baru bos naik kan gaji saya lebih skit sebab takut saya berenti hihi..

Syukur..
Bila kita beri kebaikan pada orang,
Balasanya bukan dari orang tu, tapi dari Allah..

Ok, saya sambung kisah saya di entry akn datang ye..

Slmt malam...

-Chugie-


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, September 1, 2014

Susu Badan Kurang?? Apa PUNCANYA?!

Assalamualaikum..

Kerap sangat saya nampak soalan "Susu saya makin kurang, apa nak buat?"...
rata-rata, ibu yang mengalami masalah susu kurang ni adalah ibu yang masih kurang info tentang penyusuan, tentang situasi2 yang normal akan di hadapi oleh ibu2 dalam penyusuan.

Saya juga salah seorang ibu yang juga pernah alami masalah begini ketika anak pertama dulu.

Apa puncanya?
DIRI SENDIRI..

Ye, diri sendiri puncanya.. bukan orang lain, bukan Allah.. semuanya datang dari diri sendiri.

ok, macam ni ye..
Ketika kita hamil, sepatutnya kita dah set dalam diri nak susu kan anak dengan susu ibu, betul tak? jadi, sepatutnya start dalam waktu kehamilan kita tu, kita kena lah cari ilmu dan informasi tentang penyusuan, bukan setakat set niat di hati je. Itu semua tak cukup. Niat tanpa Ilmu, apa yang kita akan amalkan nanti? betul tak????
Jadi, perlu lah ada ilmu.. ilmu dalam penyusuan tu.

Biasanya hal ni berlaku sebab ibu2 terlalu ambil ringan hal menyusukan anak ni. persediaan pada alam penyusuan kurang. Nak membaca hal2 penyusuan kurang, malah MALAS.nak mencari dan membaca. Lebih2 lagi dalam zaman berteknologi tinggi dan pantas ni, kebanyakan kita lebih suka gunakan medium 'Tanya soalan dan duduk diam tunggu jawapan". Ni memang banyak berlaku dah ni.. sebab dah berlambak group2 sokongan di FB. Jadi, masing2 hanya tahu "Tanya dan tunggu JAWAPAN". Nak mencari info dan cara penyelesaian, -MALAS-..
Sebab itu lah berlaku nya masalah2 begini ketika sesi penyusuan bermula..

Saranan saya buat Ibu2 baru yang dah berniat untuk susukan anak dengan susu badan tu;

* SILA lah cari ilmu penyusuan sebanyaknya, BACA.. jangan setakat Cari, tapi simpan je lebih, bacanya TIDAK.

* SILA lah cari ilmu dan SIMPAN, simpan di dalam sebuah diari / buku / note di handphone yang mudah kita rujuk dan baca bila2 waktu.

* SILA lah Beli buku PANDUAN PENYUSUAN tu, bukan mahal pun, ada yang murah. RM10 je buku tu, tapi baaaaanyak sangat pengisian.

* SILA lah jadikan FORUM tu, medium untuk menambah ilmu. Rajin baca masalah dan cara penyelesaian, kemudian kita share dengan kawan2 dalam tu. bukan setakat jadi tunggul dan pemerhati dalam forum je..

Banyak sangat part2 penting yang ibu perlu tahu dalam memulakan sesi penyusuan ni, antaranya;

1. Kelengkapan penyusuan
2. Bahan rujukan penyusuan
3. Group2 atau forum2 perkongsian tentang penyusuan
4. Cari lah rakan penyusuan supaya mudah untuk merujuk
5. dan banyak lagi.

Buat ibu2 yang telah punya niat untuk susukan anak, jangan lah ambil mudah tentang hal2 penyusuan ni. Perbanyakan cari gali ilmu dan amalkan sikap Membaca dan Menyimpan Ilmu tu.

Saya sebagai ibu yang juga menyokong penyusuan susu ibu, sentiasa doakan ibu2 yang menyusukan anak sentiasa kuat dan tabah dalam mengharungi situasi2 kritikat ketika penyusuan tu.

Setiap titik susu yang kita salur pada anak kita tu adalah pahala yang sangaaaattt besar nilainya di sisi Allah..


Sekian,
Sharing pendek dari saya.

Penasihat Shaklee dan penyusuan anda.
Chugie A.K.A Suzianti Maswar
SID 866440
COD AREA: Kuang, Sri kundang, Laguna Biru, Bdr Baru Sg Buloh
Contact: 012.3814786
FB: Eizmierah Mumnbabyshop
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi