Posts

Showing posts from April, 2009

Purseku..~Menjawab Tag Dyla~

Image
Nah deyl... bagi menjawab tag ko tuh.

Ini lah purseku buat masa ni, dah nampak sedikit keuzuran..mungkin minta dibelikan baru. Tapi entahkan bila aku nak membelinye.. sebab, aku jenis yang suke gune sesuatu barang tu sampai bende tu betul2 tak boleh di gunakan lagi cthnye: koyak..

Jenama purse : Giorgio Fiore
Tahun beli : dah lupe lah.. de dalam 2 3 tahun kot
Sebab beli : Purse lamaku dah uzur sesangat, memang mintak beli baru pun..
Tempat beli : Jusco One utama
Tukang beli : Aku
Tukang Bayar : Hubbyku
Harga : Tak Mahal pun Rm50++ je, tu pun sebab de diskaun..
Tentang purse ni : Aku suka suma purse yang aku beli termasuk yang ini sebab dah aku yang pilihkan.. sure lah aku suka. Lagi satu sebabnye hubby yang bayarkan, lagilah aku suke.. sebab save duit aku huhuhu.. lagi satu sebab warna purse ni kot. Aku suka warna purse hitam, cantik je mata aku memandang. Teringin nak cari purse yang bercorak2 atau warna lain, tp belum kesampaian lagi.

huruf G tu, de maksu…

Tentang Blog ::iezmierah::

Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?
::iezmierah:: (telah di perbetulkan..)

Kenapa aku pilih nama ni?? sebab die best... ok, eizmierah ni nama gabungan aku+dia+dia.. (x yah ler cite secara detail k.) maybe sebab nama eizmierah ni seakan nama orang, tapi tak ada sebarang makna pun.. so aku just gunakan nama ni sebagai nama blog je, kalau tidak sure aku akan namakan utk nama anak aku hehehe... dari dulu sehingga sekarang, aku rasa nama ni jelah yang akan aku gunekan sebab die best...

Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
http://iezmierah.blogspot.com

Dah tak ada idea lain n rasanye ni lah satu2nya nama yang paling best sekali.. Dan ada makna tersendiri yang hanya aku je yg tahu..

Apakah 'method' penulisan dalam blog anda?
Biasa, sekadar coretan harian tentang kisah2 yang berlaku dalam kehidupan aku..

Pernah terasa nak hapuskan blog anda?
Owh tidak terasa lansung. Penat aku buat blog ni, pastu nak suke2 h…

Akhirnye..

Image
Akhirnye, hajat nk pasang aircond kat umah tercapai juga.. setelah sekian lama berpikir2, akhirnye aku korban kan gak duit simpanan utk beli aircond.. (tp utk bilik aku je, yg belah ruang tamu tu adik aku yg sponsor k..) Sabtu lepas, abis je check up kat klinik, aku terus ke kedai elektrik yg berhampiran.. try survey2 harga kt situ. Akhirnya aku dapat gak kedai yang tawarkan harga yang memang berpatutan dan boleh pasang dengan seberapa cepat yg aku nak. So, sabtu aku beli dan buat bayaran, esoknye die dah datang ke rumah untuk pasang aircond. Aku pilih brand LG yang sekarang ni tgh kuar kat iklan tv.

Aku pasang aircond ni bukannye ape, sebab keadaan cuaca sekarang ni dah semakin tak menentu. Kadang2 tu panas sangat, dan kadang2 tu hujan..tp panas lebih dr hujan.. itu lah yang buat aku terpaksa gak guna aircond. Memandangkan aku ni dh semakin besar, so tahap kepanasan badan tu melampaui badan org yg kurus.. dan Akhirnyeeeeeeeee, ini lah hasilnye..


1 d…

Yes! Selangor Menang...

Image
Alhamdulillah selangor menang beb..

Aku tengok perlawanan ni melalui kaca tv je.. memula frust gak tgok permainan dorg ni. Geram pn ade.. yelah sampai abih masa permainan pun stil lg 0-0. Dh masuk minit tambahan baru nk main betul2, selamat seri 1-1. eee geram x ingat lah... Akhirnye, penalti gak yang jadi titik penentuan kemenangan kat pihak siapa. Alhamdulillah, selangor menang..4-1

Pemain pasukan kelanatn.. nth ape sal lah aku amik gambar mamat ni.. hahah:))
Hanya nonton dari tv je lah, nak g stadium.. x boleh lak.. huhuhu


Ni kalu tgok live, sure aku sorak2 sakan... baby pun sure akan ikut same dlm perut ni hahaha:))

Selangor lwn Kelantan

BOLA OH BOLA...

Hari ini Selangor akan menentang Kelantan dalam perlawanan bola sepak. Tapi yang sedihnya aku tak dapat nak menonton perlawanan tu secara live di stadium seperti biasa. Awal2 lagi Mr Bb dah sound yang aku tak boleh pergi sebab orang mesti ramai yang akan menonton perlawanan tu nanti dan keadaan kat stadium pun semestinya akan sesak. Di sebabkan perut aku yang dah memboyot ni hubby tak benarkan aku pergi ke stadium, jadinya aku pun tak dapatlah menonton secara dekat.. ala, tak bestnya lah. Tak feel lah kalau tak menonton secara live kalu SELANGOR turun padang. Lelebih lagi dorang akan menentang KELANTAN.. nampaknya aku tengok di kaca television je lah jawabnya..

Sepertimana yang kita sedia maklum, sebelum ni terdapat beberapa kontroversi melibatkan pemain dengan pemain dlm 2 pasukan tu dan penyokong dengan penyokong masing..yang mana melibatkan sikap dan harta benda awam yang di musnahkan. Apa lah dorang ni, dah tak ada kerja agaknya. Kita pergi sana untuk menonton perl…

Free Personal signatures - cool!

Image
TEXTAREA_ID

Hati terusik..

Image
Salam jumaat penuh kerahmatan..

Hati aku terusik tatkala singgah melawati satu blog ni, yang aku rasakan semacam sebuah novel. Yang mana di dalam setiap entry yang dihasilkan olehnya penuh dengan tutur bicara yang lembut, penuh perasaan dan terlalu bagus kalau nak di bandingkan dengan blog aku. Mungkin pemilik blog ni bukan calang2 orang, dan berada di dalam keadaan yang penuh memilukan dan kesedihan.. tapi pada aku yang telah membaca segala hasil tulisan beliau terutama tentang kisah kehilangan anak kecilnya yang tidak sampai setahun iaitu AMIR YUSUF, membuatkan hati kecil aku benar2 tersentuh.. ya, aku menangis ketika membaca kisah AMIR YUSUF, seorang anak kecil yang baru di lahirkan, tetapi menghidapi berbagai komplikasi dalaman.. betapa beratnya mata dan hati aku yang membaca setiap entrynya, aku rasa berat lagi bahu, hati dan perasaan seorang ibu dan ayah yang menghadapi situasi ini. Kalaulah aku diberi dugaan sebesar ni.. emm ntahkan bagaimana agaknye..

Apa pun aku sekadar hendak …

Poney's Sale!!

Image
Poney buat sale! jom lah beramai2 ke sana.. SALE sampai esok je (22/4/2009) di SACC MALL SHAH ALAM. Harga memang murah giler gitu. Those yang bakal dan dah ade babies or kids, memang sesuai lah borong kat sini. Memang worth it sangat. Tahu saja lah, jenama PONEY memang terkenal dan harga dia kalu tak ada sale, memang bleh tahan gak lah mahalnye. So aku pun ambil kesempatan ni untuk beli beberapa helai baju untuk my future baby.. kalu ikutkan hati ni, memang nak rembat lagi beberapa helai, tapi Mr Bb dah warning awal2 supaya tak beli banyak2, membazir katanye. Sebab baby kan cepat membesar.. so aku pilih sikit je lah.. dan ini lah hasilnye..

Ni baju untuk anak buah aku.. zarif n zaid. Hope dorang suke lah.. last minit punye rembatan, sebab masa tu dh nak balik dan terkejar2 nak solat maghrib.

Ni baju untuk babyku..cantik x? Mr Bb yg tolong pilihkan.

Fav color aku, Red color tuuuuuuuuu.. baby pun kne pakai red gak nanti k.


Cukup lah 3 helai ni.. nanti bila baby dah kuar, kite borong bany…

Breakfast pagi ahad ari tu daaaa..

Image
Tara.. ha, ini lah hasilnye dek kerajinan diri sendiri di pagi ahad lepas. Hari ni baru berkesempatan untuk mengupload gambar hidangan sarapan pagi kami sekeluarga.

K.Teow Goreng sempoi.. tp sedap. (aku memang suke puji diri sendiri k.. korang nk gelakkan pun xpe kui kui kui..)

Ni plak bubur jagung + sagu.. untuk pengetahuan anda, ini lah kali pertama aku masak bubur. Alhamdulillah, jadi tu.. sedap..nyum nyum nyum.. Resepi bubur jagung ni aku ambil dr MYRESIPI (almaklum..budak baru belajar + baru nk ada minat buat desert)

Aktiviti sabtu, 18 April 2009

Image
Aktiviti di hari sabtu...

Dah menjadi rutin hujung minggu kami, sabtu dan ahad mesti akan keluar berjalan2. Biasanye hari sabtu lepas waktu kerja, kami akan bertandang kerumah mertua di kg k.ara. Lunch pun kat sana gak. Kalu x kesana, kami akan pergi berjalan ke tempat lain pulak. Lelebih lagi dah penghujung kehamilan aku ni. Kaki ni rasa nak berjalan je, kalu boleh x nk balik umah.. tp bile dh lame sgt berjalan penat lah pulak. :D

So sabtu lepas, abis je check up kami ke Lowyat, plannye nak beli bekas kamera aku yg Mr Bb ilangkan aritu.. Tapi memandangkan jalan nk masuk ke Lowyat jem tersangat lah teruknye, Mr Bb patah balik. Ntah kenapa ramai pulak yang nak ke kawasan tu. Biasanye mmg jem pun, tp x lah seteruk hari tu. Dah alang2 ke KL, kami singgah jap di KLCC, bleh tahan gak lah ramainye manusia kt sini.. tp parking x de lah susah sangat nk cr, alhamdulillah..masuk je ke kawasan parking KLCC terus dapat parkir.
KLCC, x pernah lekang ngan pengunjung.. aku rasa hari biasa pun still ra…

36 Minggu dah..

Image
Dah 36 minggu, bersamaan dengan 9 bulan.. dah masuk waktu2 nak deliver ni.. dan dah mula rasa macam2 dalam hati ni :D.. tp rasa yang paling banyak adalah rasa excited sesangat sebab nak sambut kelahiran baby sulongku.

Sabtu bersamaan 18hb April, 2009 aku de check up untuk yang ke 36 minggu kandungan. Lepas je abis keje aku terus ke PMC untuk buat pemeriksaan kandungan. Seperti biasa, dotor Ratna yang akan memeriksa aku. Mujurlah patient tak berapa ramai, jadi tak adalah aku kena menunggu lama masa tu. Seprti biasa, urine test akan di buat, selepas tu aku akan disuruh timbang dan pemeriksaan tekanan darah di jalankan. Alhamdulillah, semuanye bagus.. Berat aku kali ni naik 1kg, 2 minggu lepas 60kg dan sekarang dah cecah ke 61kg.

Keputusan scan plak:
berat baby dah 3.3kg, EDD pd scan : 21/4/2009 ( emm sebelum ni 8/5/2009)



Gambar scan masa pemeriksaan tu.. ni muka dia tau. Tapi x nampak clear sgt lah.

Ulasan doc: Baby aku memang besar, dan doktor pun agak terkejut masa scan tu heheh.. katanye …

Pre 'Contraction'..

Precontraction??? emm de ke ek?? (belasah je aku ni..heheh ) Memandangkan aku dah nak masuk 36 minggu, bersamaan 9 bulan, so de ke di sebabkan itu aku dh mula ada tanda2 pre contraction ni?? Aku ada tanya pendapat dari beberapa kawan, biasanye bila dah sampai saat nak melahirkan tu, kita akan rasa contraction palsu. Tp tu contraction palsu, bukan precontraction.. sama ke? emm entah lah.. aku agak2 je.

Sebenarnye dah dalam seminggu dua ni memang dah mula rasa contraction skit2, especially kat bahagian ari2 tu, terasa sakit skit.. aku tanya dengan kawan2 yang dah ade pengalaman, dorang kate tu salah satu dari contraction untuk bersalin dan dorang saran kan aku pegi klinik untuk buat checkup, mana tau dah ada bukaan ke. Tapi aku rasa x ada lagi.. x kan lah secepat tu. (aku memang degil skit bab2 ni, selagi x rasa sakit yang amat..) so aku just abaikan je. Lagi pun aku ada chekup esok. So better tanya doktor esok je lah masa buat pemeriksaan tu.

Tapi malam tadi dah rasa sakit yg beza skit. …

Tetibe je die muncul..

Salam..

Macam tak sangka campur ngan tergezut gak.. sebab setelah lebih 5 tahun, die muncul kembali. Pe mimpi ni ek?? hehehe.. rindu kat aku ke wakakakakak:)) ke die cam tau2 je yang aku nk bersalin ni?? heheh..

Alkisahnye.. x-bf (bekas pakwe) aku, yang dah lost contact lebih 5 tahun tetibe je muncul dlm idup aku. Tergezut gak di buatnye..x sangka + pelik pun ada. Mimpi pe mamat ni setelah sekian lama, die muncul kan diri dengan menghantar sms kat hp aku. Ingat kan dh nak terus ilang kan diri dari idup aku, rupenye die kembali lagi.. Tapi ape pun bukan untuk menagih cinta k, just nak bertanya khabar aku je..

Mulanye aku dpt sms dr no yang rase2 mcm familiar, tp aku x sure sape penghantarnye. Sebab aku pn dh delete banyak nama2 yg x berkenaan dlm hidup aku kt hp, so bila si mamat ni hantar sms, sure lah aku x tau sape penghantarnye.. At first, die cam berkias2 gak nk bg tau sape die, maybe die segan dan malu kot. Pastu baru die kenal kan diri die.. terkedu gak aku sekejap sbb dpt sms …

Bosannye di opis arini..

Image
Sabtu yang membosankan..

Aku memang dah tak ada keje nak buat.. Tengok je ler, siap bleh berchatting sakan lagi. Sambil makan kuih keria yang aku beli kat depan public bank, sedap plak tu :D. ( cmne nk diet n control makan ni doc??? huhuh..memang aku x leh nk control makan ar skang ni, nafsu makan tu melampau2.. )


chat ngn member yang sedang bosan gak..

Ini lah kuih keria yang aku beli tu.. sedapppppppp.. nyum nyum nyum..



Sambil chatting, aku tengok tv, so mata pun memang kejap kat screen PC, kejap lagi kat TV. Memandangkan meja aku memang depan sekali dan berhadapan dengan tv plak tu.. so, sambil menyelam aku pun minum lah air. Tu yang tiap hari aku bleh layan cerita2 menarik kat tv3, contohnye Wanita Hari ini, Slot Jelita (2.30pm) ngn Julia Juli (4.30p.m) (aku layan sampai habis cerita ni)best bangat tu. Rasa cam bekerja kat rumah plak hehhe.. Tapi walau apa pun, kerja aku tetap siap k. Belum pernah lagi dapat…

Pergerakan babyku... saat ini..

Image
Amboi.. bukan main ek baby aku ni bergerak2.. Sampaikan aku x tau cmne nak hentikan dah.. (harus ke aku hentikan??ish..never.)

Bukan aku x suka, tapi bile die dah terlalu aktif bergerak dan kadang2 tu mengeras, buat aku rs sakit skit. Tapi ape pun aku memang gembira, sebab itu menandakan yang baby sihat dan aktif dalam rahim kite. Normally die akan bergerak terlalu aktif bila dah masuk office hour.. Bermula dari bangun pagi untuk solat subuh, die dah mula bangun n bergerak dalam perut ni. Walaupun x aktif sangat waktu tu, tp memang dah menjadi kebiasaan setiap kali azan subuh je (memandangkan rumah aku mmgbetul2 depan surau), die akan bergerak n aku pun memang dah x boleh tido lena dah time tu.. jadinye, aku kene terus bangun dan bersiap ape yang patut.

Start je enjin keta nak bertolak ke pejabat, die pun mula menjalankan misinye.. mengeras kat dalam tu.. masa ni, aku dah mula berborak dengan baby dan bagi skit warning kat die supaya jangan teralu mengeras sebab aku x dapat nak memand…

Hot Stuff!! for babies..

Image
Hot stuff!! lai..lai.. ekekekeke... it's not for sale yah! it's my baby's stuff..

Finally, i've got a chance to tribute my baby's stuff here..

Dah hampir beberapa bulan gak lah pics ni dlm hp aku, la ni baru dpt and de sedikit kesempatan untuk upload gambar barang2 milik anakku yang bakal lahir nanti.. syok giler bile dapat tgok hasilnye. Cute je bile tengok pakaian dan barang2 baby ni.. rs cam aku lak yg nk pakai :).. Bile tengok pakaian baby, semangat tu semakin tinggi dan keterujaan ku semakin menjadi2, rasa x sabar je nak tunggu saat kelahiran bayi aku ni.

Nilah antara barang yang dah siap sedia di 'packing'. Tunggu masa nak di bawa ke rumah mentuku je.. memandangkan aku akan berpantang di sana nanti..




Tengok ni, botol susu bakal untuk baby k.. 1 utk susu, 1 utk air masak, 1 lagi spare n yang last tu utk letak susu tepung..


Ni baju2 baby yang bakal anak aku pakai nanti.. banyak x?? hehehe.. (de yang di beri oleh akak aku k..)





see.. banyakkan??




Baju yang aku…