Cara Menyimpan Susu ibu (EBM)

Salam..


Dah lama nak update cerita pasal cara menyimpan susu EBM ni,

tapi asyik tak sempat je tau! bz yang amat lah katakan..



Ok, ni antara kaedah yang aku belajar, dan aku buat untuk menyimpan stock EBM ku..

sebagai rujukan aku sendiri dan mungkin juga info untuk kawan2 yang baru nak belajar tu kan?



ok, 1st step...

Harus lah ada bende2 kat atas ni..


Pen, gunting, Storage bottle / bag and kertas lekat tu.. dan most important dah tentulah ebm yang kita dah perah tu kan.. ;p



Susu yang kita pam tu, boleh lah di simpan dalam botol seperti di atas ni, atau

di dalam bag ni.. yang mana bag ni dah tersedia zip lock nya sendiri.. tak payah nak susah2 ikat pakai getah kan..

YANG paling penting lepas isi ebm dalam botol atau Bag tu, haruslah letakkan
Tarikh, berapa oz, dan masa susu tu di pam.. ni penting tau.. sebagai rujukan.
ada setengah tu siap letak nama anak lagi.. tp pada aku, dah memadai ada tarikh, masa dan sukatan tu..

macam gambar bawah ni.. gambar agak blur lah.. so, harapnye korang paham lah ye..

kemudian aku simpan ebm yang dah siap di botol dan di bag tu dalam satu lagi bekas, supaya tak ada bau2an lain dalam peti ais tu masuk dalam susu tu.. ( tu logika aku sendiri ye..)
aku nak pastikan susu tu terjamin keaslian bau nye.. ;p

kemudian aku letakkan di bahagian bawah (bukan beku) dahulu.. sebelum aku transfer ke bahagian beku..

Biasanye aku akan transfer ke bahagian beku, bila dah sejuk.. dan bila dah di bahagi2 kan untuk di hantar ke pengasuh fadiah esoknye.. so yang balance tu aku akan simpan dalam bahagian beku..

info:- bahagian beku atas (peti ais 2 pintu) boleh tahan selama 3 bulan..

sekian,
-chugie-

Comments

wah bagusnya, cayok2 k, kita pun semangat nak BF untuk 2nd baby nanti
SyidaGorjes said…
ziplock tu akak blom beli lagi.nak shopping kat kedai chugie la.
chugie said…
Anje: dah berisi ke?? tahniah..

sG:ye.. sila lah.!
etiey.com© said…
tq for sharing. nanti leh jd rujukan kan
Dilla Ady said…
sori chugie lame tak jengah sini..

bagus info nih chugie, dilla sendiri kurang pengetahuan tentang benda nih..thanks for sharing..
muna said…
Hehehe...sy plak bt cmni..label pakai nombor n kaler sticker ikut bulan susu dihasilkan..guna kaedah FIFO..susun susu paling lama di bhgn paling dpn..cth..bila stok jan dh full, n dh masuk stok utk mac, stok jan akan pindah ke dpn pastu pek yg beku dikeluarkan ikut number 1 bln jan turun ke peti ais bwh utk digunakan.tp jgn lupa replace la..

muna mohammad
munamohammad60@yahoo.com
mummysnote.com

Popular posts from this blog

Kenapa kaki bengkak ketika hamil?

Vitamin C shaklee atasi masalah demam dan selsema

Kenapa tak boleh nak log in ke blogger ni??