My Lovely Followers

Google+ Followers

Wednesday, November 26, 2008

Sudah, virus TAGititis???

TAGititis- Penyakit Baru kah? -

1st time dengar virus ni.. kene lak kat aku, Haruuuuuuuuu.. So menjawab virus yg di sebarkan oleh tunfrida, here it is.. hope berpuas hati. Sory lewat jawab tag ek!



Name the latest book you bought?
Erm.. book?? try to find Novel Ayat2 cinta, tp sold out. Lastly, beli mags je.



What is your fullname?
Suzianti Binti Maswar


Name the person you want to meet in real life or the first time?

My Mom..if i could be with her now.. ugh.. miss her lot.


Christina or Britney?
Both i don't like.. but choose Christina ler


Do you do your own laundry?
yup..dah semestinye


The most exciting place you wanna go?
Makkah.. Cita2 yg hope dpt ditunaikan satu hari nanti.


Hugs or kisses?
Hugs 1st, then kiss.. Dont like to kiss or to be kiss actually. Geli huhuhu


8 things I am passionate about?
Pakaian ngandung, pakaian baby, email, kerja aku kat opis, berita hangat, conference Ym, Cuti-cuti malaysia, Car


8 things you say too often?
Bismillah..
Alhamdulillah..
Insyallah..
Astaghfirullahalazim..
Hek ko..
mengong..
nthpapenth..
yer ek?


8 books I've read recently?
books? Not much ar.. just, Buku tentang Penjagaan Ibu Ngandung, Nama2 baby n about pregnancy. Mags de ar - PA & MA, Weeksday, Saji, Pengantin & Newspaper hehe:D


8 songs I could listen to over and over again?
All siti's song i like.. banyak ni kalu nk di listed kan, more than 8 songs lah.
Ayat2 cinta by Rossa



8 things I learned this/past year?
To arrange and plan mywedding
To be a wife
To be a pregnant women
Preparation To be a mother
belajar memaafkan org
dah x takut makan ubat
belajar dr kesakitan mase demam panjang tempohari
cepat muhasabah diri

8 Person to tag?
none..

So bleh terima ke? bleh ar tu...Adios!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, November 18, 2008

Lunch Meal Aku Arini..

Sejak dari jam sebelas tadi, perut dah rase lapar. Try gak cari2 dalam otak ni idea2nak makan untuk lunch nanti, tapi still gak tak dapat pikir ape yang nak di makan untuk makan tengah hari nanti. Sakit gak lah kepala memikirkan hal nak makan tengah hari ni.. begini lah keadaan aku bile nak masuk ke lunch time. Mesti terpikir-pikir dan tercari-cari ape lah yang nak dimakan untuk lunch. Sempatlah jugak minta idea dari kawan2 bile ber'conference. So macam2 idea lah yang mereka ni akan bagi untuk lunch meal. Tapi semuanye tak jugak membuka selera dan minda aku untuk terima dek tekak yang sememangnye suke benar memilih makanan beberapa hari ni. Kadang2 tu makanan yang susah nak di cari juga lah yang aku nak. ermm...macam2 betullah..

Akhirnye, bile sampai mase lunch, aku dah berdiri kat food court tempat kerja aku ni, sambil tercari-cari ape lah yang nak dimakan. Tengok punye tengok, dan setelah mendapat idea.. banyak lah pulak yang aku rase nak makan hehehe.. Lastly aku amik nasi kosong dengan lauk limpa goreng masak bercili, sayur kacang panjang goreng, kuah masak lemak nangka, ikan masin dan sambal belacan skit. Wah.. memang amat-amatlah menyelerakan.. buah plak, aku amik betik. Memang terliur bile tengok betik dalam plastik merah yang dah siap di potong panjang tu. Tak tunggu lame dah.. sampai je opis terus makan dengan berseleranye. alhamdulillah.. akhirnye dapat gak cari makanan tengah hari yang boleh diterima dek tekak hehehe..

p/s: pic utk lunch meal ni aku x sempat nak snap coz terlalu lah laponye dan x sabo nak makan..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Thursday, November 13, 2008

Sungai Jagong Waterfall, Kedah Malaysia??? betul ke ni??

Salam...
Anyone knows about this place? so teruja untuk pegi kesini. Actually aku dapat email ni juga dari seorang kawan yang mem'fowardkan' email dari kawan die kepada aku.. cantik sungguh tempat ni. Air die jernih, siap boleh nampak ikan-ikan kat dalam tu. pengirim email ni kate tempat ni terletak di Kedah. Aku try gak bertanya pada officemate tentang kewujudan tempat ni, kebetulan die memang asal dari kedah. Die pun x pasti sameada tempat ni benar2 wujud atau x. Kepada kawan2 blogger yang pernah atau tahu dimana tempat ni, sila berkongsi dengan saya ye. Memang sangat-sangatlah teruja nye bile lihat kedamaian, kebersihan dan ketenangan tempat air terjun yang masih lagi belum di jajah oleh pembangun2 dan pemusnah2 alam.

















Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Wednesday, November 12, 2008

Ketam melayu vs Ketam cina

Cerita ni aku dapat dari email yang di hantar oleh sorang kawan. Thanx a lot pada pengirim email ni..

Ntah kan betul ntah kan idak kisah tentang ketam ikut bangsa ni bleh ajar-mengajar ketam lain, wallahua'lam.. pe pun..Layannnnnnnnnnnnn!!

Subject: ketam melayu vs ketam cina

moral of the story 'renung-renungkanlah,...selamat beramal'

Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?
Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?
Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk mana ketam melayu, mana ketam cina?
Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalambekas tak ada tutup…ketam melayu la….
Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup?
Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nanti lama-lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.
Melayu: Ketam melayu tak itu macam ka?
Cina: Ketam melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi…jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar…yang lain biar dalam bekas. Kalau dia sudah keluar, dia terus lari, tak mau ajar yang lain macam mana mau keluar.

Pengajaran:Begitulah cerita ketam melayu dengan ketam cina. Hakikatnya, jika orang cina berniaga….cina lain tak kacau…dia tengok aje dan belajar macam mana boleh berjaya. Cina dah berjaya tu pulak, akan ajar cina lain agar berjaya jugak.Kalau orang melayu, bila satu melayu nak berjaya, melayu lain akan guna apa saja supaya melayu tu jatuh balik. Macam ketam melayu, bila sekorketam dah berjaya nak naik, ketam lain tarik kaki dia, at last sorang pun tak dapat naik . Lepas tu mulala bergaduh sesama sendiri. Itulah hakikat sebenar sekarang ini. sebab tu melayu tak maju.

Ade betulnye gak kan perbezaan antara kaum cina dan melayu bile berniaga ni. Pada pendapat dan pandangan aku, orang cina ni bile berniaga, akan bersungguh-sungguh sampai berjaya. Persaingan memang sengit, tapi dorang ni x de hasad dengki, kalu nampak orang ni maju, die akan cube belajar cara orang maju tu berniaga dan cube jadi yang lebih maju dan lebih bagus dari yg peniaga maju tu. Lagi satu, cina ni membantu bangsa die sendiri lebih dari bangsa lain. Tak seperti melayu, ada kebanyakannya suka berhasad dengki, pantang orang lebih.. die mule lah main kotor.. ape pun sume tu terpulang pada pandangan masing2.. aku cume bagi pendapat melalui pengalaman je (bukan lah pengalaman berniaga, tapi pengalaman melihat orang berniaga dan pengalaman aku bekerja).

Ape pun..enjoy.........hidup ini x selalu nye indah..


Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Monday, November 10, 2008

Sakit Kepala

sakit kepala lagi waaaaaaaa...

Arini dah masuk 2 minggu aku kene serangan sakit kepala yang rasenye paling teruk dalam sejarah hidupku. Mane taknye, kali ni aku kene sakit kepala untuk setiap hari, kalu dulu memang lah aku ade kena sakit kepala, tapi idak ler seteruk ini sampai kene hari-hari. Yang buat aku pelik sakit kepala tu datang bile nak masuk tengahari sampai lah kemalam. Bile bangun pagi, sakit kepala tu pun ilang..tapi akan menjadi balik bile dah nk masuk tengahari.. memang tension yang teramat sangat nih. Kalu dulu mase tak pregnant memang aku dah belasah actifast atau pun panadol, dan kalau sakit kepala dah jadi tahap serius, baru lah aku menjengah ke klinik (maklum je lah..aku ni mmg susah nak ke klinik sbb rase fobia, x suke bau dalam klinik dan yang paling aku x suke, kena makan ubat..wek!!). Tapi la ni, aku dah ngandung, so nk makan ubat sembarangan ni memang amat lah di khuatiri. Just tunggu minggu depan jelah untuk buat check up sekali.

Aku ade gak try searching internet tentang petua2 untuk hilangkan sakit kepala ni, dan sememangnye banyak petua2 yang aku dapat. Tapi dukacitanye, memang aku belum lagi pernah nak mencube, sebabnye?? bile tengok bahan2 yang di gunekan tu memang akan buat aku rase meloya dan nak muntah..aduh.. x tahan lah. So kesimpulannye, segala pencarian petua mengilang kan sakit kepala memang out of list!..

Ade segelintir kawan2 aku berpendapat yang sakit kepala ni boleh jadi adalah salah satu dari sickness pregnancy. Alasan dorang, sebab ade segelintir wanita yang mengandung, yang mana x mengalami muntah2 yang teruk, pasti akan ade alahan hamil yang lain seperti contohnye sakit kepala atau migrain yang teruk. Dan keadaan ni memang penah berlaku pada salah seorang dari ahli keluarga kawan aku. Ceritanye, sorang kakak die ni memang tak mengalami muntah2 dan loya2 yang teruk semasa hamil, dan kakak die hanye mengalami keadaan muntah2 ni sekejap je. Tapi kakak die kena sakit kepala yang teruk sepanjang kehamilannye. Bayang kan 9 bulan mengandung menanggung sakit kepala?? aduh..x sanggup! Emm..boleh diterima pakai ke teori camtu ek?? ntah lah kan, mungkin juga ni salah satu dari alahan hamil kot. Yelah manusia ni kan lain2, so dugaan yang kita terima pun pastinye lain2.. Aku cume harap sakit kepala ni tidak lah berpanjangan sampai ke akhir penghamilan aku ni. Seksa gak kalu asyik sakit kepala je, lelebih lagi sakit tu setiap hari. Memang rase nak pecah kan je kepala ni.. Moga aku di beri ketabahan dan kesabaran semasa kehamilan ini dan moga baby dalam kandungan ni sihat dan selamat aminnnnnnn...
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi