Posts

Showing posts from August, 2010

Bahana main bunga api..

Image
Salam.. emm ini lah dia bahana main bunga api.. kat surat kabar dan tv dah siarkan macam2 hal yang berlaku akibat mercun dan bunga api.. tapi tak serik2 gak.. Tapi kali ni malang menimpa anak ku fatin pulak! Lokasi: Rumah Mil.. Waktu : lepas berbuka.. Punca Kejadian : hanya memegang bunga api yang baru di hidupkan.. Belerang yang ada dalam tu pulak, kebetulan terkeluar dari isinye.. Maka si pemegang bunga api tu, iaitu fatin, telah terkena belerang yang terbakar tu. apalagi, menangis tak ingat dunia lah.. Masa tu aku tengah ambik wuduk nak solat maghrib, tak sempat nak sound adik ipar n hubby supaya jangan bagi fatin join main bunga api, last2.. kene jugak.. dalam tengah ambik wuduk tu, aku dengar fatin dah menjerit2 n menangis, pe lagi, terus keluar dan tengok die.. tup2 tangan dah melecur! hish.. tulah, tak sempat nak sound jangan main bunga api, dah jadi macam ni.. jom tengok tangan budak yang kene bunag api ni.


Selamat tak teruk sangat.. kalau tidak, mau dia dan aku menangis tak ingat dunia.. emm pa…

Ringtone raya..

Image
Salam... aha.. pe cerita lak ngan ringtone ni?? huhuh... mulai hari ni, aku dah pun set kan ringtone raya dalam handphone.. wah.. semangat tu! tapi ade yang lg semangat dari aku tau... 1st day ramadhan dah ade yang guna ringtone raya. sesuai ke??? biasanye setiap tahun, lepas je 15 ramadhan baru aku akan tukar ringtone raya.. ambil mood raya skit kan.. baru hati happy dan ceria je.. korang camne lak?? dah tukar ke? ke tak suka guna ringtone raya??? k lah.. -chugie-

Jom Kibarkan bendera... 1 blog 1 bendera.

Image
Salam... Dah lambat sebenarnye... tapi sementara masih ada masa ni, aku nak juga ambil peluang untuk kibarkan bendera dalam blog ni.. dah ramai yang kibar dalam blog dah. Semangat anak Malaysia! Jom sama2 kita kibarkan bendera kita dalam blog.... Selamat menyambut Hari kemerdekaan yang ke-35. daaaaaaaaa -chugie-

Penjawat Awam dapat bonus..

Salam... Amboi... rezeki nak raya ye.. Semalam tengok buletin utama, dalam berita tu keluar tentang penjawat awam dapat bonus.. khas raya.. syoknye.. rezeki tu.. alhamdulillah.. dapat lah dorang buat belanja raya kan?? mesti orang2 gomen senyum lebor je datang keje ari ni kan?? hehehehe... orang gomen dah tau dah dapat duit bonus.. kami yang duk keje kat lane swasta ni, tak tentu lagi.. cam aku ler.. ntah ade ke tak agaknye duit raya dari bos ye? kalau dapat, SYOKNYE LAH RAYA... Korang camne?? dapat pe lak? ihiks!

Cerita tentang Soto & Berbuka di Cafe D'Manggis

Image
Salam.. Yeay...!! dapat buat 1 lg entry untuk hari ni.. semangat! semangat!! heheh.. Ok, semalam kan aku de cite nak g PARAM untuk cari SOTO special dari makcik tu kan.. Dengan rasa penuh semangat, dan doa yang tak henti2.. Alhamdulillah.. dimakbulkan juga hasrat nak makan soto tu.. Dari tengah hari semalam sampai lah nak dekat ke PARAM tu, memang aku berdoa sentiasa.. "Kuatlah semangat nak ke PARAM tu" - sebab tak larat kan.. doa juga " Ada lah hendaknye makcik yang jual soto tu" dan bila nak sampai kat PARAM tu, sure lah keta dah berasak2 kan?? doa lagi " Moga mudah lah aku dapat parkir" dan Alhamdulillah.. sangat2 mudah dapat,sampai je kat parkir tepi jalan, ade kereta keluar.. dan terus aku masuk.. memang x henti2 sebut syukur.. syukur.. Bila dah keluar dari kereta, tercari2 gak makcik tu.. dan juga berharap, dapatlah aku beli soto die.. dan sekali syukur alhamdulillah, makcik tu meniaga kat situ.. Uwwaaa... nak nangis aku tengok makcik tu. Tapi control! huhuhu.. sem…

OMG..Surprise lagi!!

Image
Salam...!! OMG, lagi satu surprise yang aku dapat petang semalam.. terkujat dan terkejut di buatnye.. + segan lagi dengan staff opis.. sebabnye aku dapat bende ni!! * * * * * * * * * * *


Bunga.... besar lagi.. tetibe je nama aku di panggil, rupenye ada delivery dari Bloom house.com.. Terkejut yang amat sangat, sebab dah tak terpikir sapa lah penghantarnye..
cantik kan.. rupenye bunga ni En. Hubby yang hantar... bertambah2 lah aku terkujat dan terkejutnye.. sebab hubby tak penah buat camni, dan die pernah kata tak nak buat camni.. huhuhu... ape pun, suke sangat2 lah... sebab yang bagi tu suami tersayang! ahaks!!! terima kasih b untuk bunga yang awak hantar ni.. ku amat menghargainye.. next year b anta lagi ek, tapi nak coklat.. bleh makan! heheheh... daaaaaaaaa.. -chugie-


Rasa nak makan soto...

Image
Salam.. aduhai lah, dah beberapa hari aku rasa teringin sangat nak makan soto.. Mengidam nak makan Soto nasi impit yang jual kat pasar malam paya jaras tu.. Tapi ntah ade ke tak agaknye hari ni ye.. hari ni patutnye pasar malam kat situ.. tapi memandangkan sekarang ni bulan ramadhan, sure lah tempat tu jadi PARAM.. alahai.. mane nak cari makcik yag jual soto tu?? hari ni nak gak lah gagahkan diri p cari soto ni kat PARAM.. harap2 dapat lah makan soto makcik tu..

source by yahoo.. emm.. sedapnye kalau dapat makan soto.. ~x batalkan puasa? kalau setakat mengidam.. heheheh~ daaaaaaaaa -chugie-

Fatin dan cup cake birthday ummi.

Image
Salam..

masih lg cerita pasal birthday... alamak, over lah chugie ni kan?
owh ye, de yg tanya present pe yg hubby bg.. hubby belum bg ape2 present pun, just wish n kiss je.. uhuk!
My sis bagi cup cakes ni, jom tengok pic bawah..

"happy birthday mak yang" mak yang tu aku ler.. anak2 buahku panggil aku Mak Yang (Mak Lang)

The most lucky person on that day is this girl..

ummi punye birthday cake, die lak yang rasmikan.
makan tak ingat dunia tu..


cream cake tu abis dulu dari isinye..

yang isi tu die buat main je..

selamat tak di balingnye kat muka ummi.


tengok lah tu, dah tak mau orang tolong suapkan,

die nak suap sendiri..



pandai betul ini budak tau!
abis comot muka tu..
bila dah puas kerjekan kek tu, mulalah di balingnye kat ummi..
haish.. fatin.. fatin.. macam2 pe'el! apa pun, ummi tetap cayang awak! ~~ PADA SEMUA KAWAN2 BLOGGER, THANKS FOR THE WISH!! SAYANG KORANG.. TERHARU SANGAT BILA DAPAT BANYAK UCAPAN BIRTHDAY TU, IA MERUPAKAN HADIAH YANG AMAT BERMAKNA UNTUK TAHUN NI. TERIMA KASIH SE…

Birthday gift Surprise!! Terharunye..

Image
Salam.. Ya Allah..!! so surprise dengan hantaran birthday gift ni! bukan dari suamiku.. Tapi dari sahabatku.. sedih aku di buatnye tau! huhuhu... tak sangka akan dapat kejutan yang macam ni! terima kasih zura and imah... sayang korang! terharunye... Masuk je opis lepas abis rehat tadi, aku terkujat sebab atas meja ade gift ni.. ingatkan dari peminat misteri.. ekekekeke.. excited tau masa nak buka kad tu!
Sekotak gift yang berisi bunga, coklat dan candy!! best wei.. aku senyum sampai ke telinga ni! heheheh:D
dan sekeping kad.. Terima kasih sahabat2 ku.. macam mimpi je ni! hehehe sekian dulu.. -chugie-

Selamat Hari lahir CHUGIE..

Image
salam...

yep! hari ni hari lahir den.. uhuk!
Syukur Alhamdulilla... dah 2 tahun aku sambut birthday dalam Ramadhan..
Berkat..selamat... :D

emm ape yang istimewa ek arini??
ade ke??
emm.......

bestnye kalau dapat kek macam kat atas ni.. adeke yang nak kasi camni?? tak mungkin.. tak mungkin.. ahahahah:)) mimpi sudah! Owh ya, nak tau ke birthday yang ke berapa?? haaaaaaaaaa.... ni!


Yang ke-29 masih muda lagi... Hadiah yang paling berharga untuk tahun ni: dah tentulah dengan adanya suami kat sisi aku, dan fatin... dan baby dalam perut ni.. dan keluarga yang sentiasa support aku! Doakan moga aku sentiasa bahagia, ceria dan sihat selalu ya.. oooo ade lagi satu!! Doa kan kami sekeluarga di murahkan rezeki ya... :D

sekian....dari, -chugie-

Rajinnye aku..

Image
Salam.. Rajinnye aku ni kan?? ahahahah... puji diri sendiri.. x leh tahan tul! Seperti biasa, pas sahur aku dah tak leh nak sambung tido... so kene lah tunggu solat subuh.. pastu buat ler pe yang patut.. try golek2 atas katil, tapi tak gak leh lena.. and at last, aku bukak laptop, godek2 ape yang patut... ha.. dengan penuh bangganye aku join 3 giveaway dan contest! amik ko! nak tengok latest GA yang aku join, p terjah blogku, CHUGIE 'n' CONTEST.. sambil tu, tekan2 gak kat blog DAPUR CHUGIE untuk try menu bawah ni ye.. * * * * * * * * * * * Bihun goreng singapore... atau ade yang panggil bihun putih..

Dapur Chugie menang!!

Image
Salam... Syukur alhamdulillah, hari ni dapat buat 2nd entry.. semangat chugie dah kembalilah.. jaga2 lah korang ye.. supaya tak muntah dengan entry2ku ini.. ok2, ingat tak duluuuuuuuuuu... aku penah war war kan dalam blog ni tentang food review by CATLINA.. dengan rasa gembiranye, aku telah menjadi PEMENANGnye!!! rezeki..rezeki..
Tak sangka DAPUR CHUGIE ku ini mendapat tuah.. bukan lah kerana masakan atau makan2 yang aku posting kan, tapi sebab aku telah terpilih melalui MR RANDOM sebagai yang BERTUAH!! seronok sangat tau!
dan hadiahnya sangat2 lah menariknye... ni ha, yang kat bawah ni.. buku chef wan.. tak sabar nak dapat dari catlina ni!
kepada catlina, terima kasih banyak2 sebab sudi buat food review lucky draw ni. tak rugi join food review awak ni tau! sekian dulu... -chugie-

Fatin dan langsir... ade persamaan ke?

Image
Salam.. Pagi tadi, lepas sahur aku dah tak boleh nak lelapkan mata.. sudahnya, macam2 kerja jugak lah aku buat pagi2 buta tu... dah siap2 lipat baju, masa nak anta baju masuk bilik, tiba2 dah terpacul muka anak daraku ni.. senyum2 cam kerang busuk! ayat pertama dia, "mamam... mamam.." haishhhh... bangun tido je dah sebut mamam.. cuba lah sebut ummi!!! eeeii! Memandang kan si kecik ni dah bangun, terpaksa gak ler layan die mamam jap... dah abis makan, dia p main langsir pulak... Jom lihat aksi dan dialog antara aku dan dia, ~hasil olahan umminye ni... (rekaan semata k... heheheh) ~

Ten ten (fatin nye nama manja) : Ummi... ten ten leh jadi model langsir tak?? Ummi: tak leh!
Ten ten: Nape?? huhuh... Ummi: tak sessuaiiiiiiiiiiiiiiii!!


tenten: uhuhhh.....


tenten: ala.. boleh... ummi jeles kan?
ummi: takde maknanye ummi nak jeles!!

tenten: cak!! ummi... bleh kan tenten jd model? ummi: no way!

tenten: hiyahhhh....cun tak model ni ummi? ummi: tak!!

tenten: ummi... tenten tak jadi lah nak jadi model…

Dapat surat dari ANMUM..

Image
Salam...

Amboi, seawal pagi aku dah berentri..
Lepas solat subuh tadi, mata dah tak boleh nak lelap..
walaupun rasa mengantuk jugak ni...

makanya, aku pun update ler blog ni...
kali ni nak cerita pasal surat yang aku terima dari ANMUM..
memang aku dah lama jadi member ANMUM, tapi jarang2 je Anmum bagi surat..
kali ni dia anta surat.. 2 sampul lagi.. isi nye, macam2 ade..
yang paling best adalah info tentang KEHAMILAN..
Macam tau2 je yang aku tengah mengandung sekarang ni tau!

K lah, jom tengok ape lagi isi nye....



dua sampul yang di hantar oleh ANMUM... satu sampul tu berisi sampel susu LACTA dan info mengenai susu tu.. dan 1 lagi, info mengenai kehamilan di awal trimester.. baguskan ANMUM ni?

Ha.. ni lah dia, info tentang kehailan tu.. macam2 info ade.. tak lupa juga tips2 penting..

ini pula SAMPLE susu ANMUM LACTA..
susu ni sesuai untuk ibu2 yang menyusukan bayinya..
buat masa ni, aku dah tak menyusu kan fatin,
susu badan pun dah kering..
so, simpan je ler sample susu ni...
tak pun, bleh bagi pada adik…

Bebel dan Blogwalking je..

Salam..

Sihat tak?
aku? Alhamdulillah.. masih sihat..
Alahan aku pun dah makin berkurangan dah..
Syukur.. syukur..

Dah 8 ramadhan kan.. kejap je masa berlalu.
Dan syukur juga.. selama 8 ramadhan ni, aku masih mampu untuk masak..
agaknye semangat berpuasa dan semangat nak jamu family yang bersemangat puasa kot..
Harap dapat terus kekal bersemangat sampai ke hujung ramadhan..

owh...eeeiii!! chugie dah bebel ke lain pulak!
sebenarnye nak ceria2kan diri yang sedang suram ni..
lepas dpt tau psl hasil check-up semalam..

emm.... arini tak ade modal sangat nak bercerita,
di samping kerje yang dah tak berapa nak banyak dan bos yang bercuti..
jadi, beberapa hari ni, boleh lah aku menziarah rumah kawan2 sekalian ye..


k lah, sekian dulu...
ceriaaaaaaaaaaaaaaaa!!
-chugie-

Check up for 13th weeks

Salam..
Selamat ber-ramadhan yang ke-7... dah seminggu kita puasa kan..
Alhamdulillah, aku masih kuat untuk gagahkan diri berpuasa..
dan babyku ini juga.. sangat kuat bantu umminye berpuasa..

Ok, nak cite pasal check-up arini ye..
Kali ni aku pegi sendiri je.. suami tak dapat teman sebab bekerja.
Rasa berdebar2 je bila langkah kan kaki masuk klinik..
yelah, 1st time pegi check-up sorang2..

Memandangkan doctor Ratna ada emergency case lagi,aku pun terpaksa lah tunggu sampai jam 10pg..
Sampai bilik doctor, dia cek tekanan darah dan timbang berat..
Alhamdulillah, tekanan darah aku normal..
cuma berat badan aku je susut dari 50Kg ke 45 kg je..

Masa time scan baby ni, ati berdebar2 sangat..
hope tak ade pe lah kat kandungan aku..
bila doc scan, aku nampak baby dah ada kaki, tangan..
Kiranya dah complete lah.. Alhamdulillah...
Pastu doc scan2 lagi... ke kiri, ke kanan..
dan doc nampak ade gumpalan darah pada kantung baby berdekatan dengan urinye..
Jantung aku macam nak berhenti je masa tu..
risau dan rasa nak…

Hasil Onde2 ku...

Image
Salam...

Yeay, alhamdulillah.. dapat juga ku buat onde2 ni..
Walaupun rupanya agak pucat, tp tetap dapat pujian SEDAP! ngeh....

Best sangat sebab 1st trial dah jadi..
lepas ni nak try buat lagi...

Jom! jom! tengok hasil buatan tangan chugie...


Onde onde hasil air tangan ku...

Close up sket... Warna agak pucat, sebab aku hanya gunakan jus air pandan semata.. Kononye tak nak ada bahan pengawet lah.. so x nak lah guna pewarna, tapi daun pandan pulak tak berapa nak pekat hijaunye.. Lepas ni kena blen lebih skit daun pandan untuk dapat warna yang cantik! Gula melaka dalamnye tak hancur sangat lah.. agaknye gula melaka tu keras sangat kot kan?? tapi, overall.. kata pencuba-rasa onde2 ku ni, onde2 ku ini sedap!! yeahhhh!! tahniah untuk aku.... eheheh nak resepi? KLIK SINI k lah.. daaaaaa -chugie-

Nak cuba bikin kuih Onde Onde..

Image
pic ehsan dari incek yahoo..

Salam...

Alahai, sedapnye tengok onde2 tu ye..
Semalam dah plan nak cuba buat onde2 tau..
Aku dah siap beli tepung pulut dan ambil resipi dari web lg..
Last2, tepung pulutnye tinggal dalam kereta..
memandangkan hujan agak lebat semalam,
nak keluar ke kereta memang lah sangat malasnya,
walaupun kereta depan umah je.. ngeh..ngeh..ngeh..

Makanya, dengan semangat yang masih berkobar2 nya,
akan aku cuba juga usahakan untuk bikin onde2 sendiri..

dah lama sebenarnya kepingin nak bikin onde2 ni..
nampak macam senang kan?
tapi bagi aku yang baru pertama kali mencuba ni,
rasanya macam susah juga lah..

apa pun, aku akan cuba juga untuk bikin onde2 sendiri...
kalau jadi, nanti aku tayang kat korang ek! :D

k lah... nak g buat keje jap!
selamat berhujung minggu semuaaaaaaaaaaaaa!!!

cheeerrrsss...
-chugie-

Hukuman Mati bagi buang dan bunuh bayi

Salam..

Alhamdulillah, dah masuk hari ke-3 kita berpuasa..

Semalam Aku tengok Buletin Utama,
Hukuman mati akan di kenakan bagi si pengkejam yang membuang dan membunuh bayi.
Alhamdulillah, pihak berkenaan dah pun keluarkan undang2 bagi menghukum manusia yang sangat2 kejam,
dan tak berperasaan ni..

Rasanya, hari2 aku dengar berita tentang pembuangan bayi dan kes bunuh bayi.
Yang amat memalukan adalah bangsa kita sendiri..
Entah mana lah hilangnya kewarasan akal dorang ni.
Sanggup melakukan pembunuhan sekejam ini..
Mungkin dek kerana terlalu bebas bersosial..

Kepada kerajaan, aku ucapkan tahniah sebab telah membuat satu langkah yang sangat bagus ni..
Hukuman mati memang merupakan hukuman yang sangat2 wajar dan setimpal dengan manusia kejam ni!

Kepada si penkejam yang melakukan kekejaman tu,
berwaspada lah korang semua..
yang dah tertangkap tu, dah tahu apa ape yang dorang akan terima,
yang masih belum di tangkap tu, bersedia lah korang!
Sepandai2 tupai melompat, akan jatuh ke tanah juga.

Untuk kita semua,…

HALAQAH Sentuhan Qalbu : Ibu & Bapa

Salam..

Dah petang baru dapat buat 1 entry.
busy skit lah hari ni..
Alhamdulillah, di hari pertama puasa ni, rasanya ramai yang bersemangat kan?

Ok, nak cerita pasal siaran rancangan HALAQAH semalam..
jam 10 malam..
seperti biasa lah, bila dah ada anak kecik ni, memang tak de lah buat tarawih kat surau.
So, malam semalam aku tengok rancangan HALAQAH, dengan tajuk AYAH & IBU.

Masyaallah...
Tajuk kali ni memang meruntun jiwa, menyentuh perasaan, dan buat aku menghamburkan air mata.
Bukan aku je tau,
Malah penonton, panel jemputan dan pengacara yang ada dalam studio tu pun mengalirkan air mata.

Kupasan semalam berkisarkan ayah dan ibu kita..
dimana sentuhan qalbu tu di sampaikan oleh Sdr. Dudi Supriadi
yang memeng sangat2 menyentuh perasaan.
Aduhai lah..
Besarnya pengorbanan seorang Ayah & Ibu..
Memang tak akan terbalas segala jasa mereka..

Dan buat aku sedar.....
dan aku menangis....

Siapa yang mengikuti rancangan semalam,
akan dapat rasa apa yang aku dan penonton kat sana rasakan..
sangat2 meruntun …

Selamat menyambut Ramadhan..

Image
Salam..

Alhamdulillah... Ramadhan datang lagi..
Syukur.. padaNYA... sempat aku bertemu ramadhan untuk kali ni..

Di kesempatan ni, aku nak mohon ampun dan maaf,
Sebelum masuknya ramadhan...
mungkin ada yang tersilap kata, terkasar bahasa kan..

Moga Ramadhan kali ni akan dapat memberi sinar baru dalam hidup kita..
dan moga kita dapat mengerjakan ibadah puasa ini dengan penuh pengertian
dan penuh mendalam...

Sekian dulu...jangan ponteng puasa suka2 hati ye..
-chugie-

Ada ke yang rindu??

Salam...

hi... korang semua sihat ke? ceria tak? gembira tak?
moga korang semua ceria dan bahagia selalu..

Dah lama juga aku tak aktif dalam blog ni kan..?
kekangan waktu dan kesihatan yang tak mengizinkan.
Hajat dan niat di hati ni memang nak update blog,
tapi nak buka blog pun aku rasa malasnye lah..
ada juga jenguk2 blog.. tapi setakat baca je..
nak menaip untuk meninggalkan komen tu, memang lah bercintanye..

eiii.. malasnya lah aku sekarang ni..
Tapi insyaallah, lepas ni akan aktif balik..
sebab morning sickness ku dah berkurangan..
aku dah boleh makan, walaupun masih rasa loya..

Ubat tahan muntah pun aku dah stop makan,
sebab aku nak tahan muntah ni secara semula jadi..
kadang2 perlu ajar diri sendiri untuk menahan segalanya kn?
Tak nak lah asyik mengharap pada ubat je..

Susu anmum pun aku tak berapa nak minum untuk pregnant kali ni,
sebab tak boleh masuk langsung..
kalau masuk, sure muntah.
Aku cuma minum susu biasa je, dan kadang2 air soya..

Kesihatan buat masa ni tak berapa baik..
Dah beberapa hari…