Posts

Showing posts from January, 2013

Bahagia...

Assalamualaikum..

"Orang yang BAHAGIA adalah orang yang suka lihat orang lain BAHAGIA.."

Ini adalah status di wall FB saya saat ni..

ye, saya sukakan ayat dari Prof Dr Muhaya ni..
ayat yg indah dan penuh makna yg mendalam..
hanya yg benar2 paham je akn terus menusuk ke jiwa..

saya juga suka lihat org lain bahagia, sebab itu sahaja yg dapat buat sy rasa sangat bahagia..
walaupun kemampuan untuk buat org lain bahagia itu tidak terlaksana sepenuhnya, tp sekurang2nya saya telah cuba untuk membahagiakn org..

harap anda yang singgah baca blog saya ni pun rasa bahagia dgn status ini..

♥chugie♥

Bahaya AIR KOSONG untuk bayi dibawah umur 6 bulan

Salam...

Bahayanya air kosong untuk bayi kita.

Sebenarnya tradisi memberi air kosong pada bayi ni dah lama di praktikkan sejak tok nenek kita lagi.. bagi ibu bapa yang dh sedar akan keburukan air kosong ni pada bayi, dah tentu lah dorang lebih berhati2.

Dalam zaman serba canggih ni, rasanya dah ramai ibu2 yang berilmu dan punya info mengenai keburukan air kosong buat si manja.

jom kita tengok apa masalah yg boleh timbul rentetan situasi ini:
1# MENGANCAM NYAWA
dikhuatiri air kosong itu mengandungi kuman, jadi dah semestinya bayi berisiko mendapat cirit birit jika kebersihan tidak di jaga.

2# MENGHAKIS PELINDUNG PENYAKIT
Air kosong akn menghakis pelindung penyakit yg di perolehi dari susu ibu.

3# MENYEBABKAN SAWAN TARIK
Bayi di bawah umur 5 minggu berisiko mendapat sawan tarik kerana bila air diberi berlebihan, garam di dlm tubuh bayi akn cair. Ini akn mengakibatkan suhu badan yg rendah, kembung dan sawan tarik.

4# MERENCATKAN PERTUMUBUHAN
Saiz perut bayi yg kecil dan dipenuhi dgn air …

Sausage Cheezy bread roll

Image
Assalamualaikum semua..

Lamanya ku tak ber entry ya..dah 16 hari di tahun 2013.. tup tup keluar entry makanan ni..

sebenarnya pagi tadi ternampak post sausage cheezy roll ni kat dalam facebook.. terliuq cek di buatnya..

after settle keja kat kedai, terus g beli bahan2 nak buat benda alah ni..
bukan susah pun.. yg perlu ada, roti.. sausage or hot dog, cheese n telur.

roti tu kasi leperkn dulu ye.. then letak sekeping cheese atas roti tu..
kemudian ambil 1pc sausage n letak atas cheese td.. after that kita gulung lah dia cantik2..

pecah kan 2 or 3 biji telur, letak secukup rasa garam n sefikit gula.. kemudian pukul sampai rata atau sebati.

panas kan minyak masak..

bila minyak dah masak, celupkan roti yg dah digulung tadi ke dalam telur dan goreng lah hingga masak...

toskan dulu supaya minyak turun ye..

dah sejuk skit, boleh lah makan..
pekena dgn kopi panas.. owh nyummy!!

try lah.. mmg sefap menyengat lah..


ok.. sekian dulu..daaaa
Chugie

selamat tahun baru 2013

Image
Assalamualaikum..

Alhamdulillah, dah masuk ke tahun 2013.
 buku baru... agenda baru.. misi baru..

moga tahun baru ni jadi labih bermakna lagi...

all the best!!!

wasalam.
Chugie..