Posts

Showing posts from May, 2014

Jual Diri!!

Image
-Assalamualaikum-


JUAL DIRI!!

ye.. sila jual diri jika anda adalah PENIAGA.
Eh, bukan gadai diri tau.. tapi jual diri.

nak jadi PENIAGA kena lah rajin jual diri..supaya orang tahu anda adalah peniaga.
kalau nak berniaga tapi malu nak tonjolkan diri, baik tak payah berniaga..

bagaimana nak jual diri tu?

*saya ambil contoh peniaga produk suplimen shaklee ye*

1. Anda baru nak mula bertapak dalam biz shaklee kan, perkara pertama yang diperlukan adalah kenal kan diri anda pada orang. Contohnya di FB, boleh create 1 gambar anda or trademark anda dan watermark anda iaitu nama, no contact dan kawasan yang anda cover tu.
bagi yang meniaga melalui offline, siap sedia dengan Kad nama. Kad nama itu biarlah yang ala2 profesional.. bukan yang ala2 nak beri pada kwn2 biasa.ni yang formal biz kad ye.

2. Sbgai seorang yang ingin menjual, kena lah rajin utk jadi peramah. Peramah di mulut dan peramah di FB. Jika di Fb, rajin2 lah lawat post kawan2 tp jgn over sangat hingga buang masa di post orang lain.…

Bil Elektrik NAIK lagi??? Ayoyoooo...

Bil oh bil..
Elektrik oh elektrik..

Tak pernahnya nak turun, makin naik lagi adalah..

Bila bil melambung, dah tentulah gaji yang kita dapat akan di lebihkan lagi untuk membayar bil2 ni kan?
maka, catuan dalam perbelanjaan lain-lain juga terpaksa lah di catu.

Kesian bagi mereka yang punya pendapatan yang rendah tu. Gaji dah lah sikit..
semuanya cukup2 makan je.

Bila berlakunya kenaikan tarif elektrik ni, sudah tentulah akan menambahkan bebanan rakyat yang tidak punya pendapatan yang besar.

Bila hal ini berlaku, maka emosi akan terganggu. Bebanan semakin meningkat.

APA YANG PERLU KITA BUAT SEBAGAI RAKYAT YANG POSITIF?
1. Ambil ini sebagai satu keadaan yang positif. Jika kita terus menerus marah dan memberontak, ia akan menambahkan stress dalm diri.

2. Ambil langkah mencari pendapatan sampingan. Sekarang ni ramai orang dh mula berniaga. so, mulakan lah perniagaan kecil2an dulu. Apa yang nk di niagakan tu, anda yang perlu cari.. buat lah perniagaan yang berasaskan kebolehan diri anda. itu…

Atasi masalah selulit dengan Shaklee

Selulit..

Sapa yang suka dengan selulit kan?
Lemak yang terperangkap di bahagian kulit tubuh kita memang sangat di geruni. Lebih2 lagi oleh kaum wanita.. jangan ingat Orang gemuk je ada selulit ya.. orang kurus pun ada selulit juga tau..

Selulit merupakan lemak yang terperangkap di bahagian bawah lapisan kulit. lemak2 yang gagal di buang ini akan bergumpal menjadi 1 gelombang pada permukaan kulit kita.

Rupanya, memang sangat hodoh!

Apa punca berlakunya Selulit ni?
1. Disebabkan Hormon
2. Perubahan fizikal badan.
3. Apabila duduk terlalu lama dan dalam posisi yang salah.
4. Pengambilan kafein juga boleh mengakibatkan selulit, jadi kurang atau stop lah pengambilan teh, kopi, nescafe dan yg bersoda.
5. Berat badan yang tidak stabil juga mengundang berlakunya selulit
6. Pola makanan yang tidak teratur. Terlalu banyak makanan berlemak akan menyebabkan lemak itu lambat di urai maka ia akan terus tersimpan di dalam tubuh kita.

Bagaimana nak hilang kan selulit dengan Produk shaklee??
Nah.. in…