My Lovely Followers

Google+ Followers

Tuesday, May 31, 2011

Hasil susu ku - pam time lunch!

Salam..


eh.. sempat gak nak berentry ni..;p

ok, dah lama nak entry kan perihal mengepam susu time kerja..

so arini nak show skit susu2 ku itu..


untuk 15 minit pam, ini lah hasilnye..


gembira betul bila tengok susu yang penuh sebotol ni.
bertambah semangat lagi nak mengepam tau!

biasanye aku ambil 15-20 minit untuk mengepam susu pada waktu makan tengah hari,
so yang selebihnye, aku kena makan rehat dan solat..

biasanya aku mengepam sekali je kat opis, balik rumah baru aku pam lagi..

pam tanpa makan pun tak guna jugakan?
tak berkhasiat lah susu2 ku itu nanti..

pernah sekali pam tu, aku dapat 2botol (5oz) penuh susu..
memang gembira betul..
dan2 tu juga, doa dalam hati moga baby fadiah akan minum susu dengan mudah dan banyak..


psst: moga susu ku sentiasa ada untuk anakku.. amin...

-chugie-




Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, May 30, 2011

Masih Ada BE.. Tq Nuffnang!!

Salam..

Walau sibuk.. dan jarang berupdate blog ku sekarang ni,

Tapi BE tetap muncul..

Sayang kamulah Nuffnang..


antara BE yang ada dalam Acount ku..


Alhamdulillah..


Thanks Nuffnang!!



-chugie-


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, May 28, 2011

Punca Fadiah Meragam aritu..

Salam..

owh, bz nye daku ni kan..
dah lama tak jengah n ziarah kawan2 seangkatan..

kawan2 ku yang sedang pregnant, dah selamat bersalin kah kalian??
aduh.. x sempat nak jalan terjah ke rumah Kak gorges and Nafiraa yang tengah sarat tu..
nanti bila free aku dtg lawat umah maya kamu ye..
dah tak tau ape cerita kawan2 blog yg lain juga..

owh ye, tentang Fadiah yang melalak meraung bagai ari tu,
sudah pun ku tahu puncanye..
YEM..
yes, ni semuanye di sebabkan YEM yang aku makan hari sebelumnye..
Yem tu keladi ye kawan2..
makanye.. bila kita ibu yang menyusu anak makan makanan yang berangin,
maka, susu yang di salurkan pada anak juga akan berangin.. (itu logik aku sendiri ok.)

Sebabnye, 2 3 hari jugak si anakanda ku sorang ni meragam..
perut kembun rupenye.. angin banyak
Yang buat aku perasan, bila die dah melalak2 tu, aku akan sapu minyak..
dan nampak die lega lepastu, tapi kejap je lah..
dia akan menangis meraung dulu, pastu baru die nak menyusu..

Sian Fadiah..
ni semua salah ummi yang x berpantang makan..
sebenarnye ummi terlupa.. *wink*..

Lepas ni kena lebih berhati2 dengan makanan yang aku makan,
demi menjamin kualiti dan kesihatan susu yang nak ku salurkan pada anakku itu..

sekian dulu,
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, May 24, 2011

Fadiah Meragam.. Di TEGUR ke??

Salam..

Petang semalam, Fadiah tiba2 meragam..
bukan sikit2 tau, tapi sangat2 banyaknye..
Menangis, menjerit2, melalak... sampai x keluar suara.

petang tu, sampai je kat umah pengasuh untuk jemput anak2andaku tu,
dari luar aku dah dengar suara Fadiah melalak2..
terkejut gak aku di buatnye.
biasanya tak de pun dengar die melalak camtu..
tapi hari ni sangat luar biasa..

aku dukung die, baru lah die senyap..
pastu masuk dalam kereta, die bantai menangis sakan dengan tiba2..
terkejut lagi aku di buatnye..
try pujuk n bawak dukung keluar dari kereta,
tapi still x reda..
dah beberapa minit tu, baru die senyap n senyum2..

Bila aku nak start drive je,
suddently die menjerit melolong..
ngeri plak aku tengok, dah lah tengah drive..
terpaksa lah sebelah tangan pegang steering, sebelah lagi pegang dia..
aduhai lah anak..

Sampai umah je, die continue jerit2 balik..
aku bg susu pun tak jalan gak..
last2 aku buka seluar n pampers,
kemudian sapu minyak angin, nampak mcm lega skit..
tapi lepas tu dia continue balik melalak..

memang buat aku buntu bantut dah semalam..
makanya, berdukung je lah fadiah sampai malam..
baru lah die lena lepas tu..

aku sendiri pun tak paham and tak tahu kenapa dia jadi cmtu..
adakah die di TEGUR ???

eiii...minta di jauhkan dari segala MISTIK ni..

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, May 23, 2011

Cara Menyimpan Susu ibu (EBM)

Salam..


Dah lama nak update cerita pasal cara menyimpan susu EBM ni,

tapi asyik tak sempat je tau! bz yang amat lah katakan..



Ok, ni antara kaedah yang aku belajar, dan aku buat untuk menyimpan stock EBM ku..

sebagai rujukan aku sendiri dan mungkin juga info untuk kawan2 yang baru nak belajar tu kan?



ok, 1st step...

Harus lah ada bende2 kat atas ni..


Pen, gunting, Storage bottle / bag and kertas lekat tu.. dan most important dah tentulah ebm yang kita dah perah tu kan.. ;p



Susu yang kita pam tu, boleh lah di simpan dalam botol seperti di atas ni, atau

di dalam bag ni.. yang mana bag ni dah tersedia zip lock nya sendiri.. tak payah nak susah2 ikat pakai getah kan..

YANG paling penting lepas isi ebm dalam botol atau Bag tu, haruslah letakkan
Tarikh, berapa oz, dan masa susu tu di pam.. ni penting tau.. sebagai rujukan.
ada setengah tu siap letak nama anak lagi.. tp pada aku, dah memadai ada tarikh, masa dan sukatan tu..

macam gambar bawah ni.. gambar agak blur lah.. so, harapnye korang paham lah ye..

kemudian aku simpan ebm yang dah siap di botol dan di bag tu dalam satu lagi bekas, supaya tak ada bau2an lain dalam peti ais tu masuk dalam susu tu.. ( tu logika aku sendiri ye..)
aku nak pastikan susu tu terjamin keaslian bau nye.. ;p

kemudian aku letakkan di bahagian bawah (bukan beku) dahulu.. sebelum aku transfer ke bahagian beku..

Biasanye aku akan transfer ke bahagian beku, bila dah sejuk.. dan bila dah di bahagi2 kan untuk di hantar ke pengasuh fadiah esoknye.. so yang balance tu aku akan simpan dalam bahagian beku..

info:- bahagian beku atas (peti ais 2 pintu) boleh tahan selama 3 bulan..

sekian,
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, May 16, 2011

Fadiah @ 3 Bulan

Salam..


Yeyzzzz... alhamdulillah,

pejam celik, pejam celik...

now Fadiah dah 3 bulan..


and my mission to susukan dia dengan susu badan, also dah cecah 3 bulan..


Jom tengok wajah Fadiah di usia 3 bulannye..



Pandai betul pandang camera bila ummi say 'senyum'...

Suka tengok senyuman Fadiah.. comei je! :p

Sekarang berat Fadiah dah cecah 5.9Kg..

Walaupun skang ni dia tengah demam+Batuk+Selsema..

Tapi ummi tetap bersyukur yang Fadiah still nak breastfeed..

Cuma dia sangat2 kuat tidur, maybe di sebabkan ubat2tan yang dah masuk dalam badan dia kot..


Hope Fadiah akan cepat sembuh.. dah seminggu lebih dia batuk dan selsema ni..

risau lah pulak.. lelebih lagi bila die batuk and muntah dengan teruknya..

kesian sangat tengok dia..


psst: same to kakak fatin juga... sedang demam+batuk+ selsema..

doakan kedua2 anakandaku ni cepat sembuh ye..


daaaaaaaa

-chugie-






Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, May 15, 2011

eizmierah's lil closet

Salam..





Alhamdulillah..syukur!


dengan penuh rasa kegembiraan dan keazaman,


kini aku telah punye blog bisnes,







ini lah projek paper aku yang paling besar untuk tahun ni..



cita2 nak bukan online biz untuk barangan ibu dan baby ni dah lama aku pendam..



sekarang baru lah tercapai.. harap bisnes ni akan maju dan berkembang.. amin..



Kawan2 ku semua, sudi2kanlah menjengah/melawat blog biz aku tu ye..



Ada DISKAUN untuk kamu2 yang sudi membeli start dari hari ini (29/4/2011-15/5/2011)



apa tunggu lagi?? klik je pada kat eizmierah's lil closet tu atau pada gambar atas tu ye..






-chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, May 11, 2011

Selamat Hari lahir Fatin cayang!!

Salam,



Hari yang semakin bz buat ummi,
Ummi hanya sempat buat express entry je..
tak de bebel2 macam setahun yang lepas..



Ummi nak wish selamat hari lahir yang ke 2 tahun,
untuk anak ummi yang sangat2 ummi sayang..
yang sangat2 buat ummi naik angin..
yang sangat2 menguji kesabaran ummi..

Tapi walau macam mana banyak pun pe'el yg kamu buat,
ummi sangat2 sayang kamu..
ummi sangat2 cintakan kamu..
walaupun ummi selalu marah kamu.
Sebab kamu anak ummi..

Semoga kamu sentiasa bahagia..
sihat selalu.. jangan buat pe'el yang teruk2 ye..

Selamat Hari Lahir cayang ummi..
Selamat Hari Lahir Nur Fatin Adlina..





Gambar terkini fatin dan fadiah..

Baru snap petang semalam..

perangai2 dua budak kecik ni ok semalam,

tu yang ummi dapat snap pic dorang ni!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari Ibu..

Salam..

Alhamdulillah, dapat lagi sambut hari yang sangat BEST ni!!
Kali ni sambut dengan sorang lagi anak..
Hadiah sempena hari ibu yang BEST!!

Kalau 2 tahun lepas, aku sambut hari ibu 2 hari nak melahirkan fatin,
kali ni sambut hari ibu 2 bulan 8 hari Fadiah di lahirkan..
dan beberapa hari je lagi, fatin will turn to 2..

emm.. mesti korang2 semua sambut meriah hari ibu kan?

apa pun, Kita para ibu adalah anugerah terindah yang di jadikan Allah..
Kita ibu yang kuat,
Kita ibu yang sanggup berkorban apa saja demi anak,
Kita berkorban demi suami,
Kita berkorban segalanya untuk keluarga..

Hargai lah diri kita walau pun ada kalanya kita tidak di hargai..
sayangilah diri kita, walaupun tiada yang menyayangi kita..

SELAMAT HARI IBU SEMUA!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, May 6, 2011

fatin buat ummi sakit jantung tau!!

Salam..

Semalam dah heaven kan?
hari ni heaven gak ler.. walaupun jalan jem sikittttttttttttt je.

tapi ada pulak yg buat aku sakit jantung pagi2 ni.
Siapa lagi kalau bukan si kakak fatin ni..
Tengah kita kelam kelibut nak bersiap itu ini,
time tu jugak lah die buat projek paper..

tengah adik dia sedap2 main sorang,
sedap2 gelak2 sorang2..
sedap2 tak ganggu ummi tengah bersiap,
time tu jugak lah die kerjakan adik dia..!!
adui..

belum lagi mintak itu ini..
nak minum,
nak susu,
nak mandi,
last sekali nak roti sapu jem..
bila dah bagi roti sapu jem,
tengah kita dok bersiap tu,
dia boleh pulak suapkan jem tu kat mulut adiknye..
aduhai lah..

terkujat aku di buatnye!!
memang boleh buat aku sakit jantung dengan pe'el si kakak ni tau!
mujur lah adik tu tak nangis2..
suka lagi ada bila dapat makan jem..

hai lah kakak..
kamu nak buat ummi sakit jantung ke nak oi??

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, May 5, 2011

Owh! Heaven nya hari ni..

Salam,

Morning semua..
Owh hari ni hari yang lancar..
tanpa jem sana sini sinun..
Tanpa apa2 sekatan..
tanpa apa2 maki hamun dalam hati..

owh, seronoknya hari ni..
mungkin harini pemandu di kawasan ni lebih berhemah..
lebih berdisiplin,
lebih prihatin..

sebab tu lah jalan tak jem hari ni..
sebab tu lah hari ini hari yang lancar..

Alhamdulillah, syukur...
kalau lah dapat hari begini setiap hari,
alangkah HEAVEN nya....
Tak perlu tension2... tak perlu maki hamun dalam hati..
owh, HEAVEN nya...

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi