Friday, January 14, 2011

Info: Air Ketuban Banyak

Salam..

Harini aku agak sibuk.. banyak sangat kerja nak buat.
Nak ziarah ke rumah kawan2 pun, curi2 masa ni..

Kat sini aku nak share sikit info tentang masalah yang aku sedang hadapi..
Tentang AIR KETUBAN YANG BANYAK..

Jom Layan...

- Air ketuban yang terlalu banyak (polihidramial) boleh menjejaskan kesihatan bayi.
- Antara risikonya ialah air ketuban pecah awal dan menyebabkan wanita bersalin lebih
awal dari tarikh dijangkakan.
- Keadaan ini boleh disebabkan penyakit kencing manis atau masalah darah.

- Bagaimana seseorang wanita boleh mengalami masalah berlebihan air ketuban?
Tiada siapa tahu jawapannya kerana kuantiti air ketuban ditentukan oleh bayi.
Jika bayi menelan banyak air dan kurang kencing, kuantiti air ketuban berkurang dan
begitu juga sebaliknya. Bagaimanapun dalam kebanyakan kes, masalah ini selesai sendiri

Info aku dapat dari sini :-http://www.fmgc.com.my/global/doc/bayi.pdf-


Fungsi air ketuban
Ada bermacam fungsi cairan ketuban. Di antaranya sebagai bantalan/peredam atau pelindung yang menjaga janin terhadap benturan dari luar. Cairan ketuban juga memungkinkan janin leluasa bergerak sekaligus tumbuh bebas ke segala arah. Selain itu sebagai benteng terhadap kuman dari luar tubuh ibu dan menjaga kestabilan suhu tubuh janin. Cairan ketuban juga merupakan alat bantu diagnostik doktor pada pemeriksaan amniosentesis.
Perlu diketahui, air ketuban tidak membuka apalagi mendorong janin keluar. Yang bertugas untuk itu adalah kontraksi rahim (his). Jadi walaupun ketuban sudah pecah atau kadar airnya tinggal sedikit, pembukaan mulut rahim dan dorongan bayi untuk lahir tetap akan terjadi selama ada kontraksi.



Volume air ketuban mestinya tidak sama dari waktu ke waktu. Volume ini mengalami puncak di umur kehamilan sekitar 33 minggu, yakni sekitar 1-1,5 liter yang berangsur berkurang mendekati kehamilan cukup bulan (40 minggu). Pada kes hidramnion, volume boleh mencapai 3-5 liter yang umumnya terjadi setelah umur kehamilan mencapai 22 minggu atau sekitar 5 bulan.


Penyebab berlakunya masalah ini :
- Produksi air seni janin berlebihan.
- Ada kelainan pada janin yang menyebabkan cairan ketuban menumpuk, iaitu hidrosefalus, atresia saluran cerna, kelainan ginjal dan saluran kencing kongenital.
- Ada sumbatan/penyempitan saluran cerna pada janin sehingga ia tak boleh menelan air ketuban. Hasilnya, volume air ketuban meningkat secara mendadak.
- Kehamilan kembar, karena ada dua janin yang menghasilkan air seni.
- Ada proses infeksi.
- Ada hambatan pertumbuhan atau kecacatan yang menyangkut sistem saraf pusat sehingga fungsi gerakan menelan mengalami kelumpuhan.
- Ibu hamil menderita diabetes yang tidak terkontrol.
- Inkompatibilitas/ketidaksesuaian Rhesus.

CARA MENGATASINYA:
Cara yang biasanya dilakukan adalah dengan menyedut atau mengeluarkan sebagian cairan ketuban melalui sebuah jarum khusus yang dimasukkan dari permukaan perut yang disebut dengan amniosentesis. Cairan tersebut akan diperiksa sel-sel kromosomnya untuk ditelusuri apakah ada kelainan. Tindakan ini dapat dilakukan berulang kali sampai kehamilan cukup bulan. Tindakan ini juga dapat digunakan untuk mengurangi rasa sesak si ibu yang kadang tak tertahankan.

info ni aku dapat dari : http://www.hypno-birthing.web.id/?p=262

sekian dulu,
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

12 Good friends:

sz | m.s.s said...

saja think positive..kot2 ada twin dalam tu...heee

|| NaFiRaa || said...

mekasih chugie atas info nih.. sekurang2 saya tahu jugak serba sedikit dari pembacaan ni.. harap chugie ngan bb sentiasa sihat.. take care k~

maszmadi said...

insyaallah, chugie n bb x der pape..

thanx for sharing info ni.. bagus

SyidaGorjes said...

hooooooooooooooooooo!
macam tu rupanya.
bagus la info ni chugie.

Huda said...

bagus info ni...mudah2 an chugie n baby no prob at all..amin~

eT said...

xtau la air ketuban dlm powut ni byk ke tak...
doktor cakap ok...kite pon ok je la..ngeeee

mamalieyna said...

good info! nak peknen gak..ngee..

ICA said...

Chugie, next appointment utk check air ketuban esok kan.. InsyaAllah semuanya ok. Doa banyak2. Allah Maha Penyayang...

Ena said...

bagus info ni chugie.. tq

wahida said...

chugie, insyaallah, x de apa2 pd ur baby, think positive dan byk berdoa ye...saya tau awak seorg mama yg kuat...

'NuReeN' said...

tq sharing info.. nureen mmg x tau pon klau air ketuban tu byk boleh jd pech awai.. sbb nureen dulu doc kena pecahkan rasa x byk kot..

moga chugie & baby sihat.. banyakkan rehat k & jgn lupa xcersixe utk ibu mengandung k.. & doakan moga nureen dpt berkat dr chugie utk bg adik kat elly plak hehee...;)

wan nurul hezrina abd halim said...

bagus info nie..manalah tau terjadi cenggini so tau dah mana nak carik..

harap awak sentiasa chat k.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi