My Lovely Followers

Google+ Followers

Monday, January 31, 2011

Pagi isnin...

Salam..

Owh, cuaca hari ini juga hujan..hujan gerimis gitu!
Dari hari sabtu, bawa ke hari ahad.. seharian hujan kan.
Semalam memang tak berhenti langsung hujan..
Hujan rahmat mungkin kan?
Sejuk je.. tido malam pun rasa tenang je.. without air cond!

Hari ni dah tak sesibuk macam sebelumnye..
harini boleh lepak2 je..
sebab kerja2 dah settle.
Hanya buat kerja2 sampingan yang tertangguh je..
Esok aku dah start cuti.. walaupun opis masih beroperasi hingga rabu.
minggu depan baru start kerja balik.. syoknye lah cuti panjang!

owh.. isnin yang best!
k lah.. nak buat lawatan jap!

daaaaaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, January 29, 2011

Saturday mood..

Salam...

Selamat berhari sabtu..
Ada ke yang on blog arini??

Kawan2...???? tido lagi ke ni??
Arini aku kerja..
Tapi dah tak sibuk dah..
Masa ber'bz'an dah tamat...
Kerja2 penting dah selesai..
Tinggal kerja2 sampingan je.

Jadi hari ni bleh lah ber 'BW' kerumah kawan2..
ada siapa2 yang dah update blog ke???
sila kabarkan ye..
nanti ku p terjah!

k lah.. happy weekend!!

pssst: Hari ni ada check up lagi...

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, January 28, 2011

Dapat Angpow!!

Salam...
Alahai, murah rezeki ku lagi..
Ada supplier datang bawak hamper and limau untuk bos and staff,
Memang aku dah biasa handle supplier ni..
lepas die letak hamper and limau kat bilik bos, die kuarkan angpow, and bagi aku..
terkejut di buatnye tau!
Kebetulan time tu de sorang opismate aku ni kat meja aku,
die pun dapat jugak..
alhamdulillah, murah rezeki kan...
Ini lah angpownye..
see.. gambar rabbit!
tahun ni kan tahun arnab, bg dorang orang cina ni??
nak tau bape RM???
V
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

sekeping note RM50...

bestnye lah....

-chugie-



Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sorry geng..

Salam..

Hari ni, Pagi2 lagi dah sibuk...
Maklumlah, company cino..
kami ni sedang berusaha untuk clear kan semua kerja sebelum CNY!
Dorang yang nak raya, kami yang melayu ni kene tempias jugak..

Before cuti panjang CNY,
kenelah settlekan all file yang nak di register..
So, cuti nanti tak de lah kes2 yang menunggu kereta dah..

Very penat tau!
and also, very headache!
sebab very the kelam kabutnye keadaan di sini..

Tapi............... aku masih bleh buat 1 entry kan?
APEKAH??? ekekekekekek;P

Sorry ye geng... nanti2 bila dah free2, kite g jalan2 buat lawatan sambil belajar kat blog korang ye..
Tunggu kehadiran cek chugie......!!


k lah.. nak g sambung kerja dulu.. daaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, January 27, 2011

Dapat bonus dan gaji!! syoknye..

Salam..

Happy ni!!
Syukur..alhamdulillah..
1st time dapat gaji awal tau!
Biasanye masuk bulan baru, baru dapat gaji bulan lama..
dan bukan tu je, yang buat aku happy sangat tu sebabbbbbbbbbbbbb

AKU DAPAT BONUS SEKALI!!!!!
syoknyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!
Syok banget!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rezeki nak bersalin ni.
ALHAMDULILLAH....

Murah rezeki company ni, murah juga lah rezeki kami..


pssst: sedang mood happy ni, malam ni ada Company dinner lagi... alalalalalalalal..

daaaaaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Rasa kebas-kebas..

Salam..

Hari ni sibuk sangat2...
Ni baru abis sibuk ni, tu yang dapat membebel ni.

Lately ni, aku selalu rasa kebas2 lah..
Biasanye kat bahagian tangan.. kedua2 tangan plak tu.
Bila rasa kebas2 tu, memang rasa tak selesa betul.
Terpaksa lah goyang2kan tangan tu, bagi ilang kebas.

Bukan tang tangan je, kaki pun kadang2 rasa jugak,
especially kat bahagian peha dan betis..
emm.. kena lah aku banyakkan gerak,
agaknye peredaran darah tak berapa lancar kot kan?
ke tanda2 baby nak kuar ni??

owh... nervous lah pulak!
Kawan2 yang seangkatan dh ramai yang dh bersalin ni..
makin bertambah2 nervous lah aku..

k lah.. nak rest jap! penat ni..
daaaaa...
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, January 26, 2011

Another sweet moment on pregnant..

Salam..

Alamak, tajuk dh guna ongputihnye bahasa, entri guna bahasa melayu plak, ape ke hei...??
layannnnnnnnnnnnn je k!

Aha.. another sweet moment tika aku pregnant ni.
Ala, nak kasi naikkan aura pada kamu2 yang teringin nak pregnant lagi..

Ini tentang kisah fatin yang 1st time merasa tendangan adik dalam perut ummi ni.
Masa tu kami dalam kereta on the way nak berjalan2 ke taman,
memandangkan fatin akan duduk kat riba aku,
makanya, dapat lah die rasa tendangan padu adiknye tu..

Kebetulan time fatin letak tangan kat perutku, adiknye pulak bagi respond..
Terus di tendangnye tangan fatin yang melekat kat perut..
aku pun ikut terasa sekali, + terkejut tau! sebab tendangan yg agak kuat.
Pastu fatin buat muka terkejut die..
dan2 tu jugak die terus pegang and rasa perut die yang muncit tu.. (aku just ketawa and cuit hubby)
pastu die pegang balik perut aku, dan kena tendang lagi..
die pandang muka aku and say, " mi.. pe tu?" " ia gerak ar.." (aku senyum je lah.. sebab kelakar tengok gelagat and muka die time tu)
pastu aku pun jawab lah, "tu adik lah, adik tendang akak ye..??" and aku pun senyum kat die..

huhu.. so sweet tau this moment..
rasa cam fatin pun sama2 merasai ape yg ummi die tengah rasa ni,
walaupun aku tau fatin masih x paham apa2 lagi..
tapi, memang sangat2 best lah..

pssst: kamu2... tak teringin ke nak tambah lagi??? saat2 indah tau! really....

k lah, daaaaaaaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Check up kehamilanku ke 36 minggu

salam..



Hasil checkup minggu yang ke 36...


Beratku: still maintain at 58kg.. tak berubah dari checkup 34 minggu aritu.
Berat babyku : naik dari 2.4++kg ke 2.7kg.. emm baby dah kuat makan time ujung2 ni.



Doc ratna tak banyak explain tentang scan aritu, sebab pakar scan dh terangkan..
katanye, mengikut laporan scan tu, semuanya ok dan tiada sebarang masalah..
Cuma yang peliknye air ketuban aku tu je..
But still hope tak de pape masalah besar lah bila sampai harinye nanti.


Seperti biasa, doc ratna akan scan baby lagi..
kepala baby dah ade dalam kedudukan bawah, cuma belum betul2 di tempat laluan lagi.
doc nasihatkan aku supaya rajin2 berjalan supaya baby terus ke laluannye..
makanye bila baby dah di laluannye, dapatlah aku bersalin secara normal..
Insyaallah.. harapnye pun nak bersalin normal jugak, memandangkan baby ku kali ni kecik..
tapi kalau dah takdir nak di cezer lagi, redha je.. janji baby selamat., kan?

so, lepas ni kena start datang check up seminggu sekali.. sebab hari yang di nanti tak lama je lagi..



owh, sangat nervous tau!
sekarang pun dah terasa nyeri2 je kat bahagian ari2 tu..
maybe baby sedang berusaha untuk membuat laluannye kan?

ummi plak, sedang beri semangat setulus hati pada baby untuk bekerje keras kat dalam tu..
tinggal lebih kurang 3 minggu je nak sampai ke HARI nye..



k lah.. tunggu next laporan plak ye.

daaaaaaaa

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, January 25, 2011

Ni lah tabiat si fatin..

Salam..
dah lama nk issue kan hal ni, baru sekarang dapat buat ekekek;P
issue ape?? pasal anakandaku sorang ni ler..
tabiatnye adelah pegang telinga.
Pantang leka je, sure tangan dah dok kat telinga.
pastu die usap2 telinga tu... memang layan betul lah..
Tak kira lah kat mana pun, dalam kereta ke..
tengah tengok tv ke.. atau tengah makan sekali pun..
pantang tangan dah lekat kat telinga, memang die layannnnnnnnnn kan je!
jom tengok pic2 yang sempat ummirazzi snap ni! ;D




2 gambar atas ni aku ambil masa dalam kereta.
layan betul kan?
bukan sebelah telinga je tau, tapi kadang2 tu dua2 belah die layan.



dua gambar atas ni masa nak tido..
bila time menyusu, sebelah tangan pegang botol, sebelah lagi pegang telinga..
layannnnnnnnn sampai lah die tido..
dan tido nye memang sangat2 lena.

alhamdulillah, fatin memang sangat senang nak tido,
dan bila dah tido tu, memang lena dan x gerak2.

cuma lately ni die senang sangat mengigau, agaknye terlalu banyak main masa siangnye kot.

sekian dulu laporan dari ummirazzi.
daaaaaaa
-chugie-



Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Fatin borak ngan adik..

salam...

Opps.. ini entri auto publish ye..
Pagi2 sure datang lewat, pastu kene buat dan siapkan kerja cepat2...

So, terpaksa buat auto publish entri je.

Now, fatin rajin borak ngan adik die yang bakal lahir ni..
Agaknye terikut2 umminye yang selalu borak2 ngan baby kot.
Maka secara automatiknye, die pun meniru cara kite kan..?

Bila nampak aku usap2 perut,
die pun ape lagi, join usap sekali..
sambil cakap, " adik..adik, atin ni.." " atin ni.." "bangun lah.."
rasa sejuk je telinga bila dengar die cakap camtu..
Kadang2 tu aku betul kan jugak cakap die tu..
suruh die tukar 'atin' ke 'kakak'...
nanti bila dah kuar, senang lah die bahasakan diri die kakak pada adiknye nanti..

Lagipun, kami memang dah lama bahasakan diri fatin as a 'kakak',
tak mau dah panggil die 'adik', cuma Pil je yang kadang2 tu terpanggil gak fatin 'adik'..

Rasa seronok je bila fatin rajin borak2 ngan adik die..
siap tanya adik dah mamam ke?
adik tido ke?
dan yang pastinye akan kiss perut aku macam die sedang kiss adik die..

best betul lah keadaan ni..
sangat2 sweet..
rasanya, korang2 yang punya anak lebih dari sorang sure dapat rasa kan??

owh... ada yang teringin nak tambah tak?? cepat2 lah ye..
rugi tau! ;p

k lah, daaaa..
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, January 24, 2011

Semalam...

Salam..

Semalam sangatlah sibuknye..
Hari ni pun sibuk..
Tapi nak kena jugak update..

Sebab..
Semalam birthday incek suami..
Tak sempat nak create "wish entry" untuk die semalam.
Sebab keadaan yang tak mengizin kan..
di rumah pun sibuk..

So hari ni nak buat special entry untuk hubby...

" SELAMAT HARI LAHIR Bi..."
Walaupun dah wish semalam, tapi hari ni tetap nak wish lagi khas untuk awak..

" SELAMAT HARI LAHIR Bi..
Walaupun belum tentu awak akan baca blog kecik saya ni, tapi saya nak juga buat special entry untuk awak..

" SELAMAT HARI LAHIR Bi.."
ye, naik lagi tangga umur awak ye.. tapi x leh kalahkan saya lagi... ;P

" SELAMAT HARI LAHIR Bi...
"SELAMAT HARI LAHIR..."
SELAMAT HARI LAHIR..."
Doaku sentiasa ada untuk mu...

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, January 21, 2011

Busy macam esok nak raya..

Hari2 jem..
sampai pun dh agak lambat
Sampai je opis, tak dan duduk pun lagi..
bos dah suh pi buat keje..
Urgent katanya..
aduh...

Makan pun tak sempat lagi ni..
aduh...

apetah lagi nak berblog walking..
aduh..

k lah..
nak ber 'aduh..' aduh' ni.. ;p

psssttttt: macam lah esok nak raya tau!


-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, January 19, 2011

Siapa lah yg baik hati tu..

Salam..

Wah.. ade orang tolong bayarkan tiket parkir aku lah..
entah siapa lah gerangannya..

Seperti biasa, kat area opis ni, kalau orang yg datang cek tiket saman tu dia akan HONNNNNNNNNNN kuat2..
Tandanya, die nak start cek lah tu,
Makanye, aku pun terpaksa lah gagahkan diri yg boyot ni untuk membayar tiket parkir..
Bila nak letak kat kereta, tup2.. dah ada tiketnye..
e'eh.. siapa pulak gerangan yang baik hati tu ye?
Tapi, kenapa lah tak habaq kat aku awai2, tak yah aku p beli...mueheheh:D

Aku dah p tanye semua staff kat dalam opis, tapi semua kata takde bayarkan..
owh.. siapa kah orang itu ye?
secret admire ku ke???? ekekekek;p (perasan)

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Amboi mulut.. nak kene cili ni!

Salam..

Tajuk aku pagi ni, pedas lagi berapi gitu!
Ni ha, nak cerita tentang kepetahan anakandaku lagi..
sekarang ni, dh macam2 perkataan die sebut..
kadang2 tu pelik jugak, entah dari mana die sekolah entah lah.

Situasi 1
- Petang semalam, fatin panggil ayah dia... 'ayah.." ayah..."
tapi ayah die tak respond, die panggil lagi "ayah..", tapi still x respond dari ayah die..
last2 die sebut "ee..pekak!"... ape lagi, aku slap lah mulut die..

Situasi 2
- masa nak otw bertolak dr rumah pengasuh, dia suruh aku drive ikut arahan die.. dia sebut lah " ummi, cinni..cinni.." and tunjuk lah kat jalan yang die nak pegi tu.. tp aku buat dono, pastu die arah kan lagi.. aku pun ikut lah.. then die bleh sebut " yeah.. pandai!" sambil tepuk tangan dan buat muka bangganye tu.. ( terkejut aku di buatnye..)

Situasi 3
- di rumah pengasuh, macam biasa lah.. kalau dh buat salah makcik akan marah dan buat2 pukul dengan rotan,
pastu die boleh sebut " tak nak lah.. syakit tau! tau tak.. syakit lah!" ( adui... petahnye die berkata2 sekarang ni)

dan pernah juga die keluarkan perkataan " bodoh".. haih...

- fatin memang sangat2 cepat tangkap perkataan yang kita sebut sekarang ni..
- Risau jugak kalau die belajar perkataan2 yang x sepatutnye..
- Entah dari mana lah agaknye kan..
- Bahaya betul lah!

Kadang2 bukan setakat perkataan je yang di ikutnye.. perbuatan pun die ikut jugak..

aduhai..anakku!

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, January 18, 2011

Nak berdukung..

Salam..

Dah ujung2 mengandung ni,
macam2 perangai anakandaku sorang ni.
Nak itu, nak ini..
kalau tak dituruti, dia menangis.. melalak macam orang kene dera.
Bukan tu je, air mata meleleh2 kuar, macam sedih sangat.

paling teruk tu, die suruh kita dukung dia..
Dah lah umminye ni, makin semput.. makin mengah..
die pulak mintak berdukung.

Tengah2 kita dok kelam kabut masak kat dapur tu,
die boleh pulak mintak 'kong' (berdukung)
kejap2 dia kate " mi.. nak kong mi.."
kadang2, sedih je bunyi mintak dukung die tu..
makanya kita pun terpakse jugak lah dukung dia.
Kalau ringan, x pe lah lagi..ni 12kg..
mau patah riuk pinggang umminye ni..

aduhai lah fatin.. sabar jelah ummi!

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Lupa pulak nak kasi tau...

Salam...

Alamak.. lupa pulak nak mention masa entry '' Alhamdulillah...Lega." ni.

Berkenaan kedudukan baby,
ha.. soalan pertama yang aku ajukan pada Pakar tu,
bila die dah start godek2 scanner kat perut aku tu kan,
terus lah aku tanya, " Puan, baby saya dah kat bawah ke?"
die jawab " ha.. dah, baby awak dh kat bawah ni" ok lah ni..

Puan ni memang agak kelam kabut gak lah ekekek ;p..
sebabnya ada ramai yang tunggu nak buat scan malam tu,
memandangkan aku datang awal dari yang lain, makanya aku lah di dahulukan..

Masa scan tu, puan tu pun dok cakap2 entah ape ntah..
Memang sangat peramah dan express betul.
Adalah beberapa bende yang die explain kat kami, tapi dalam bahasa sains die lah..
aku pun x bape paham, sampai kami suami isteri ni macam dh jadi student die.
sebab belajar part Biologi ( tentang baby lah tu..) dengan dia.

Syukur sangat bila baby dah kat kedudukan sepatutnye..
hope baby tak pusing2 dah lah ye..
tapi next monday akan ada cek up lagi..
and time tu nak tanya macam2 kat doc ratna.

Ok, berkenaan dengan cost scan yang aku buat tu,
harga yang kami kena bayar adalah RM150 sahaja..
rasa cam murah plak.. sebab aku dengar 3D scan cam mahal.
Tapi tu lah, pic 3D scan tu, boleh plak tak keluar masa die nak print..
paper tiba2 jammed.
dan kami plak sampai lupa bab nak mintak pic tu lepas dah dengar penerangan dari pakar tu.

Tak pe, next cek up ni aku mintak ek..

k lah.. nak buat koje ni..
daaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, January 17, 2011

Alhamdulillah.. Lega..

Salam..

Hari ni aku tersangatlah sibuknya ..
Baru sempat nak berBLOG ni.

Mulanya nak update dirumah,
tapi masa dan keadaan tak mengizinkan aku..

ALHAMDULILLAH.. syukur Pada Allah.
Keputusan dari detail scan yang aku lakukan 99% ok.
Dari penerangan pakar scan,
Semua organ babyku normal, dan dalam keadaan yang baik,
sama seperti baby2 yang lain..
maknanye buah pinggang, ginjal, jantung, kaki tangan semua ok..
Alhamdulillah...Aku rasa sangat2 lega..
Cuma di bahagian saluran darah nak ke jantung baby tu je, ade sedikit kekaburan..
Pakar tak dapat nak scan dengan jelas..sebab baby dah besar, dan keadaan dalam tu dh agak sempit.
Puas jugak die godek2 perut aku masa scan tu, tapi still tak dapat tengok dengan jelasnya.
Baby pulak sedang lasak kat dalam perut aku time tu.
Agaknye die tak suka kene ganggu kot kan? ;p
cuma katanye, insyallah.. tak de pape masalah..
Hanya boleh tunggu baby lahir, dan biar pakar baby pulak scan dia untuk lihat sebarang masalah pada saluran tu.

Dan lagi katanya, dari kiraan tentang air ketuban tu,
memang sangat2 banyak.. Dia pun tak terangkan secara lanjut, sebab itu bahagian doctor.
Doctor ratna akan explain pada next appoinment..
katanya, biasanya punca air ketuban banyak di sebabkan kandungan gula jugak..
emm.. entah lah, harap2 bukan lah masalah besar.

Memandangkan buat 3D scan,
Kami dapat lah tengok muka baby..
owh.. rasa sangat2 teruja dan syahdu tau, bila dapat tengok muka dia..
happy pun ada, bila muka tembam baby aku dapat di lihat dengan jelasnya..
1st time buat 3D scan, memang betul2 menakjubkan lah..
sebab kita dapat tengok muka baby yang ada dalam perut kita tu!
subahanallah.. maha besar allah kan, yang dapat beri macam2 pengetahuan pada kita.

ok lah.. next time aku try cari info tentang 3D scan ni plak ek..
insyaallah..

daaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, January 15, 2011

Gonna do a detail scan today... takuttttt!!

Salam..

owh.. tetiba rasa seram, rasa kecut perut.. rasa macam2 plak pagi ni..
silap2 sampai masa scan pun ada rasa2 tu sume..

Scan nye akan di lakukan malam ni,
Doc Ratna dah fixed appointment dengan pakar scan malam ni jam 8.45mlm
eiii.. seram sejuk lah jugak..

Moga2 dengan izin Nya,
dengan rahmatNya..
di permudahkan segalanya untuk aku dan baby..
Moga segalanya juga dalam keadaan baik2..

Ya Allah.. sesunguhnya hambamu ini teramatlah risaunya..

to baby: dont worry k.. everything will be ok. Baby must b strong, as strong as ummi...even am feel so worried now.(haih.. cam lah die leh dengar kan?)

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, January 14, 2011

Info: Air Ketuban Banyak

Salam..

Harini aku agak sibuk.. banyak sangat kerja nak buat.
Nak ziarah ke rumah kawan2 pun, curi2 masa ni..

Kat sini aku nak share sikit info tentang masalah yang aku sedang hadapi..
Tentang AIR KETUBAN YANG BANYAK..

Jom Layan...

- Air ketuban yang terlalu banyak (polihidramial) boleh menjejaskan kesihatan bayi.
- Antara risikonya ialah air ketuban pecah awal dan menyebabkan wanita bersalin lebih
awal dari tarikh dijangkakan.
- Keadaan ini boleh disebabkan penyakit kencing manis atau masalah darah.

- Bagaimana seseorang wanita boleh mengalami masalah berlebihan air ketuban?
Tiada siapa tahu jawapannya kerana kuantiti air ketuban ditentukan oleh bayi.
Jika bayi menelan banyak air dan kurang kencing, kuantiti air ketuban berkurang dan
begitu juga sebaliknya. Bagaimanapun dalam kebanyakan kes, masalah ini selesai sendiri

Info aku dapat dari sini :-http://www.fmgc.com.my/global/doc/bayi.pdf-


Fungsi air ketuban
Ada bermacam fungsi cairan ketuban. Di antaranya sebagai bantalan/peredam atau pelindung yang menjaga janin terhadap benturan dari luar. Cairan ketuban juga memungkinkan janin leluasa bergerak sekaligus tumbuh bebas ke segala arah. Selain itu sebagai benteng terhadap kuman dari luar tubuh ibu dan menjaga kestabilan suhu tubuh janin. Cairan ketuban juga merupakan alat bantu diagnostik doktor pada pemeriksaan amniosentesis.
Perlu diketahui, air ketuban tidak membuka apalagi mendorong janin keluar. Yang bertugas untuk itu adalah kontraksi rahim (his). Jadi walaupun ketuban sudah pecah atau kadar airnya tinggal sedikit, pembukaan mulut rahim dan dorongan bayi untuk lahir tetap akan terjadi selama ada kontraksi.



Volume air ketuban mestinya tidak sama dari waktu ke waktu. Volume ini mengalami puncak di umur kehamilan sekitar 33 minggu, yakni sekitar 1-1,5 liter yang berangsur berkurang mendekati kehamilan cukup bulan (40 minggu). Pada kes hidramnion, volume boleh mencapai 3-5 liter yang umumnya terjadi setelah umur kehamilan mencapai 22 minggu atau sekitar 5 bulan.


Penyebab berlakunya masalah ini :
- Produksi air seni janin berlebihan.
- Ada kelainan pada janin yang menyebabkan cairan ketuban menumpuk, iaitu hidrosefalus, atresia saluran cerna, kelainan ginjal dan saluran kencing kongenital.
- Ada sumbatan/penyempitan saluran cerna pada janin sehingga ia tak boleh menelan air ketuban. Hasilnya, volume air ketuban meningkat secara mendadak.
- Kehamilan kembar, karena ada dua janin yang menghasilkan air seni.
- Ada proses infeksi.
- Ada hambatan pertumbuhan atau kecacatan yang menyangkut sistem saraf pusat sehingga fungsi gerakan menelan mengalami kelumpuhan.
- Ibu hamil menderita diabetes yang tidak terkontrol.
- Inkompatibilitas/ketidaksesuaian Rhesus.

CARA MENGATASINYA:
Cara yang biasanya dilakukan adalah dengan menyedut atau mengeluarkan sebagian cairan ketuban melalui sebuah jarum khusus yang dimasukkan dari permukaan perut yang disebut dengan amniosentesis. Cairan tersebut akan diperiksa sel-sel kromosomnya untuk ditelusuri apakah ada kelainan. Tindakan ini dapat dilakukan berulang kali sampai kehamilan cukup bulan. Tindakan ini juga dapat digunakan untuk mengurangi rasa sesak si ibu yang kadang tak tertahankan.

info ni aku dapat dari : http://www.hypno-birthing.web.id/?p=262

sekian dulu,
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, January 13, 2011

Sayang Korang semua..

Salam..

lambat nak berentri arini..
banyak kerje.. jadi dulukan yg mana patut lah ye.

emm.. sejak dari hal itu, entri kat blog ni pun asik sedih je kan.
bertambah2 sedih di buatnye..
blog pun cam suram muram je..

CERIA LAH wahai HATI blogku..
semoga keceriaan itu sentiasa bersama aku..
walaupun ada mendung..

apa pun, sayang kat sume kawan2 yang sudi singgah dan beri kata2 semangat tu!
SAYANG KORANG SEMUA TAU!!

TANPA KORANG, siapa lah aku.. mungkin akan sentiasa sedih je.
DISEBABKAN KORANG.. aku rasa agak cool buat masa ni
Aku akan teruskan bersabar.. sementara menunggu kepastian..

Terima kasih juga atas doa2 KALIAN...
AKU SAYANG KORANG TAU!!

daaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, January 12, 2011

Moga aku lebih tabah..

Salam..

Terima kasih pada kawan2 yang beri semangat, sokongan dan nasihat pada aku..
walaupun bukan senang nak terima,
tapi.. aku sedang cuba untuk terus cool.
Kalau sebelum2 ni, aku yang bagi nasihat pada kawan2 yang sedang bermasalah,
tapi sekarang ni, masa aku pulak menerima nasihat2 tu..
Aku juga masih mengharap dan sentiasa berharap segalanya di permudahkan olehNYA.

Hari ni aku sampai awal kat opis..
jalan jem macam biasa,
tapi otak dan minda ni entah kemana.
Tak abis2 lagi pikir hal itu..

ye, aku menangis.. tapi berselindung.
Aku tak akan menangis depan orang..
sebab aku tak suka orang lain pun turut join aku menangis.
Tiap kali memikirkan apa yang doc cakap aritu,
hati dah semestinye akan jd sayu je..

Cuma akal masih kuat mengingati ALLAH..
AKu berserah segalanya PADANYA.
cuba untuk tidak mendengar dan melihat sudut negatif..
dan juga berharap ada perubahan pada segala yang doc cakapkan.

Ya Allah.. kuatkan lah hambamu ini..
Ya Allah.. lindungilah babyku ini..

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, January 11, 2011

Check up ke 34 minggu, dan hasilnye...

Salam..

Seperti biasa, rutin bulananku untuk check up kehamilan.
Kali ni untuk minggu ke-34
Petang semalam, keluar awal sikit dari opis.. supaya x lewat nak jemput fatin.
Pergi sorang je, sebab hubby still kerja and balik lewat.

Sampai kat PMC, terus bagi kad and alhamdulillah, aku adalah orang pertama.
kebetulan masa tengah tunggu tu, Doc Ratna baru siap buat check up kat bilik bersalin atas.

Seperti biasa, aku kene timbang berat.. naik jugak lah dari 56kg - 58kg.
pastu periksa tekanan darah, pun doc kata ok gak.
Doc bagi tau, result air gula aku aritu pun ok, tak de kencing manis.

owh, masa nak scan tu, dada cam rasa berdebar je.. risau gak kalau dengar bad news kan.
tapi memang ada bad news lagi..sedihnye lah.
cuma belum di sahkan sepenuhnya..
Baby sihat, dan berat pun bleh tahan 2.4kg je..
Jantung pun ok, maknanya mengikut dalam scan tu, baby nampak ok..
Cuma air ketuban aku makin banyak.. dan itu lah bad news nye..

Aku tanya doctor, ada apa2 masalah ke kalau air ketuban banyak?
Dia kata biasanya air ketuban banyak di sebabkan ke abnormalan baby..
owh, aku dh semakin risau dan dh rasa sebak gak bila dengar doc cakap camtu..
tanya lagi, abnormal cam mana?
die kate, kemungkinan baby ada masalah buah pinggang atau saluran pemakananya tersumbat.
Di sebabkan masalah pada bayi macam tulah yang menyebabkan air ketuban jadi lagi banyak.
Kedudukan baby plak buat masa ni masih lagi songsang.. arghh.. lagilah aku risaukan.
Mungkin di sebabkan air ketuban yang dh berlebihan, so baby x boleh nak ke bawah lagi.
Doc kata, tunggu 2 minggu lagi.. hope time tu baby dah kebawah.

Bila dengar apa yang doc ratna cakap tu, aku rasa cam a bit pressure gak.
Risau, sedih, dan banyak lagi yg dah sesak kat otak ni.
Ya allah.. Dia je yang tahu ape yang aku rasa time tu.
Dah lah hubby tak ikut sama check up tu,
mulanya nak tanya banyak sangat soalan kat doctor, tapi di sebabkan aku dh rasa sebak..
terus termendap soalan2 yang nak aku tanya tu..
air mata pun aku tahan je dari jatuh..

Doc Ratna mintak aku datang lagi sabtu ni untuk buat detail scan.
Maknanye scan tu akan pastikan lagi punca air ketuban aku banyak,
dan kat situ nanti baru tau apa masalah yang sebenarnya.

Malam tadi dah cerita kat hubby pasal hal ni, rasa sebak je nak bagitau die..
memang nak nangis lah di buatnye.. tapi aku control je.
dah tengah tido tu baru nangis.. sedih dan risau bila pikir hal baby ni.
nak ilangkan rs nangis tu, aku cakap2 ngan baby..
bagi tau baby, yang semuanya tak akan ada sebarang masalah..
aduh... dugaan betul lah.

Harap scan yang akan di buat nanti ni tak beri bad news lagi..
mintak2 tak ade ape lah masalah pada baby aku ni.
sedihnye lah bila mengenangkan dia ada masalah tu..

skang ni, aku tengah search tentang risiko air ketuban yang banyak.
nak tengok info tentang air ketuban tu and ape puncanye..
pada kawan2, yang pernah alami masalh macam aku ni, sila2 lah kongsi sama..
memang perlukan khidmat nasihat dari kawan..

doakan kami juga ye..

-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Lokasi Ice Room Kota Damansara

Salam dan selamat pagi semua..
Just nak buat short entry je ni..
tentang Lokasi Ice Room Kota Damansara tu..
Ada kawan2 tanya, kat mana tempatnye..
Alamatnya di :
No 27 Jalan PJU 5/20E,
PJU5, THE STRAND,
47810 Petaling Jaya, Selangor..
Shop lot kedai ni betul2 berdepan dengan GIANT Kota Damansara tu..
Kedai ni di bahagian conner lot, yang mana bertentangan juga dengan Restoran Sekinchan Ikan Bakar.
Nak lebih mudah, cari je GIANT KOTA DAMANSARA ni..
Restoran ICE ROOM ni warna hijau..
itu je...
sekian dulu,
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, January 10, 2011

Ice Room Kota Damansara

Salam..
Yes! akhirnye dapat juga terjah ICE ROOM ni tau!
before ni dengar2 cerita dari kawan blogger je..
and yesterday, aku sendiri terjah ke Ice Room ni!
yeay!! happy sokmo..
sebab puas hati dengan food and ice cream die..
marveles tau!

aha.. ni yang bestnye..
kemudahan tuk ibu bapa yang bawak anak makan..
ada playground tau!
so, memang kami makan dengan tenangnye.. sebab fatin memang pantang tengok mainan!
Menu nya..
Ada macam2 jenis ais krim,
semuanya buat aku teruja nak makan..
tapi aku pertahankan nafsuku itu dulu..
Kita tick order kita kat kertas ni ye..
pastu panggil lah waiter/waitress tu tuk pesanan.

kami pilih meja yang betul2 berdepan ngan GIANT.
ni kat tingkat atas tau!
kat belah bawah cam x best.. :p
tengok tu.. hubby dok sorang2, aku plak g layan fatin main,
sementara tunggu makanan kami sampai.

ni yang hubby order..
Lamb grill (black paper sos)
pssst: hubby kata, tak cukup lah.. sedap sgt kot ekeke.

ni yang aku order..
Noodle soup with fried beancurd..
sedap jugak. di tambah dengan cili api kicap tu..
owh.. berapi tau!

minuman kami..
hubby minum mineral water je.. punye byk minuman, tu yg die mintak.
aku punye, orange + apple juice.. yummy!! sedang elok je manisnye tau..

aha.. ni ais krim kami..
mix fruit ice cream..
memang sedap.. marveles u!
rasa nak order lagi, tp perut dh full..
next time lah!

desert...
deep fried durian temp.
sedap sangat.. aduh! masih terasa2 kat tekak ni..


antara pic fatin yang tengah layan mainan kat situ.. kami mmang makan dengan tenangnya, tanpa gangguan si puteri ni.

overall.. makanan kami memang sedap!

yang paling puas hati, ais krim nye..

owh.. gembira..

k lah..

daaaaaaaaa

-chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Pagi ni..

Salam..

Ingatkan airni dapat lah buat pregnancy check up..
dengan semangat berkobar2, pagi2 aku dh sampai kat PMC,
Last2 bila sampai kaunter, Dr lain plak yang duty pagi ni..
Doc ratna duty petang plak..
nampaknye ptg karang baru bleh dtg balik..
aduiyai..

Dah lah pg2 tadi hubby dh tapaukan nasi lemak..
di sebabkan nak g check up, nasi tu aku bg fatin makan tuk breakfast..
last2 jadi camni plak, emmm makan roti je ler..

Petang ni kene cepat2 g PMC,
supaya dapat check up cepat..
malas nye nak tunggu lama2 kat sana.

K lah, harus sambung buat kerja dulu..
daaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, January 8, 2011

Hari ini dan esok

Salam..

Aktiviti hari ni,
pagi - tengah hari : kerja..
tengah hari : attend kenduri kawin..
petang : lepaking kat umah mil 'kot'

Aktiviti esok,
pagi - tengah hari : duk umah je..
tengah hari - petang : attend birthday bash party...

tu je...
xde pe nak update pun..
not in a good mood!

chow babeh...
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, January 7, 2011

Meriah warna cat umah ye..

Salam..
meriah kan warna cat umah ni..
owh ye, ini rumah adikku, bukan rumah aku..
Apartment je..
baru dapat kunci je ni..
dorang beli kat LAGUNA BIRU kundang.
insyaallah akan pindah tak lama lagi.
macam2 kaler ade..
purple, light purple, kuning and biru..
cantik memang dah cantik dh..
aku pun suka warna purple ni.
yang kuning tu bahagian dapur.
ni kat bahagian antara master bedroom ngan 2nd bedroom
dalam bedroom tu warna biru,
yang di luar tu warna purple dan kuning.
ini di bahagian ruang tamu..
purple dan light purple..
nampak cantik..
tp hubby kata dah macam taska pun ade ekekeke..
xpe lah.. yang penting adik2 aku suke ngan warna umah dorang ni.
sekian dulu,
meriah2 warna cat..
-chugie-


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Alamak.. kawan2ku, dah salah paham ke ni?

Salam..
Aduhai, kawan2 blogger ku yang ku sayang..
Rasanya kamu2 ada salah paham ni kot..
cuba baca balik entry INI
Birthday saya lambat lagi.. bulan 8 baru sampai masanye..
agaknye mesti ada yang ingat kad tu adalah kad birthdayku kan????.
ITU KAD PENGHARGAAN DARI TEMAN BLOGKU eb...
yang mana kad tu sebagai tanda terima kasih pada kengkawan blogger yang sudi wish
BIRTHDAY anaknye AERISH...
huhuhu...
ape pun, terima kasih atas ucapan2 kamu2 tu ye.. walaupun hari lahirku belum sampai lg..
psssstttt: x sabar nak bg aku masuk ke '3 series' club ek???
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Edisi makan2 si budak comot!

Salam..
jom layan piccas budak makan tanpa securiti guard!


sekarang, ini budak memang dh tak nak ummi atau ayahnye suapkan..
dah besar sangat lah gamaknye tu.
kalau makan tu x bersepah tak pe lah jugak kan?

ummi suh pandang kamera, die plak p pandang muka ummi..
aduiyai!

kena sinsing lengan kalau nk makan..
kalau tidak, abis baju.

sedap ye spageti kosong tu?

makan cam orang beso kan?


ei.. comotnye die ni!
sekian dulu edisi makan2 budak comot!
-umminye, chugie-

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, January 6, 2011

Hatiku ceria,sebab kamu & surprise itu...

salam..
walaupun mood ceria x berapa nak ada2..
tapi dah ok skit dah..
sebab korang2 ni lah..
terharu tau!
terima kasih ye..
A N A K - A N A K K U said...
alaaaa kesiannya sahabatku nie....gerangan siapakah y buat ko mcm nie..meh inform kat aku
wahida said...
dear, sabar yer...apasal la org tu, kita tegur cara baik, dia sound kita balik...iissshhhh....
January 6, 2011 9:43 AM
nieda said...
sabar yer. peel org ni mcm2
January 6, 2011 9:49 AM
Huda said...
oh sabarla chugie..semoga dia insaf :)
January 6, 2011 10:02 AM
@e_da said...
sabar ek.. kdg2 manusia ni mmg camtu.. takleh nak terima hakikat bila org tegur
January 6, 2011 10:09 AM
Fieza79 said...
saba2...perangai manusia ni tk tentu...
January 6, 2011 10:18 AM
Ya ALya said...
sabar...
January 6, 2011 10:39 AM
eT said...
mood ikut cuaca ke nih...sabar2...
January 6, 2011 10:40 AM
Ieda Al-Habsyi said...
namo sedih2, muah2 tuk ko, hehehe :)
January 6, 2011 10:42 AM
NaFiRaa said...
sabar k~ tak mo pikir2 sgt..nanti BP naik.. tak pasal2 jadik cam saya.. kena gi cek BP 2 kali seminggu..
January 6, 2011 10:49 AM
LiLy @ MumMyQiStInA said...
Sabar tau..jgn sedih2..X elok tuk ibu mengandung.. ;)
January 6, 2011 11:07 AM
Marsha~ said...
kadang2 berdiam adelah lebih baik
January 6, 2011 11:17 AM
Ena said...
sana sini kehujanan arini kan!.. huhualahai.. susah kan mcm tu.. niat kita ikhlas.. tak nak terima pulak.. tak pe la chugie.. sabar yeh!..
January 6, 2011 11:22 AM
✿etiey erywan✿ said...
hmm... samalah kita. hati yangs edang sedey.. uwaaaaa.. :(
January 6, 2011 11:26 AM
maszmadi said...
ala, jangan la sedey chugie..... xper, sorang wat chugie sedey, ramai lagi orang lain yang boleh wat chugie gembira kan.....cheers!!!!!


dan juga surprise ini!!
sangat2 terharu tau..
tq eb...

comel anak2 eb ni tau.. cam mamanye jugak.

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Hati sedang sedih..

Salam..

kat sini sedang hujan..
pagi2 dah jem.. teruk plak tu.
tapi sebabkan hati tengah sedih dan suram,
Jem teruk camne pun aku tak layan..
aku lebih layan rasa sedih dan kecik atiku itu..

emm..
nyesal plak pagi2 dah menegur dan menasihati seseorang,
last2 pelepek! kene balik kat aku..

aku tegur atas dasar seorang yang lebih tua dari dia,
tapi kalau yang muda tu tak nak terima dan dengar teguran tu,
dan di tambah pulak dengan ayat yang menyakitkan hati aku balik,
adalah lebih baik berdiam diri je lepas ni..
dari menasihati dan sound tepek!
ilang segala mood ceria aku pagi2 ni.

geram + sedih..
lepasni malas nak ambik tau!
lantak lah...

sekian,
aku yang tak ceria buat masa ni..
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, January 5, 2011

Tekakku mahukan ini..

Salam..
ye, tekakku mahukan ini sekarang..
dah beberapa hari ni, tekak asyik terasa nak makan desert2 cam ni je..
2 malam lepas, pekena SR kek.
dan hari ni, dah tak tertahan dah..
ku redah jua bakeries kat desa aman atas ni,
untuk dapatkan maknanan yang aku idamkan..
taraaaaaaaaaaaaa..
nilah die
hasil redahanku masa lunch tadi ke bakeries yang berhampiran opis ni..
masuk je keta, terus sambar satu portugis tart..
ngap! owh... sedapnye..
pssst: macam2 kan ibu mengandung ni.. ada je yang terasa kat tekak tu.. selamat senang dan mudah nak cari.
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Isu Santan dan Kelapa

Salam..

Semalam dah aku timbulkan isu Minyak masak MIA kan?
Ari ni nak timbulkan isu tentang Santan dan Kelapa yang makin mahal harganye pulak.
Macam2 lah dorang ni kan?
Siapa sebenarnye dalang ni?
Peladang? Pemborong? atau peniaga??

Yang jadi mangsa, dah tentulah PEMBELI kan??

Masalahnye, baru2 ni aku de pergi ke area Kuala Selangor- Sg besar..
Nampak banyak je kelapa2 kat sana..
Macam mana dorang bleh kata negara kita kekurangan kelapa?
emmm atau kat tempat2 lain, pokok kelapa dah tak berbuah lagi?

macam2 kan..

Yang pastinye, buat masa ni isu Kelapa tak de jadi masalah pada aku,
sebab kat umah memang ada pokok kelapa pun..
cuma aku bersimpati jugak pada pembeli kelapa/santan tu..

Harga baru santan dan kelapa memang tinggi lah..

Nampaknye, kene lah berhenti makan makanan yang berasaskan santan / kelapa kan..

Apa kata kalian? jom share...

sekian dulu,
-'Karamsing'chugie ;p-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, January 4, 2011

Isu Minyak masak

Salam..
Tadi isu rokok, sekarang ni isu Minyak masak plak!
haish... pe nak jadi lah kan?
cam mustahil je minyak masak tak de..
before ni berlambak2..
tup2 aku g kedai, semuanya SOLD OUT!
sakit ati betul lah..
adakah peniaga telah menyorokkan minyak masak??
memang tak patut betul..
tolong lah wahai peniaga, jangan tau nak untung je!
minyak masak aku kat umah dah lah nak abis ni..
nampaknye terpaksa lah beli minyak masak mahei tu.. adei ..
geram!
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

oh bos ku!

Salam..
Bos oh bos..
kenapalah ko tak de kesedaran sivik?
tak nampak ke staff ko ni tengah pregnant?
jangan lah merokok dalam bilik ko tu..
dah lah bilik ko dengan tempat aku ni dekat je..
3 4 langkah dah sampai tempat aku.
Tau tak aku ni terpaksa menahan bau rokok ko yang kuat tu..
nak aku jerit and cakap "TOLONG JANGAN MEROKOK" ke??
eeee.. sakit plak ati aku ni tau!
Tak nampak ke aku dah siap tutup idung...
kibas2 tangan semata2 nak bg ko nampak yang aku ni tengah menahan asap rokok ko tu..
aduiyai.. bos oh bos..
kang aku sekeh kang...
eeee.. selamat lah ko bos!
geram aku tau!
aku balik kang baru tau....
padan muka ko
AKU GERAM NI!!
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, January 3, 2011

Dear Nuffnang..

Salam..
Alahai..
Dah tak de iklan nuffnang berlegar2 di dalam BLOGku ini..
Kemana lah menghilangnye ye..
menyorok ke?
ooo..dah x sudi bertapa di BLOGku ini ye..
Sedihnye aku..
Selalunye ade 1 iklan akan bertapa kat atas nun..
tp start arini dah tak de dah..
alahai..
kenapa ni?
adakah sebab aku yang busy,
atau entry yang tak menarik?
owh.. sedih ni..
meh lah nuffy..
bertapa lah kau semula di ruangn iklan tu..
sekian..
aku,
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Hari pertama yang busy

Salam..

Today : 3/1/2011..
Pagi2 dah lintang pukang buat koje...
sebab dah 3 ari cuti kan..
Banyak kerja yang dah tergendala..
tapi cuti tetap best!
tetap mantop!
walaupun tak de cuti2 kemana pun,
tapi cuti aku tetap terisi dengan macam2 benda...

nanti2 aku story mory about my cuti ek..

owh.. azamku!
nak tau ke?
tak yah lah ye....
ekekeke...

k lah, nak sambung buat kerja jap..nanti nak kuar lunch plak!
penat wo!

daaaaaaaaa
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, January 1, 2011

Just for my luvly BIG Sis!!!

Salam..
This is really special entry for her..
tak tau lah samada die skodeng den punye blog ni atau tak skang ni..
sebb b4 ni memang die dok skodeng and usha2 gak ekekeke..
den tau lah...
ok, now...
nak wish
A HAPPY BIRTHDAY TO MY BIG SIS!!
bersamaan kemasukan tahun baru
1/1/11...

kakakku bersama anak2nye..

rasanye ni gambar 2 tahun lepas kot kan kak??

anyway..

ku doakan moga ko sentiasa di limpahi kebahagian dan rahmat darinya..

amin...

pssstttt: jom makan2!!!

Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi