Posts

Showing posts from October, 2009

Terjah IKEA

Image
Salam..

-Cerita Hujung minggu lepas -

Sabtu lepas, habis je kerja jam satu tengah hari tu aku terus ke IKEA untuk cari hadiah kawin cek BARINE + cari wall shelf untuk di letak kan di dalam bilik ku.. selain tu aku nak cari wall mirror untuk di letakkan di ruang tamu rumah.. ni semua penangan lepas tengok katelog ikea edisi clearence stock lah ni... tapi aku hanya dapat wall shelf nye je.. Mirror yang aku nak beli tu dah 'out of stock'..geram je.. mentang2 tengah murah!

Ini lah die wall shelf tu.. aku beli 2 set.. kena pasang sendiri lah kan.. as usual..

screw pun jual asing2..so kene beli 1 set, yang mana dalam pack ni ada banyak saiz screw.. aku beli 2 set sekali gus, senang skit..mana tau next time nak beli barang lain plak, dah tak yah susah2 beli screw ni.. lagi pun IKEA ni cepat na naiknye harga barang2 yang di jual..

Papan dan kakinye..

Taraaaaaaaaa.. dah siap pun... cantik2!! hubby & abang yang pasang bende ni.. aku, tukang tengok dan tukang komplen je, heheheheh:D

Puding Rotiku

Image
Salam..

Sukenye bila dapat buat puding roti ni.. Sebenarnye dah lama niat dan teringin nak bikin sendiri puding ni.. sebelum ni hanya dengar cara buat dari teman je.. kata dorang, tutup mata pun bleh buat puding ni.. tak remeh sangat. So aku pn dengan semangat yang berkobar2, terus dapat kan bahan2 untuk buat puding ni masa balik kerja semalam.. Alhamdulilah.. hasilnye agak baik... dan superb!! tak rugi aku mencuba resipi ni.. pertama kali buat, dah jadi.. sebelum2 ni pernah gak cuba buat kek, tapi hasilnya bleh tahan je..

Jom tengok prosesnye.. memang senang dan simple!

Bahan2nye: roti, susu segar UHT, telur, butter, tepung jagung, kismis, esen vanila..

1stly, susun roti di selangi dengan kismis @ bleh juga letak choc cip, lepas tu tuangkan susu (UHT fresh milk) letak sampai roti tu agak tenggelam skit..
then, pukul telur sampai kembang, dan masukkan butter, esen vanila dan sedikit tepung jagung..pukul sampai kembang.
taburkan adunan tadi ke dalam roti yang dah di rendam dengan susu td..…

Juadahku semalam..

Image
Salam..

Semalam sampai umah awal sikit dari biasa, kebetulan juga hubby pulang kerja agak awal, jadi ada lah orang nak tengok2 kan si fatin.. Aku pulak dapat lah sediakan juadah untuk makan malam banyak skit..

Jom jamu mata tengok apa yang aku masak..

~Siput + pucuk paku masak lemak cili padi~
~Sambal terung bulat + ikan bilis~

~Keropok ikan~

~Ikan Goreng~

~Sambal Belacan (yang ini abang aku buat..sambal belacan die memang superb!)~ ~dan Ulaman ini... memang sedap wooooo sehingga menjilat jari jemari~

P/S: Tengok gambar pun dah buat aku terliur dan teringat balik lauk ni...syoknye lah makan!!

Majlis perkahwinan Barine

Image
Salam..

Hari sabtu yang lepas bersamaan dengan 24hb Oktober 2009, sah lah sudah si cik barine yang merangkap sahabat lama + adik beradik terangkat + teman blogger aku ni bergelar isteri kepada Mr Badrol Hisham.. Majlis persandingan diadakan pada 25hb, iaitu keesokan harinya.. alhamdulillah, semuanya nampak berjalan dengan lancar dan para jemputan yang datang pun agak ramai..

Aku sebagai sahabatnye, turut hadir bagi memeriahkan lagi hari besarnye.. aku datang dengan anak, adik dan tunang nye, si incek suami tak dapat hadir atas sebab2 yang tak dapat di elakkan.. selain tu aku pun memang dah plan dengan seorang lagi sahabat kami iaitu zuraini a.ka. zue untuk datang bersama2 memeriahkan majlis.. makcik ni sekarang tinggal di parit buntar (perak) dan memang sengaja datang ke mari semata2 untuk meraikan hari bahagia sahabat kami ni.. sepatutnye ada seorang lagi sahabat kami yang patut ada, tapi memandangkan dia masih dalam pantang, jadi hanya aku dan zue je lah yang datang dan jadi wakil.. M…

Anak ku jatuh..!!

Salam..



Hari sabtu, malam ahad yang lepas anak aku fatin jatuh dari katil.. berderau darah aku di buatnye bila tiba2 dengar die menjerit dari dalam bilik. Ingatkan die terkejut dari tido, bila hubby masuk nak tengok die, rupenye die dah de kat bawah.. aku pun apa lagi, meloncat lah di buatnye.. bukan tu je, terus terkujat dan menggigil seluruh badan bila tengok anak dah de kat bawah dan menangis kuat..


Memang dah jadi kebiasaan, bila dah malam dan fatin pun dah lena tido kat luar, kami akan letakkan fatin dalam bilik kat atas katil kami, sebab fatin tido sekali dengan aku dan hubby. Sebelum2 ni memang tak pernah langsung jadi macam ni, bukan je jadi macam ni, biasanye fatin tido pun stay 1 tempat je.. tak pernah lagi tido sampai tukar2 tempat.. tapi entah macam mana, malam tu die boleh lasak sampai macam tu sekali dan boleh jatuh dari katil. Walaupun fatin dah boleh meniarap, dan baru je boleh membalik kan diri sikit2, tapi tak lah boleh membalik2 kan diri sampai ke hujung katil sebab a…

toys or book

Image
Salam..

hai lah fatin... penat ummi belikan awak toys.. tapi buku juga yang awak nak.

Baru2 ni aku ada belikan fatin beberapa jenis toys, dengan bermacam jenis warna..sebab fatin cepat tertarik dengan warna2 yang garang dan terang seperti merah, kuning dan hijau.. jadi lepas balik kerja aku terus terjah ke MANJAKU ( kedai barangan baby) di sg buloh.. aku beli lah toys dan CUBE numbering tu.. dalam hati hope sangat yang dia akan tertarik dengan bende yang aku beli ni.. lepas beli barang2 fatin, aku singgah ke kedai buku untuk beli majalah fav aku iaitu Pa & Ma..

Sampai je di rumah, terus aku suakan permainan yang aku beli tu pada fatin.. dan aku pulak melayan majalah.. ingat kan die akan bermain lah dengan permainan tu, tapi rupanye tak... die lebih tertarik dengan majalah yang aku baca.. habis lah di tarik2nye majalah tu.. nasib baik tak koyak.. untuk selamat kan majalah yg aku baru beli tu, aku berikan die majalah yang lama.. memang sah.. die suka yang amat!

Mungkin di sebabkan warna…

Jawapan untuk Tolong jawab!

Salam..

Ini jawapan untuk tolong jawab si cik zura ye..

This is base on my experience k.. memoriku..hehehehhe

1 - Klau krg berkawan ngan somebody lah erk...melalui online atau dia adalah mysterious person....krg rajinlah call or msg...memule tue dia layan pastue makin hari makin xlayan...so pe krg pk...??? -
- pertama, mungkin orang tu dah tak minat nak layan kita
- dua, mungkin salah kita yg dah tak ada idea nak melayan dia, so dia pun malas nak layan gak.
- tiga, biasanya kalau situasi macam ni, jarang yang kekal lama, kecuali dah jumpa n bleh get long together..

2 - Kalau dia mintak krg bg MMS...krg layan x..???
Kalau setakat baru kenal tru phone je, rasanya tidak akan di layan apa2 pun permintaan MMS.. bahaya beb.. kalau nak kenal bebetul, face to face lah.. kan senang?? baru lah ikhlas namanya..

3 - Klau dia ajak jumpe, krg akan segera setuju atau bg masa kat dia..???
- Better beri masa dan ruang untuk kenal dari jauh dulu, sebab blind date ni bahaya gak, lelebih lagi dalam keadaan dunia…

Anakku demam lagi..

Salam semua..

