My Lovely Followers

Google+ Followers

Friday, May 9, 2008

Selamat Hari Ibu..

Bertuahnya pada yg masih ada ibu..



Dah x lama je lagi Hari ibu kan? 11hb may 2008(ahad) Dulu mase mak masih ade, aku biasa gak sambut hari ibu ni.. tu pn mase umr dh masuk sekolah menengah. almaklum, time tu je baru di kembangkan dengan sambutan2 mcm ni. Dulu masa kecik2 memang x de buat pn sambutan camni, maybe sbb mak pn x penah nk ajar atau die sendiri pn x tau tentang ni sume.. dan selepas die x de, ktorg hanya sambut untuk kakak je. sbb die pn dh jd ibu Memandangkan sekarang aku bakal mendapat ibu mertua, so aku akan join tunang aku untuk sambut hari ibu ngan bakal mak mentua aku. Biasanya untuk sambutan hari ibu ni ktorg bagi kek je, n hadiahkan something utk die.. pastu just celebrate simple2 je. x de lah nk buat besar2 pn. Paling koman pn ktorg kuar makan ramai2. Walaupun sambutan ni simple, tp memang bermakna..especially pd ibu tu sendiri. Just nk tunjukkan sikit penghargaan dr kite sebagai seorang anak kepada die ibu kite.. Kalu kenang kan masa dolu2, aku selalu gak sambut utk mak. Belikan die kek n tapau KFC balik ke rumah pastu makan ramai2..memang syok sangat time tu. Still lagi terasa bahagianya waktu tu..

Kalu nk di ikutkan ni kali yang ke 8 aku sambut hari ibu tanpa ibu tercinta. Banyak gak lah aku dpt email dr kawan tentang sambutan ari ibu ni, n x lupa jugak ngan iklan2 yg kuar kt media. Tiap kali tgok iklan n email2 camgini, tiap kali tu gak lah hati tersentuh n jadi sebak, pastu mula lah air mata aku ni murah je nk kuar huhuhu.. sedih jangan kire lah.. n time ni gak lah aku rase nk mak ade kat sebelah n peluk erat2.. nak cium die, nk borak ngan die.. nk luahkan macam2 kat die.. tp tu sume hanya impian kosong yg xde makne langsung. Utk korg yg de pengalaman yg sama ngn aku kehilangan ibu, sure dpt rase pe yg aku rasakan.. Kalaulah boleh masa ni di putarkan balik, nk je aku buat macam2 utk mak. Aku nk buat tu, aku nk buat ni, nk anta dia g haji, nk bwk die g sini, n macam2 lagi lah as long as die feel happy n rasa bahagia je selalu..

Selalunye masa-masa macam ni, baru lah teringat nk buat mcm2 utk mak. Lumrah manusia kan, bila org yg kita sayang tu x de, time ni lah kite nk betulkan yg itu, betul kan yg ini, nk buat tu lah, nk buat ni lah. Bila die masih ade, x pernah pun teringat utk buat sume ni ataupun mesti akan tertanguh2 utk buat. Jadi pada korg yg masih ade ibu tu, hargailah die sepenuhnye.. buat lah ape yg sepatutnye die dapat dr kite anaknye.. bukan utk hari ibu ni je, tp untuk setiap hari.. kadang2 tu memang lah ibu ni akan marah, akan pukul dan akan buat mcm2 lg.. tp tu sume lumrah seorang ibu, n sebenarnye die terlalu sayang kan kite..

Pada ibuku, hanya doaku sebagai hadiah tanda peringatan ku untuk mu yang telah tiada..moga dirimu sentiasa bahagia dan aman selalu di samping tuhan yg maha Esa. amin..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Kisah Khas Sempena Hari Ibu...

Kisah ni aku dpt dr email yg aku terima arini.. tersentuh betul. Just nak share ngn korg sume.. Korg baca lah ye..:)



Suatu ketika, ada seorang anak laki-laki yang bertanya kepada ibunya. "Ibu, mengapa Ibu menangis?". Ibunya menjawab, "Sebab,Ibu adalah seorang wanita, Nak". "Aku tak mengerti" kata si anak lagi. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat."Nak, kamu memang tak akan pernah mengerti...." Kemudian, anak itu bertanya pada ayahnya. "Ayah, mengapa Ibu menangis? Sepertinya Ibu menangis tanpa ada sebab yang jelas?" Sang ayah menjawab, "Semua wanita memang menangis tanpa ada alasan".. Hanya itu jawapan yang bisa diberikan ayahnya.

