Posts

Showing posts from September, 2010

|| Kenangan || Fatin and ummi punye..

Image
Salam.. Sapa tau ape nama bende ni? Aku memang tak tau.. Cuma panggil gelang pseakit je.. heheheheh. Ok, tadi godek2 file gambar lama2.. pastu terjumpa plak gambar ni.. Sweet moment masa melahirkan fatin dulu.. Benda ni pun masih lagi aku simpan kat dalam bag.. Sayang betul nak buang.. Gambar ni pulak aku ambil masa dalam pantang dulu.. tapi baru hari ni boleh entry kan.. Sebagai kenangan di hari muka.. Jom layan..

dua gelang.. Fatin punye yang pink, and putih ni ummi punye.. mine..

fatin punye..

kenangan terindah yang tak dapat di lupekan...
bila pegang dan tengok balik benda ni, sure terbayang wajah baby fatin dulu..

k lah..daaaaaaa!
-chugie-



Tinggal BE je lepas cash out Nuffnang

Image
Salam..

Alhamdulillah, semalam dah cash out kan duit nuffy..
Insyaallah dalam masa sebulan sampai lah ke tangan hamba..
Ihik! gembira plak rasanya..

Yang tinggal dalam nuffy hanya BE je.. ME ku dah selamat di cash out kan.
Jumlahnye tak ada lah banyak mana pun..
Boleh lah buat beli baju 2 3 helai baju.. ekekekekek

Ini 1st time aku cash outkan selama bersetia dengan nuffy ni..
Hope tak ada sebarang masalah lah nanti aminn..


K lah, daaa dulu..
-chugie-

Lagi kisah ttg Pemilik kenderaan Sengal..

Salam..

Wah, ramai yang beri nasihat dan tak lupe juga beremosi tentang tajuk pg td kan?
Aku lg lah emosi.. geram sangat.. tapi fikirkan aku sedang berbadan dua ni,
tak ada lah aku pergi serang atau marah atau lanyak kereta tu..
aku just duduk kat buaian depan umah sambil tengok2 sapa empunya kenderaan tu.

Bila dah petang dlm 6.30 tu, pemilik pun kuar..
tapi malangnye, tiada langsung perasaan atau ungkapan "MAAF" dari orang tersebut..
Terus je berlalu macam tu saje..
Maka, kesimpulannya.. mungkin PEMILIK BERKENAAN MUNGKIN RABUN..

Ada lagi kisah yang berlaku sebelum2 ni sebenarnye..

FLASHBACK balik ek..

Sebelum ni, ade lah jiran depan umah kami tu buat kenduri kahwin anaknya,
Maka ramai lah yang hadir..
Seperti biasa, ramai juga lah yang tumpang parkir tanpa izin.. (tak pe lah kan.. janji tak kacau org)
Kebetulan waktu tu kawasan umah aku x banyak kereta,
Garaj untuk letak 2 biji kereta kat tepi umah pun kosong lah..
Masa tu dalam jam 12 tengah hari, time ramai dh dtg makan.

So kami ni pun, s…

Pemilik kenderaan yang SENGAL!!

Image
Salam.. Tajuk agak Sengal pagi2 ni.. Ni ha, aku nak cerita kisah di petang hari ahad lepas.. Tentang seorang hamba allah a.k.a pemilik kenderaan Perodua Myvi berwarna silver, yang aku rasakan manusia ni punya otak yang kurang berfikir, sengal dan mungkin juga tak ada otak!! (ayat geram ni) Petang tu ada jamuan hari raya kat surau depan umahku itu, makanya, ramai lah penduduk kg yang datang.. tapi parking tak ada lah sesak pun.. sebab rata2 mereka ni jalan kaki je. Tapi yang membangkitkan kemaharan dan kegeraman kami ni, ada pulak PEMILIK KENDERAAN YANG SENGAL atau tak ada otak ni, telah meletakkan kenderaannya betul2 kat jalan masuk ke kawasan rumah kami. Pelik bin geram jugak lah tengok kereta tu tiba2 je wujud ngam2 kat pintu masuk umah.. sedangkan dalam kawasan dan luar kawasan umah kami tu masih banyak lagi kawasan yang kosong.. Kebetulan pula, adik iparku keluar, dan kami ada tetamu yang nak dtg kerumah. Maka, bila mereka ni balik dan datang, terpaksa lah mereka parkir kereta di luar kawasa…

Progres Rumahku.. "sesi cuci2 dah settle"

Image
Salam.. Dah lama tak de perkembangan rumah kami tu kan? Sejak dapat kunci, dan settle pasal hal kemasukan air, dicampur bz layan hal2 kehamilanku ni, tergandala pulak sesi perkembangan rumah tu. Alhamdulillah, Sesi mencuci, menyamak, membersihkan rumah tu dah selesai.. Lega rasanye.. kalau tidak, macam2 hal jadi. Yelah, dengan meter air hilang.. dengan meter elektrik baru missing in action gak semalam.. entah sape yang ambil agaknye meter2 tu. Semalam, dengan bantuan adik beradikku, selesai juga akhirnye.. Selamat ada pembantu2 yang rajin ni, kalau nak harap aku dan hubby buat, memang tak siap lah jawabnye. Insyaallah, minggu depan penyewa kami nak tengok rumah.. Rumah ni kami sewakan dulu sampai lah kami sedia nak tinggal kat sini.. ok, jom layan gambar skit masa sesi pembersihan di jalankan.
Ruang belakang dah di penuhi oleh pokok ceri yang besar dan rumput yang banyak kat keliling pagar.. Walaupun owner lama tu dah simen abis semua lantai, tapi ade jugak sang rumput dan pokok yang sudi bertanda…

Nak ape sebenarnye ni??..

Salam..

wah, sedang hujan manja2 kat tempat aku ni..
kalau bawak tido, syok sangat lah ni..

Ni alkisah malam tadi, sebelum tido..
Masa tu aku dan fatin dah golek2 atas katil, ayahandanye pulak sibuk ber'FB'
Tiba2 fatin cakap " emmmiee..." dengan gaya manjanye,
banyak kali gak ler die panggil, and aku pun menyahut "ye.." je lah..

Pastu die kate "nak tutu.." "nak tutu.." (means nak susu lah tu)..
Aku kata, kan dah minum tadi.. x boleh lah, nanti muntah plak!
pastu die senyap..

Tak lama lepas tu die mintak lagi, "nak ayah.." "nak ayah.." (banyak kali ok!)
Tak abis kat situ, pastu die mintak, " nak emmie.. nak emmie.." nak tutu" nak tutu"
Pastu tiba2 die kate "nak ayah.. nak tutu, nak teng, nak teng, nak teng.. (nak puting lah)
Pastu die sambung lagi sebut, "kakak..baby..atok! nenek.." and bla..bla..bla..
Aku plak dah tension gak dengar nak tu, nak ni..
Last2 aku kate, nak ape sebenarnye ni?
Kalau nak t…

Model pipi lebam..

Image
Salam.. Alahai, tajuk punye best. ekekeke.. Model pe kebendenye.. model setia blog ku ni je. Si fatin lah ni.. Ceritenye begini, hari isnin kan aku dh start kerja, jadinye anta lah fatin ke rumah makcik yg jaga die tu.. agaknye dah lama sangat tak jumpe orang2 kat umah tu, + teruja bagai jumpa kawan2 die.. Terkinja2 dan melompat2 lah anak daraku ini.. makcik tu dah sound die, jangan lompat2 sakan sangat.. tp, anakandaku ini degil.. last2 masa die lompat2 kat enjut2 die, terus tergolek dok.. terbalik dengan enjut2 besarnye tu sekali.. Dan hasilnye, lebam kat pipi belah kiri die.. makcik plak dah risau yang amat sebab lebam nampak.. tuam2 sampai susut bengkaknye.. Petang masa amik fatin, makcik tu terus bgtau kisah fatin jatuh kat aku.. aku terkujat dan terkejut gak tengok muka fatin yang lebam tu. Tapi fatin plak, elok je aktif main2.. mcm x rasa ape2.. hish.. budak kecik ni, tak tau lah pe nak kate dah! tak serik2 betul.. Moh layan pic fatin ngan lebam kat mukanye tu.

Nampak tak tu..
yang ni clear skit.. …

Juadah rayaku..

Image
Salam.. ok, now nak cerita tentang juadah hari raya ku.. Dimasak sendiri oleh aku dan kakakandaku.. :D
Lumrah hari raya kan, dah semestinye ada nasi impit, rendang dan kuah lodeh.. kuah kacang pun tak ketinggalan k. Rendang daging tu, aku yang buat.. sold out ko! kejap je.. raya pertama tu dah abis licin..
Antara hidangan yang kami buat adalah mee kari.. menu baru juadah raya kami tahun ni. ada juga lemang yang di beli ntah dari siapa... tak sedap langsung! mahal plak tu.. Eh, de bergedil plak?? eheheh.. ini bukan juadah pagi raya ye.. Ini juadah masa raya ke 5.. Aku teringin sangat nak makan soto.. Jadinye, masa mood dan semangat tengah menjana ni, baik lah aku langsaikan soto ku ini.. Siap buat bergedil lagi, sebab hubby selalu sangat minta aku buat bergedil.. NI lah pertama kalinye aku masak bergedil tau.. menjadi plak tu!hehehe
dan inilah hasil soto ku.. dah tengah sedap2 makan soto,
baru teringat nak ambil gambar..
ade ke patut? ekekekek...

k lah.. sekian dulu entry juadah hari raya ku..

daaaaaaaaa…

Gambar kami di aidilfitri 2010..

Image
Salam... Rata2, kawan2 blogger semua dah cerita dan show off gambar raya kan? aku, baru nak start berkarya tentang cerita raya..eekekeke.. Ok2, tak mo lah bebel panjang lebar, meh layan gambar yang tak seberapa ni.. Mula dengan malam menyambut syawal ye..

Masa ni masing2 dah selamat berbuka.. sambil tunggu isyak, dan bertakbir.. adik beradik dan anak buahku main mercun dan bunga api dulu.. Owh, fatin memang dh surrender awal2 tak nak main bunga api.. Tengok je dah takut! agaknye fobia lagi kot..
Pelita dah semestinye ada.. yang tinggal cuma saki baki je lah.. sebab dah banyak yang kene curik! Almaklum, rumah tak berpagar.. ikut suke dorang je lah nak amik apa2 kat kawasan umahku ni.
Suasana di pagi raya..1 syawal! Masing2 tengah duduk rehat sebelum sesi bermaafan dan collect duit raya.. Kalau dulu, pagi raya kami dah ada kat kubur melawat pusara arwah mak, tapi dah beberapa tahun ni, kami pergi sehari sebelum syawal.. lebih afdhal kan? Anak buah dan adikku yang sedang sibuk setting tripodnye.. masa ni…

Tentang babyku dan fatin..

Image
Salam..

Hari ni terasa sihat skit kepala ni, tapi tetap lagi tak hilang sakitnye..
Betul lah kan, "morning sicknessku" masih belum habis.
Juga alahanku agak pelik untuk kandungan kedua ni..
Sabarlah dengan dugaan ini..
Terima kasih juga pada kawan2 yang sudi bg nasihat semalam..

Ok2, nak cite pasal status baby dalam perut dan tentang fatin juga..
1st, tentang baby dulu ye..
Now, baby dah masuk ke 17th week, lebih kurang 4 bulan.
Owh, dah very aktif dalam rahimku..
Aku pun dah mula rasa pergerakan dan tendangannya.
Beberapa hari sebelum syawal, ada lah buat checkup mengejut,
mengejut sebab aku tak sihat masa tu..
Muntah2 dan pening2 hingga pitam dan tidak dapat berpuasa untuk hari tu..
makanya, tinggallah sehari puasaku di bulan ramadhan..
So, aku ke klinik untuk checkup baby.. Alhamdulillah, baby sihat je..
Ketulan darah pun dah tak ada dah..
Cuma BP aku rendah, dan berat badan pun turun.. maybe sebab puasa kan.





OK, tentang Fatin plak...
On the day aku tak sihat and pergi check up tu..
Before p…

Dugaan lagi.. oh migrain!!

Salam..

Hari ni dah start kerja pun..
Dan hari ni juga dah masuk 4 hari aku sakit kepala..
Atau lebih kepada Migrain!! arghhhh uwwwaaa..
Tension! sakit wooooo...
tak terkata sakitnye..
tak tercerita sakitnye..
rasa nak di hantuk2 kan kepala ni kat dinding..
dah berkali2 gak ketuk2, tumbuk2 kepala aku ni..
tapi, tak gak hilang2..

uwwwaaa... sakitnye..
sakit yang amat sangat..

Hari pertama, aku tahan kan lagi..
ubat pun tak makan, yelah.. takut!
Hari kedua, aku dah tak tertahan dah.. ku telan jua ubat pening sebiji!
Hari ketiga, macam dah ok.. tapi masuk ke tengah hari, die datang balik..
ya allah.. sakit tak ingat lah!
Bawa berurut, tapi tak jugak ilang2..

Yang paling mengong nye, aku tak pergi klinik pun..
sampai lah hari ni..
pagi tadi sampai opis ok je..
masuk ke jam 10 pagi, MIGRAIN datang lagi!
skang ni, cam kureng skit.. tapi sakit kepala tetap tak ilang..

Aduh! penangan alahan mengandung kedua ni, sangat2 menduga aku..
Kuatkan lah aku..
Harap Migrain ni cepat2 ilang!!!
Sadis dah ni.. uwwwaaa..

Balik kerja…

Yeay!!! nak bebel je ni..

Salam..

Dah selamat semua ke? dah start kerja ke? masih ada yang tengah beraya ke?
Aku belum start kerja lagi.. masih bercuti.
Bila dah de kat umah ni, bosan lah pulak..
Bila kat opis, melompat2 nak balik.. malaslah, bosan lah..
Bila dapat cuti, haaaa rasakan!

Sebenarnye, cuti tu best kalau dapat berjalan dan beraya sakan..
lelebih lagi dapat travel jauh2..

Tapi, memandangkan aku tengah menjaga orang berpantang..
makanye, terpakse lah redha..
duduk jelah kat umah ni..

Hari tu de balik kampung kat N9 jap, dapat lah beraya kat sana 2 malam..
Plan asal nak stay semalam je, tapi cam sedih plak bila tengok wan and mil,
So, tambah lagi satu malam stay kat sana..

Ikutkan hati nak lagi beraya ke Taiping pulak..
tapi apakan daya, tugas penting kat umah ni masih belum selesai,
Ini pun, baru rasa and ada hati nak update blog.
Kalau tak, malas yang amat2..

Semalam ade gak jenguk2 jap blog, tup2 tengok blog dah jadi kucar kacir..
Aduhai.. terpakse lah godek2 template baru,
Geram betul lah!

Template baru ni aku ambil d…

Salam aidilfitri Maaf zahir dan Batin..

Image
Dengan rasa penuh kesyukuran dan kerendahan hati, aku ingin memohon keampunan atas segalanya, Jika ada kata yang terkasar, ada perkataan yang tersasar, ada bahasa yang mengundang gusar, Ampun dan maaf di pinta.. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN dari Chugie dan keluarga..

Ketupat palas menu yang di cari..

Image
Salam.. Dah dekat2 nak raya ni, mula lah perut mintak tu ini.. biasanye kat rumah aku akan buat nasi impit segera, rendang daging dan lodeh je.. Ketupat palas ni memang salah satu favourite, tapi tu lah.. tak reti nak bikin! ekekekke.. tiap kali raya, hanya harap orang bagi je ler.. tak pun beli je kalau ade jual.. atau tunggu lah time beraya ke rumah orang... tapi tak leh lah mkn banyak2.. hehehe emm.. bestnye kalau pandai bikin sendiri kan??

Ketupat palas.. source by yahoo.. sedapnye lah... aku suka yang pulut kosong je. yang de letak kacang ke, ape ke, aku kureng skit.

Makan pulak dengan rendang.. aduh! cair... nampaknye, nak kena carik gak ni... terliur den! -chugie-

Surprise gift dari Yandarwisy

Image
Salam..
adui.. asyik terkujat dan terkejut je lah aku ni tau! Kali ni dapat hadiah birthday dari kak Yan (yandarwisy).. Baru dapat hari isnin lepas.. terkejut betul bila dapat hadiah dari teman blogger..



Ni dia.. hadiah dan kad raya..

ni hadiahnye.. dalam bungkusan lagi.. cantik plak tu bungkusannye.. berdebar2 masa nak buka tau!

dan ini kad rayanye.. best sangat..

dan inilah hadiah nye.. Frame gambar.. cantik!
gembira betul dapat hadiah dari teman blogger yang jauh dan tak pernah bersua muka ni..
cam tak sangka je akan dpt hadiah..

Terima kasih tak terhingga pada YANDARWISY..



emm nak cari something untuk die lah..
tungguuuuuuuuuuuu

daaaaaaaaaaaaaaaa...
-chugie-








Yeay!!! dapat duit raya!!!

Image
Salam Syukur Alhamdulillah!! Dengan rasa gembiranya, aku nak buat announce.. yang aku baru je dapat angpow raya dari bos! best gilerzzzzzzzzzzzzzz... !!

Ini lah die angpownye... Mula2 tu ingat tak dapek gak, sebab akak cleaner ngan pakcik driver dah dpt awal2.. tapi dlm hati redha je ler.. walaupun cedih.. Tup..tup bila die nak balik je, die hulur angpow kat aku! uwwwwaaaa!! rasa nak nangis je! Alhamdulillah..syukur! duit buat raya! Nak tau x aku dapat bape?? jeng jeng jeng...

Ni ha... RM300 boleh lah.. cukup buat belanja raya.. Moga bos akan bagi duit raya setiap tahun ye.. bertambah2 lagi untung opis ni heheheh.. k lah, daaaaaaaaa -chugie-

Hari terakhir kerja..

Salam..



yeay! lagi beberapa hari je ni nak raya..

Kejap je kan.. tinggal 2 3 hari je lagi nak sambut lebaran.

Mesti dah ramai yang get ready nak balik kampung ni kan?

dah packing2 barang, baju raya.. angpow!

wow!! mesti meriah!



Hari ni hari terakhir aku bekerja..

esok dah start cuti, and mula nak cuci2 and kemas2 apa yang patut kat umah.



Tahun ni, sambut aidilfitri kat umah aku dulu..

mungkin raya kedua atau ketiga baru bertolak balik ke N9 Kg hubby..

tu pun tak de lagi keputusan muktamad, memandangkan adik aku tengah berpantang ni.

Tak de orang nak tengok2kan die..

Atau mungkin jugak, hubby and fatin je yang balik..

aku kene lah tinggal kat sini jaga adik berpantang..

huhuh.. cedih lah pulok!



K lah, nak p busy2 kan diri ngan kerje yang melambak ni..

kang tak siap pulok!

tak beraya aku! huhuhu...



daaaaaaaaaaaaaaaa...

-chugie-

Giliran Beraya... bagi yang sudah berkahwin.

Salam..

huuu.. hari ini sangat lah bz nye..
tak dapat nak kate dah
ni baru dapat bernafas dengan tenangnye..:D

Ok, nak cite pasal giliran beraya, atau balik kampung ni.
Ni untuk yang sudah berkahwin ye..
yang belum kahwin, dah tentu lah tak punye masalah ni kan?
dah tentu lah beraya di kampung sendiri..tak gitu?

Ok, berbalik pada tajuk..
Macam aku memang kat tempat tinggal sekarang ni lah Kampung aku..
Saudara mara pun memang banyak dekat2 sini dan sekitar KL
Jadi memang tak yah nak travel jauh2..

Tapi, dulu masa single mingle, teringin gak ler nak merasa balik kg jauh2..
Macam best je tau! Terpikir lah dalam otak ni betapa best dan gumbiranya balik kg.

Tapi skang ni bila dah kawin,
dan hubby pulak ade 2 kampung untuk balik raya (utara-selatan),
baru lah aku tau, betapa penatnye lah KEADAAN itu.. huahahahaha..
best memang best, seronok2 memang lah seronok..
tapi yang pasti dan sebenar2nye, KEADAAN itu tetap tak sama dengan tempat sendiri..
Beraya di rumah sendiri, lain rasanye.. beraya di tempat orang p…

Pelita pun nak cilok ke?

Salam..
Ala... aku sibuk lah sekarang ni,
Tak boleh nak update blog dua kali sehari...
tension and geram betul!

Kat opis dah busy ngan kerja..
kat umah plak, line talipon buat hal..
dah tak boleh nak tenet and jenjalan sakan kat blog kawan..

Bila ada masa tu, curi2 gak g jengah blog yang baru update..
tapi tu ler.. tak semua bleh jengah..
2 3 blog je ler..
pastu, kene buat keje plak!
haishhhhhhhhhh!!

Eh... dah melalut dah chugie ni!!

ni ha.. nak cite pasal pelita yang kami pasang kat umah..
masa hari pertama pasang lah kat hadapan are umah tu,
esoknye, 1 pelita hilang..

pastu keesokan malamnye, pasang lah lagi..
2 pelita plak ilang..

dan semalam, abis di rembatnye 4 pelita kat umah tu..
ntah sape punye kerje agaknye..
geram betullah..

Dari 15 batang pelita buloh, tinggal 9 batang je kot..
haish... budak ke orang besar agaknye si perembat pelita tu ye?
geram betullah..

p ler beli.. kalau tak pun, mintak ler..
jangan curi!

lepas ni aku nak letak signboard
"TOLONG JANGAN CURI PELITA2 INI..."

boleh ke cam …

Info untuk ibu2, kehamilan, berpantang & etc

Salam...

Tadi aku p godek2 web.. nak cari resipi2 berpantang
dan amalan2 berpantang selepas bersalin..

Owh, bukan aku yang sedang berpantang ye,
tapi adik aku yang baru je melahirkan baby nye semalam..
Anak Merdeka tu..

Memandangkan kami dah tak punya ibu,
dan die juga dah tak punya Ibu mertua,
maka, aku lah yang akan menjaganya selama berpantang ni..
dan ada juga bibik yang akan bantu die untuk beberapa minggu ni..

aduh, agak mencabar betul tugas ni tau.
1st time nak jaga orang berpantang ni..
walaupun aku dh pernah rasa saat berpantang, tapi.. lain gak keadaannye..
sebab aku di jaga oleh Mil ku..
sian adik aku..

So, aku dah dapat banyak resipi2 khas untuk berpantang
dan juga info serta tips2 berguna dari satu blog ni..
Kalau korang tak caya, bleh terjah ke laman beliau,
di NUKILAN SOFIE dan klik pada MOTHERHOOD