Posts

Showing posts from March, 2011

New born... baby of anis

Image
Salam..
alhamdulillah, another new born lagi..
kali ni baby Anis..

Baby girl anis ni lahir pada 29/3/2011, jam 9.30 mlm by normal deliver dengan berat 3.5kg di Putra Medical Center sg Buloh Selangor.
Namanye belum lagi di ketahui.. tungggu berita dari anis nanti ye.

Dah abis pantang 44 hari

Salam... yeay!! dah abis dah... dah selamat dah... yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!! suka.. sangat suka.... akhirnya cabaran 44 hari berpantang telah selesai... now, aku sedang continue pantang untuk sampai ke 100 hari pulak.. harapnye dapat terus bertahan!! boleh ke aku??? SILA SUPPORT AKU!!!! pssst: aku dah pun berada di rumah sekarang ni, dah nak masuk seminggu pun.. lupa plak nak kabarkan kat blog ni .. daaaaaaaaaaaa -chugie-

Tidur time....

Image
Salam..
Mereka berdua ni dah selamat tidur dengan lena dan jayanya..
baru lah umminye dapat bertenet dengan tenang..

macam2 ragam betul anak2ku ini.. terutama si kakak.
bikin ummi fening tau kaka ni! mengalahkan si adik pulak.

jpm layan pics depa beradu..
kakak fatin lah yang paling susah nak di tidurkan,
tapi bila dah tidur, memang lena tak ingat dunia.. ribut taufan pun dia tak sedar dah.
si adik fadiah pulak, kalau nak tido kena by step.. almaklum, baby lagi kan?
mula2 tidur2 ayam je..
penat lah ummi bedung dia, sempat tidur sejam je, pastu dia pusing kanan kiri..
akhirnya, ummi buka bedung, la ni dia dah lena tidur di ulit mimpi tanpa bedungan..
budak yang dah semakin tombam.. geram di buatnye tau!
see, betapa lenanya dia bila bedungan tu dah bukak..
baby skang ni memang dah tak nak di bedung agaknye kan???

tu je... daaaaaaa
-chugie-

Nak anjurkan contest...

Salam..

owh, ahad sudah kan???
kemana korang arini?

ok, merujuk pada tajuk entry ni,
bila melihatkan komen2 dalam entry "Dah mula buat perangai" ni,
aku terasa nak anjurkan contest lah pulak..
ala, contest simple dan senang je..
x susah punye..

sila tunggu entry contest tu esok ya...

k lah, selamat berhari minggu..

Dah mula buat perangai..

Salam..

mentang2 lah hari berpantang dah nak sampai penghujungnya,
dak kecik ni mula buat perangai lah pulak..
kalau dulu, siang malam senang je nak tidurkan dia,
bagi susu kenyang2, tepuk2 dan dodoi2.. sure akan tidur.
La ni, buat pe'el plak dia..
Siang bukan main senang nak lena..
bila dah malam, mula lah dia buat perangai...

tepuk2, dodoi2.. dukung2, dia akan tidur..
tapi bila letak je kat atas katil,
die boleh buka balik mata dan merengek...
buat lah banyak kali mana pun dodoi, tepuk and dukung tu,
bila letak balik kat atas katil, sure die buka mata..

Aduihai anak..
mencabar ni..
Ni baru bab si adik,
belum lagi bab si kakak..
yang makin buat perangai..
menjadi2 plak tu perangainye..
ummi sampai terpaksa gunakan KEKERASAN,
sampai kena pegang rotan, supaya pe'el dia tak menjadi2..

Agaknye, ni semua penangan di manja berlebihan dengan orang kat sini..
naik minyak dah si kakak ni tau,
siaplah bila balik umah nanti ye...
ummi tak kasi can punye!

sabar je lah aku!
-chugie-

Check up Fadiah sebulan..

Salam..

Dah beberapa hari tak jengah blog..
Bz dari hari jumaat sampai lah isnin..

Ok, nak update perihal fadiah,
Jumaat lepas bawa Fadiah check up sebulan,
Patutnya bawa dia ke PMC, tempat fadiah lahir..
Tapi, memandangkan kami dah biasa bawa fatin ke Klinik Pakar Kanak2,
jadi kami ambil keputusan untuk bawa Fadiah kesana juga..

Cuma hari yang kami datang tu, Dr Tan yang biasa kami jumpa tak de pulak..
terpaksa lah jumpa doc lain je..
x best.. sebab Dr Tan kalau buat check up, sure akan check semua..
dia akan check tinggi, berat, dan lain2 yang sepatutnya..
tapi Doc ganti ni, just bagi injection HEP B ke-2 je..
emm makanya, tak dapat lah kami tahu berapa tinggi Fadiah sekarang ni.

Ok, Berat Fadiah sekarang dah 4.9kg.. kurang 100g je nak cecah 5kg.
tp apa pun ok lah tu kan..
dari 3.3kg masa lahir, now dia dah naik ke 4.9kg.
patutlah tengok dia skang ni dah semakin tembam dan lebor.. :D

owh ye, patutnye minggu lepas aku balik kerumah sendiri,
tapi atas sebab2 yang tak dapat di elakkan,
terpaksalah kami te…

Doa fatin " Allah celamatkan ummi..adik"

Salam..

Owh, cerita ni agak basi sikit ye..
cerita masa saat aku berada dalam wad nak melahirkan Fadiah..
Cerita ni Mak mentua aku yang ceritakan balik,
dan aku pulak hampir terlupa nak abadikan cerita ni dalam BLOGku ini..

Ok, masa aku tengah bertarung nak melahirkan Fadiah,
rupanye, fatin pun tak henti2 doakan ummi dan adiknye ni..
Mil kata, start dari dia ambil fatin dari kami kat Klinik,
sampai lah ke rumah Mil ku, dia tak henti2 nyanyi lagu " Allah celamatkan ummi.."
dan juga tak henti2 nyanyikan lagu " Allah celamat kan adik"
terharunye aku dengar cerita ni masa Mil bagitahu aku..
Anak sekecil ni pun tahu mendoakan keselamatan umminye..
Mungkin dengan doa anak ni jugalah aku dapat melahirkan dengan mudah dan selamat kan?

Tak sia2 juga ajar anak nyanyi lagu doa macam ni dari kecil ni..
sebab dia akan lebih cepat dan mudah hafal..
Alhamdulillah, ummi di beri anak yang cerdik macam ni..
walaupun nakalnye kadang2 tak dapat di kawal..

***ummi sayang Kakak fatin***


-chugie-

Wah.. ramai dah kena BADIku..

Salam..

ekekeke.. yeke BADI? bukan.. bukan..
tu semua RAHMAT kan??

Apa kes lah aku ni kan??
Alhamdulillah, ramai dah kawan2 yang bakal ikut jejak langkahku..
Bakal punya cahayamata lagi..
means, pregnant lah!

dari start aku pregnant dulu, sampai lah dah bersalin ni,
tak henti2 dapat kabar kawan2 blogku mengandung..
macam bersangkut2 plak!
DOA aku masa ngandung untuk kawan2 yang teringin nak ngandung, di makbulkan BUKAN??

Syukur alhamdulillah...
Lepas ni bertambah lah ahli baru kawan2 ku kan??

tak lupa juga yang bakal bersalin dalam tahun ni..
wah.. tak sabar nak tunggu berita gembira dari kawan2 yang bakal melahirkan baby,
dan bakal mengandung tu..

k lah,
jaga diri semua..
daaaaaaaaaaaa
-chugie-

Aduiyai.. camne nak maintain kurus ni?

salam..

Lately ni, makan sekali rasa macam x cukup je..
mulut ni asyik lah rasa nak mengunyah,
dah lah macam2 ada atas meja tu..
aduiyai.. nk buek lagu mana ni??

Mujur lah masih lagi berpantang kat umah orang..
kalau umah aku sendiri, maunye aku hadap semua makanan tu dari celik mata sampai pejam mata tau!

Dan mujur juga, nafsu lapar ni masih kuat aku control..
walaupun ada masanye, tak boleh di control juga mulut ni dari menjamah segala makanan tu.
owh ye, untuk pengetahuan korang, Mil aku memang tak kuat sangat pantang larangnye,
janji pantang yang patut2 je.. yang lain, segalanya boleh bedal je!

aduiyai.. camne nak buek ni?
kang kembang mambang plak badan ku ini..
agaknye ni semua penangan menyusu kan baby kan?
sebab aku memang sangat2 kerap bagi susu pada Diah..
Diah pulak, memang sangat2 kuat menyusu skang ni..

nampaknye, start keja nanti aku kena jugalah start berpuasa..
supaya ke'slim'an ku kekal maintain.. :D

k lah, daaaaaaa
-chugie-

Fadiah dah sebulan..

Image
Salam.. Alhamdulillah, hari ni 15/3/2011, genap umur Fadiah sebulan.. Kejap je masa berlalu kan? pejam celik, pejam celik.. dah sebulan pun umur anakandaku ni. Dan dah sebulan juga lah ummi berpantang.. Tinggal 2 minggu lagi nak berpantang, dan tinggal sebulan lagi untuk aku bercuti.. Yeayyy!!! Jom tengok wajah Diah sebulan!!
sedang termenung..
pastu dia pejam mata..

ha.. bukan senang nak snap wajah Diah dengan mata yang terbuka ni tau! Happy a month Diah!! -chugie-

Tsunami di Jepun

Salam..

Dah beberapa hari ni, aku memang dok tercongok je depan tv tunggu berita selanjutnya tentang Tsunami kat jepun nun..

Kesian sangat2 pada orang2 kat sana.. dengar nya sekarang ni angka yang terkorban dah lebih dari 10,000 orang kan??
nauzubillah... maha besar allah..
Dengan sekelip mata je negara yang aman dan cantik tu di landa Bah yang sangat dasyat ni..

Hari ni dah masuk hari yang ke-4, bencana tu berlaku..
dan hari ni juga masih lagi dengar berita yang Bah tu berlaku lagi di bahagian lain..
Ya allah.. tak tahu lah macam mana keadaannya kalau kita berada di tempat orang2 yang di landa musibbah tu..

Bila aku tengok je berita2 yang terpampang kat tv dan akhbar tentang musibbah ni,
hati terus rasa sangat2 sedih.. sangat2 hiba..
bila tengok air laut memuntahkan isi nya.. abis semua apa je yang ada kat atas daratan.
dengan manusia ilang arah.. dengan harta benda musnah.. dengan segalanya jadi sangat kelam kabut..

Rasa macam tengok kiamat kecil plak!
astaghfirullahalazim.. tak terucap dek kata…

Rezekiku..

Salam...

Hari ni dah pun masuk Isnin.. monday blues gitu kan???
Ape kes lah dengan tajuk tu kan??

Sebenarnye aku antara CRE perodua yang terpilih untuk mendapat penghargaan,
Ni lah buat pertama kalinya company kami terima penghargaan camni tau,
sebelum2 ni tak pernah archive target untuk every quater..
so this year, kami dah dapat!! syukur alhamdulillah.

Makanye, penghargaan telah pun di berikan kepada CRE (aku) dan juga company aku..
Untuk company, kami dapat RM3000..
dan untuk aku, dorang bagi trip ke Vietnam..
Tapi memandangkan aku sedang dalam pantang, dan tak sanggup nak berpisah dengan anak2,
terutama baby.. makanye, aku tak de lah join trip tu..
walaupun rasa rugi je tak dapat ke vietnam, tapi aku pasrah..
atleast aku tak berjauhan dengan fatin and baby diah.

Tapi mungkin dah rezeki aku kan??
baru2 ni ketua kami kat perodua tu call aku,
kebetulan die dapat tahu aku sedang dalam pantang,
makanya die bagi option lain selain join trip tu..
dengan jasa baik pihak perodua, dorang tukarkan trip tu pad…

susah betul nak 'burp' kan Diah..

salam..

Tau ke ape tu 'burp' kan baby??
'burp' tu macam sendawa lah..
Lepas menyusu kan baby kene di sendawakan??
supaya tak muntah.. dan angin keluar.

Tapi, si Diah ni memang susah sangat nak 'burp' tau..
kadang tu banyak kali dah tepuk2 belakang dia, bukan kejap2.. tapi lama..
tetap juga tak 'burp burp' si kecik ni..
Nak kata tak kenyang ngan susu yang di isap, tak juga..
sebab tiap kali menyusu, dia sendiri yang akan menolak bila dah lama sangat menyusu..
dan dia menyusu memang lama..

Bila dah tak sendawa tu, dah tentulah masa tido dia akan muak susu..
dan lepas tu akan bau masam je..
Skang ni aku kerapkan letak minyak angin pada dada dan perut dia,
supaya senang angin nak keluar..

Ada siapa2 punya petua nak mudahkan baby 'burp'??
sila beritahu aku k!

sekian dulu..
daaaaa
-chugie-

Menjawab komen kawan2..

Salam..

Dah Hari jumaat dah kan??
express betul masa berjalan!

Ok, Kali ni aku nak menjawab komen beberapa org kawan dalam entry INI..

Bape kilo fadiah masa lahir?
Fadiah lahir dengan berat 3.3kg...alhamdulillah, semangat juga anakandaku yg sorang ni.. tp tak leh lawan kakaknye yang lahir dengan berat 3.8kg.. ni semua penangan, makan sampai tak ingat dunia masa pregnant dulu tau! ( lupa nak mention berat Diah dalam entry kronologi kelahirannye tu.)

fatin jeles tak dapat adik??
emm.. biasa lah tu, dah ada orang baru, sure lah fatin a bit jealous.. sejak dari pregnant lagi dia dah pandai buat hal.. sampai lah lahirnye fadiah, dia nak kita beri perhatian pada dia.. tapi sekarang ni alhamdulillah.. nampak dia dah mula sayang adik dia.
kadang2 tu ada jugak orang sakat dia, kata nak ambil adik Diah dia.. tapi memang dia peluk erat2 adik Diah.. siap say " ni adik patin!"

pada nureen....
Saya doakan awak akan dapat baby...
mesti teruja nk dapat baby baru lg kan?? pe pun harus usaha dan doa ye.…

Pics terkini Fatin dan Fadiah..

Image
Salam.. now nak enterprem gambar kakak dan adik.. dah lama tak enterprem kan gambar fatin kan?? jom layan piccas!

Gambar Fadiah yang terkini, baru ambil tengah hari semalam.. dah embam2 dah si adik ni tau.. mane taknye, tiap sejam mintak susu ummi!
kakak dan adik.. sian si adik, sebab kakaknye ganas sangat.. sampai adik kena buat muka macam tu.
adik dah start buat muka sebab kakak asyik nak cium dengan ganas je.

see.. kakak memang suka cium2 adik, tapi adik tak mo!

nanti2 aku update lagi pasal dua budak tecik ni k!
daaaaaaaaaa
-chugie-

Kronologi Kelahiran Nur fadiah #3

Salam..

bersambung dari entry sebelum ni ye...

Dalam labour room... Masa dalam bilik tu, aku dengan suami je.. nurse dah keluar.. dorang nak siapkan peralatan untuk proses bersalin.. before tu, doc ada tanye aku samaada nak ambil epidural atau ubat tahan sakit biasa?? dan aku jawab bagi ubat tahan sakit biasa je doc, sebab sy tak nak epidural lagi.. cukup lah sy dapat masa bersalin sulong dulu.. So, aku pun di beri ubat tahan sakit masa kat dalam labour room tu... tapi sakitnye tetap aku rasa tau! ingatkan bila dah dapat ubat tahan sakit tu, ilang lah rasa sakit kan?? tapi tak juga.. makanye, aku pun redha lah dengan rasa sakit tu.. atleast experience kan?? Masa kat dalam bilik tu jam dah 11 lebih, lagi setengah jam je kot nak masuk ke Hari baru, sempat lagi lah aku bergelak ketawa dengan suami, berselang juga dengan rasa kontraksi yang semakin lama semakin lah kuatnye.. tapi kontraksi tu bukan lah bersambung2 tau.. kejap2 je die stop, pastu dia akan sakit balik.. mulanye sakit tu boleh ak…

Kronologi kelahiran Nur Fadiah #2

salam..
Bersambung lagi kita ye..
Selamat lah baby and fatin dah tido, bleh lah cerita lagi..
hope dapat habis dalam part ni lah!

....Dalam Jam 9++malam camtu, Doc ratna datang dan pecahkan air ketuban, Dia kata nanti sure aku akan rasa sakit sebab air dah di pecahkan.. makanye aku pun tunggu lah rasa sakit yang doc kata tu, Tapi, kuasa tuhan kan.. memang aku tak rasa sakit apa pun.. cuma aku masih rasa baby mengeras dan menguncup je dalam perut tu.. dalam hati dah tentulah gundah gulanakan?? sebab rasa sakit tu masih tak ada jugak! lagipun dalam kepala otak ni dah pikir macam2.. yelah, dari tadi tak de rasa sakit nak bersalin macam yang aku kene dulu dan seperti yang kawan2 ceritakan tu.. di campur pulak rasa risau kalau2 apa2 jadi kat baby, mana tau tak gerak ke ape ke kan? dan dah tentulah, doa dalam hati ni tak pernah berhenti supaya tak de perkara2 buruk berlaku.. dan doa semoga aku dapat bersalin normal tu pun tak pernah henti2 tau! memang nak sangat2 bersalin normal, tak nak dah kena o…

Kronologi Saat melahirkan Nur Fadiah #1

Salam...

Ok, seperti yang aku beritahu aritu, aku nak cerita tentang saat melahirkan Diah..
Hari ni aku rasa cam ade masa terluang skit,
so boleh lah aku mulakan cerita hari ni skit2 kan??

Pada 14/2/2011 tu, seperti biasa aku ada rutin pemeriksaan kehamilan.. Maklumlah, dah hujung2 kan.. kena lah pergi buat pemeriksaan on time. ikut hati nak datang buat cek up masa hari sabtu (19/2/2011) je..macam rutin2 biasa aku. tapi entah kenapa, hati rasa cam nak follow appoinment date yang doc bagi tu.. makanya, aku hubby and fatin pun ke PMC untuk check up. Mujur lah time tu hubby dah sihat dari demamnya, kalau tidak.. tak tau lah nak kata apa. Berbalik pada time cek up tu, aku ke klinik pada jam 3 ptg, masa tu memang ramai juga yang datang buat check up, so terpaksa lah menunggu.. dah jam 4ptg++, baru lah turn aku masuk jumpa Doc Ratna.. Seperti yang aku beritahu pada entry sebelum2 ni, Doc ratna akan buat selukan, means dia nak cek bukaan rahim aku.. time doc cek tu, rupa2nya bukaan dah ada.. 4cm lagi! terk…

Selamat hari wanita..

Salam...

Dah petang baru dapat berblog..
i am very the busy lah...

Ok, sebenarnya aku just nak wish selamat HARI WANITA hari ini..
ISTIMEWA buat semua SAHABAT2 BLOGGERS ku yang rajin bertandang ke sini..

Berbangga lah menjadi seorang WANITA..
Tanpa kita, tak akan ada yang BARU kan??

HIDUP WANITA!!! SELAMAT HARI WANITA...!!

Dugaan berpantang..

salam..

Terima kasih pada kawan2 yang sudi lawat blogku dan ucapkan tahniah..
Ingatkan dah tak de yang nak jengah aku kat sini, ekekekeke..
mana tau kan, sebab dah lama juga tak aktif berblog.

Dah hari sabtu kan.. kejap je masa berlalu.
Sekarang, dah masuk hari yang ke 19 aku berpantang.
tak sabar nak abiskan pantang ni tau!
Dengan cuaca yang sangat2 panas ni,
rasanye nak je aku jamah Air Batu tu..
Rasanya, adalah beberapa hari hujan, itu pun kejap2 je..
Itu pun syukur juga lah.. atleast merasa jugak sejuk sekejap bila hujan dah turun tu.

Kat umah Mil ku ni tak de aircond,
so.. berpantang lah kami anak beranak dalam panas bara ni ekekekeke...
Tapi orang kata bagus lah berpantang panas2 kan?
kalau beraircond bagai, sama lah juga dengan tak berpantang..betul tak?

apa pun semua ni adalah satu dugaan untuk uji kesabaran aku..
walaupun kadang2 teruji dan tercabar gak lah tahap kesabaran dalam berpantang ni..

owh, adalagi macam2 dugaan berpantang ni...
rasanye, tak yah lah cite pepanjang kan?
orang2 yang dah…

Presenting my lil girl, Nur Fadiah Adelia bt Mohd fahmi

Image
Salam... Presenting............!!!! Alhamdulillah, aku telah selamat melahirkan anak kedua ku.. Nur fadiah Adelia bt Mohd Fahmi pada: 12:37a.m, 15/2/2011 bersamaan hari maulidur rasul.. Syukur alhamdulillah juga sebab aku dapat lahirkan anak kedua ku ini dengan cara normal.. nanti aku try kisahkan saat2 kelahiran fadiah k.. jom jamu mata tengok piccas fadiah @ diah..













Moga Anakku jadi insan yang berguna... insyaallah.... -chugie-



ku kembali...rindunye sama kalian!

salam...

Alhamdulillah, syukur... dapat juga aku beronline akhirnye!
syahdu lak rasanye bila dapat berblog balik waaaaaa...

Baru la ni hubby belikan broadband, setelah sekian lama aku rasa sangat2 sangap! ekekek..
Skang ni aku masih dalam pantang zone!
So, x boleh lah selalu berblog ye..
kena tengok masa gak.

Bila free2, baru aku berblog..
and update apa2 yang patut k!

ok.. nanti aku present my new lil girl untuk tatapan korang semua..
tunggu tau!

k lah, see ya!
daaaaaaaa
-chugie-