Posts

Showing posts from April, 2008

Hubungkait antara Fungsi Badan dan Tanda2 sakit

Antara Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda:
1. MATA.
Bertindak balas dengan keadaan hati.
i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi.Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata: Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja v) Ketegangan mata dan kelopak . Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2. HIDUNG .
Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.
i) Selesema: Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
ii) Hidung sumbat: Paru-paru men…

Dah tinggal kenangan pun..

Baru2 ni aku bermimipi kan die.. seseorang yg pernah ade dalam hidup aku... arghh.. bosan je bile teringatkan die.. nth macam mane lah si mamat ni bleh muncul dlm mimpi aku, aku pn x tau lah.. kalu ikutkan memang dh lame die x de dalam idup aku.. makan tahun gak lah. hmm.. gaknye die pn teringak kat aku kot hahahah:)) (ces..never n ever lah)

dalam YM aku bercerita psl mimpi ni kat kwn yg sememangnya sangat rapat dengan aku. Die je yg byk tau psl hal2 aku n mamat tu, dr stat aku bercinta sampailah putus, hanya pd die lah tempat aku mengadu n belajar utk melupakan "die".. aku cite lah kat kwn aku tu yg aku mimpikan "die"sedangkan aku mmg x teringat langsung pn kat "die", n mmg x hingin nk mimpikan die.. nth mcmane nth bleh plak muncul dlm mimpi aku..huhh SENGAL!! rs nk nangis je bile igtkan die.. nape lah bleh teringat plak.. dalam YM tu, kwn aku tanye, aku still de rs syg kat die atau x.. aku jwb sejujur2nye yg aku dh x de ape2 perasaan pn kt "die"…

I'll Be missing you by Puff Daddy feat faith evans and 112

Every day I wake up
I hope I'm dreamin'
I can't believe this sh*t
Can't believe you ain't here
Sometimes it's just hard for a nigga to wake up
It's hard to just keep goin'
It's like I feel empty insideWithout you bein' here
I would do anything man, to bring you back
I'd give all this sh*t, sh*t the whole knot
I saw your son today He look just like you
You was the greatestYou'll always be the greatest
I miss you Big
Can't wait till that day,
When I see your face again
I can't wait till that day,When I see your face againYeah...
this right here(Tell me why)
Goes out, to everyone, that has lost someone
That they truly loved
(C'mon, check it out)(Puff Daddy:)
Seems like yesterday we used to rock the show
I laced the track, you locked the flowSo far from hangin' on the block for dough
Notorious, they got to know that
Life ain't always what it seem to be (uh-uh)
Words can't express what you mean to me
Even though you're gone, we still a te…

Warkah Sedih Seorang Bapa

Warkah Sedih Seorang Bapa. ( Sad story dr email yg di hantar oleh member, just nk share dengan others)

Al~Fatihah.. .

akhirnya pada usia 150 hari, anakku mengadap Pencipta-nya A'kum w.b.t... Setelah bertarung dengan penyakit yang secara purata pengidapnya hanya dapat bertahan setakat 2 minggu selepas dilahirkan (hypophosphatasia- komplikasi dengan kandungan kalsium dalam tulang belakang), akhirnya perjuangan Alesha Abriza, satu-satunya permata hatiku berakhir sebaik sahaja azan subuh 13 Mei 2006 (15 Rabiulakhir 1427) berakhir. Pada subuh itu, genap usianya 150 hari di muka bumi ini. Dari jumlah itu, hanya 2 hari beliau berada disisi kami di rumah dan selebihnya di wad NICU Hospital Putrajaya dan Hospital Seremban. Alesha tetap memberikan senyuman kepada kami disaat-saat akhir kehidupannya. Beliau tidak pernah menyusahkan kami malahan doktor dan jururawat yang merawatnya.
Dimalam terakhir hayatnya, Alesha langsung tidak menganggu kami. Sepanjang malam itu, Alesha tidur dengan amannya.…

Hang out @ CHILIS One Utama

Chilis Grill & Bar..



Sure ramai yg tau restoran ni kan?? Semalam aku hangout ngn one of sahabat baik aku, zora. Memang dh lame pn plan nk hang out kat chilis ni, so smlm jadi gak ktorg lepak sesame. Sepatutnye Cik Barin pn ade sekali, tp aku plak lupe nk confirm ngan die psl planning ni, and die pn sememangnye bz kot.. So, hanya aku n zora je jmpe. Pas abis keje, aku terus g OU.. sampai memang awal gile lah. Janji nk jmpe kat sane dlm kul 6 lebih camtu, tp di sebabkan aku balik awal, so trus je lah g sane..malas plak nk stay kat opis lelame, nanti kene buat keje...so baik CABUT!! Lagi pn dari opis aku ke OU bukan jauh pn, dlm 15 minit dh sampai. Aku sampai OU dalam kul 5.30, zora plak mmg sampai lambat sbb die dr Shah Alam. So sementara tunggu minah ni datang, aku pn merayap lah kat sekitar dalam OU ni.. dh bosan sbnrnye g OU ni sbb bleh dikatekan every weekend gak lah dtg sini dating, x pun g shopping atau tgok wayang hehehe..



Lame gak lah aku tunggu zora sampai, dekat kul 7 baru d…

Kenapa aku???

Salam..

-10:56 mlm-

Tengah best2 layan blog, phone aku bunyi lak.. msg dr Bos??? erk pe lagi lah die nk memalam ni.. patutnye die dh bertolak g oversea dh mlm ni.. msg tu bg tau yg isnin ni ade sales talk untuk sume dealer central region.. so sume dealer kene hantar bos as wakil (compulsory) untuk attend conference tu.. pelik gak asal lah bos aku ni send sms ni kat aku plak.. silap gaknye, x sempat nk delete msg tu, bos aku terus call.. rupenye die send sms tu sbb nk bgtau yg aku kne jd wakil opis untuk attend conf tu. Arghh...nape lah aku yg kene.. bukan ke de org lain lg yg sepatutnye layak..?? aduhhh dh ler bosan conference2 ni.. pastu ngan bos2 lak tu. Aku ni kuli je...eeeeeeeeeee ape ke hei nye lah bos aku ni.. silap org ke pe??? dah lah kene g awal lak tu..adushhh... pe nk buek??? ikutkan je ler...

Belasahhhhhhhhhhh..

Hujan..

Hari nk ujan daaaaaaa..



Dari dalam opis ni, sempat g aku jengahkan kepala untuk tgok keadaan kat luar tu.. Langit dah Gelap, dh x de terangnye dah.. mesti lebat sangat ujan petang ni.. takutnye bile tengok cuaca camni.. mcm2 pikir kat kepala ni..nauzubillah.. hmm.. sekarang ni cuaca dah makin x menentu. Kejap panas memanjang, kejap lagi ujan je.. x macam dulu, dh tau bile musim hujan n bila musim panas n musim buah ( musim yg paling aku suke sebab boleh makan macam2 buah especially DURIAN).. heheh



Petang ni pun hujan lagi. Nampaknye kene lah bawak keta pelan2, takut gak kalu jalan licin ni macam2 bende bleh jadi..



Hujan.. aku memang suke hujan. Rase tenang je bile tgok air hujan turun dr langit.. teringat mase kecik2 dulu, pantang hari hujan, sure berlari kuar umah untuk mandi hujan, bukan aku sorg plak tu yg mandi hujan, kengkawan yg tinggal dekat2 ngan umah aku pn ikut join sekali mandi. Tp aku x de lah mandi hujan selalu, kalu mak ngan abah x de kat umah baru leh jalan kan operasi, ka…

Selangor vs Kedah

Malam minggu yg lepas aku g tengok bola kat stadium shah alam. Selangor vs Kedah.. wah memang semangat mase nk g tgok mlm tu. Walaupun sebelum tu aku memang di pakse oleh tunang aku untuk temankan die tgok bola, tp last2 aku plak yg bersemangat waja nk tgok game tu hehehe.. Aku sampai kat stadium dlm kul 5.30, terus beratur beli tiket sbb org pn dh mule ramai mase tu. Kat tpt kaunter tiket pn memang dh ramai yg bukak gerai jual baju jersi, cap kain rentang, n mcm2 lagi lah. Memang meriah tul suasana kt situ.. aku pn memula nk gak sambar 1 jersi Selangor, tp x beli gak sbb aku bukannye selalu sgt g tgok bola. Pas abis beli tiket ktorg jenjalan kat PKNS shah alam sementara tunggu game mlm tu.. sempat gak lah shopping 2 3 bende kat PKNS n abis gak 100 duit aku kui kui kui kui.. Kat kul 7 ktorg dh gerak balik g stadium, takut kalau2 parking penuh.. n mase sampai kt stadium parking pn dh mule sesak, selamat gak lah dpt parking keta, kalu x terpakse lah park kat tepi2 jalan besar tu je.

Se…

"April Fool"

"1 April = April Fool"

Aku dah terkena!! dan org yg mengenakan aku tu x lain x bukan kawan baik aku gak.. Cik Barin. Senang2 je aku leh terkena. Hanya dengan 1 sms je aku dh terkena dan terpedaya.

cite die cam ni, Mase tu aku tgh drive keta untuk balik umah.. Tibe2 Hp aku bunyi (incoming msg). Aku pn bukak lah, msg tu bunyi cam ni..

RM30.00 has been succesfully transfered to your account from 017*******. enjoy more benifits. More information, Press down.. Masa ni muke aku dh berseri2 dah. dalam hati dh seronok gile sebab dpt free top up heheh.. lastly bile press down je.., Mimpi la! sape nk bg Free2!! APRIL FOOL!!... hahahahahahhaa... rupenye ni hanya sms nk mngenakan aku je.. Punye lah aku rs happy sebab akan dpt kredit..rupe2nye dapat APRIL FOOL cis! Then aku pn ape lagi, trus lah forward kan sms tu kat sume kengkawan aku... hahahah dorg sume bengang giler dpt msg tu. Jadi semalam ramai lah yg terkena ngn sms tu hehehe.. antara yg terkena n msg yg dorg reply:- akak: ko dah x de keje …

- Minggu yg penuh -

Salam...



uh... Akhirnye..dapat gak posting dlm blog ni.. Sejak minggu lepas jadual dlm hidup aku sememangnye penuh. Penuh dengan kerja kat opis yg seperti biasanye memang aku kene lalui untuk hit target bulan march, dengan prepare beli barang hantaran, nak cari katering, buat tu, buat ni arghhh... Penat jangan kirelah. sampai kat umah pn kadang2 stil kene buat kerja opis.


Dalam ke'bz'an aku, abah plak accident jatuh longkang.. die cume patah kaki, selamat x de cedera teruk. so kene gak lah berulang tgok die kat hospital.. tp x de lah tiap hari, lagipun isteri die (mak tiri aku ) de untuk jage die kat sane. hai..macam2 lah.. Selamat lah x de luke2 lain, tapi kesian gak ngan abah sbb sebelum ni pn die penah accident n patah kaki.. so ni kali kedua kaki die yg sama patah lagi.. Seminggu kat hospital, abah mintak keluar sebab die kate bosan duk sane. Doktor dah nasihat kan supaya jangan keluar dulu, sebab kaki die belum pn buat operation utk masukkan besi. Tapi abah tetap gak berker…