My Lovely Followers

Google+ Followers

Friday, August 28, 2009

bertukar juadah..

Salam..


Rindunya pada masa dulu.. kalau dulu di tempat aku ni, hubungan antara jiran sangat rapat, tak ada hasad dengki, tak ada keji mengeji, tak ada busuk hati lebih2 lagi bila masuk bulan ramadhan, kami antara jiran tetangga akan bertukar2 juadah, aku pasti di tempak kalian semua pasti ada yang praktik kan cara ni kan??.. tapi sekarang ni dah tak ada semua tu disini.. masing2 dengan hal masing2, 'ko buat hal ko, aku buat hal aku'.

Mana yang silap agaknya.. mungkinkah peredaran angin? atau mungkin pertukaran cuaca? 'tak de kene mengena langsung'

Ingat lagi dulu, masa arwah mak masih ada.. bila masuk je bulan ramadhan, mak mesti tak lupa untuk hantarkan juadah yang di masak ke rumah jiran sebelah menyebelah. Biasanya aku dan adik2 lah yang akan jadi mangsa tukang hantar juadahnye.. tapi masa tu rasa malas membuak2, langsung tak ada rasa macam sekarang ni.. bila kami beri juadah pada jiran, jiran pula akan balas dengan juadah mereka dan tak ketinggalan juga yang beri bekas kosong je (tapi tu tak mengapa..).

Tapi sekarang ni dah tak nampak semua tu disini.. Ada ketikanya aku rindu untuk kembali pada keadaan tu.. rindu nak beramah dan bertukar2 juadah dengan jiran2 ,di bulan ramadhan ni, tapi sayang.. respond yang di harapkan tidak begitu bagus.. Pernah beberapa kali aku menghantar juadah dan kadang2 sengaja beli kuih lebih di bazaar untuk di beri pada jiran, tapi bila juadah di hantar, bukan sahaja tak bertukar dengan juadah mereka, malah bekas kosong pun tak di pulangkan.. aku bukan minta untuk di balas ye.. tapi di mana sikap kejiranan tu?? sekurang2 nya kembalikan lah bekas tu..

Apa pun, memang nampak berbeza betul dulu dan sekarang.. sejak dari tu, bila aku nak menghantar juadah pada jiran, aku hanya guna bekas biasa yang tidak memerlukan mereka untuk mengembalikan nya semula pada aku..

Dulu lebih seronok berbanding sekarang.. banyak yang dah berubah termasuk diri kita..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, August 27, 2009

Iftar kami semalam..

Salam..

Semalam aku dan ahli keluarga berbuka di luar.. jadi nya aku tidak lah perlu memasak semalam.. relax skit. Kalau tidak memang tergopoh gapah nak balik kerumah dan siap kan hidangan iftar kami. Sebenarnya rancangan untuk berbuka di luar ni adalah rancangan last minit, yang mana tiba2 kakak aku plan nak berbuka bersama kami.. memandangkan dia pun malas nak masak, jadi die suruh aku cari tempat untuk berbuka di luar.. so, aku pun secara tak langsung menjadi kepala untuk mencari tempat berbuka kami semalam.. puas juga lah aku cari tempat yang dekat ngn rumah, sedap n harga nye yang boleh tahan.. Dan akhirnye, aku dapat tempat ini....

Ok, jom aku cite skit ek!

Tempat : Thaibase @ Groupbase Caterer di Bandar Sri Damansara.
Harga buffet: Untuk dewasa RM29.90 , untuk kanak2 RM15.90 sahaja. no extra tax ya!
Antara juadah die : Satay, mee hoon goreng, loh mee goreng (chinese style) , Lauk ayam ( 3 jenis masakan ), daging (2 jenis masakan), ikan (3 jenis masakan), udang (masak lemak & masak butter), sotong (2 jenis masakan), sayur (3 jenis masakan), ulam2, salad, kuih muih melayu, wantan goreng, kek2, brownies, tat buah, buah2an, desert plak, dorang sediakan 2 jenis bubur, dan tak ketinggalan ada juga western ( sirloin steak dan fish and chips), aiskrim, dan minuman plak die ade sejuk (manga dan lemon) dan panas (teh dan coffee) termasuk air kosong.. memang lengkapkan?? rasanya ada yang aku tak sebut.. tak ingat lah.. tapi yang pasti, ini pun dah cukup banyak.

So skang ni, kite layan gambar plak..



Tengok tu... fatin yang sedang khusyuk tengok makanan yang dah terhidang kat atas meja.. sampai menangis2 dan meleleh2 air liur die nampak makanan2 tu. akhirnye aku suapkan juga die sedikit kurma..baru lah senyap si kecik ni.. kalau tidak memang tak senang kami makan.

Ni die nak lagi.. sebab tak puas kot hanya dapat makan kurma je hehehe... tapi aku tak bagi dah sebab takut perut die tak leh terima nanti.. lagipun die belum boleh makan lagi..

Pada korang yang teringin nk berbuka ke mari.. bleh minta no talifon dari aku ye.. heheh:D rasa cam bleh dapat penghargaan dari caterer ni sebab iklan kan tempat makan die.. yang pastinye, juadah2 die semalam memang sedap2.. dan aku pula memang dah biasa makan di sini bila ada kelapangan waktu lunch. Hidangan die memang tak pernah mengecewakan aku.. korang nak try ke??
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, August 25, 2009

Owh penjual di Bazaar ramadhan..

salam..

Dah nama pun bazaar ramadhan kan? macam-macam jenis makanan ada.. cakap je nak ape, dari makanan yang berat sampai lah yg ringan2, semua ada.. Pada yang tak sempat nak memasak tu, dah pastinya bazaar ramadhan lah tempat untuk mencari bahan santapan masa berbuka puasa nanti. Bila ke bazaar ramadhan ni, mata memang akan jadi rambang serambang rambang nye.. itu nak, ini nak.. nafsu mengalahkan segalanya.. dan bila sebut pasal bazaar ramadhan ni, rasanya memang banyak tempat ada buat bazaar.. dan time2 ni, orang yang tak pernah menjual pun akan turut serta meniaga. Almaklum lah, nak tambahkan pendapatan...

Tapi yang aku tak berapa puas hati dan tak berapa berkenan pada peniaga2 ni adalah kerana dorang tak concern tentang makanan yang dorang jual.. Pernah sekali tu, adik aku ke bazaar untuk beli kuih buat berbuka puasa, aku suruh die beli kuih seri muka.. memang kuih ni menjadi kuih fav kami bila time2 berpuasa ni.. nak di jadi kan cerita, yang pergi beli kuih tu pulak adik lelaki aku.. so memang die tak pandai nak tengok kuih tu ok ke tak..

Sampai je masa nak berbuka, aku capailah kuih seri muka tu.. mak aii.. memang geram yang amat sangat lah.. kuih tu nampak je ok, tapi tepung hijau die lembik.. pulut die pulak mentah.. aku tak tahu lah macam mana peniaga tu berniaga. Tak kan lah tak boleh fikir yang kuih tu tak proper untuk di jual?? emm.. buat aku rasa geram yang amat time tu.. kurang pahala puasa aku ari tu sebab mengutuk peniaga yg menjual kuih tu..

Akhirnye, aku cuma makan makanan yang aku masak sendiri.. kadang2 tu tak paham lah dengan peniaga2 ni.. tahulah dorang nak untung, tapi biar lah berpada2.. nak menjual tu biarlah kena dengan makanan yang nk di beli dek orang.. makanan tu untuk di makan, bukan untuk di buang atau di beri pada binatang..

Jadi pada peniaga2.. hope tingkat kan pembikinan makanan yg korang niagakan tu.. harga bukan menjadi masalah kalau kena dengan bahan dan juadah yang di jual tu. aku lebih pentingkan kualiti dari kauntiti..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, August 24, 2009

Kuih Raya..

Salam semua..

Wah, nampak nya pada pembikin kuih raya pastinya bulan ni merupakan bulan yang paling sibuk untuk mereka.. mana taknya tempahan dah pun mula di keluarkan sebelum puasa lagi.. sana sini orang bagi sampel kuih raya dan tak lupa juga pengeluar atau pembuat kuih raya secara besar2an.. di shopping2 complex pun dah berlambak aku tengok stock2 kuih raya..tak tahu lah bila dorang ni start buat kuih2 tu kn..

Bagi aku, memang setiap tahun aku hanya jadi pembeli kuih raya, sebabnya aku memang tak reti nak buat pun. Resepi dah berlambak aku cari dan ambil, tapi sampai ke hari ini aku tak mencuba pun resipi2 tu. alasan aku untuk tak mencubanya adalah kerana sebelum ni aku pernah sekali buat biskut raya, memang bersemangat sangat masa tu nak hasilkan biskut raya sendiri.. malangnya, biskut tu tak menjadi.. bukan masalah tak sedap ye.. tapi biskut yang aku buat tu keras macam hape ntah.. rasanya kalau baling anjing, sure aku kene kejar heheheh...

Kalau nak buat biskut raya sendiri pun, aku cuma jadi pembantu pada akak aku je.. die memang teror bab2 buat kuih dan kek ni, tak macam aku hehehe.. so tunggu green light dari die je ni untuk sama2 buat biskut raya.. kami dah plan, cuma tak pasti lagi bila..

Jadi untuk tahun ni, aku dah pun menempah 5 jenis biskut iaitu Almond London (satu kemestian) Chocolate cornflakes, chocolate rice, biskut butter and spicy biscuit.. buat mase ni, ini aje lah biskut yang aku rase nak tempah.. mungkin akan di susuli dengan kerepek2 dan kacang2 kot..

Korang plak macam mana??? dah tempah ke? atau buat sendiri??
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, August 22, 2009

Selamat Hari Lahir untuk diri aku!!!

Hari ini hari lahir guwe... tambah seangka lagi umur aku. Pejam celik, pejam celik.. dah masuk ke umur yang baru pun.. nak tahu berapa?? 28 tahun je..

JOM NYANYI BERSAMA2 AKU!!

Allah selamat kan aku.. allah selamat kan aku.. allah selamat kan aaaaaaku.. allah selamat kan aku!!

Slamat hari lahir... slamat hari lahir.. slamat hari lahir chugie.. selamat haaariii laaaahirrr...

Ok memandangkan hari lahir aku untuk tahun ni jatuh pada bulan ramadhan iaitu 22hb August 2009 bersamaan 1 ramadhan, jadi sambutan hanya di buat waktu berbuka puasa nanti ye..

Sebenarnya semalam hubby dah awal2 buat surprise dengan membelikan aku kek... petang semalam bila die sampai je umah, tengok2 die dah siap2 belikan aku kek.. aku plak buat2 tak tahu and tanya kek tu untuk apa heheheh.. emm memang tangkap syahdu sangat bila hubby surprise kan kek tu.. dan kek tu pulak memang my fav cake! pe lagi kan kalau bukan cheese cake dari secret recipe...!! sungguh tak sangka betul yang hubby akan buat surprise tu.

Inilah die kek tu... by SECRET RECIPE ye...memang cedap!!
cantik lah kek ni!


Dan ada lagi surprise ya!! ini ha.....hadiah bezday aku...hehehehe..bestnyeeee.... nak tau ape kebendenye.. meh tengok bawah ni..
******************************************
*************************************
********************************
************************
**************
******
***
*
Taraaaaaaaaaaaaa..ini lah hadiah yang hubby belikan untuk aku.....

Balutan yang cukup kemas... rasa sayang je nak buka mulanya.. tapi kalu tak buka, tak tau plak ape bendenye.. suspen tul masa ni.. dalam hati dah terbayang macam2..hehehe siap ada kad kecik lagi.. dan ucapan yang memang menyentuh hati aku..

Haaaa..inilah die bendenye.. Jam tangan by City Chain...

Close up skit jam tangan ni...

Emmm..cantik.. aku suke ngan jam ni.. cute je dan ringan... sesuai ngan tangan aku yg kurus kering ni..

Anyway, thanx to mr hubby coz sudi buat kejutan2 ini.. kejutan yang memang tak di sangka dan kejutan birthday yang terawal pernah aku terima.. sebelum ni kalau kejutan pun mesti tepat2 masa tarikh hari lahir aku tu.. tapi kali ni awal sehari.. tak menyabar hubby aku ni heheheh...

Wish aku..
Memandangkan hari lahir aku jatuh pada bulan ramadhan, aku harapkan segala doa, impian dan harapan yang aku pinta padaMu Ya Allah.. akan di makbulkan.. Moga kebahagian, ketenangan, keharmonian, dan rahmatMu sentiasa bersamaku..amin..

P/s: birthday tahun ni jatuh pada bulan ramdhan sama dengan tahun masa aku lahir dulu.. dalam bulan ramadhan gak..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Salam Ramadhan..

Salam semua bloggers..

Insyaallah, tak berapa hari je lagi kita akan sampai ke bulan Ramadhan.. bulan yang penuh dengan keberkatan.. Alhamdulillah juga, bersyukur pada yang maha esa, semoga kita dapat merasai sekali lagi bulan ramadhan ni.. sebenarnye dah terasa bahang ramadhan.. dan setiap kali masuknya ramadhan, hati aku akan terusik hiba.. kenapa?? aku sendiri pun tak pasti..

apa pun, aku nak ucapkan SELAMAT BERPUASA PADA SEMUA MEMBER BLOGGER, AMPUN MAAF AKU MINTA DARI KALIAN SEMUA, SEKIRANYA TERDAPAT KESALAHAN AKU SELAMA BERBLOGGER NI.. AKU PUN AMPUN KAN KESALAHAN KORANG YE!!


Pesanan aku,

Jangan lupa baca niat puasa..


Jangan membazir ye masa nak beli juadah berbuka..



Sama-samalah kita memperbanyakkan lagi ibadah2 sempena bulan yang mulia ni.. moga kita semua mendapat rahmat dariNya.. amin..

p/s: kali ni aku berpuasa dengan baby.. hope die tak banyak ragam..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Ada contest lagi??!!

CONTEST JOM PAKAI SHAWL!!!


Wow.. makin banyak contest nampaknye wahai bloggers sekalian.. semuanye menarik2, hingga aku pun tertarik nak menyertai contest2 tersebut. Tapi masa tak mengizinkan untuk aku sertai semua.. mungkin mana yang dah tersedia ada, akan aku join contest2 tu..

Ok, ni antara yang terbaru aku dapat ye. Contest JOM PAKAI SHAWL.. NAK JOIN KE? moh ler klik kat link ni CONTEST JOM PAKAI SHAWL . Segala syarat penyertaan, boleh di lihat dalam tuan punye blog berkenaan ye.. aku pun baru je kenal2 ngan pemunya blog tu.. dan insyallah akan turut serta dalam contest yang di anjurkan.. mane tau rezeki dapat hadiah yang banyak tu heheh.

nanti akan aku update penyertaan aku ya! baru tadi g cari shawl...hahahah.. sebenarnye tak tau pun nama tudung ni SHAWL.. yang tau selendang je.. emm, kurang pengetahuan betul lah aku ni..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Contest Jom pakai Shawl..Penyertaanku!!




Salam.. Aku pertaruhkan gambar ni.

Nak cerita skit pasal gambar ni ek.. 1stly, tudung ni baru je aku beli dan buat pertama kalinye aku pakai jenis tudung yang sebegini hari ini ye.. ( arini pakai g keje tau! ) sebelum ni memang tak pernah pakai pun sebab rasa cam lain je muka aku bila menggayakan tudung ni. Jadi hari ini aku memberanikan diri untuk menggayakannya di khalayak ramai..

Syarat Penyertaan: Mudah sahaja


1. Terbuka kepada kesemua blogger yang mengetahui atau terjumpa atau terbaca atau terikut atau sebagainya mengenai blog ini


2. Sudi menjadi FOLLOWER di blog ini (sukarela ye...bukan paksaan tapi kena...hehehe...)lepas abis contest nak remove dari jadi follower pun, terpulanglah...kan saya dah kata tiada paksaan tapi kena... - SETTLE


3. Add kan LINK blog ini dekat blog memasing. - SETTLE


4. Jadikan contest ini sebagai STICKY MODE sehingga 27 Ogos 2009 agar senang saya nak review mereka yang menyertai contest ini. - SETTLE

5. Add kan banner contest di side bar blog memasing. SETTLE


Cara-cara untuk menyertainya ialah:-

1. Sila uploadkan sekeping gambar anda yang memakai shawl. tak kira la shawl jenis plain, bunga2, printed atau sebagainya...janji gambar tersebut bermotifkan shawl udah... SETTLE

2. Sila tinggalkan link penyertaan anda di entry ini agar mudah untuk saya buat semakan.
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, August 20, 2009

BLOG AKU WAAAAAAAAAAA!!

WAAAAAAAAAAAAA APA DAH JADI NGAN BLOG AKU NIH??? TOLONG!! TOLONG!!

KORANG SEMUA.. BLOG INI MENGALAMI SEDIKIT GANGGUAN TEKNIKAL.. MASIH LAGI DALAM PROSES MENGEMASKINI DATA2 DALAM NI.. SO, HARAP BERSABAR YE. AKU SENDIRI PUN TAK TAU APA MASALAHNYE.. MUNGKIN ADA VIRUS YANG DAH MENYERANG BLOG NI.. EEEEEEEEEEEEE.. SEDIH LAH PULOK!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, August 18, 2009

Jom tengok kasut fatin

meh kat link ni.. ek.. cantik tak kasut baby fatin ni??? BLOG FATIN
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, August 16, 2009

'Contest Before & After Makeover'

STICKY MODE!!


Aku baru je dapat contest ni.. saja nak join.. suka2..

Korang nak join ke??? klik kat sini . Jangan segan2 ek!

Gambar sebelum.. ni memang tak pakai langsung make up ye..

GAMBAR SEBELUM


GAMBAR SELEPAS DI MAKE OVER


Gambar ni masa aku kahwin pada July 2008.. Majlis bertandang ke rumah lelaki.. aku memang berpuas hati dengan make up ni.. siap recommend pada kengkawan dan adik lagi..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Fresh juice..

Salam sume..

Sapa suke jus buah??? angkat tangan...!! heheheh macam aku nampak je korang angkat tangan tu..

Aku memang penggemar jus buah, kalau ade kelapangan, biasanye aku mesti akan buat jus buah ni untuk diminum.. almaklum lah, sejak ada juice extractor ni, kerja memang sangat mudah.. selain tu, kalau keluar makan pun, biasanye aku akan pesan jus buah sebagai penghilang dahaga, tapi tak lah sesedap macam yang kita buat sendiri kn??

Hari ni aku cam rasa rajin skit kot, sebab tu lah nak buat jus buah ni.. biasanya aku cuma gunakan 3 atau 4 jenis buah atau sayur.. antaranya epal, oren, tembikai, carrot dan tomato.. tapi di sebabkan bahan tak cukup, aku hanya guna epal, oren dan carrot je.. selain tu, kita bleh jugak nak campur nenas, timun, batang saderi, dan banyak lagi lah.. kalau nak cerita kat sini, sampai esok pun tak habis kot.. :D

Jadi, di bawah ni antara bahan yang aku gunakan untuk dapatkan jus buah..

Carrot yang dah di buang sedikit kulitnye, dan di basuh bersih.. letak carrot ni banyak, memang sedap sangat..
Epal dan oren segar yang memang manis dan ada sedikit masam.. untuk oren, memang aku cari yang manis..


Pengisar buah.. kalau tak ada ni, bleh lah guna blender je.. senang!

Ni lah hasilnya selepas di kisar..
Campuran Epal, Oren dan Carrot.. tanpa gula ye.. memang sedap sangat.. manis buah yang original.. aku minum jus ni tanpa ais. Sooo yummy!! slurrrpppppppppp...
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, August 14, 2009

Hari ini punya cerita

Salam..

Ye... hari ini aku tidak bekerja.. Kenapa?? MALAS!! MALAS!! MALAS!! memang malas sangat nak ke opis.. sebenarnye dari semalam dah rasa malasnye nak kerja, jadi aku plan dengan adik perempuan aku untuk ambil cuti hari ni.. Lagi pun ada beberapa perkara yang nak di selesaikan.. Perkara yang dah tertangguh sejak aku sarat mengandung, sampai lah selamat melahirkan dan habis berpantang ni. Jadi aku ambil peluang cuti hari ni untuk settle kan perkara tu.. Tapi Malangnya, tak juga settle2.. entah bila nak habis pun aku tak pasti.. dah fed up sebenarnya menunggu.. Rasa nak ku maki hamun pihak2 tersebut dek kerana terlalu geram + marah + tak puas hati dengan kerja pihak2 tersebut tu.. Makan gaji buta je lah korang ni.. tak reti ke nak proses bende tu cepat ha???? eeeeeeeeeeeeee tersangat lah sakit hatinya!!

Ok2.. tak nak dah ikutkan hati yang marah ni.. sbb bukan ni yang aku nk sampaikan di dalam ini entry.
Sofa yang aku beli khas untuk fatin.. Harga:-RM70 sahaja
(entah bila lah fatin nak duduk atas sofa ni kan??)

Lepas selesaikan hal di atas, aku ke bank untuk settle kan hal kedua.. dan sempat beli barang di atas tu.. cantik tak?? sofa khas untuk fatin.. murah je.. Habis selesaikan hal2 yang berkenaan, baru lah aku mulakan aktiviti bercuti hari ni.. aktiviti untuk tenang kan otak!! boleh ke tenang ek??? emm... LAYANNNNNNNNNNNN!!

tempat pertama yang kami tuju, One Utama.. apalagi kalau tak bershopping kn?? mulanya nak cari baju raya, tapi tak banyak pilihan yang menarik di sini.. dan akhirnya, aku beli baju fatin dan dua helai baju aku (baju biasa je).

tempat kedua, kami singgah ke sini... untuk apa lagi kn, untuk makan tengah hari lah.. dah lapar sangat, lagi pun dah lama tak singgah makan ke sini, aku suka suasana tempat ni.. Ramai pulak orang time ni, adik aku pun dah naik hangin sebab makanan die lambat sampai. emm sabar lah cik kak oiii... heheheh.. Lepas selesai makan tengah hari, kami sambung balik bershopping dan jamu mata je..
Restoran Charms, aku suka design restoran ni.. biasanya restoran ni memang akan crowded lebih2 lagi bila masa lunch dan hujung minggu.. makanan, memang not bad..harga pun boleh tahan..berbaloi!!

Belakang tu kalau korang perasan ada satu bahagian tempat makan yang mereka gunakan buaian sebagai tempat duduk.. dah lama sebenarnya aku nak makan dan duduk kat atas buaian tu, tapi tiap kali datang ke sini, mesti dah ada orang yang duduk.. belum ada rezeki aku merasa duduk atas buaian tu huhuu.. ( Puan zora, ingat tak lagi memori kita makan kat situ??? pekena kari kepala ikan...besh kan??? bila nak gath together ni??

Adik aku yang tension sbb makanan dia lambat na sampainye.. sabar ye dik!!
Owh.. toye nye lah muka pemilik blog ini.. penat sebenarnye sebab banyak sangat berjalan, walaupun hati tu masih lagi tak puas tawaf One utama.. Hajat hati nak ke Shah alam pulak lepas ni, tapi adik dah penat..so, hasrat tu di batalkan..
On the way balik, kami singgah ke Secret Recipe.. dah lama tak pekena cheese cake kat sini.. oooohhhhh it's really yummyy!! sungguh puas hati..

Sekian saja aktiviti aku..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, August 12, 2009

Peria

Salam..

Kali ni aku nak cerita tentang peria.. Nampak perkataan peria tu pun dah boleh buat muka kita mencebek dan mulut rasa pahit kan??.. belum lagi memakannya..hehe.. Aku pasti ramai antara kita yang tak suka makan peria dek kerana rasanya yang pahit, kurang enak dan rupanya yang kurang menarik serta tak mengiurkan.

Dulu, aku juga berpendapat yang peria ni tak sedap, pahit dan memang bukan makanan pilihan aku. Tapi selepas aku mulakan memakan peria semasa dalam berpantang dulu, hingga sekarang aku memilih peria sebagai salah satu sayur kegemaran aku dan bila ada kesempatan ke pasar aku pasti akan membeli peria untuk di jadikan santapan kami sekeluarga.

Nak tahu bila aku mula suka makan peria?? emm.. masa tu aku masih dalam pantang di rumah mertua, satu hari mak mertua aku tanya samada aku makan peria ke tak, aku jawab tak. dia tanya kenapa?? aku jwb pahit sangat..x sedap!. Masa makan tengahhari, aku tengok peria yang mak mertua aku masak dengan cara salutan tepung rangup tu, aku rasa sikit peria tu.. memang sedap yang amat.. masa tu lah aku mula terpaut dengan peria.. banyak jugaklah aku makan peria goreng masa tu, rasa tak percaya pun ada bila aku dapat makan peria dengan banyaknye..

Sejak dari tu, aku semacam senang je nak terima peria walaupun pahit. Tak kisah lah dia masak apa pun, pasti aku boleh memakannya.. Sampai sekarang, bila ada kesempatan aku mesti akan masak peria.. ummppp..memang sedap..

Resepi peria goreng cara aku :
Bahan2 :-Peria di potong nipis2, tepung goreng kentucky, sedikit air, minyak masak secukupnya.
Caranya: Salutkan hirisan peria dengan tepung goreng kentucky, lepastu basah kn skit dengan air (skit je tau, bg die lembab), lepas tu salutkan balik dengan tepung goreng kentucky tu sampai sume hirisan peria tu tersalut, kemudian goreng sampai garing..

Info tentang peria : Peria tu pahit, tapi banyak khasiatnya terutama untuk tubuh badan kita. Ianya merupakan penawar kepada penyakit kencing manis yang mana dapat menurunkan paras gula dalam darah dan air kencing. Selain itu, peria juga dapat mengubati penyakit batuk yang menyerang kanak2..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, August 11, 2009

Fatin meragam pagi ni..

Salam..

Aku sedang mengantuk saat ini.. kenapa?? sebab pagi2 fatin dah buat ragam.. aku tak salah kan dia pun, tapi kesian sgt kat dia.

Pagi, jam 4 lebih fatin dah bangun, mulanya tak menangis pun..cuma merengek macam nak menyusu.. sambil baring, aku susukan die.. lepas tu aku rasa mcm tak selesa, lagipun takut aku tertidur masa menyusukan die dan takut die lemas, jadi aku pn bangun untuk duduk menyusukan.. bila aku sua kan je ke mulut die untuk di susukan, die mula menjerit dan menangis. Selama ni, tak pernah lagi fatin buat perangai macam tu.. aku cuba bawak die berdukung untuk redakan tangis die, tp still jugak x jalan. Kemudian aku pas fatin kat hubby, mane tau die bleh senyap bila ayahnya dukung, tapi tetap sama jugak..tetap menangis. Penat jugaklah kami pujuk dia dan cuba beri susu botol, dan siap bwk berdukung kat ruang tamu, tapi tetap jugak tak henti tangis die.

Aku cuba rasa perut dia, macam kembung skit, kemudian aku sapukan minyak angin yu yi.. dan cuba urut2 skit perut die dan bahagian belakang badan die, nampak mcm die rasa selesa skit, dan terkentut2.. tapi kembung perut die tetap jugak tak kurang.. fatin pulak terusan menangis.. huhhhh...aku dan hubby dah mati akal di buatnye time tu.. aku cuba rasa badan dia, tak panas sangat pun, cuma rasa dedar2 je dan ckp kat hubby yang mungkin sebab badan die rasa panas dan demam yang buat die meragam kot.. hubby pun suh aku ambil ubat demam untuk bagi fatin makan, lepas tu cuba menysusukan die balik, baru lah die senyap dan tertido masa menyusu.

Rasa nak menangis pun ada bila tengok muka die yang kepenatan menangis.. rasanya ni lah paling lama die menangis selama habis pantang. Aku sendiri pun tak pasti apa sebabnya, mungkin fatin sakit perut dan panas badan yang buat kan die menangis dan meragam.

Pagi masa aku bersiap nak ke tempat kerja baru die terjaga, dan nampak muka die ceria balik.. alhamdulillah..syukur sangat2.. senang sikit hati nak anta die ke rumah penjaga. Mulanya memang aku plan nak cuti je kalu die sambung meragam, tapi memandangkan fatin dah ok, aku batalkan je hasrat nak cuti. Cuma aku pesan pada penjaga fatin, kalau die meragam aku akan balik ambil dia. haii..fatin..fatin..risau ummi di buatnye..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, August 10, 2009

Bawa fatin cucuk

Salam..

Semalam aku dan hubby bawa fatin pergi cucuk untuk yang ke 3 bulannya.. sepatutnya kami bawa fatin selasa, 11/8/2009 sebab masa tu baru genap usia dia 3 bulan, tapi di sebabkan kami berdua bekerja, jadi kami fixed appoinment dengan doktor pada hari ahad. Lagipun aku risau kalau2 fatin akan demam lepas cucuk. Untuk umur 3 bulan ni sepatutnye fatin kene suntikan hep B lagi, tapi memandangkan pada umur die 2 bulan hari tu die tak dapat suntikan 3 serangkai, jadi doc bagi suntikan ni pada umur 3 bulan ni. maknanye suntikan yang sepatutnya fatin dapat untuk umur dia 3 bulan akan di beri masa umur die 4 bulan nanti.

Seawal jam 8 pagi kami dah bersiap untuk ke klinik Pakar Putra sebab risau kalau ramai sangat patient yang datang. Sebelum ke klinik, aku n hubby sempat bersarapan dulu, kemudian baru kami ke klinik. Masa ni, orang pun memang dah ramai. Kami dapat giliran yang ke 7. Lama jugalah kami menunggu sebab doc bz skit pagi2 kene mengadap duty kat PMC.

Lepas buat pendaftaran, kami bawa fatin untuk di timbang beratnya, tapi agak sedih sikit sebab berat fatin tak banyak bertambah kali ni. Hanya naik 200 gram je dari 5.5kg ke 5.7 kg. Tinggi pulak naik ke 64cm.. alahai anak ummi, nape beratnya tak naik sangat pulak ni...

Masa jumpa doc aku cuba dapatkan penerangan kenapa berat baby aku tak naik banyak, dan aku ceritakan tentang fatin yang terlalu banyak tidur dari minum susu. Doc kata baby yang banyak tidur memang bagus, dan baik untuk perkembangan otak dia, tapi waktu minum susu juga harus teratur supaya perkembangan badan die tak terbantut. Jadi doc pun beri beberapa cara untuk bagi fatin kerap menyusu dan sarankan 2 sampel susu formula (anmum dan enfalec) untuk gantikan susu formula yang fatin ambil (bebelec) yang dapat membantu meningkatkan berat badan fatin ( memandangkan fatin tak mahu minum susu badan yang di perah dan di masukkan dalam botol - nak fresh dari badan aku je). Selain tu, doc pun beri multivitamin pada fatin untuk menaikkan selera die minum susu.

Lepas dapatkan penerangan, baru lah fatin di suntik.. dan alhamdulillah fatin tak menjerit sangat.. cuma menangis skit je mungkin di sebabkan rasa sakit masa jarum tu di suntik ke pehanya. Doc juga beri ubat demam untuk fatin, sebab kebiasaannya baby akan demam lepas dapat suntikan ni.

Hope bulan depan berat fatin akan bertambah lah dengan adanya multivitamin ni.
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Saturday, August 8, 2009

JOM VOTE!!

Salam...

JOM VOTE FOR LESS SUGAR!!!

Pastinya sekarang ni orang ramai dah mula tercari2 gula kan?? pegi kedai ni, tak ada. Pegi pasaraya pun dah abis gak.. so macammana?? haaa.. apa kata kita pulak boikot gula, biar orang yang sorok kan gula tu plak rasa tak ada orang datang nak beli gula die. Lagi pun bagus apa kalau kita kurangkan pengambilan gula dalam makanan kita.?? boleh kurangkan penyakit kencing manis dan penyakit2 yang seangkatan dengannya.

Tentang penjual gula ni pulak, aku rasa dorang ni saja simpan gula sebab kan dah nak masuk puasa, lepas tu hari raya plak nanti. Jadi mereke2 ni saje lah simpan gula2 tu supaya bila dah orang ramai tercari2, dan harga gula di naikkan dapat lah dorang makan untung lebih hasil dari kenaikan harga gula. Emm..memang tak berhati perut betul.

Rasanya, keadaan sebegini memang dah biasa berlaku bila tibanya sambutan perayaan, lebih2 lagi sambutan hari raya dan tahun baru cina. Mula lah masuk tajuk utama berita yang negara kita menghadapi kekurangan bekalan makanan.. pelikkan??? Selain tu aku rasa bukan setakat gula je yang akan jadi masalah pada kita, tapi bahan makanan lain seperti ayam, cili dan tepung pun pasti akan jadi topik perbualan hangat bila tiba kenaikan harganya. Yang peliknya, bahan2 yang akan kurang tu semuanya bahan2 penting yang kita gunakan untuk makanan harian. Sepatutnya pengeluar bahan makanan berkenaan dah dapat menjangka sebesar mana penghasilan yang sewajarnya dorang keluarkan, dan dorang sepatutnye boleh mengawal harga barang tersebut supaya pengeluaran tidak berlebihan dan harga tidak lah dinaikkan sesuka hati.

Bila perkara ni berlaku, yang susahnya adalah pengguna juga. Lelebih lagi pada mereka yang kurang mampu.. kesian kn?? kepada kerajaan, harap mereka dapat ambil langkah bijak untuk tangani masalah ni. Dan kepada pengguna2.. cari langkah lain untuk mengelakkan kita berdepan dengan masalah seperti ini..

TEPUK DADA TANYA LAH SELERA MASING2... so apalagi, vote lah untuk kurangkan gula dalam makanan kita!! Sihat dan kuat sentiasa...chiowwww!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, August 7, 2009

Hubbyku memasak..

Salam..

Semalam kerana keletihan yang amat, aku tak de lah memasak untuk makan malam kami, lagi pun memang rasa malas nak masak. Mulanya aku plan nak ajak hubby untuk makan di luar je, tapi die pun rasa malas nak keluar dan fatin pula dah lena, jadi aku tanyalah hubby, nak makan apa malam ni, die pun jawab makan maggie je lah. Aku plak ambil kesempatan ni buat permintaan kat hubby untuk suruh die masak maggie tu, selamat die nak masak, agaknye mood die baik kot smlm heheh. Hubby aku ni bukan lah teror sangat bab2 masak ni, setakat maggie dan nasi goreng tu bleh lah kot. Buat masa ni aku tak pernah lagi cuba masakan die yang lain selain dari maggie ni je. Bukan senang sebenarnye nak suruh die masak heheh..

Ini lah die 2 bungkus maggie yang menjadi santapan kami malam tadi.. (aku makan skit je k, x leh makan maggie sangat, tak bagus tau!). Maggie ni memang biasa ada kat rumah sebagai stock kalau2 rasa malas nak memasak atau teringin nak makan maggie, tapi bukan selalu ye..

gambar atas.. hubby tengah kusyuk memasak.. sampai aku nk ambil gambar pun die marah.

Ini lah die maggie sup yang hubby masak.. penuh dengan tomatonye.. memang fav die pun. nampak kelakar pun ade heheh.. belasah je lah bi oii.. janji awak kenyang sudah.
Aku dan baby fatin hanya jadi penonton setia masa hubby tengah sibuk di dapur.. (sekali sekala bagi can kat aku untuk berehat dari masak heheheh)
Pe pun, terima kasih lah kat hubby yang sudi nak masak untuk makan malam semalam..memang cedap maggie tu bi. Len kali bleh lah masak nasi goreng plak ye bi.. huhuhu cayang bibi..
p/s: ada2 sapa nak resipi maggie ni?? hahhahaha:))
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, August 6, 2009

Buang anak..

Salam..

Aku sedih, sedih yang amat dengan sikap manusia yang tak berotak, kejam dan b****h ni.. di beri akal untuk berfikir, tapi tak di gunakan dengan betul. Diberi perasaan, tapi tak tahu nak merasa. Di beri cukup segalanya, nyawa, makan, pakai, tempat tinggal, pelajaran, tapi tak juga reti nak menghargai dan menggunakan sebijak2 nye.. Apa nak jadi lah dengan dunia sekarang ni? Dah tak ada ke sifat keperimanusiaan?? arghh.. geramnye lah hati aku saat ni.

Pagi tadi, aku sempat membaca sepintas lalu berita dalam akhbar METRO yang berkisar tentang kes buang anak. Seorang pelajar sekolah menengah melahirkan anak di sekolah dan anak tersebut mati kerana lemas diletakkan oleh pelajar berkenaan didalam beg sekolahnya.

Nauzubillahhiminzalik.. berderai air mata aku mengenangkan nasib si bayi yang lahir dengan berat 3.6kg yang aku rasa cukup sifatnye. Tapi dengan mudah ibunye membiarkannye lemas dalam beg sekolah macam tu je.. aduh... tak dapat aku bayangkan bagaimana sedihnya bayi kecil tu, tatkala lahir kedunia ni, yang mana sepatutnye di sambut gembira, di tatang dan di azankan agar dapat melihat dunia. tapi dek kerana kejam si ibu yang sanggup membiarkan die lemas, hingga tak dapat die merasai semua tu.

Untuk si bayi yang malang, aku harapkan ada hikmah di sebalik nasib mu itu yang dah di tentukan olehNya..moga kau aman di sisiNya.

Pada si perempuan yang tak layak di panggil ibu tu, kau terima lah pembalasan kau kelak kerana sanggup mengerjakan perbuatan keji dan hina kau itu, hingga sanggup membiarkan bayi yang kau kandung mati begitu saje. Tak cukup dengan melakukan maksiat, kau bunuh pula dia.. tak berperikemanusiaan langsung.. aku geram dengan apa yang kau lakukan..!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, August 4, 2009

owh Cempedak goreng!!


Owh...cedapnye lah bila tengok buah cempedak kat atas tu. Terliur pula rasanye bila tengok buah yang dah di goreng rangup tu, tapi apakan daya aku masih lagi dalam zon berpantang dari memakan makanan yang berangin. waaaaaaaa cedihnye..memang dah teringin sangat ni huuuu.


Sebenarnye, cempedak adalah salah satu makanan kegemaran aku, tak kira lah cempedak yg dah di goreng atau yang masih mentah (x di goreng). Memandangkan sekarang ni musim buah tengah rancak melanda sebahagian pelosok corok kampung dan buah ni salah satunya, jadi mata ni memang senang je nampak buah2 cempedak yang memang tengah banyak bergayut di dahan2 pokoknye.. eee geram je rasanye bila nampak dek mata ni.


Kebiasaannya, buah cempedak ni di goreng rangup dengan menggunakan tepung beras dan campuran2 lain yang merangupkan gorengannya di samping ada yang menjadikan biji buah cempedak ini sebagai salah satu bahan masakan lain seperti di goreng atau di buat masak lemak cili api. Aku tak pasti samada korang pernah mendengarnya atau tidak, tapi rasanya bila di buat masakan tu memang sedap lelebih lagi biji yang di goreng, memang terasa lemak2 dan rangupnye. Tapi tu lah kan, sedap bende yang kita makan, sedap juga lah badan menanggung bahana yang akan ada dalam badan dek memakan buah ni.
P/s: gambar tu aku ambil dari yahoo search image.
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Terima Tag lagi

Dapat award memang best, tapi nak kene buat keje lah sikit.. ok, bawah ni kerja yang aku dapat:-

1st of all - kepada y kene tag, mcm biasalah copy badge " Vespa Blogger Award Friendship" di atas untuk di letakkan di blog anda.... - OK DONE (tu kat ateh tu)-
2ndly - Link / Ceritakan kembali siapa yang memberikan award nie kepada anda
- iman - aku dapat dari budak tecik ni, ibu die sebenornye yang suh buat, tp ibu die letak name anaknye 'iman' lak huhuh.. x aci betul.
3rdly - Setiap blogger mestilah nyatakan 10 fakta dan hobi anda
-Tentang aku???- seorang perempuan, seorang isteri, seorang ummi, simple, suka ketawa, lemah lembut, suke senyum, suka berblogger, suka makan dan minum.
Lastly - Anda perlu pilih 6 penerima award & seterusnyer nyatakan nama anda di blog anda....
Dengan segala hormatnye aku beri award ni pada yang sudi menjengahkan diri untuk lihat blog ni. Terima kasih daun keladi ye!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, August 3, 2009

Diari Ramadhan Rafiq..

Salam



Aku pasti ramai yang pernah tonton rancangan ni kan? dan pastinye korang juga menyukainya, macam aku gak, memang sangat menggemari drama ni. Boleh dikatakan satu family aku suka tonton cerita ni yang hanya akan di siarkan dalam bulan ramadhan.


Sebenarnya, baru beberapa hari lepas adik aku buka cerita pasal drama ni, katanya ade ke tidak agak nye siri baru drama ni keluar untuk ramadhan kali ni, sebab biasanya tv3 akan keluarkan 'gazet' (iklan tentang drama ni ) bila nak sampai bulan puasa. Tup tup, pagi tadi tv3 keluarkan ulangan drama siri yang kedua (tahun kepas punye cerita), macam tau2 lah pulak..memang satu kebetulan betul lah.

Rasanya tak payah lah aku ceritakan sinopsis drama ni sebab aku pasti ramai yang tahu jalan ceritanya. Antara watak yang aku suka adalah watak rafiq tu sendiri, budak lelaki yang berdarah kacukan yang memang fasih berbahasa melayu. Watak rafiq dan sepupu2nya yang sedikit nakal dalam siri pertama memang buat aku rasa teruja sangat nak menonton setiap episod yang ada selama bulan puasa, dan sampai hari ni pun, aku sedang menati samada tv3 akan mengeluarkan siri baru drama ni. Kisah yang di siarkan dalam setiap episod pun memang mengisarkan tentang kehidupan dan perjalanan harian budak2 yang baru mula belajar berpuasa.

Antara lain yang aku suka tentang drama ni adalah kawasan lakonannye, yang mana diadakan di kuang, memang betul2 berhampiran dengan kawasan rumah aku. Aku suka tengok rumah yang mereka gunakan sebagai set pengambaran pada episod pertama dulu, memang aku admire betul dengan rumah tu, nampak cantik, kemas dan tersusun je lebih2 lagi bila waktu malam. Bukan setakat di dalam rumah tu, tapi kat luar rumah pun nampak kemas dan bersih. Memang pandai pengarah drama ni pilih kawasan pengambaran.

Hope bulan puasa ni dapat tonton drama yang terbaru..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, August 2, 2009

Dinner @ Cinnamon Restaurant One World Hotel

Salam..

Jumaat lepas aku ada dinner di One World Hotel yang terletak di sebelah One Utama. Hotel baru yang boleh dikatakan antara hotel yang agak mahal juga lah. Dinner ala buffet di Cinnamon restoran ni aku yang incharge, tapi bukan aku yang bayar ye. Dua orang staff aku dapat durian runtuh dari HQ perodua, jadi dorang share duit untuk belanja semua staff makan buffet kat restoran ni. Jadi aku sebagai head, telah mencari restoran ni sebagai tempat dinner kami.

Restoran ni memang cukup eksklusif, lihat saje lah pada namanye, dan kawasannye. Harga untuk buffet ni pun boleh tahan juga dan makanan die pun sedap, cuma pilihan makan tu tak banyak yang macam aku sangkakan. Mungkin harga yang di tetapkan tu bukan base kepada makanan yang di hidangkan tapi more to nama hotel tu kot. Dari pengalaman aku menikmati makanan buffet di hotel, biasanya mereka akan hidangkan sekali air2 jus atau pun minuman manis yang lain. Tapi di sini dorang hanya sediakan kopi dan teh saje disamping air kosong. Kalau kita nak mintak air lain, charge akan dikenakan. Disini mereka sediakan beberapa kaunter yang berbeza jenis hidangan dari local ke continental food. Macam yang aku cakap tadi, jenis makanan setiap kaunter tu memang tak banyak. Rasa mcm tak puas hati pun ada, tapi memandangkan bukan keluar duit sendiri, jadi tak adalah rasa terkilan sangat. Apa pun aku dan kengkawan opis memang enjoy makan especially tang desertnye.. memang aku suke makan desert kalau pekena makan buffet ni. Aku akan cuba segala jenis cheese cake yang ada..memang sedap sangat.Enterprem skit gambar aku tengah menghadap makanan.. makan sampai puas tu hehehe..

Masa ni orang tak ramai lagi, aku pulak antara orang yang terawal sampai. Habis je waktu kerja aku terus ke sini. Kalau tak silap pukul 6 lebih aku dah terpacak dalam ni dan menikmati hidangan2 yang ada.. syok tu..

Meja yang kami reserve khas untuk sume staff yang hadir.. masih lagi kosong sebab dorang ni datang memang lewat..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi