Monday, November 1, 2010

Kenapa kaki bengkak ketika hamil?


Salam...
Entri khas untuk ibu2 yang sedang mengandung, macam aku!:D
Biasanya masalah Bengkak Kaki ni berlaku di sebabkan lebihan air di dalam badan kita,
yang mana keadaan ni biasanye berlaku bila dah masuk ke Trimester ketiga.
Tapi, ada juga sesetengah wanita hamil yang telah melalui masalah ini ketika penghujung Trimester kedua.
Masalah ini biasanya akan hilang dengan sendiri nya bila tiba saat bersalin..
"Melalui pengalaman aku masa hamil pertama dulu,
aku mula mendapat masalah ini ketika kehamilan ku berusia 7 bulan,
masa tu berat badan dah bertambah dengan banyaknya,
tapi keadaan tu tak lama..lebih kurang 3 minggu je, kemudian kembali normal..
sehinggalah ke saat bersalin."
Tips untuk mengurangkan masalah bengkak kaki;
1. Jangan berdiri terlalu lama
2. Letakkan kaki di posisi yang lebih tinggi. Bagi mereka yang bekerja dipejabat, seeloknya anda letakkan satu bangku kecil atau apa sahaja yang tinggi supaya kaki lebih relax.
3. Sewaktu tidur pula, alaskan kaki dengan bantal agar kedudukannya lebih tinggi dari badan anda.
4. Rehatkan diri seketika ketika terlalu lama duduk dengan bangun dan jalan-jalan sekejap untuk membantu darah mengalir dengan baik ke bahagian kaki.
5. Minumlah banyak air. Sebenarnya ini membantu untuk mengurangkan pengumpulan air dibawah kulit dan boleh mengurangkan bengkak di kaki
6. Elakkan dari memakai stokin yang getahnya mencengkam dengan kuat.
7. Wanita hamil digalakkan untuk mengiring kesebelah kiri sewaktu tidur untuk menggalakkan pengaliran darah yang lebih lancar
8. Amalkan pemakanan yang sihat dan elakkan dari mengambil junk food.
Info dan tips dari : www.bengkungmoden.com
ok.. ni antara info dan tips yang aku dapat, untuk di share dalam ni.. sebagai sumber rujukanku dan juga maklumat untuk kawan2 semua..
Kalau kawan2 ada petua2 lain mengenai masalah bengkak kaki ni, please rojer2 me k..
nanti bleh lah di masukkan dalam entri ini!
"Sharing is caring right?"
-chugie-
Suka baca? Mekaseh! (^_^)


KLIK UNTUK TINGGALKAN KOMEN

11 Good friends:

Sidratul Muntaha said...

akak gemok jer tiem ngandung dgn tak
tpi sepanjang ngandung dua2 org budak tu
tak pernh lansung kena bengkak ni
tpi,klu simpul mengkarung mmg selalu kena.
azab betul.
even nak bersalin,nurse siap ckp kaki akak cemuih sgt mcm kaki ank dara.
hauhauhua
sengal jer dengar.
dari sakit brnk tu tetiba jdi geli hati.

Dilla Ady said...

dilla kena bengkak kaki pun da nk dekat2 deliver..

tp alhamdulilah, benda tu tak jejaskan sgt keadaaan dilla...leh hadapinye tanpa sebarang stress...kecuali da tak muat nk sarung sandals...hahahaha...

sz | m.s.s said...

akak pun kena bengkak kaki hari tu kan...adehhh mengembangggg...

'NuReeN' said...

member ckp klau kaki bengkak ni ada 2 sebeb.. 1 bengkak angin dan 1 lagi bengkak aiq.. nureen masa preggy x bengkak.. bdn naik 13kg jgk la..

Ciklinn said...

akak alhamdulillah mmg jarang kena tiga2 hero camtu...

p@kcikLie said...

heeeeeeeeeeee..bengkak jugak..bukan aku lah 'dia'..

dbalkis said...

saya pn dlu bengkak kaki sampai kasut tambah 1 saiz

dbalkis said...

saya pn dlu bengkak kaki sampai kasut tambah 1 saiz

sWeEtdARLiNG said...

kaki bengkak ni perkara biasa, tp kalau dibiarkan mmg akan ada kesan sampingn...

www.sw33tdarling.com

Huda said...

betul tu huda dulu pun time dah dekat due baru kena bengkak tu, rmi org kata dah x lame tu nak bersalib\n :)

mamaaerish@eb said...

eb pas bersalin baru bengkak... hik3... tuh pn sbb diorg msk byk air... hu3



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi