Posts

Showing posts from December, 2013

Anda ada masalah Berdengkur??

Image
Adsalamualaikum semua...

Pagi2 dah dapat soalan dr customer tentang Snoring.. bleh tahan gak soalan ni.

Snoring (berdengkur) ketika tidur jgn di bawa main ye.. bahaya sebenarnya. Boleh membawa maut ketika tidur jika tiba2 pernafasan kita tersekat. So elak lah sebelum parah..



Antara punca berlakunya masalah tidur bedengkur ni adalah:
1. Gaya Hidup
Gaya hidup yang tidak sihat boleh menyebabkan kita berdengkur. Cuba periksa gaya hidup anda dan ubahlah gaya hidup tersebut menjadi lebih baik.

2. Terlebih Berat Badan
Berat badan yang berlebihan juga boleh menyebabkan gangguan tiroid sehingga menyumbang kepada berdengkur. Penurunan berat badan dpt kurang kn mslh dengkuran.

3. Merokok
Memberi kesan buruk bagi jantung, menghalang kelancaran pernafasan, pembengkakan selaput lendir di hidung, pembengkakan rangkaian di tekak dan penyumbatan kecil di paru-paru. Berhentilah merokok jika ingin mengatasi dengkuran yang terjadi.

4. Pengambilan Alkohol
Peminum alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan…

Suppliment Shaklee untuk penyakit Gout

Image
Salam semua..



Gout..
Apa itu gout??

Gout ni adalah sejenis penyakit sendi yang berpunca daripada pembentukan kristal asid urik di dalam cecair sendi ekoran daripada kandungan asid urik yang tinggi di dalam darah. Sakit gout akan membawa rasa sakit yang ketara, terutamanya di sendi ibu jari kaki yang bengkak dan merah akibat daripada radang. Jika dibiarkan, ia akan merebak ke sendi-sendi lain.

Pesakit Gout juga berisiko dalam menghadapi masalah lain seperti, penyakit batu karang, sakit jantung dan sebagainya.

ANTARA FAKTOR PENYEBAB GOUT:
1.  Diet dan berat badan
salah satu punca keadaan asid urik gout seperti kegemukan, satu diet protein tinggi, alkohol atau rendah kalori dalam diet.

2. Ubat juga mendatangkan asid urik gout. Ia boleh meningkatkan asid urik dalam darah. Anda perlu berhati-hati apabila menggunakan ubat seperti aspirin, diuretics.

3. Orang yang pernah mengalami penyakit ginjal, tekanan darah, kecederaan dan pembedahan berkemungkinan besar boleh mendapat gout.

Antara makan…

Saya Hamil ank ke-3

Salam...

Aduhai.. macam mana lah sy boleh lupa nak buat mukadimah sebelum post 'air liur banyak keluar ketika hamil' tu..

Hihihi...

Buat pengetahuan sahabat semua, sy sedang hamil 8minggu.. Alhamdulillah, masih di beri rezeki dan peluang untuk tambah Harta Akhirat saya.

8minggu, memang dalam zone pening2 lalat dan dugaan maha hebat. Sy anggap ni 'Zone Rehat' saya.. ada hikmahnya kan? Dah beberapa tahun jd wanita yg x cukup masa nak rest dgn pjg nye.. maka Allah beri sy hadiah ni.. melepek je lah sepanjang hari.

Hahaha..

Tapi so far, zone rehat sy dah semakin nak tamat sebab muntah2 dah x over mcm awal dulu.. syukur alhamdulillah..

Lepas ni akn masuk ke zone 'menambah berat' plak ye..

Doakan saya dan kandungan sentiasa sihat sejahtera tau..

Supliment wajib saya sekarang dah tentulah dari Shaklee:
Vitalea - Multivitamin yang bantu berikan extra energy pd tubuh sy, sbb sy kerap muntah dan lembik.
B-Complex - ada kandungan folic asid yg bagus untuk janin saya ni..

Air Liur Banyak ketika Hamil

Air liur banyak keluar ketika hamil..

Owh.. stress kan kalau air liur keluar banyak..
Memang terganggu aktiviti harian kita. Dah lah sedang hamil.. dengan loya dan muntah bagai. Memang sesuatu yang boleh buat kita sresss..

Ok, sy dapat maklumt ni dari BabyCenter..

Sebenarnya keadaan ni normal je.. ia berlaku di sebabkan rasa loya dan mual tu.

Biasanya berlaku di bawah trimester ke 3 dan ada yang menanggungnya hingga ke minggu 20 kehamilan..

Stresss kn kalu sepanjang kehamilan tu kena lalui saat air liur keluar dgn byk.


Tidak ada sebarang rawatan tertentu bagi keadaan ini, tetapi anda mungkin boleh mencuba kaedah berikut:
1. menghisap buah lemon atau limau nipis, atau menghidu beberapa titik minyak pati lemon atau limau nipis yang dititikkan pada kertas tisu;
2. menggunakan pembersih mulut yang selamat digunakan semasa hamil;
3.menghisap gula-gula pudina atau mengunyah gula-gula getah berpudina;
4. memberus gigi dengan ubat gigi berpudina;
5. menghisap kiub ais.

Tips ni sy ambil dari b…