Posts

Showing posts from 2008

Hari raya Aidiladha @ Hari Raya Qurban

Hari raya aidiladha bakal menjelang.. tapi x banyak lagu2 raya haji ni berkumandang kat radio. Ade lah sekali tu aku dengar satu lagu ni, kalu x silap mase dengar sinar fm.. Tajuk lagu tu rasenye "Bulan Haji". Lagu die lebih kurang cam gini..

"Bulan haji.. telah tiba lagi.. Menunaikan ibadah.. panggilan baitullah.. tanah suci mekah.. Ya makkatul mukarramah.." (sape yang tau lagu ni sure leh nyanyi punye heheh..

Em nape ek x banyak lagu2 raya haji kat radio? dan x ramai yang nk buat lagu raya haji ni. Patutnye raya ni lah kite kene meriahkan lagi lebih dari raya puasa. Sebab Bulan haji ni lah kite melakukan ibadah haji bg yg mampu dan ibadah qurban di setiap masjid dan surau. Dan Aku rase ade juga segelintir individu yang melakukan ibadah qurban ni di rumah die sendiri dimana dia kan menjemput orang2 kampung dan sanak sedara bergotong royong mengerjakan qurban samaada qurban lembu, kambing atau mungkin juga unta, kemudian daging tersebut akan di agih2kan ke serata r…

Kejadian 1 Dec (malam) - Bintang dan bulan tersenyum..

Subhanallah...Maha besar mu Ya Allah..

Rupanye kejadian bulan dan bintang tersenyum dilangit tu merupakan 1 fenomena.. alangkah bertuahnye rase diri ku ni sebab dapat melihat kejadian yang amat2 mengagumkan dan sangat real malam td. Macam x percaya pun ade bile melihat bulan dan bintang tu tersenyum.. Sekali pandang macam bentuk SMILEY. Dua butir bintang seperti mata dan Bulan sabit seakan bibir yang mengukir senyuman.. Subhanallah.. Cantiknye..

Kisahnye begini..

Malam tadi sedang asyik leka menonton berita, tiba2 adik lelaki aku keluar dr bilik, katanye die baru dpt sms dr teman yang mengatakan bulan ngan bintang nampak cantik kat langit. Mulanye aku x percaya dan malas nk ke luar rumah untuk tengok. Adik lelaki aku pun pegi lah ke luar rumah, dan disusuli adik perempuan aku.. dorang pun terjerit lah sambil memaksa aku ke luar rumah untuk melihat sendiri.. memang amat2 memeranjatkan bila melihat fenomena yang berlaku depan mata kepala ku sendiri. Mengucap panjang aku bila tengok betapa …

Sudah, virus TAGititis???

TAGititis- Penyakit Baru kah? -

1st time dengar virus ni.. kene lak kat aku, Haruuuuuuuuu.. So menjawab virus yg di sebarkan oleh tunfrida, here it is.. hope berpuas hati. Sory lewat jawab tag ek!



Name the latest book you bought?
Erm.. book?? try to find Novel Ayat2 cinta, tp sold out. Lastly, beli mags je.



What is your fullname?
Suzianti Binti Maswar


Name the person you want to meet in real life or the first time?

My Mom..if i could be with her now.. ugh.. miss her lot.


Christina or Britney?
Both i don't like.. but choose Christina ler


Do you do your own laundry?
yup..dah semestinye


The most exciting place you wanna go?
Makkah.. Cita2 yg hope dpt ditunaikan satu hari nanti.


Hugs or kisses?
Hugs 1st, then kiss.. Dont like to kiss or to be kiss actually. Geli huhuhu


8 things I am passionate about?
Pakaian ngandung, pakaian baby, email, kerja aku kat opis, berita hangat, conference Ym, Cuti-cuti malaysia, Car


8 things you say too often?
Bismillah..
Alhamdulillah..
Insyallah..
Astaghfirullahalazim..
Hek ko…

Lunch Meal Aku Arini..

Sejak dari jam sebelas tadi, perut dah rase lapar. Try gak cari2 dalam otak ni idea2nak makan untuk lunch nanti, tapi still gak tak dapat pikir ape yang nak di makan untuk makan tengah hari nanti. Sakit gak lah kepala memikirkan hal nak makan tengah hari ni.. begini lah keadaan aku bile nak masuk ke lunch time. Mesti terpikir-pikir dan tercari-cari ape lah yang nak dimakan untuk lunch. Sempatlah jugak minta idea dari kawan2 bile ber'conference. So macam2 idea lah yang mereka ni akan bagi untuk lunch meal. Tapi semuanye tak jugak membuka selera dan minda aku untuk terima dek tekak yang sememangnye suke benar memilih makanan beberapa hari ni. Kadang2 tu makanan yang susah nak di cari juga lah yang aku nak. ermm...macam2 betullah..

Akhirnye, bile sampai mase lunch, aku dah berdiri kat food court tempat kerja aku ni, sambil tercari-cari ape lah yang nak dimakan. Tengok punye tengok, dan setelah mendapat idea.. banyak lah pulak yang aku rase nak makan hehehe.. Lastly aku amik nasi k…

Sungai Jagong Waterfall, Kedah Malaysia??? betul ke ni??

Image
Salam...
Anyone knows about this place? so teruja untuk pegi kesini. Actually aku dapat email ni juga dari seorang kawan yang mem'fowardkan' email dari kawan die kepada aku.. cantik sungguh tempat ni. Air die jernih, siap boleh nampak ikan-ikan kat dalam tu. pengirim email ni kate tempat ni terletak di Kedah. Aku try gak bertanya pada officemate tentang kewujudan tempat ni, kebetulan die memang asal dari kedah. Die pun x pasti sameada tempat ni benar2 wujud atau x. Kepada kawan2 blogger yang pernah atau tahu dimana tempat ni, sila berkongsi dengan saya ye. Memang sangat-sangatlah teruja nye bile lihat kedamaian, kebersihan dan ketenangan tempat air terjun yang masih lagi belum di jajah oleh pembangun2 dan pemusnah2 alam.

















Ketam melayu vs Ketam cina

Cerita ni aku dapat dari email yang di hantar oleh sorang kawan. Thanx a lot pada pengirim email ni..

Ntah kan betul ntah kan idak kisah tentang ketam ikut bangsa ni bleh ajar-mengajar ketam lain, wallahua'lam.. pe pun..Layannnnnnnnnnnnn!!

Subject: ketam melayu vs ketam cina

moral of the story 'renung-renungkanlah,...selamat beramal'

Tak lama dulu ada seorang melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka?
Cina: Ada…ada…lu mau ketam cina ka ketam melayu?
Melayu: Aik! Ketam pun ada melayu dengan cina ka apek? Cuba lu tunjuk mana ketam melayu, mana ketam cina?
Cina: Itu sana dalam bekas ada tutup…ketam cina…….sana dalambekas tak ada tutup…ketam melayu la….
Melayu: Apa pasal ketam cina apek kasi tutup…ketam melayu apek tak kasi tutup?
Cina: Itu ketam cina kalau satu ekor keluar…yang lain akan tengok dan kasi belajar macam mana boleh keluar dari bekas. Nan…

Sakit Kepala

sakit kepala lagi waaaaaaaa...

Arini dah masuk 2 minggu aku kene serangan sakit kepala yang rasenye paling teruk dalam sejarah hidupku. Mane taknye, kali ni aku kene sakit kepala untuk setiap hari, kalu dulu memang lah aku ade kena sakit kepala, tapi idak ler seteruk ini sampai kene hari-hari. Yang buat aku pelik sakit kepala tu datang bile nak masuk tengahari sampai lah kemalam. Bile bangun pagi, sakit kepala tu pun ilang..tapi akan menjadi balik bile dah nk masuk tengahari.. memang tension yang teramat sangat nih. Kalu dulu mase tak pregnant memang aku dah belasah actifast atau pun panadol, dan kalau sakit kepala dah jadi tahap serius, baru lah aku menjengah ke klinik (maklum je lah..aku ni mmg susah nak ke klinik sbb rase fobia, x suke bau dalam klinik dan yang paling aku x suke, kena makan ubat..wek!!). Tapi la ni, aku dah ngandung, so nk makan ubat sembarangan ni memang amat lah di khuatiri. Just tunggu minggu depan jelah untuk buat check up sekali.

Aku ade gak try searching in…

Bosannye..

Arghh.. bosannye.. tak tahu nak buat ape dah ni.. Koje dah tak ade nk di buat, pastu tahap kemalasan pun dah semakin bertambah. Nak ngadap pc ni pun satu halnye.. huarggggggggggggggggggggg... ni ntah kali yang keberape lah aku menguap kat depan screen pc ni. Gaknye, kalu lah Pc ni bleh berkata², mau di kutuknye aku sebab asyik menguap je dari tadi.. paling koman pun mungkin di suruhnye aku balik je umah tido kui kui kui..

Pelik gak lah.. nak kate business company ni tak bagus, rasenye bagus lah jugak.. dah menimbun fail kat sini, tapi nape lah aku rase macam dah tak ade keje nak buat ni?? erghhhh.. insuran?? dah siap dah.. register?? pun dah siap.. emm pe lagi nak buat ni? nak balik umah?? tak boleh pulak..kang kene potong leave (eee..rugi..rugi..). pikir jap pe lagi keje yang tak di buat ek?? emm..x de.. adoii.. malehnye nak merapu merapan ni.. GTG lah.. daaaaaaaaaaaaaa...

It's NEW..!!

it's New.. and become new soon!!

See my new blogskin..??? ergh.. ok than nothing-lah.. I try to find something unique and creative templates for this blogs.. but still can't get it.. arghh.. letih arrr.. i'd try to search many site of blogskin and template, but there is nothing make me interested to use it. Lastly, i'll find this skin on the BLOGGER template. Easy...

HAVE FUN WITH MY NEW SKIN ek..

p/s: still finding something new for this blog! Just wait yah!!

Check Up kat Klinik Kerajaan @ Swasta

Salam..

Arini untuk pertama kalinye aku g buat check up kat klinik kerajaan. Sebelum2 ni aku buat check up kat klinik swasta je. So arini, awal2 pagi lagi aku dah kuar umah untuk ke klinik tu, sebab klinik pun buka kul 8.00 pagi. Actually x lah jauh pun, dekat je ngan umah, x sampai 10 minit dah sampai kat klinik n orang pun x ramai lagi mase aku sampai tu.

Sebenarnye bukan nk cerita aku g klinik arini, tapi nk minta pendapat dari kengkawan yang penah ngandung.. walaupun dah tanya banyak pihak gak, tp still confius lg sbb banyak tul percanggahan. Almaklum lah..aku ni ngandung anak pertama, banyak bende yg x tau, n bile dah bertanye tu, banyak pulak pendapat2 dan saranan2 yang bercanggah n berbeza.

So seperti yang sedia maklum, rasenye pemeriksaan untuk ibu mengandung ni same je kat mane2 pun, sameada di klinik kerajaan mahupun di klinik swasta. Tapi ade segelintir pendapat dari kawan2 yang suruh aku buat jugak check up kat klinik kerajaan, alasanye kalu sebarang komplikasi pada ibu ata…

Dah 12 minggu..

Salam..

Arini usia kandungan aku dah pun masuk 12 minggu ( mengikut pengiraan doktor lah ). 2 Minggu lepas mase buat pemeriksaan kat klinik, Doc kate kandungan aku kecik dan berat aku x cukup lagi. So die nasihatkan supaya aku makan sebanyak yang mungkin. Tapi rasenye, aku dh makan banyak dah.. muntah pun dah kurang sekarang ni. Mase buat pemeriksaan tu, doc beritahu yang ketulan darah pada kantung kandungan aku dah pun xde, alhamdulillah..aku bersyukur sangat2. Sebelum ni memang aku rase risau dan boleh dikatekan ari2 tanye kat orang tentang masalah ni. Walaupun doc kate x terlalu serius, sebab aku pun x de 'Bleeding', tapi doc nasihatkan supaya aku x terlalu aktif dan kena banyakkan makan n minum air secukupnye. Doc pun supply ubat kuatkan kandungan untuk aku makan selama 2 minggu. Memang aku x penah mis makan ubat tu sebab aku x nak pape jadi kat kandungan. Aku memang bersyukur sangat sebab buat mase ni x de pape perkara buruk jadi kat aku n kandungan.. harap2 lepas ni …

Dinner Hari Raya @ Grand Millennium Hotel Kuala Lumpur

Image
Dinner Raya??? emm.. nampak best kn? tp bukan lah dinner opis aku, tapi dinner raya opis hubbyku.. Aku ni numpang sekaki je dinner raya orang huhuhuhu.. Jangan harap lah opis aku nk buat jamuan hari raya. Sebabnye?? staff opis aku sume cine, so untuk dinner opis aku, tunggu ler tahun baru cine nanti. Dinner ni diadakan sempena open house opis hubby, DPS company, syarikat Oil & Gas.. agak2nye korang familiar ke ngn name company tu? Rasenye x kot..kn??? sbb aku sendiri pn x penah dengar ihik.. Seawal pukul 6 petang hubby dah ajak gerak ke temp at ni, almaklum jalan kat Kl ni kan jem teruk.. lagi pun hubby kene tolong staff2 lain untuk pastikan dinner ni berjalan lancar. Tapi rasenye hubby aku bukannye menolong pun, tapi lebih kepada buat lawak kat depan counter reception. Dinner yang diadakan di Ballroom hotel Millennium ni pertama kali diadakan dengan besar n meriahnye oleh syarikat ni. Sebelum ni dorang hanye buat dinner kecik n khas untuk staff je. Tapi tahun ni, agaknye rezeki bo…

Hari Rayaku - Aidilfitri 2008

Image
Salam...

Hari raya tahun ni aku sambut dengan meriah sebab tahun ni merupakan tahun pertama aku beraya sebagai seorang isteri.. dan yang paling mengembirakan aku dan suami, raya tahun ni aku dah pun berbadan dua.. rezeki tahun 2008 kot, dapat jadi isteri dan bakal jadi ibu insyallah. Walaupun entry raya ni lewat skit dr tarikh yg sepatutnye, yang mane syawal pun dah tinggal bape ari je lagi, tapi sekurang2nye dapat gak aku abadikan sebahagian gambar kenangan di pagi 1 syawal aritu.


Aku dan Mr hubby.. ceria tak muke ktorg berdua? Baju pun sedondon..

Family akak aku.. meriah kan dorang dengan baju merah yang sedondon. Dari kiri : Zarif Azfar, Abg Zaini (Abg ipar), akak, Nurzahirah dan Zaid Afwan. ala tomeinye zahirah senyum camgitu.. len kali bergambar pandang camera k my dear gegirl..
Ni plak family akak angkat aku. Memang dah lame kenal ngan die, sampailah jadi anak angkat arwah mak. Boleh dikate kan selang setahun dorang akan beraya dengan kami. Dari kiri: Auni, K.linda, Cha,…

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Image
Assalamualaikum..

Rasenye dah ramai rakan² blogger yang start cuti raya n kemungkinan skang ni tengah on the way balik kampung or maybe dh de kat kampung pun skang ni kan? So di kesempatan ini, aku nk ucap kan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN. Semoga kalian semua bergumbira menyambut hari lebaran yg dah semestinye menjadi hari kemenangan untuk setiap umat islam yg berpuasa.. Kepada rakan² yang hendak pulang berhari raya ke kampung tu, pandulah dengan cermat dan selamat, ingat lah orang² yang di sayang.. biarlah lambat, asal kite selamat sampai ke destinasinye ya..

Last but not least, jagelah kesihatan sempena hari raya ini.. makanlah berpada² jangan terlalu mengikut nafsu dan jangan lupe puasa 6 k..

bubbye.. salam.. Selamat bergumbira..

Nak Raya dah..

Salam..

Wah..wah.. nampaknye tinggal bape ari je lagi kite akan berhari raya kn? Kalu x silap aku lebih kurang 5 hari je lagi. Pejam celik, pejam celik.. dah sampai ke penghujung berpuasa pun.. Kat radio lak dh stat berkumandang lagu² raya..meriah betul heheh:D. Tu belum lagi kat shopping² complex lagi tu.. bertambah lah semangat manusia² nk shopping untuk hari raya. Skang ni antara radio yang tengah gamat perdengarkan lagu-lagu raya ni adalah radio Suria fm n de lah radio² lain yg main kan lagu raya ni. Tp Suria fm mmg stesen radio yg sememangnye no 1 perdengarkan lagu raya. Kalu x silap aku stat 15 hari bulan genap kite berpuasa dorang dh balun habis²an lagu raya heheh.. memang bersemangat betul lah. Pe pun tu sume menceriakan suasana menyambut raya, walaupun ade segelintir dari kite yg sedih sbb ramadhan makin hampir ke penghujungnye.. sbb pd aku bulan ramadhan lah bulan yg satu²nye bulan yang terkandung berbagai rahmat.

Dulu mase zaman budak², hari raya lah hari yang sememang nye ak…

I'm Pregnant!!

Hi.. Salam ceria..

Just short N3 at this moment. Memang x berkesempatan langsung utk create N3 yg pepanjang, walaupun rindu yg amat nk posting mcm2 kt dlm ni. So for this N3, aku just nk share yg aku dh pun PREGNANT!!! Alhamdulillah.. dh nk masuk 8 minggu pun.. maybe berkat doa kwn2 yg nk akungandung cepat kot heheheh:D rezeki bulan ramadhan..

hmm..about morning sickness plak, aku rs korang2 sume yg dh penah ngandung, pastinye dh merasa ape yg aku rs... bezanye teruk ngn x teruk je.. pd aku, ni pun dh cukup teruk n menduga aku..waaaaaaaaa:(( x sangke begini rupenye.. boleh dikatekan akunye teruk kot or maybe de yg lg teruk ke? huhuu aku sampai ke harini x berselera untuk makan n nak bau makanan atau masakan pun aku x sanggup. Kalu bau je, sure aku akan rs muntah n mmg nangis lah nk menahan dr bau2an yg x menyenangkan tu.. skang ni pn aku dh kurui kering dah.. hope alahan ni x berlarutan lame lah, bukan pe, kesian pd baby aku. aku kalu x mkn xpe lg. hmmm pe pun aku mmg x sabar menunggu …

saLaM RAmAdhAn aL-MubARaK

Assalamualaikum...

Rasenye x terlambat lagi nk mengucapkan Selamat berpuasa kepada semua pembaca² blog ini dan sume blogger yang sememangnye rajin sesangat nk update blog masing².. Sama² lah kite perbanyakkan ibadah di bulan yang mulia ini dan di doakan sume mendapat keberkatan bulan yg penuh limpahan rahmat.

P/S: Elakkan pembaziran semasa berbuka ek

SELAMAT BERPUASA, BERBUKA, BERTARAWIH DAN BERSAHUR UNTUK SEMUA!! cheriossssssssssss

Honeymoon...

Image
Hujung bulan lepas aku n hubby g jenjalan ke Langkawi.. Kire kami punye 1st honeymoon lah.. Sebenarnye aku x penah pegi langkawi, so kami plan utk pegi sane makan angin sambil berHONEYMOON.. Bleh tahan gak tempat ni, memang sangat2 menarik.. Seawal bulan Mei lagi aku dh siap tempah tiket flight n bilik tempat kami menginap. Time aku pegi ni mmg ramai sangat mat2 n minah2 arab dtg bercuti kat sini. Mat saleh pun ape kurangnye.. mase tgh tunggu flight kat LCCT aritu, terdengar gak sok sek sok sek 2 org manusia yg agaknye suke bergosip kot heheheheh.., katenye ramai tul mat2 n minah2 arab datang sini, pastu yg sorg kawan tu plak menyampuk, " skang kan musim mengawan, sbb tu dorg dtg sini cuti" hahahah.. nk tergelak aku dengar dorg punye perbualan mase tu, hubby plak geleng kepala je.. ade ke boleh dorang ni berfikiran cm gitu??? hmm...ape2 aje lah..

Anyway, aku sempat lah snap gambar kat tempat2 menarik mase kat sane.. de byk gambar sebenarnye, tp x larat ar nk upload dlm ni.. l…

Alkisah Nak Pegi Tengok Wayang..

Salam...



Malam semalam, pas mkn mlm adik aku suggest g tgok wayang. So, bile dgr nk tgok wayang, aku pn pe lagi mmg suke giler lah sbb mmg dh lame x tgok wayang pun.. kalu dulu mase zaman dating2 ngn hubby @ ngn kengkawan, tiap2 minggu sure muke aku je melekat kt cinema, x kire lah GSC ke, TGV ke, atau pun kat Cineplex 'Cineleisure The Curve' (aku rase kaya org panggung tu sebab aku perabih duit tgok wayang tiap minggu heheheh).. Kebetulan hubby aku pn mmg nk ajak tgok wayang gak, so mlm smlm aku, hubby n adik pompuan aku gerak ke cineleisure The Curve utk tgok wyg. Adik aku nk tgok susuk, hubby aku plak nk tgok cite buaya 'Rogue'.. dua2 cite best. Aku x kisah pun tgok memane, janji tgok wayang.. (nk lepas gian kui kui kui )



Sampai kat kaunter wayang tu dlm kul 9.40mlm.. ktorg pun cek lah kt screen kaunter tu.. tayangan utk cite rogue x de lagi di tayangkan kt situ.. Pastu ktorg cek plak cite susuk, tp dh start kul 9.20. Nak tunggu utk next tayangan dlm kul 11 mlm, x kan…

sebulan bergelar isteri...

Salam...

Tanggal 05/08/2008, genap lah sebulan usia perkahwinan aku dengan Mr hubby (fahmi). Pejam celik pejam celik.. dh sebulan aku kawin n jd isteri org.. ermmm.. cam cepatnye mase berlalu.. tp still de byk lagi bende yg aku kene belajar utk melayari alam ni..

Dalam sebulan ni aku lebih byk sakit dr sihat.. gaknye tergezut kot hahahah:)) mane taknye, beberapa ari pas je abis kenduri belah umah hubby, aku demam panas.. seminggu gak lah demam.. hubby dh naik risau sbb tgok aku terbaring je. Sampai 2 klinik ktorang pegi sbb panas badan aku makin teruk.. memule tu pegi ke Putra Medical Centre, sbb aku mmg biase pegi klinik ni kalu demam, n so far alhamdulillah.. ubat die mmg ok n demam aku pn x lame. Tapi kali ni, demam aku x gak kebah2, badan aku makin panas, esoknye hubby bwk aku g klinik kerajaan kt sg buloh plak, pastu doc sarankan utk buat blood test sbb takut kene denggi.. tp syukur alhamdulillah aku x kene demam denggi tu, kalu x.. mmg kes naya.. Hubby mmg risau sampai mlm pun d…

08/08/2008... Beautiful date..

Image
Salam jumaat yg penuh dengan kerahmatan...penghulu segala hari.. moga kite sume mendapat keberkatan drNYA..



Lame dah aku x berentry dlm blog ni.. n dah ramai gak teman2 yg tanya bile nk update blog. utk entry kali ni aku just nk upload skit gambar2 kahwin aku ari tu.. rasenye still pengantin baru g kan??? heheheh:D. ok.. to all blogger members, here it is, my wedding pics.. enjoy watching k!


Harap Maaf.......!!

Salam Ceria sume..

Wah..lamenye x ber'Entry' dlm blog aku ni.. Mesti ramai yg rindu ni ahahahahahh.. utk makluman sume aku cuti kawin.. so mmg bz buat tu ni. Ni pun baru baik dr demam.

Acctually, aku just drop by jap je dlm blog ni, memang x leh nk cite panjang2 pun. nnti aku cite kan saat HARI BESAR AKU ok.. pada kengkawan yg dh bertanya2 bile nk upload gambar dlm ni, aku mintak ampunnnnnnnnnn sama sekali same kalian semua heheheh:D.. memang tadak masa lah wei.. pe pun korg leh tgok kat fotopages cameraman aku, but just a bit pics lah.. mukadimah je baru. gambar lain2 die tgh edit g. So kalian boleh pegi kat sini -----> http://adibadam.fotopages.com/

So enjoy watching k.. da dlu.. salam..:)

Cerita di bulan June

Salam..

Hmm..aku nk cite psl bulan june plak ek hehehe:D

Ok, seperti yg korang sedia maklum bulan ni memang ramai sangat org buat kenduri, especially kenduri kawin.. almaklum lah, bulan ni kan cuti sekolah lame skit sambung dr bulan 5 lepas, so ramai lah org ambil kesempatan ni untuk buat kenduri kendara.. meriah betul rasenyekan??.. Mane pegi pun sure de kenduri kawin.. hehehe :) So, x ketinggalan jugak sedara mara aku.. ramai gak yg buat kenduri time ni.. de yg buat kenduri kawin, n de gak buat kenduri doa selamat dan jugak tahlil utk arwah.

Stat je cuti sekolah, banyak lah kad sampai ke rumah aku.. emm..rezki namenye tu heheh.. so sepanjang minggu memang makan free je. Kadang2 tu sampai 2 3 umah kene pegi dalam 1 ari tu je.. best betul.. mane x nye, siang g umah kenduri kawin balun makan nasi minyak ngn rendang, ngan lauk pauknye.. Pstu malam plak makan free lg, best tol idup.. dapat mkn free lah kate kan, lame2 bdan aku pn leh naik berkilo2 kui kui kui..

Ok, selain part kenduri2 n …

Kembali kerahmatulah..

Salam..

Ari khamis lepas pakcik tunang aku yg aku lawat kt kedah aritu meninggal dunia.. aku pun terkejut gak bile dpt berita tu. Tp nk buat mcm mane..tuhan lebih sayang kan die.. Alfatihah untuk arwah..

busy oh busy - part 2

Salam...

Continued from previous n3...

Setelah travel sehari ke kedah sampai x ingat dunia, esoknye de plak program lain. Ktorg kene attend 2 kenduri aritu.. 1, kenduri doa selamat n 1 lagi kenduri kawin member tunang aku kt sungai buloh. So on that day, memang aku x leh tido lame pun.. pas subuh je mate dh x leh nk lelap dh.. kul 12 tghari aku bertolak ke umah member opis ni. Sebenarnye kenduri doa selamat ni buat kat umah mak member opis aku ni, kebetulan die n mak die baru pindah umah kat kawasan umah akak aku, so mak die pun invite ler aku sekali dtg kenduri tu. Memandangkan mak die n member aku tu dh bersungguh ajak dtg kenduri die, so aku pegi lah jugak.. sian plak dorg dh ajak beriya2, x kn x nk dtg plak kan?? lg pn bukannye jauh pun 10 minit dh sampai. Pas abis kenduri, aku bertolak ke sungai buloh plak utk attend wedding member tunang aku.. Memula tu rase malas gak nk pegi, sebab mate dh mule rase ngantuk yang amat, Mulut plak x benti2 menguap.. ni sume gara2 x cukup tido pun…

Hari-hari yg busy.....

Salam...

Lamanye aku x update blog ni.. rindu rasenye, tp nk buat mcm mane, keje yg x menentu banyaknye buat aku x de mase nk berblogger dan penatnye mengadap bende2 ni sume jgn kire lah. Jadi arini barulah aku dpt menjengahkan diri kt blog ni. Banyak bende nk cite dlm ni, tp biar aku abis kan satu2 k. Sepanjang dua minggu yang lepas memang aku sibuk sangat. Sibuk dengan kerja kat opis yg berlambak n sibuk dengan cuti hujung minggu yg penuh dengan program2 sedia ada n program2 yg mengejut. Sampai x de mase berehat kat umah sbb penuh dengan program2. Almaklumlah, sepanjang bulan 5 dan bulan 6 ni memang banyak org buat kenduri, x kire lah kenduri kawin atau kenduri2 lainnye.. So, byk jugak lah aku terima undangan dr kawan2 n sedara mara utk mkn kenduri. Boleh dikatekan, sepanjang minggu bulan 6 ni aku penuh dengan jemputan kenduri kahwin. Meriah betul rasenye tahun ni heheh..Mujurlah, sekarang kt opis dh kurang skit keje. Dapat lah aku post entry ni..

ok, ni aku nk cite psl 2 minggu lepas…

Selamat Hari Ibu..

Image
Bertuahnya pada yg masih ada ibu..



Dah x lama je lagi Hari ibu kan? 11hb may 2008(ahad) Dulu mase mak masih ade, aku biasa gak sambut hari ibu ni.. tu pn mase umr dh masuk sekolah menengah. almaklum, time tu je baru di kembangkan dengan sambutan2 mcm ni. Dulu masa kecik2 memang x de buat pn sambutan camni, maybe sbb mak pn x penah nk ajar atau die sendiri pn x tau tentang ni sume.. dan selepas die x de, ktorg hanya sambut untuk kakak je. sbb die pn dh jd ibu Memandangkan sekarang aku bakal mendapat ibu mertua, so aku akan join tunang aku untuk sambut hari ibu ngan bakal mak mentua aku. Biasanya untuk sambutan hari ibu ni ktorg bagi kek je, n hadiahkan something utk die.. pastu just celebrate simple2 je. x de lah nk buat besar2 pn. Paling koman pn ktorg kuar makan ramai2. Walaupun sambutan ni simple, tp memang bermakna..especially pd ibu tu sendiri. Just nk tunjukkan sikit penghargaan dr kite sebagai seorang anak kepada die ibu kite.. Kalu kenang kan masa dolu2, aku selalu gak sambut ut…

Kisah Khas Sempena Hari Ibu...

Kisah ni aku dpt dr email yg aku terima arini.. tersentuh betul. Just nak share ngn korg sume.. Korg baca lah ye..:)



Suatu ketika, ada seorang anak laki-laki yang bertanya kepada ibunya. "Ibu, mengapa Ibu menangis?". Ibunya menjawab, "Sebab,Ibu adalah seorang wanita, Nak". "Aku tak mengerti" kata si anak lagi. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat."Nak, kamu memang tak akan pernah mengerti...." Kemudian, anak itu bertanya pada ayahnya. "Ayah, mengapa Ibu menangis? Sepertinya Ibu menangis tanpa ada sebab yang jelas?" Sang ayah menjawab, "Semua wanita memang menangis tanpa ada alasan".. Hanya itu jawapan yang bisa diberikan ayahnya.

Lama kemudian, si anak itu tumbuh menjadi remaja dan tetap bertanya-tanya, mengapa wanita menangis. Pada suatu malam, ia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan." Ya Allah, mengapa wanita mudah sekali menangis?" Dalam mimpinya, Tuhan menjawab,"Saat Kuciptakan wanita, Aku membuatnya menj…

jealous???

emm..jealous oh jealous..

Semalam aku de ber'chating ngn kwn2 tru YM. Ktorg de lah plan nk jmpe ujung minggu ni sbb dh lame x jumpe n kebetulan de hal gak nk jumpe tu.. dlm best borak2 tu, saje lah aku n sorg kawan ni nk sakat si kawan aku yg sorg ni suh die belanja mase kuar nnti. ala..main2 je, bukan suruh betul2 pn..kite pn paham masing2 de commitment. So pg td aku borak lah ngan si kawan aku yg aku suh die belanja semalam tu tru' YM.. x de borak pe pun, just borak2 kosong je sbb masing2 pn x bape nk bz pg2 td, so layan je lah.. Dalam tgh dok sonok borak tu tibe2 die bangkitkan usul psl perjumpaan ujung minggu ni kire ktorg punye reunion lah (berempat- 2 dh kawin n ade anak, 2 lg belum kawin n ofcoz x de anak kan). Dia kate lebih kurang cam ni lah "memandangkan ujung minggu ni Hari Ibu, so korang kene belanja ktorg die n sorg member yg dh kawin tu makan lah", pastu aku pn jwblah " korglah kene belanja ktorg mkn sbb korg dh jd ibu", actually xde salah pn, …

Ari yg Bosan...

Salam bosan... :((

Bosannye lah arini.. x tau nk buat ape dh.. aku tengah sorang2 kat umah ni, yg lain sumenye dh kuar nth kemana.. almaklum org muda pas abis buat keje umah pg td n makan tengah hari je, sume cabut..melarikan diri, takut aku suh buat keje lagi lah gaknye tu heheh.. dan sekarang aku di tinggalkan sorg2 kat umah ni uwwwaaaaaaaaaa...:(( sungguh lah busannye yg amat. Nak arapkan tunang ajak kuar, ropanya die pn dh de plan ngn kengkawan die g tgok MOTOGP kt sepang, patut ler senyap je... Nak kuar ngn member, sume dh de plan masing2 almaklum, sume bz ngan family, ngn BF, ngan nthapeapenth.. akak aku plak balik kg dr cuti labour day aritu sampai arini, ptg ni baru balik kot. Nk tgok tv plak, dh x de cite yg best plak dh.. Last2, aku tgok tv, tv tgok muka aku kat umah ni huuuu.. aduh..busan!! busan!! tolongggg!!!


-ni antara kerja yg aku buat arini -


Arini pagi2 aku dh bangun, tanpa basuh muka, gosok gigi n mandi, terus mengemas umah, heheh aku ni sememangnya seorang yg maleh man…

Tengok wayang - Over Her Dead Body

Salam..

Cuti labour day aritu aku n tunang g tgok movie cite OVER HER DEAD BODY, emmm.. sure dh ramai yg tonton movie ni kn?? ke aku sorg je baru tgok?? hehehe Walaupun dh agak lame jugaklah movie ni kuar kt panggung, tp baru La' ni aku berkesempatan nk menontonnye.. Pada aku filem ni 'quit' ok la.. setakat nk ilang kan bosan n release tension tu, memang sesuai tgok cite ni sbb memang komidi ringan..


Gendre filem ni, hantu komidi, yg mana filem ni mengisahkan seorg perempuan yg meninggal time buat persiapan wedding die. Sian sgt sbb this lady memang bersemangat WAJA masa plan her wedding. teringat kt diri aku. aku pun tgh bz plan wedding gak heheh Lastly die mati sebab ice carving yg die tempah khas utk weds die terjatuh dr lori n terus hempap die.. pastu tibe2 je die dh de kat alam lain alam syurga n neraka dorg ni leron that time she's a bit confuse sbb die tibe2 je de kat satu tempat yg hanya ade die n sorg malaikat org putihnye ANGLE lah angel tu cume mention yg di…

Hubungkait antara Fungsi Badan dan Tanda2 sakit

Antara Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda:
1. MATA.
Bertindak balas dengan keadaan hati.
i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi.Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata: Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja v) Ketegangan mata dan kelopak . Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2. HIDUNG .
Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.
i) Selesema: Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
ii) Hidung sumbat: Paru-paru men…

Dah tinggal kenangan pun..

Baru2 ni aku bermimipi kan die.. seseorang yg pernah ade dalam hidup aku... arghh.. bosan je bile teringatkan die.. nth macam mane lah si mamat ni bleh muncul dlm mimpi aku, aku pn x tau lah.. kalu ikutkan memang dh lame die x de dalam idup aku.. makan tahun gak lah. hmm.. gaknye die pn teringak kat aku kot hahahah:)) (ces..never n ever lah)

dalam YM aku bercerita psl mimpi ni kat kwn yg sememangnya sangat rapat dengan aku. Die je yg byk tau psl hal2 aku n mamat tu, dr stat aku bercinta sampailah putus, hanya pd die lah tempat aku mengadu n belajar utk melupakan "die".. aku cite lah kat kwn aku tu yg aku mimpikan "die"sedangkan aku mmg x teringat langsung pn kat "die", n mmg x hingin nk mimpikan die.. nth mcmane nth bleh plak muncul dlm mimpi aku..huhh SENGAL!! rs nk nangis je bile igtkan die.. nape lah bleh teringat plak.. dalam YM tu, kwn aku tanye, aku still de rs syg kat die atau x.. aku jwb sejujur2nye yg aku dh x de ape2 perasaan pn kt "die"…

I'll Be missing you by Puff Daddy feat faith evans and 112

Every day I wake up
I hope I'm dreamin'
I can't believe this sh*t
Can't believe you ain't here
Sometimes it's just hard for a nigga to wake up
It's hard to just keep goin'
It's like I feel empty insideWithout you bein' here
I would do anything man, to bring you back
I'd give all this sh*t, sh*t the whole knot
I saw your son today He look just like you
You was the greatestYou'll always be the greatest
I miss you Big
Can't wait till that day,
When I see your face again
I can't wait till that day,When I see your face againYeah...
this right here(Tell me why)
Goes out, to everyone, that has lost someone
That they truly loved
(C'mon, check it out)(Puff Daddy:)
Seems like yesterday we used to rock the show
I laced the track, you locked the flowSo far from hangin' on the block for dough
Notorious, they got to know that
Life ain't always what it seem to be (uh-uh)
Words can't express what you mean to me
Even though you're gone, we still a te…

Warkah Sedih Seorang Bapa

Warkah Sedih Seorang Bapa. ( Sad story dr email yg di hantar oleh member, just nk share dengan others)

Al~Fatihah.. .

akhirnya pada usia 150 hari, anakku mengadap Pencipta-nya A'kum w.b.t... Setelah bertarung dengan penyakit yang secara purata pengidapnya hanya dapat bertahan setakat 2 minggu selepas dilahirkan (hypophosphatasia- komplikasi dengan kandungan kalsium dalam tulang belakang), akhirnya perjuangan Alesha Abriza, satu-satunya permata hatiku berakhir sebaik sahaja azan subuh 13 Mei 2006 (15 Rabiulakhir 1427) berakhir. Pada subuh itu, genap usianya 150 hari di muka bumi ini. Dari jumlah itu, hanya 2 hari beliau berada disisi kami di rumah dan selebihnya di wad NICU Hospital Putrajaya dan Hospital Seremban. Alesha tetap memberikan senyuman kepada kami disaat-saat akhir kehidupannya. Beliau tidak pernah menyusahkan kami malahan doktor dan jururawat yang merawatnya.
Dimalam terakhir hayatnya, Alesha langsung tidak menganggu kami. Sepanjang malam itu, Alesha tidur dengan amannya.…

Hang out @ CHILIS One Utama

Chilis Grill & Bar..



Sure ramai yg tau restoran ni kan?? Semalam aku hangout ngn one of sahabat baik aku, zora. Memang dh lame pn plan nk hang out kat chilis ni, so smlm jadi gak ktorg lepak sesame. Sepatutnye Cik Barin pn ade sekali, tp aku plak lupe nk confirm ngan die psl planning ni, and die pn sememangnye bz kot.. So, hanya aku n zora je jmpe. Pas abis keje, aku terus g OU.. sampai memang awal gile lah. Janji nk jmpe kat sane dlm kul 6 lebih camtu, tp di sebabkan aku balik awal, so trus je lah g sane..malas plak nk stay kat opis lelame, nanti kene buat keje...so baik CABUT!! Lagi pn dari opis aku ke OU bukan jauh pn, dlm 15 minit dh sampai. Aku sampai OU dalam kul 5.30, zora plak mmg sampai lambat sbb die dr Shah Alam. So sementara tunggu minah ni datang, aku pn merayap lah kat sekitar dalam OU ni.. dh bosan sbnrnye g OU ni sbb bleh dikatekan every weekend gak lah dtg sini dating, x pun g shopping atau tgok wayang hehehe..



Lame gak lah aku tunggu zora sampai, dekat kul 7 baru d…

Kenapa aku???

Salam..

-10:56 mlm-

Tengah best2 layan blog, phone aku bunyi lak.. msg dr Bos??? erk pe lagi lah die nk memalam ni.. patutnye die dh bertolak g oversea dh mlm ni.. msg tu bg tau yg isnin ni ade sales talk untuk sume dealer central region.. so sume dealer kene hantar bos as wakil (compulsory) untuk attend conference tu.. pelik gak asal lah bos aku ni send sms ni kat aku plak.. silap gaknye, x sempat nk delete msg tu, bos aku terus call.. rupenye die send sms tu sbb nk bgtau yg aku kne jd wakil opis untuk attend conf tu. Arghh...nape lah aku yg kene.. bukan ke de org lain lg yg sepatutnye layak..?? aduhhh dh ler bosan conference2 ni.. pastu ngan bos2 lak tu. Aku ni kuli je...eeeeeeeeeee ape ke hei nye lah bos aku ni.. silap org ke pe??? dah lah kene g awal lak tu..adushhh... pe nk buek??? ikutkan je ler...

Belasahhhhhhhhhhh..

Hujan..

Hari nk ujan daaaaaaa..



Dari dalam opis ni, sempat g aku jengahkan kepala untuk tgok keadaan kat luar tu.. Langit dah Gelap, dh x de terangnye dah.. mesti lebat sangat ujan petang ni.. takutnye bile tengok cuaca camni.. mcm2 pikir kat kepala ni..nauzubillah.. hmm.. sekarang ni cuaca dah makin x menentu. Kejap panas memanjang, kejap lagi ujan je.. x macam dulu, dh tau bile musim hujan n bila musim panas n musim buah ( musim yg paling aku suke sebab boleh makan macam2 buah especially DURIAN).. heheh



Petang ni pun hujan lagi. Nampaknye kene lah bawak keta pelan2, takut gak kalu jalan licin ni macam2 bende bleh jadi..



Hujan.. aku memang suke hujan. Rase tenang je bile tgok air hujan turun dr langit.. teringat mase kecik2 dulu, pantang hari hujan, sure berlari kuar umah untuk mandi hujan, bukan aku sorg plak tu yg mandi hujan, kengkawan yg tinggal dekat2 ngan umah aku pn ikut join sekali mandi. Tp aku x de lah mandi hujan selalu, kalu mak ngan abah x de kat umah baru leh jalan kan operasi, ka…

Selangor vs Kedah

Malam minggu yg lepas aku g tengok bola kat stadium shah alam. Selangor vs Kedah.. wah memang semangat mase nk g tgok mlm tu. Walaupun sebelum tu aku memang di pakse oleh tunang aku untuk temankan die tgok bola, tp last2 aku plak yg bersemangat waja nk tgok game tu hehehe.. Aku sampai kat stadium dlm kul 5.30, terus beratur beli tiket sbb org pn dh mule ramai mase tu. Kat tpt kaunter tiket pn memang dh ramai yg bukak gerai jual baju jersi, cap kain rentang, n mcm2 lagi lah. Memang meriah tul suasana kt situ.. aku pn memula nk gak sambar 1 jersi Selangor, tp x beli gak sbb aku bukannye selalu sgt g tgok bola. Pas abis beli tiket ktorg jenjalan kat PKNS shah alam sementara tunggu game mlm tu.. sempat gak lah shopping 2 3 bende kat PKNS n abis gak 100 duit aku kui kui kui kui.. Kat kul 7 ktorg dh gerak balik g stadium, takut kalau2 parking penuh.. n mase sampai kt stadium parking pn dh mule sesak, selamat gak lah dpt parking keta, kalu x terpakse lah park kat tepi2 jalan besar tu je.

Se…