Lama kemudian, si anak itu tumbuh menjadi remaja dan tetap bertanya-tanya, mengapa wanita menangis. Pada suatu malam, ia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan." Ya Allah, mengapa wanita mudah sekali menangis?" Dalam mimpinya, Tuhan menjawab,"Saat Kuciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga, bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur. Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan, dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau, seringkali pula, ia kerap berulangkali menerima cerca dari anaknya itu. Kuberikan keperkasaan, yang akan membuatnya tetap bertahan,pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa. Pada wanita, Kuberikan kesabaran, untuk merawat keluarganya,walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah. Kuberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang, untuk mencintai semua anaknya, dalam kondisi apapun, dan dalam situasi apapun. Walau, tak jarang anak-anaknya itu melukai perasaannya, melukai hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang terkantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembu tolehnya. Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa-masa sulit, dan menjadi pelindung baginya. Sebab, bukankah tulang rusuklah yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak?Kuberikan kepadanya kebijaksanaan, dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyadarkan, bahwa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai isterinya. Walau, seringkalipula, kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami, agar tetap berdiri, sejajar, saling melengkapi, dan saling menyayangi. Dan, akhirnya, Kuberikan ia air mata agar dapat mencurahkanperasaannya. Inilah yang khusus Kuberikan kepada wanita, agardapat digunakan bila pun ia inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya, air mata ini adalah air mata kehidupan". Maka, dekatkanlah diri kita pada sang Ibu kalau beliau masih hidup, kerana di kakinyalah kita menemukan syurga.

sob..sob..sedih..waaaaaaaaa:(( makkkkkkkkkkkkk...!!!
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Tuesday, May 6, 2008

jealous???

emm..jealous oh jealous..

Semalam aku de ber'chating ngn kwn2 tru YM. Ktorg de lah plan nk jmpe ujung minggu ni sbb dh lame x jumpe n kebetulan de hal gak nk jumpe tu.. dlm best borak2 tu, saje lah aku n sorg kawan ni nk sakat si kawan aku yg sorg ni suh die belanja mase kuar nnti. ala..main2 je, bukan suruh betul2 pn.. kite pn paham masing2 de commitment. So pg td aku borak lah ngan si kawan aku yg aku suh die belanja semalam tu tru' YM.. x de borak pe pun, just borak2 kosong je sbb masing2 pn x bape nk bz pg2 td, so layan je lah.. Dalam tgh dok sonok borak tu tibe2 die bangkitkan usul psl perjumpaan ujung minggu ni kire ktorg punye reunion lah (berempat- 2 dh kawin n ade anak, 2 lg belum kawin n ofcoz x de anak kan). Dia kate lebih kurang cam ni lah "memandangkan ujung minggu ni Hari Ibu, so korang kene belanja ktorg die n sorg member yg dh kawin tu makan lah", pastu aku pn jwblah " korglah kene belanja ktorg mkn sbb korg dh jd ibu", actually xde salah pn, setakat nk belanja tu.. n aku pn x kisah bab tu sume.. MONEY is not a big matter lah aku pn just gelak2 je mase chat tu. pastu die jwb g "ape lak, menghargai ibu", aku pn jwb balik "korg bukan ibu ktorg heheheh" pastu die jwb, "JELES LAH TU" erk!!

Terkesima jap tgok perkatan tu. JEALOUS?? hmm..jeles nape ek?? pe maksud die ngn jeles tu sebenarnye?? jeles sbb die dh kawin n dh de anak, cam tu ek?? ermm.. x sangke sebenarnye die bleh berfikiran camtu, sedangkan kami mmg berkawan sgt rapat.. n disebabkan perkataan tu, aku dh rs lain yg amat terasa mungkin. Sampai la tgh menaip entry ni pn aku still lg tertanye2 pe yg die maksudkan dengan jeles tu.. atau mungkin aku yg dh tersilap pandang atau terlepas pemahaman dengan maksud jeles tu. Tp yg pastinye ade sikit rase kecewa kat situ dengan perkataan tu.. hmm.. sikit pn xde rase nk cemburu atas kelebihan atau kekurangan org lain.. tp rs gembira n bahagia sangat bile tgok kwn2, especially kawan2 yg rapat n berkongsi segalanye dengan kite rasa gembira n bahagia selalu.. Segala2nya yg kite dpt n ade adelah rahmat dariNya, n utk kami yg belum lg mencapai tahap seperti dorg tu dh berkahwin n de anak.. Itu sume kan dh takdir dariNya.. bukan di minta atau di tolak.. tp menerima seadanya.. salah ke?? silap ke?? ayooo..sungguh x paham lah..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Sunday, May 4, 2008

Ari yg Bosan...

Salam bosan... :((

Bosannye lah arini.. x tau nk buat ape dh.. aku tengah sorang2 kat umah ni, yg lain sumenye dh kuar nth kemana.. almaklum org muda pas abis buat keje umah pg td n makan tengah hari je, sume cabut..melarikan diri, takut aku suh buat keje lagi lah gaknye tu heheh.. dan sekarang aku di tinggalkan sorg2 kat umah ni uwwwaaaaaaaaaa...:(( sungguh lah busannye yg amat. Nak arapkan tunang ajak kuar, ropanya die pn dh de plan ngn kengkawan die g tgok MOTOGP kt sepang, patut ler senyap je... Nak kuar ngn member, sume dh de plan masing2 almaklum, sume bz ngan family, ngn BF, ngan nthapeapenth.. akak aku plak balik kg dr cuti labour day aritu sampai arini, ptg ni baru balik kot. Nk tgok tv plak, dh x de cite yg best plak dh.. Last2, aku tgok tv, tv tgok muka aku kat umah ni huuuu.. aduh..busan!! busan!! tolongggg!!!


-ni antara kerja yg aku buat arini -


Arini pagi2 aku dh bangun, tanpa basuh muka, gosok gigi n mandi, terus mengemas umah, heheh aku ni sememangnya seorang yg maleh mandi kalu ari2 cuti ni mcm ni, selagi jam x masuk kul 1, selagi tulah aku x mandi..kadang2 tu dh siap masak n nk solat zohor baru lah aku mandi, x pun kalu ade dating, time tu pagi2 lagi aku dh mandi hehehhe.. terukkan aku??bile lah nk berubah ahaks!
Semalam memang dh sound adik2 aku, yg aku akan buat gotong royong bersihkan umah. Ni sume gara2 dua ekor kucing betina yg baru lahirkan 8 ekor anak kucing n telah membawa bencana kt umah aku ni heheheh.. bukan bencana pe pun, cume kucing ni dh jd pembawa kutu kat dlm umah aku.. abis bilik stor tu di penuhi oleh kutu2 kucing sampai anak kucing tu pn dh penuh ngn kutu2 die sendiri, dh ler ibu kucing ni x reti nk bersihkan n jaga anak die, aku gak yg jadi mangse jd ibu angkat kat anak kucing ni, geram je rase ngan kucing2 ni.. nak buang, sayang plak.. so arini aku bangun kan sume org untuk same2 membersihkan sume bilik dlm umah ni. Org kat umah ni kalu x disuruh atau lebih senang dengan kate di pakse n di ugut utk bersihkan umah, memang dorg x jalan pn.. kalu dh buat cmni baru dorg jln buat keje. honestly i'm a very 'GARANG' person ok.. abg aku pagi2 dh cabut.. larikan diri lah ape lagi..ishh geram je. selamat ade adik2 aku. Memang abis clear sume bilik kat umah ni ktorg bersih kan. Langsir, cadar n alas kaki sume aku tukar utk makesure yg kutu2 tu dh di hapuskan sepenuhnye.. Abis gak lah 3 botol ridsect utk sembur kutu2 tu. Anak2 kucing tu plak memang dh awal2 aku dh letakkan kat luar umah, memula ingat nk mandikan, tp di sedabkan ubat kutu utk kucing x beli lagi, so aku tangguhkan dulu sesi merawat anak2 kucing tu.. n skang ni, anak kucing tu still de kat luar rumah n memang x dibenarkan masuk ke dalam umah ni sehingga di bersihkan. Pas abis sesi mengemas, baru lah kitorg bersarapan..hehhe tu pn lepas dh siap keje umah sume, lebih kurang dekat kul 12 gak lah aku bg adik2 aku breakfast..sian dorg, tp nk buat cmne kn?? kalu makan dulu, sure keje x jalan punye.. so aku pakse dorg ni buat keje baru leh makan...huhuhu dasat kan aku?? aku kan kakak yg kejam hehehe.. Pas abis breakfast, aku g jenguk pokok2 bunga aku plak.. sempat lah cabut2 skit rumput n siram pokok2 bunga tu.. hmm..dh semakin besar pokok2 bunga aku ni..


Pas abis mengemas n breakfast, barulah dapat rehat.. penatnye, tuhan je yg tahu.. tp xpe, asalkan umah ni bersih n jauh dr penyakit sudah!.. Sempat lah jugak tengok melodi yg penuh ngan gosip n cite2 artis yg nth ape ape nth tu.. aku hanya sempat tgok melodi pn sekerat je, sbb bosan sgt..x de isi penting pn. Pastu aku g masak utk makan tengah hari.. ari ni lauk simple je sbb x larat ar nk masak best2.. aku masak ayam grg msk cili, sayur togeh masak lemak putih ngn ikan grg.. ikan grg ni memang aku msk lebih, sebab nk bg kucing makan.. kucing ni biasenye aku bg makan ikan grg yg ditumbuk lumat, pastu aku gaul ngn nasi..hmm berselera kucing ni makan, licin gak lah pinggan die. kalu x pun aku bg mkn makanan kucing friskes yg murah tu je yg biasenye aku beli timbang je kat kedai.. nk beli yg mahal tu x mampu lah plak.. hehhe..

k lah..sampai ketemu lagi ya! daaaaaaaaaaa..
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Friday, May 2, 2008

Tengok wayang - Over Her Dead Body

Salam..

Cuti labour day aritu aku n tunang g tgok movie cite OVER HER DEAD BODY, emmm.. sure dh ramai yg tonton movie ni kn?? ke aku sorg je baru tgok?? hehehe Walaupun dh agak lame jugaklah movie ni kuar kt panggung, tp baru La' ni aku berkesempatan nk menontonnye.. Pada aku filem ni 'quit' ok la.. setakat nk ilang kan bosan n release tension tu, memang sesuai tgok cite ni sbb memang komidi ringan..


Gendre filem ni, hantu komidi, yg mana filem ni mengisahkan seorg perempuan yg meninggal time buat persiapan wedding die. Sian sgt sbb this lady memang bersemangat WAJA masa plan her wedding. teringat kt diri aku. aku pun tgh bz plan wedding gak heheh Lastly die mati sebab ice carving yg die tempah khas utk weds die terjatuh dr lori n terus hempap die.. pastu tibe2 je die dh de kat alam lain alam syurga n neraka dorg ni ler on that time she's a bit confuse sbb die tibe2 je de kat satu tempat yg hanya ade die n sorg malaikat org putihnye ANGLE lah angel tu cume mention yg die dh mati and die kene selesaikan tugas die kat bumi sebelum die dpt teruskan perjalanan die yg seterusnye, tanpa di beritahu ape yang die kene buat.. Lepas tu byk lah kisah2 menarik yg terjadi mase die turun balik ke bumi.. So kalu korg nk tau pe cite selanjutnye, pegi lah tonton filem ni sendiri kat cinema2 yg berdekatan ek, x pun tunggulah filem ni kuar kt TV. Aku pn malas nk cerita dlm blog ni, kang lain plak jadinye..hehhehe..

k lah, sampai ketemu lagi ya! daaaaaaaaaaaaaa...
Suka baca? Mekaseh! (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

.Advancd Joint Health Complex (1) #ShakleeEffect (4) agama (1) Air selusuh (1) Ajht (2) AJHT shaklee (1) aktiviti (7) Alfalfa Shaklee (3) angpow (3) Artis (1) award (8) B Complex (2) baby (7) Bancuhan Performance drinks (1) Basic H (1) Bau badan (1) bau mulut (1) Bawang putih (1) Bayi (1) Bebelanku (114) berpantang (5) Berpuasa (2) Bersyukur (1) birthday (16) blogger (4) blogku (1) bonus (3) Bonus Shaklee (2) breastcanser (1) Breastfeeding (2) Buang angin (1) Buasir (1) Cara nak banyak kan susu (2) Cara Simpan susu badan (1) Carotomax (1) Cedera Lutut ACL (1) Cekodok bilis (1) check up baby (4) chew c (1) chew vitalea (2) Chewable vita c (2) Chinch Shake Shaklee (1) Cinch Shake (1) cita-cita (1) Collagen Powder Shaklee (5) Conference Global (1) confinement set (2) contest (31) control Berat ketika hamil (1) CoQ health Shaklee (1) CoQ10 (1) cramps (1) cuaca (2) Cyst (1) Darah Tinggi (1) decoration (1) Demam Kuning (1) detoks (1) Dhuha (1) Diabetes (2) dinner (1) DIY (1) Doa (1) Doa Ramadhan ke 8 (1) Eizmierah Mumnbabyshop (1) Emas (1) ESP dan Cyst (1) ESP Shaklee (7) Fadia (1) Fadiah (22) fatin (75) free trip shaklee (5) Garlic Complex (1) Garlic shaklee (1) Gastrik (1) gastrik dan shaklee (1) geram (6) Giveaway (22) Gla (1) GLA Complex (1) GLA OFFER (1) Gout (1) Gout dan Shaklee (1) hadiah (8) harga emas terkini (1) help (1) Herbal Blend Cream (1) Herblax Shaklee (3) Hubbyku (6) iklan (4) info (24) insuran (1) IT (1) Italy (2) jalan2 (17) Jantung (1) Jaundice (1) Jaundis (1) Jerebu (1) Join Ahli Shaklee (3) kad (1) Kanser (2) Kanser Pankreas (1) KANSER PAYUDARA (1) Keahlian shaklee (2) Kebaikan Vivix (2) kehamilan (12) Kejadian (3) kejayaan (2) keluarga (3) Kempis Perut (1) Kenapa vivix mahal (1) Kencing Manis (1) kesihatan (13) kisah (6) Kisah motivasi (1) Kolesterol (1) Kombinasi set (1) Kombinasi Set ESP (1) komen (1) krim Herbal Blend (1) Kronologi kelahiran (3) Kurma (1) Kurus (1) Lappyku (1) Lecithin Shaklee (1) Lenguh (1) Maher Zain (1) Majalah Wanita (1) MAK (1) Makanan (43) MAke up Remover Shaklee (1) Manfaat Bawang putih (1) Manfaat Garlic Complex (1) Manfaat menjadi ahli shaklee (1) Masakan (9) masalah berdengkur (1) Master Coordinator (3) MBP (2) Mealshake (2) melancong (1) Menu berbuka (1) Merokok (1) Migrain (1) mood (4) mothercare (1) Multivitamin (1) nilai emas (1) nuffnang (6) Nuffnang (3) nutriferon (1) Nutriferon Shaklee (1) Nutriwhite Make Up Remover (2) Nutriwhite Shaklee (2) Offer (2) Omega Guard (2) Omega Guard Shaklee (2) open day (1) open house (1) Ostematrix (4) OsteMatrix Shaklee (5) pampers (1) Pasu Bunga (1) Pelupa (1) penjawat awam (1) Penyimpanan susu ibu (1) Penyusuan (3) Peppermint Ginger (1) perayaan (1) Performance Drink (3) Performance Drink Shaklee (2) Performance Drinks Shaklee (1) permainan (3) pet pet (2) Petua (1) Phytocol shaklee (2) Pil Kalsium (1) poem (1) Pomo oktober (1) Power Pumping (1) Promo August (1) Promo March (1) Promo Oktober (1) Promosi (1) promote (1) puasa (3) puting luka (1) Q & A (1) Ramadhan (1) raya (8) Razzi ArMansur (1) resepi (8) Resipi Bancuhan (2) resipi masakan (1) Restoran (14) reunion (1) Reward Shaklee (2) rezeki (2) Ringtone (1) Rumahku (4) sabtu (1) Sakit (2) sakit kepala (1) Salam jumaat (1) sale (6) Sarapan (1) secret (1) Selulit (2) Selulit dan shaklee (1) Sengal (2) set berpantang (3) SET BERPANTANG ASAS (1) SET BERPANTANG OPTIMUM (1) SET BERPANTANG SHAKLEE (1) Set bersalin (1) Set Breastfeeding Shaklee (2) Set Buasir (1) Set Buasir Shaklee (1) set kanak kanak (3) Set Kesuburan (1) Set Milkbooster (1) Set nak hamil (1) Shaklee (45) Shaklee Halal (1) Sharing (1) Shopping (2) show (1) Sijil Halal Shaklee (2) Slimming (2) sok sek (1) song (3) Soy Protein Isolate Powder Shaklee (1) speck (1) SR Vita C shaklee (1) stamp (1) sukan (3) suppliment (1) Suppliment Shaklee untuk Gout (1) Suppliment untuk ibu hamil (2) susu ibu (14) Tag (2) Tak sihat (1) taman (1) tanamanku (1) Telinga berair (1) telinga bernanah (1) Terima kasih (1) Testimoni AJHT (1) testimoni Bcomplex (1) Testimoni Nutriferon (1) Tips (4) Tips berpuasa Ibu Menyusu (1) Tips Biznes (1) toksin (1) Travel (11) Tukaran wang (1) ulser (1) ulser mulut (1) ummi (3) ummi dan baby (10) Ummi dan fatin (9) Ustaz Don (1) Video Collagen (1) virus (3) vita C (1) Vitalea Shaklee (3) Vitamin (1) vitamin c (1) Vitamin C Shaklee (5) Vitamin E (1) Vitamin E Shaklee (1) Vitamin E untuk masalah berdengkur (1) Vitamin kanak-kanak (1) Vivix (4) Vivix Shaklee (4) wedding (4)
 
Copyright @ Iezmierah 2012 | Designed By Shahada Fauzi