Dah 2 malam fatin demam..agaknye sebab kene cucuk hari tu kot. sehari lepas kene cucuk tu die tak de pulak demam.. masuk hari kedua malam tu, rasa badan die dedar2.. aku bagi die makan ubat demam, lepas tu die tido lah macam biasa..memang x meragam pun, cuma die nampak tak berapa selesa dan lena sangat malam tu.. bila siangnye, badan die dah kebah sikit.. tapi aku tetap pesan pada penjaga fatin supaya beri die makan ubat demam kalau badan dia panas balik. Rasanya fatin cuma demam waktu malam je.. sebab masa siang, badan die ok je.

Semalam masa balik dari umah pengasuh die, dah mula rasa badan die dedar2 skit.. sampai je kat rumah, aku breast feed kan die.. dan lepas tu die terus tido.. nak main pun macam x de mood je.. sian die.. malam pun tido macam biasa.. cuma aku still perasan yang die macam tak lena dan tak selesa.. dalam pukul 4++a.m die terjaga, mulanya aku x sedar die terjaga dr tido sebab die tak menangis, tapi bila dah dengar mulut die bebel2 sorang2.. baru lah a…

wah aku menang!!! yahooooooooo

Image
Salam..

Alhamdulillah.. tak sia2 aku hantar penyertaan dalam contest yang di anjurkan oleh zh-ena.. dan syukurnye sebab aku antara pemenangnye... x sabo ni nak dapat kan hadiah tu heheheh...

Gambar atas tu lah yang aku hantar untuk masuk dlm contest tu.. walaupun aku tak gunakan gambar anak sendiri.. tapi berjaya gak! heheheh.. syoknye lah join contest ni..

ok, pada puan penganjur, alamat saya di : No 10 Jalan Tembaga Sd5/2A bdr sri damansara 52200 kuala lumpur.. aku gunakan alamat opis ye ena.. Nama dan no tel aku ko tau kn?? hehehhe..

TERIMA KASIH SEKALI PUAN PENGANJUR DAN JURI2 YANG BIJAKSANA... heheheh :D

p/s: len kali buat lagi ek..

Geram!

Salam..

Adoiyai!! lotih den..

Aku ni baru je lepas selesai siapkan dekorasi showroom untuk launching MYVI L.E esok.. aduh, penat tak terhingga.. sampai tak tahu nak kata ape.. nama je ada staff lelaki yang ramai (13 orang), tapi sorang pun tak reti nak berikan pertolongan.. jangan kan kata nak beri pertolongan.. Nak tanya kabar kami yang 2 3 kerat pompuan yang tengah lintang pukang, tonggang tonggeng terbalik buat kerja ni pun tidak.. sebabnya?? takut kudrat si staff lelaki ni di gunakan.. dalam kata lainnye, dorang ni memang pemalas dan tak ada langsung sifat nak membantu.. buat sale reti, tapi nak siap kan showroom sendiri untuk jemput pelanggan sendiri pun tak nak buat.. eeee....ggggrrrr..gerammmmmmmmmmmmm nye akuuuuuuuuuuuuuu!!

AKU NAK RESIGNNNNNNNNNNNNNNNNNN AR CAMNI!! TENSION WEHHHHHHHHHHHHH!!

Dah abis siap kan dekorasi, kene plak buat keje yang dah berlambak tunggu niiiiiiiiiiiiiiii eeeeeeeeeeeeeeeee sakitnye hati aku!

My 1st Birthday Bash Contest

Image
~FOR UPDATED ENTRY, PLEASE SCROLL DOWN~ My 1st BiRtHdAy BaSh CoNteSt
@Jadi Follower zh-ena dan add zh-ena dalam bloglist anda - SIAP

@Letak banner di atas di sidebar blog anda dengan link ke entry ini - SIAP

@Dalam entri itu, upload satu (1) gambar yang menarik dan cute ketika berday-Siap

@Sila nyatakan nama si comel dan umurnya - Namanya Nur Zahirah , 2 tahun

@Bila dah siap, tinggalkan link entry anda di entry ini.

@Pastikan entry contest nie sticky mode sehingga 23hb October 2009jadi contest nie hanya memerlukangambar yang menarik dan cute ketika berday party diadakantak kisah la..anak sendiri ker..anak buah ker..sepupu ker..diri sendiri pun boleh (time kecik dulu la erk)..


Ok, pada puan penganjur contest ni... aku pertaruhkan gambar anak buah aku ni.. nak tunggu gambar anak sendiri sambut bezday, tahun depan ler jawabnye... hope tahun depan puan penganjur buat lagi contest ni ye!






Kenapa aku taruhkan gambar ni?? sebabnya aku rasa best sangat bila tengok kebahagian terpancar pada muka dorg y…

lepas geram ke??

Image
Tengok lah si kecik ni.. dalam diam die lepas geram kat katil aku.. abis lah koyak rabak..
Mulanya aku ingat kan fatin tengah main dengan toys die..sebab senyap je kan.. aku pun buat dek je lah.. lama gak aku perhati kan die senyap je kat atas katil.. rupanye.. ni yang die buat..

Tengok ni, dalam diam die mengerjakan cover kepala katil kami.. cover plastik ni memang sengaja aku tak tanggal kan dari katil sebab rasanya tak mengganggu tidur kami pun.. tak sangka pulak si kecik ni pulak yang rajin sangat tolong koyak kan??? emm...fatin..fatin..
tengok tu.. agaknye die suke sangat dapat tarik plastik tu..sampai aku ambil gambar die pun, die tetap x perasan.
agaknye dah terlalu geram sangat.. terus die tarik palstik tu sampai tercabut..

tak cukup sebelah tangan, die guna lagi sebelah tangan die untuk tarik plastik tu.. dan akhirnye, terkoyak besar lah plastik dari kepala katil tu...aduh hai anak.. macam2 perangai lah awak ni.

ni muka lepas die perasan yang aksi die sedang lepaskan geram di rak…

Fatin check up

Image
Salam..

Kami baru balik dari check up si kecik ni.. untuk bulan kelima. Sepatutnye fatin kene inject last week, tapi di sebabkan die kena selsema dan demam, doktor x nak lah beri die injection lagi.. takut lain pulak jadinya kan.. So hari ni, memandangkan dah 3 hari fatin baik dari demam, kami pun bawa si kecik kami ni untuk check up. Tempat seperti biasa lah di Klinik Pakar Kanak2 Rahman Putra (KPKKRP).. seperti biasa, doktor Tan akan check paru2, timbang berat dan ketinggian fatin.. sebelum fatin di inject, doktor akan check dulu suhu badan fatin.. Alhamdulillah suhu die normal dan malam ni fatin kena suntik iaitu suntikan 3 serangkai..rasa nya ini suntikan 3 serangkai yang terakhir untuk fatin.. bulan depan dia akan kene suntikan hepatitis pula..

Berat fatin last week masa bawa die check demam 7.1kg, tapi hari ni berat die dah turun ke 7kg je..maknanye turun 100g. Tinggi pulak meningkat dari 64.5cm (last month) ke 68cm untuk bulan ke lima ni.. makin menjadi2 tinggi si kecik ni..

Hope …

Taraaaaaaaa!! rendang aku..

Image
Salam..

Special entry for idah actually... ini lah hasil rendang daging aku dah.. nampak gelap kan?? tak macam rendang yang ko buat hari tu.. rasa die, emm... not bad.. menjilat jari gak.

Antara komen2 yang aku terima adalah..
Abang aku : Bau memang kaw.. rasa sedap, tapi lebih bahan rempah lah..
Adik perempuan aku: Sedap.. makan sampai habis..
Adik lelaki aku: balun je.. janji makan..
Hubby aku: die tak makan sebab dia tak dinner kat luar (pi tengok bola kat stadium)

Kiranya menjadi gak lah resepi yang ko kasi ni idah... pada kengkawan yang nak kan resepi rendang daging Idah ni, jom klik sini... korang kene cuba resepi ni.. memang sodap!!

Selamat mencuba ya!!

Fatin dah stat makan..

Image
Salam..

Nampaknye hasrat nak tunggu fatin umur 6 bulan untuk berikan solid food pada die memang tak kesampaian.. sebabnye, fatin dah mula meraung2 bila tengok makanan.. lagipun wan die dah bising suruh bagi makan kat fatin walaupun aku berkeras gak, tapi dalam diam rupenya anak aku dh di sumbat pun dengan makanan... so, dah tak bleh buat ape dah.. layan je lah..

Jadi bila fatin dah mula makan, dan dah rasa sedapnye makan.. aku pn kena lah start bagi die makan.. kalu tidak mau ribut taufan puting beliung datang kat area umah aku.. jadi, aku dah pun sediakan nestum dan biskut Rusk untuk si kecik ni.. incase kalau die tak cukup susu, aku sumbat je lah die dengan makanan ni..

Patutnye, kalau mengikut nasihat doktor, baby hanya boleh di ajar makan masa umur die dah 6 bulan atau paling cepat menjangkau ke 6 bulan.. tapi fatin plak, masuk je 5 bulan dah kenal makanan.. kalau mengikut kata MIL aku, orang dulu2 bagi je baby yang sebulan tu makan.. tak ada masalah sebabnya takpun.. sihat je budak …
Image
Salam...

emm.. ni entry suka2 ok...

Agak2nye fatin ikut rupa sape ek??? rupa aku atau rupa ayahnye???

Kata orang, kalau anak perempuan mirip rupa ayah.. sejuk perut ibu yang mengandungkannye.. betul ke???

adakah ianya satu mitos, kepercayaan, atau satu kebetulan??? emm korang pikir lah sendiri..

Telatah anak ku!

Image
Salam..

Inilah die telatah anak aku.. sekarang ni pantang betul kalu nampak makanan depan mata.. sumenye nak di sumbatnye.. bukan aku tak nak bagi, tapi rasanya fatin belum cukup bulan nak di beri dengan macam2 bende makanan.. cuma kadang2 tu kalau dah terpaksa, aku sua kan jugak skit makanan tu.. tapi bukan semua ye.. cuma makanan2 yang patut sahaja..

Tengok jelah telatah si kecik ni bile di tempat makan. macam tahu2 je yang depan mata die tu makanan.. kadang tu meronta2 bila kita tak suap kan skit makanan tu.. dan bila dah di suap kan, tak cukup pulak.. nak lagi..
tengok lah tu.. die tenung je air tu.. kalu tak di pegang budak kecik ni, memang berterabur lah sume yang ada atas meja.

sebab dah tak tahan dengar die bising2 kat kedai makan, n orang pun dah asyik jeling2 je.. aku suap kan gak lah si kecik ni air..
dengan sudu pun die sosah!! janji dapat rasa..
Amboi..pandai nyelah fatin oi... baru 5 bulan lah dak tecik oi!
tengok tu, tangan tak reti nak dok diam..

Demam..

Salam..

Demam lah.. sejak semalam, bangun tido pg tu aku dah rasa ting tong sket, badan plak dah sengal2.. tapi still lagi kuat nak pergi kerja, dan memandangkan staff opis lain semua nya bercuti.. jadi aku tetap gagahkan juga ke pejabat. Mulanya badan aku rasa ok lagi, x berapa panas dan kepala pun tak sakit sangat.. dalam hati berharap gak demam ni tak makin teruk.. ubat?? memang aku ni jenis manusia tak kan makan ubat selagi tak teruk..jadi, tak de lah aku makan ubat.

Masuk ke jam 12pm, badan dah rasa semacam..seram sejuk, kadang2 rasa bahang yang amat.. kepala lak dh rasa berat.. nak amik half day, rasa macam tak sampai hati pulak nak tinggal opis tanpa orang.. memandangkan kerja pulak memang berlambak tahap ape ntah.. so, batalkan jelah niat tu.. masa lunch hour, aku cuba tido dan rehatkan badan.. nak makan pun memang dah tak de selera.. hope lepas tido, kurang lah skit demam ni.. tapi, tak kebah gak... pe lagi, aku mintak tolong cleaner beli kan panadol, pastu telan 2 biji... rasa…

Undangan Kahwin..

Image
Salam..

To Cik Barina.. aku dah dapat kad jemputan mu itu.. tapi tarikhnya clash dengan hari sales day opis aku, dan kemungkinan besar aku kena kerja pada hari tersebut.. apa pun aku akan cuba luangkan masa dan insyaallah akan aku terjah majlismu itu heheheh..

Cantik kad ni, design sendiri agaknye makcik ni..Tema kad hitam putih ni sama dengan tema baju pengantin ye cik??

Majlis Cik Barine ni akan berlangsung pada 25 Oktober 2009.. wah, minggu depan je ni cik barine oii... apa pun aku doakan semoga majlis itu akan berjalan lancar seperti yang di harapkan.. dan aku ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU...